Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ларингитис: Симптоми и третман

Ларингитис - главните симптоми:

Ларингитис е болест во која ларинксот е подложен на карактеристично воспаление на позадината на голем број фактори кои влијаат, што особено може да се припише на настинки и заразни болести, надворешни влијанија (алкохол, пушење, загаден воздух итн.), Општа преоптовареност на ларинксот. Ларингитот, чии симптоми може да се манифестираат привремено или трајно, во својата вообичаена форма трае не повеќе од две недели. Кога периодот на симптоми повеќе од овој период, препорачливо е да се разгледа неговата хронична форма.

Општ опис

Како причини кои придонесуваат за развој на ларингитис, веќе идентификувавме неколку од нивните опции. Во принцип, тие се многу разновидни, што не е изненадувачки, бидејќи оваа болест е директно поврзана со состојбата на имунитетот, згора на тоа, за нејзината појава, понекогаш е доволно да се сретне со вообичаената хипотермија. Природно, вирусот не е исклучен, исто како што не се исклучуваат механички причини за изложеност кои придонесуваат за развој на ларингитис (особено може да биде траума, изгореници или друго влијание).

Како фактори кои исто така не го имаат последното значење во развојот на болеста од интерес за нас, можеме повторно да го издвоиме загадувањето на воздухот, прашливоста во просторијата, прекумерната тембра на гласот, внатрешните воспалителни процеси кои се релевантни за телото, нарушувања на еден или друг тип, директно поврзани со состојба на респираторниот тракт.

Ларингитисот, како што веќе рековме, може да биде акутен и хроничен, а првиот дел од причините се однесува на оние кои предизвикуваат акутен ларингитис. Акутен ларингитис, чии симптоми подразбираат одземање од воспалителниот процес на одреден дел од подрачјето што се разгледува, може да биде локализирано или целосно во рамките на ларингеалната лигавица или во одредени делови од него - во подрачјето на мукозните вокални набори, епиглотисот или ѕидовите на подглавената празнина.

Што се однесува до хроничниот ларингитис, тоа, како што е често релевантно за оваа форма на било која болест, се развива главно како последица на потсетуваната акутна форма на болеста во прашање или наспроти позадината на различен тип воспалителни процеси во носот, фаринксот и параназалните синуси. Неверојатно, симптомите на ларингитис кај возрасните во хронична форма, исто така, се јавуваат како резултат на алкохол и злоупотреба на пушењето, како и како резултат на прекумерно пречекорување на гласните жици, за некои луѓе тоа е најпрофесионалната болест што им припаѓа на нивната категорија, музички личности итн.

Значи, што се случува со фарингитис? Пролиен акутен ларингитис, на пример, се карактеризира со остра поцрвстување на мукозната мембрана, а исто така е забележано и оток во областа на наборите лоцирани во близина на предворјето. Воспалени и, според тоа, дилатирани садови често крварат, што доведува до појава на точки на виолетова-црвена боја директно на мукозната мембрана (особено, таквата струја е важна за комплициран курс на грип).

Изолиран акутен ларингит се јавува во врска со острата инфилтрација и црвенило на мукозната мембрана, која се манифестира само во рамките на епиглотисот. Во чести случаи, акутен воспалителен процес се забележува не само во ларингеалната област, туку и во трахеата, која веќе е дефинирана како ларинготрахеит. Таквиот тек на болеста е придружен со прилично силна кашлица, која, како по правило, се јавува поради ларингеалниот спутум произведен од трахеата и мукозната мембрана на ларинксот.

Структурата на гркланот

Ларингитис: симптоми

Воопшто земете ги во предвид симптомите на акутни и хронични форми на ларингитис. Клиниката за акутен ларингитис се карактеризира со општо влошување на состојбата на пациентот, често со зголемена температура. Лабораториската студија ги утврдува карактеристиките кои укажуваат на релевантноста на воспалителниот процес, што се рефлектира во стапките на забрзување на ESR и во индикаторите во форма на зголемување на вкупниот број на црвени крвни клетки.

Во случај на доминантна концентрација на воспаление во рамките на епиглотичниот регион или во рамките на задниот ларингеален ѕид, болката што произлегува од голтање често е забележана против оваа позадина. Гласот на пациентот станува гласно засипнато, дишењето станува тешко (што често е предизвикано од итноста на стеснувањето поради спазмот на глотисот или поради отокот или дури и поради развиениот апсцес).

Акутниот ларингит исто така се карактеризира со симптоми во форма на поплаки на болно и суво грло, изразено чувство на гребење во неа. Манифестациите на кашлица првично се карактеризираат со сувост, а процесот последователно се менува, што се манифестира во искашувањето на спутумот. Гласот, како што е веќе забележано, станува груб, па дури и груб, а во некои варијанти на протокот - молчи. Не ја исклучувајте можноста за болка при голтање, мало зголемување на температурата (во смисла на индикатори до 37,4 степени), како и главоболки. Времетраењето на болеста во акутната форма, што првично го забележавме, е од редот до 14 дена, иако минималниот рок не е исклучен - до 7 дена од курсот.

Што се однесува до општите симптоми кои се карактеристични за хроничниот тек на хроничен ларингитис, неговите главни манифестации се сведуваат на забрзан замор на гласот, засипнатост, пливање и болки во грлото, врз основа на кои потоа се појавува карактеристичен кашлање. Во случај на егзацербација на воспаление, наведените манифестации се зголемуваат со свој интензитет.

Ларингитот во која било форма може да се манифестира во неколку варијанти на видот, да биде катарактен, хипертрофичен или атрофичен. Секоја од наведените форми може да се појави и одделно и во директна врска со која било од наведените опции - тоа е, да се премести од една сорта во друга. Покрај тоа, ларингитот може да биде дифтерија, туберкулозен и сифилитичен. Секоја од овие опции со нивните вродени симптоми ќе разгледаме посебно.

Катарален ларингитис: симптоми

Катарлалниот ларингит е најлесниот можен облик на болеста во прашање. Во акутна форма, катарралниот ларингитис се карактеризира со своја акутна манифестација во дел од воспалителниот процес во регионот на гркланот и посебно неговата мукоза.

Претежно акутниот фарингит делува како последица на системска болест која одговара на акутните респираторни инфекции, а нејзиниот почеток ги одредува болестите во форма на акутен ринофарингит, чиј развој продолжува да опаѓа, по гркланот, а потоа и во трахеата. Развојот на акутните респираторни инфекции во некои случаи ја одредува непропустливоста на ларинксот во процесот (односно недостатокот на нејзина поврзаност со природниот тек на процесот), а во други - неговата директна вмешаност во неа, односно главните придружни манифестации својствени за акутно воспаление, се развиваат во овој случај во гркланот.

Најчесто, сметаната форма на болеста е забележана кај мажи со актуелна предиспозиција за штетни навики (како што се пиење или пушење) или против позадината на негативното влијание со кое се соочуваат во нивните професионални активности.

Значајна улога во развојот на болеста е доделена на климатските услови во одредена сезона (со висока влажност, студ), што, соодветно, ја одредува есента и пролетта како такви опции. Така, заради вдишаниот воздух, во овој период се формираат васкуларни реакции од локална и неповолна големина, кои се манифестираат, пак, во форма на спазам или експанзија, на кои се подложени ларингеалните крвни садови, што се јавува во комбинација со намалување на локалниот имунитет и оштетена општа микроциркулација.

Наспроти позадината на таквите процеси, пак, се јавува микробиота активација. Во меѓувреме, наведените карактеристики на околината се конечни и ексклузивни во развојот на предметната ларингитис форма, бидејќи активирањето на овие процеси е олеснето и од условите кои се карактеризираат со топол воздух, особено кога станува збор за, на пример, штетно производство во комбинација со штетни гасови одредени супстанции во него, честички од прашина итн.

Како ендогени фактори кои го одредуваат нивниот дел од ризикот, тие исто така испуштаат општо слабеење на состојбата на организмот, што се појавило во позадината на болестите на внатрешните органи кои се релевантни за него, поради што се нарушени метаболичките процеси и се обезбедува витаминска и прехранбена инсуфициенција.

Важна улога е дадена на голем број фактори, како што се хроничен ринозинузитис и ринитис, ринитис, полипозен и хипертрофичен ринитис, девијации на носната септа, тонзилитис, аденоидитис и други видови на хронични фаринкс / назофарингеални заболувања. Подеднакво важен е и функционалниот пренапон, кој директно влијае на гласовната функција, што посебно треба да се нагласи ако зборуваме за услови со неповолни климатски фактори.

Запирање директно на симптомите кои ги има акутен катарактурен ларингитис, забележуваме дека неговиот почеток е придружен со карактеристичен изглед на сувост, горење и пецкање, концентриран во ларинксот. Фонацијата (вистинскиот физички процес кој обезбедува формирање на говор) е придружена со болка. Тогаш гласот станува рапав, развојот на афонија е можен (исклучување на силен глас додека истовремено се зборува во форма на шепот), новата кашлица во поголем степен е дефинирана како "лаење", за време на неговите напади, има болки во капките на природата. По 1-2 дена се формира спутум, по што драстично се намалува сериозноста на болката.

Состојбата на пациентите воопшто, ако зборуваме за типична форма на акутен катарлален ларингитис, практично не подлежи на никакви посебни промени. Во некои случаи, ако, на пример, развојот на болеста е проследен со генерализирана форма на акутни респираторни инфекции, постои температура, придружена со треска и може да се зголеми на 38 степени или повеќе. Оваа варијанта на протокот подразбира веројатноста на воспалителниот процес да се шири до трахеата, и ако протокот се карактеризира како комплициран, тогаш ширењето е целосно во регионот на бронхиите и белодробните ткива (што е дефинирано како бронхопнеумонија). Во суштина, разгледаната варијанта е релевантна во ситуации со истовремена несакана епидемиолошка состојба.

Кулминацијата на болеста се карактеризира со хиперемија на целата мукозна мембрана на ларинксот (односно, прелевање на крвните садови во неа, проследено со црвенило на самата мукоза против оваа позадина). Особено, хиперемијата се изразува во областите на синусите во облик на круша и вокалните набори, честопати неговата дистрибуција е забележана во областа на горната трахеа. Покрај тоа, постои значителен оток, гноен-мукозен ексудат (течност, потење што се јавува како резултат на воспаление од крвните садови склони кон него). Гласовните навртувања ја губат способноста за затворање.

По околу 5-6 дена, актуелната дисфонија во оваа состојба постепено се намалува во сериозноста на манифестацијата, симптомите поврзани со воспаление на катаракта исчезнуваат 12-15 дена по почетокот на болеста.

Понекогаш се забележува и акутен локален катарактурен ларингитис. Во некои случаи, постои покривање на хиперемија во комплексот со инфилтрација само на лигавицата на епиглотисот, што е придружено со преваленција на поплаки за болка при голтање, што, пак, се должи на пропуштањето на епиглотисот во овој чин со истовремено покривање на влезот во гркланот.

Другите случаи се карактеризираат со концентрација на воспалителниот процес исклучиво во рамките на мукозните набори лоцирани во регионот на предградието или само во регионот на гласните набори, што е придружено со преовладувачки симптоми, фонација со карактеристична афонија или засипнатост.

Често е случај дека изразената хиперемија на мукозната мембрана е забележана само во подрачјето на интерхалалниот простор и во регионот на сфифоидната 'рскавица, поради што пациентите развиваат силна кашлица која произлегува од поставувањето во оваа област на "кашлица" рецептори концентрирани во ларингеалниот нерв (горниот дел ), за нив, во целина, хиперсензитивноста е карактеристична карактеристика.

Најсериозна форма на манифестација на изолиран ларингитис е ларингитот podskalochny, текот на кој имплицира едем и воспаление на долната површина на под-преклопен простор во комбинација со гласовни набори. Болеста во оваа форма првенствено се дијагностицира кај деца со лимфна или ексудативна дијатеза.

Компликации на катарактарен ларингитис

Компликациите воопшто не се карактеристични за текот на оваа форма на болеста. Ако се појават, ретко се случува "да се поткрепи" од имунокомпромитирани пациенти наспроти позадината на претходните заразни болести или вирусна инфекција која го придружува текот на самиот катарактарен ларингитис. Компликациите произлегуваат главно од ширењето на воспалението на субмукозните слоеви, ова се манифестира во форма на изразен едем, кој може да постигне таква форма како опструктивен ларингитис. Неговата струја во овој случај е придружена со нарушување на респираторната функција, директно поврзана со ларинксот, особено оваа компликација често се забележува кај деца во форма на под-преклопен ларингитис (или лажен крпа).

Меѓутоа, ретки, не исклучени компликации се такви манифестации како што се хондрит, периххондритис и ларингеален апсцес, што исто така е важно да се разгледа дали има минимално сомневање за овие состојби во утврдените тактики на лекување.

Хипертрофичен ларингитис: симптоми

Како што забележавме претходно, ларингитисот често се движи од една форма на развој на друг, па затоа веднаш до катарралниот ларингит е хипертрофичен ларингитис, кој е следен фактор за катарлален ларингитис. Оваа болест, како и секој вид на ларингитис, може да биде независна на почетокот, но најчесто е забележана нејзиниот развој од претходно разгледаната форма.

Хипертрофичниот ларингит се карактеризира со воспалителен процес од овој тип, во кој ларингеалната лигавица е зафатена во целост, но со најизразено оток во овој процес во гласните набори.

Главните симптоми на хипертрофичен ларингит во хронична форма, на кои ќе се фокусираме, се следните ставови:

  • засипнатост (често достигнувајќи ја афонијата, во која, како што веќе забележавме, постои губење на гласот, дури и шепот);
  • кашлица која се јавува во време на егзацербација;
  • гори во грлото, болка;
  • општа хиперплазија на лигавицата или нејзините поединечни делови (која се открива во времето на дијагностичкиот преглед со помош на ларингоскоп).

Наведените симптоми, како што можете да видите, се слични на вообичаените манифестации на ларингитисот, но во конкретно разгледаниот случај се појавува во поизразена форма.

Што се однесува до третманот на оваа форма на ларингитис, таа се определува врз основа на тежината на актуелниот воспалителен процес. Општо земено, покрај терапијата, хипертрофичен ларингитис бара хируршка интервенција, при што е отстранет епителот кој е подложен на процесот на хиперплазија. Навременоста на таквата операција делува како еден вид на превентивна мерка, фокусирана на спречување на ларингеалниот рак.

Атрофичен ларингитис: симптоми

Болеста во оваа форма се манифестира во позадина на истенчување на внатрешната мукозна мембрана на ларинксот. Пациентите имаат сува уста и кашлица, заситеноста е карактеристична за гласот. Она што е извонредно, во овој случај, кашлицата може да биде придружена со појава на кора во нејзините напади, во која има крв. Симптомите на ларингитис кај деца во оваа форма не се најдени. Како главна причина што води до оваа болест, е изолиран прекумерниот ентузијазам на пациентите за храна, заситени со зачини и разни зачини, зачинета храна итн. Како по правило, болеста во оваа форма е придружена не само од оштетување на самата ларинкс, туку и до фаринксот (нејзиниот заден ѕид).

Да ги разгледаме подетално симптомите на оваа форма на ларингитис. Овде, повторно, можно е да се разликуваат изречени скокотки и скокоткање, сензација на присуството на туѓо тело во грлото, поради што е потребна честа кашлање и искашлување. Гласот обично се менува, што може да се манифестира во различни степени на интензитет. На пример, некои пациенти доживуваат промена на гласот во утринските часови до грубиот звук со целосно закрепнување по искачувањето на акумулираниот спутум со кора, додека во други, напротив, гласот во утринските часови не може да подлежи на промени, но со последователна афонија со мала гласна напнатост. Во некои случаи, распаѓањето на корка води до непријатен мирис од устата, а исто така се можни и напади на астма, исто така поради појавата на кора, но исчезнуваат откако ќе се отстранат овие кора.

Ларингоскопия при атрофическом ларингите выявляет на начальном этапе развития процесса более выраженную окраску слизистой, поверхность ее блестящая. Сухость и гиперемия в большей мере актуальна для истинных голосовых связок. Впоследствии развития заболевания слизистая становится желто-розовой или бледно-розовой. В гортани образуется секрет вязкой консистенции, преобразующийся при засыхании в корки желто-зеленого оттенка, а иногда – оттенка грязно-коричневого или красно-черного. Темные корки формируются из-за того, что нарушается целостность слизистой, а из-за судорожного и достаточно сильного кашля происходят кровоизлияния.

Течение заболевания в хронической форме характеризуется чередованием обострений и ремиссий, причем обострениям зачастую сопутствуют практически ничтожные в масштабе воздействия факторы. До ремиссии заболевание может в периоде обострения протекать порядка нескольких недель, а то и месяцев.

Ларингит при инфекциях: виды и особенности

Ларингит также может проявляться в комплексе с сопутствующими инфекционными заболеваниями. Так, распространенными его вариантами является ларингит дифтерийный, ларингит туберкулезный и сифилитический ларингит.

Дифтерийный ларингит нередко отмечается у детей (не привитых), для него характерным является образование пленок, выступающих в качестве препятствия, скрывающего просвет гортани. Распространение в этом случае, как можно понять, происходит от миндалин и вниз, собственно к гортани. Пленка, о которой идет речь, скрывая ее просвет, приводит к закупорке дыхательных путей. Кстати, похожего типа пленка также образуется и в случае актуальности стрептококковой инфекции для течения заболевания.

Ларингит туберкулезный является преимущественно вторичным, образуясь в качестве патологии, сопутствующей основному заболеванию – то есть туберкулезу легких. Туберкулезный ларингит сопровождается формированием узелковых утолщений бугорчатостого типа, помимо этого разрушению может быть подвергнут надгортанник и гортанный хрящ.

Сифилитический ларингит . Сифилис сопровождается рядом осложнений, и ларингит является одним из них. Вторая стадия сифилиса может сопровождаться формированием слизистых бляшек в комплексе с язвами, а третья его стадия уже протекает в комплексе с формированием рубцов, они же, в свою очередь, приводят к деформации голосовых связок и гортани. В результате подобного течения обоих заболеваний впоследствии может развиться необратимая хрипота.

Выделяется отдельным образом также профессиональный ларингит, который, как правило, актуален для преподавателей, учителей и людей, чья служба прямым образом связана с напряжением голоса, что также как мы ранее отмечали, является важным фактором возможного воздействия в развитии ларингита.

Ларингит у ребенка: симптомы

Заболевание, рассматриваемое нами сегодня, может проявиться как в качестве однократного приступа, то есть в острой своей форме, так и в форме рецидивирующей, то есть в форме хронической с периодами ремиссии (затишья).

В основном симптомы заболевания проявляются у ребенка внезапным образом, практически при нормальном состоянии здоровья, предшествующем заболеванию, а потому многим мамам не составит труда сориентироваться, что и во сколько начало происходить с их чадом.

Преимущественно актуальная для рассматриваемого заболевания затрудненность дыхания отмечается в «критический» период (обострения) ларингита - около 4 часов утра. Данному проявлению также сопутствует беспокойство, повышение температуры (нередко до фебрильных показателей, то есть в рамках 38-39 градусов). Увеличивается и частота дыхания на фоне его затрудненности – достигать она может порядка сорока дыхательных движений за период в одну минуту.

Постепенно дыхание приобретает поверхностные черты, теряя, тем самым, собственную эффективность. Далее отмечается цианоз, при котором кожа вокруг рта приобретает синеватый оттенок. Если течение заболевания усложняется, то бывает и так, что требуются и дополнительные усилия, с помощью которых воздух может быть протолкнут через голосовые связки, подвергшиеся выраженному сужению. Акт дыхания в таком случае сопровожда тся участием в нем дополнительной мускулатуры с привлечением мышц области ключицы, живота, а также межреберной мускулатуры. Ребенок утрачивает способность к воспроизведению слов, начинает задыхаться, из-за сильных приступов кашель не дает возможности вдыхать кислород, как требуется. Все это указывает на стеноз гортани.

Между тем, не исключается возможность и предугадывания появления заболевания у ребенка, потому как изначально ему может сопутствовать насморк. Температура или недомогание – совсем не обязательные условия для заболевания. Интенсивность проявления насморка определяется особенностями иммунитета ребенка и другими факторами, температура если впоследствии и появится, то, скорее всего, будет незначительно изменена. Достаточно быстро у детей ларингит приводит к изменению голоса, причем его осиплость едва ли не час от часа становится все более выраженной.

После присоединяется, собственно, кашель, аналогичный в проявлении коклюшу, потому как в обоих случаях он «лающий». Кашель может быть и слабым – в этом случае определяющим фактором становится то заболевание, на фоне которого развился ларингит.

На общем фоне течения ларингита ребенку все также трудно дышать – с трудом дается практически каждый акт дыхания. Во многом течение заболевания определяется также и характером ребенка, потому как если он в большей мере склонен в поведении к истерикам, то процесс такая линия поведения всегда лишь осложняет. Учитывайте, что заложенный нос исключает возможность нормальной проходимости воздуха, потому если рот, образно говоря, будет «задействован в истерике» - дышать будет совсем трудно, ребенок будет задыхаться в приступах. Именно по этой причине важно не упускать из внимания эмоциональное состояние ребенка, максимально его «сглаживая».

Что касается основных форм ларингита, то у ребенка они проявляются следующим образом:

  • Катаральный ларингит у детей. В данном варианте заболевание можно определить как самое «спокойное» в течении. Проявления его характеризуются слабовыраженной своей формой: это легкое покашливание, незначительное першение в горле. Как правило, в этом состоянии жалуются дети редко на подобную симптоматику, да и кашель в виде приступов – явление в данном варианте редкое. Температура также практически не изменяется.
  • Гипертрофический ларингит у детей. Здесь, как вы можете сами судить из определения формы, возникают определенные изменения, сосредотачиваемые в горле. Если рассматривать нормальное развитие такого процесса, то здесь речь идет о небольших в размерах узелковых образованиях, из-за которых кашель у ребенка возникает без сопутствующего инфекционного воздействия. Кашель этот чаще всего не лечится, исчезает он самостоятельно, при постепенном взрослении ребенка. Речь в частности идет о хроническом течении, которому, как вам уже известно, свойственны периоды ремиссии – в этом случае кашель появляется, как отмечено ранее, периодически, что сопровождается изменением тембра голоса, осиплостью. Осложнения в данном случае нехарактерны.
  • Атрофический ларингит у детей. Данная форма встречается у детей крайне редко, что уже также нами отмечалось, однако если она все-таки возникла, то это является опасным для них. При развитии этой формы у ребенка отмечается выраженный кашель, слизистая истончается и становится подвержена любому типу раздражителей. В результате заболевания ребенок может на длительный период утратить способность говорить.

Дијагностицирање

Диагностирование заболевания может быть произведено врачом посредством проведения физиологического обследования пациента, опроса. При обследовании звука голоса в комплексе с общим состоянием голосовых связок можно подобрать необходимое в конкретном случае лечение. Обследование подразумевает под собой прощупывание шеи для определения состояния лимфоузлов (в частности – на предмет их воспаления), будет осмотрен рот, горло, нос. Все это позволит сопоставить симптоматику с состоянием пациента, определив, тем самым, какое именно заболевание актуально в конкретном случае. Дополнительно может быть проведена ларингоскопия для обследования гортани с возможным изъятием образца ткани для последующего исследования (биопсии).

Лечение ларингита

Лечение острого течения ларингита заключается, прежде всего, в устранении тех факторов, которые спровоцировали заболевание. В питании исключают острые продукты, а также продукты, которые могут оказать раздражающий эффект на воспаленную область. Исключается курение и алкоголь, обеспечивается покой. Используется полоскание горла и горячее питье, ингаляции и пр. Дополнительно может быть назначено и лечение медикаментозное, что определяется уже исходя из состояния больного в целом, особенностей течения заболевания, его формы и сопутствующих факторов.

При хроническом ларингите (заподозрить который, как изначально нами отмечено, можно при длительности заболевания более двух недель), необходимо обязательное обследование у специалиста. Здесь, опять же, могут применяться впоследствии ингаляции, физиотерапевтические процедуры. Не исключается не только медикаментозное лечение, но и лечение хирургическое.

В случае подозрения на ларингит, необходимо обратиться к терапевту, отоларингологу и пульмонологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Ларингит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ларингит у детей (совпадающих симптомов: 6 из 8)

Ларингитот кај децата е воспалителен процес на ларинксот, во кој се јавува речиси веднаш едем. Ларингитот е најопасен за новороденчиња и за деца до три години, бидејќи текот на болеста е придружена од недоволен воздух кој влегува во респираторниот систем. Ова може да предизвика гушење ако родителите не обезбедат рана хоспитализација.

...
Рак пищевода (совпадающих симптомов: 5 из 8)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Фарингит у детей (совпадающих симптомов: 5 из 8)

Фарингит кај деца е воспалителна болест која влијае на мукозните мембрани и лимфоидните структури на задниот ѕид на грлото. Треба да се напомене дека манифестацијата на таква болест е типична и за децата и за возрасните, но кај децата е почеста поради слаб имунолошки систем.

...
Тонзиллит (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Фарингит (совпадающих симптомов: 4 из 8)

Фарингитис е воспалителна болест на лимфоидното ткиво и фарингеалната мукоза. Фарингитисот, чии симптоми главно се карактеризираат со инфективната природа на појавата, ретко се јавува во изолација, и затоа главните манифестации на оваа болест најчесто се комбинираат со болести на горниот респираторен тракт.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .