Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паратонезален апсцес: симптоми и третман

Паратонзиларен апсцес - главните симптоми:

Паратонзиларен апсцес (синоним ококомундален апсцес, флегмонална ангина, паратонсилитис, лакунарна ангина) - е неоплазма, локализирана во палатинскиот крај. Таквиот тумор е исполнет со гној, затоа е индициран интегриран пристап кон терапијата. Во отсуство на третман се формираат компликации опасни по живот.

Патолошки агенси, особено стрептококи , најчесто се виновниците за развојот на апсцесот. Покрај тоа, многу често болеста е последица на целосно отсуство или несоодветен третман на ангина . Промовира развојот на патологијата ослабен имунитет. Поради оваа причина болеста често се дијагностицира кај деца под 5 години.

Таквата болест има изразени и прилично карактеристични надворешни знаци. На пример, болка, влошена во процесот на голтање, ослободување на големи количини на плунка, непријатен мирис од усната шуплина.

Дијагнозата вклучува темелно испитување на проблематичната област, како и широк спектар на лабораториски тестови и инструментални процедури. Покрај тоа, клиничарот е многу важен да спроведе детален преглед на пациентот.

Третманот на паратонисиларниот апсцес е комплексен, особено ги комбинира антибиотската терапија, како и хируршките операции кои имаат за цел отворање и отстранување на апсцесот.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, оваа болест има свој код: ICD-10 код - J36.

Етиологија

Главните причини за апсцес на оваа локализација се пенетрацијата на патогените микроорганизми во ткивата што ги опкружуваат непцето на крајбрежјето. Сепак, ваквата болест честопати не дејствува како независна патологија, односно како кај возрасно лице, така и кај дете се развива во позадина на други болести.

Така, се смета дека се предиспонирачки фактори:

Како предиспонирачки фактори може да бидат:

 • долготрајна хипотермија на телото;
 • слаба исхрана;
 • трајна злоупотреба на лоши навики;
 • живеат во неповолни климатски или социјални услови.

Во повеќето случаи, провокаторите се:

 • стрептококи;
 • пневмококи ;
 • Klebsiella ;
 • габи од родот Кандида;
 • Streptococcus pyogenes;
 • Staphylococcus aureus;
 • Haemophilus influenzae;
 • Escherichia coli.

Не последното место во формирањето на апсцесот е окупирано од абнормален развој на фаринксот или крајниците.

Класификација

Врз основа на морфолошките промени кои се случуваат во орофарингеалната празнина, клиничарите идентификуваат неколку опции за тоа како паратрониларниот апсцес на грлото, кои се исто така последователни фази на прогресијата на болеста:

 • Едематозна фаза - се карактеризира со појава на мал оток и црвенило, како и мала болка. Бидејќи во исто време општата состојба на човековото здравје практично не се влошува, луѓето многу ретко бараат медицинска помош во оваа фаза.
 • Фаза на инфилтрација - времетраењето е 4-6 дена, по што се развива полноправно апсцес и апсцес. Сепак, доста често во оваа фаза на развој, болеста застанува, а супурациите не се формираат.
 • Фаза на абсцес - најтешката форма на болеста, која е дијагностицирана кај 80% од пациентите. Во исто време, може да се развие и десниот и левиот страв на паратонисиларниот апсцес. Според статистичките податоци, нема докази дека апсцесот најчесто се формира лево или десно.

Покрај тоа, постојат видови на перитонисилни апсцеси, во зависност од локацијата на гнојната празнина:

 • Предниот или предниот апсцес - во овој случај, ткивата лоцирана над крајниците се вклучени во патолошкиот процес - помеѓу горниот дел на предниот лак и крајната капсула. Оваа опција се смета за најчеста, како што се јавува во 75% од случаите.
 • Заден апсцес - формиран помеѓу задниот лак и работ на крајниците, поретко - во лакот. Меѓу вкупниот број на дијагностицирање на таква болест, преваленцата на оваа форма варира од 10 до 15%.
 • Долен апсцес - погодената област е ограничена на долниот столб на амигдалата и на латералниот ѕид на фаринксот. Детектирана само кај 5-7% од пациентите.
 • Латерален или надворешен апсцес е најретката, но во исто време и најтешката форма на болеста, бидејќи апсцесот се формира помеѓу латералниот раб на палатинскиот тонус и фарингеалниот ѕид. Се забележува само кај 5% од пациентите.

Симптоматологија

Симптоми на перитонисиларниот апсцес

На позадината на фактот дека паратонисиларниот апсцес може да биде од вирусна или бактериска природа, сосема е природно што има период на инкубација. Најчесто, првите знаци се појавуваат околу 3-5 дена по влијанието на еден од етиолошките фактори. Треба да се забележи дека кај децата и постарите лица, апсцесот се формира многу побрзо - во текот на денот.

Многу често, луѓето се заинтересирани за прашањето дали апсцесот на таква локализација е заразен. Ококоминдалниот апсцес по природа не е заразен.

Првите знаци на слична болест се сметаат за унилатерална болка во грлото, во зависност од тоа дали формиран лево-страен или десен-странски паратонисиларниот апсцес, како и зголемена болка за време на голтањето.

Како патологија напредува, таквите надворешни манифестации како:

 • општа слабост;
 • треска и треска, исклучително ретко болеста продолжува без треска;
 • екскреција на големи количини на плунка;
 • перзистентна главоболка;
 • нарушување на спиењето;
 • зголемување на регионалните лимфни јазли;
 • отекување на јазикот (јазикот е отфрлен во правец спротивен на оној на кој се појавил апсцесот);
 • миризлив мирис од устата;
 • ушни болки;
 • назални гласови;
 • спазам од мустинските мускули;
 • оток и црвенило на небото;
 • неможност целосно отворање на устата;
 • проблеми со голтањето на храната;
 • појава на болка во вратот кога вртење или свиткување на главата;
 • тешкотии со дишењето со голем апсцес.

Симптомите на паратонисиларниот апсцес, споменати погоре, се карактеристични и за возрасните и за децата. Меѓутоа, во секој случај, мора да се запомни дека игнорирањето на нив води до формирање на компликации кои претставуваат закана за животот.

Дијагностика

Поради присуството на специфична и изразена клиничка слика, дијагнозата на таквата болест не предизвикува никакви посебни тешкотии, сепак, процесот на утврдување на точна дијагноза е интегриран пристап.

Прво, лекарот ЕНТ треба самостојно да изврши неколку манипулации:

 • да ја проучи историјата на болеста за да го идентификува главниот фактор на преципитација;
 • собира и анализира животна историја на една личност за да бара други предиспонирачки извори;
 • внимателно ја испита проблематичната област;
 • прашајте го пациентот детално за да го утврдите првиот пат на појава и сериозноста на клиничките знаци.

Меѓу лабораториските тестови вреди да се истакне:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • бактериско сеење на содржината на апсцес - да се идентификува патогенот.

Инструменталната дијагностика вклучува:

 • фарингоскопија;
 • ларингоскопија;
 • ултрасонографија на меките ткива на вратот;
 • КТ скен на вратот;
 • МНР на главата;
 • Х-зраци.
Ларингоскопија

Паратонзиларниот апсцес кај деца и возрасни мора да се разликува од:

Третман

Терапијата на таква болест може да биде конзервативна и хируршка, но најчесто е комплексна.

Третман на лекови вклучува употреба на следниве лекови:

 • антибиотици;
 • макролиди;
 • цефалоспорини 2 или 3 генерации;
 • лекови против болки и антипиретици;
 • имуностимуланти;
 • витамини.

Покрај тоа, на пациентите им се покажува усно исплакнување со антисептички раствори.

Хируршката дисекција на паратонисиларниот апсцес се изведува на неколку начини:

 • пробива проследено со дренажа на пурулентна течност;
 • сече.

Вреди да се забележи дека не секогаш по отворањето постои празнење на апсцесот и подобрување на состојбата на пациентот. Во такви случаи, е индициран радикален метод на третман - спроведување билатерална тонзилектомија.

Ваквата операција, покрај дренажа, подразбира и елиминација на инфективниот фокус локализиран во амигдалата.

Многу е важно да се запамети дека домашниот третман е неприфатлив во овој случај, бидејќи тоа само може да го влоши проблемот и да доведе до негативни последици.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите и целосното отсуство на терапија е полн со фактот дека следните компликации се развиваат:

Превенција и прогноза

За да не се има паратонисилен апсцес, потребно е строго да се следат едноставните превентивни мерки.

Така, главните препораки вклучуваат:

 • одржување на здрав начин на живот;
 • добра исхрана;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • избегнување на хипотермија;
 • навремено и целосно лекување на болести кои можат да доведат до формирање на апсцес (ангина, хроничен ангина и проблеми со забите);
 • Редовно полагање на целосен преглед во здравствена установа со задолжителна посета на доктор и други специјалисти.

Прогнозата целосно зависи од времето на комплексната терапија. Во случај на рано лекување, закрепнување се јавува по 2-3 недели. Во други ситуации се развиваат компликации, кои често доведуваат до смрт или до фактот дека пациентот добива статус на инвалид.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате паратонциларен апсцес и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот специјалист за ЕНТ може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Болки во грлото (појавување симптоми: 8 од 20)

Болното грло е болест од заразна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...
Увилитис (појавување на симптоми: 7 од 20)

Увулитот е воспалителна болест која влијае на мал процес кој се наоѓа на задниот раб на непцето. Како по правило, овој процес се карактеризира со силна болка, тешкотии при дишењето и чуство на туѓо тело во грлото. Според Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија (МКБ 10), оваа болест е доделена на шифрата К12.2. Третманот на оваа болест го пропишува само лекар, откако се извршени сите потребни лабораториски и инструментални дијагностички постапки.

...
Инфективна мононуклеоза (појавување на симптоми: 6 од 20)

Инфективна мононуклеоза е акутна инфективна болест, којашто првенствено се карактеризира со оштетување на лимфните и ретикулоендотелијалните системи. Инфективна мононуклеоза, чии симптоми се манифестираат како треска, полиаденитис и тонзилитис, покрај ова се јавува и со зголемена слезина и црн дроб, како и со леукоцитоза во доминацијата на базофилните мононуклеарни клетки.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Пневмококната инфекција (појавување на симптоми: 6 од 20)

Пневмококната инфекција е група на заразни болести кои се манифестираат како гнојни воспалителни процеси во различни места на човечкото тело. Децата од 6 месеци до 3 години најмногу се подложни на болеста. Треба да се забележи дека пневмококната инфекција трајно трае во мукозните мембрани на човекот. Само кога условите се поволни за инфекција може да се развие патолошки процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .