Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Отитис: Симптоми и третман

Отитис - главни симптоми:

Отитис е генеричка дефиниција која се однесува на отични воспалителни болести. Отити, чиишто симптоми се поврзани со воспаление, во најголем дел е заболување забележано кај деца.Тоа често се јавува наспроти позадината на инфекција која паднала во средното уво, а повреда на увото или алергијата може да предизвика помала отитис медиа.

Општ опис

Ушите се всушност органи, а кревки, нивната работа е директно утврдена од најмалите движења на секој од елементите и нивните компоненти. Природата сигурно обезбедила заштита што ја барале ушите. Значи, главниот дел од овие органи се наоѓа во темпоралната коска, комуникацијата со надворешниот свет е обезбедена од пар канали во облик на надворешниот аудитивен канал и евстахиската цевка.

Ушниот канал (надворешен) е завршен слепо, тапанчето делува како бариера за неа и шупливот на средното уво. Аудиторната цевка делува како елемент кој го спојува носот со шуплината на средното уво. Покрај вентилацијата како една од функциите, оваа цевка е одговорна за дистрибуција на притисок, така што е еднаква за обете страни на тапанчето. Ова е исклучително важна функција, бидејќи се должи на потребниот звук.

Како што веќе бевме забележано, најчесто отитис е забележан кај децата, и покрај фактот дека, воопшто, болеста е исто така релевантна за другите возрасни групи.

Што се однесува до причините за поголема подложност на оваа болест кај децата, тие се состојат од анатомски карактеристики поврзани со возраста, кои се состојат особено во структурата на средното уво. Значи, кај децата, аудитивната цевка е малку пократка отколку кај возрасните. Покрај тоа, тоа е речиси директно, без свиоци, поради што патеката на инфекција во средното уво е значително олеснета. Вреди да се забележи дека во првите три години од моментот на раѓањето, околу 80% од децата имаат дијагноза на отитис медиа, ова се случува најмалку еднаш.

Карактеристики на структурата на увото

Причини за отитис

Како главни причини за отитис медиуми, може да се идентификува следново:

 • ARD , во која има повреда на носната мукоза, наспроти позадината на која има опструкција на површината на отворот во аудитивната цевка. Од оваа причина, за возврат, се нарушуваат процесите за вентилација и за чистење потребни за тимпаничната празнина.
 • Релевантност на хронични заболувања на назофарингеалниот регион ( тонзилит , ринозинузитис , итн.), Назофарингеални тумори, аденоидни вегетации.
 • Развојот на отитис како резултат на нуркање и површини направени од нуркачи, нуркачи (или мареотит).
 • Развојот на отитис на позадината на остри капки во атмосферскиот притисок, релевантен за време на искачувања / спуштања на воздухопловот (кој е дефиниран како аеробит).
 • Намален имунитет како резултат на промените во годината, ефектите од стресот на различни видови и скали.

Отитис: симптоми

Врз основа на анатомските карактеристики, отитисот може да се манифестира во согласност со класификацијата на неговите сорти како надворешен отис, отитис медиа и внатрешен отитис. Врз основа на оваа класификација, се утврдуваат повреди на функциите на одреден оддел.

Надворешен отитис. Во оваа форма, болеста е воспалителни промени кои влијаат на кожата во комбинација со поткожното ткиво во областа на аудитивниот (надворешен) премин. Текот на надворешниот отитис, пак, е можен и како воспаление на локално ниво (во форма на вриење) и како воспаление на дифузна природа.

Формирањето на вриење се случува кога инфекцијата се влегува во косата или во лојните мешунки во ушниот канал. Во овој случај, болката што е концентрирана во областа на аудитивниот канал е истакната како главна манифестација на симптоми, а оваа болка се влошува како резултат на движењата произведени од долната вилица (за време на разговор, џвакање храна итн.).

Објаснет притисок на болката со притисок од зглобот на долната вилица. Општо земено, состојбата на пациентите варира малку, во некои случаи можна пониска температура. Како по правило, отворањето на вриење се случува спонтано, откако целосно ќе созрее. Сличен исход обезбедува подобрена благосостојба. Патем, со текот на оваа болест, сослушувањето на пациентите не е изложено на негативни влијанија.

Прочитајте повеќе: отитис екстерна .

Надворешен (дифузен) отитис. Претежно оваа форма на отитис почнува да се развива како компликации во однос на позадината на гноен хроничен отитис. Тие се предизвикани од постојаното формирање на гнојни секрети во засегнатото тапанче, како и инфекција на ткивата во ушниот канал. Манифестации на оваа форма на отитис вклучуваат црвенило на ушниот канал и појава на болка во оваа област. Во некои случаи, дифузниот отитис (дифузен отитис) се предизвикува со иритација на кожата која се јавува во областа на аудитивниот канал под влијание на хемикалии или под влијание на механичка повреда, проследено со додавање на инфекција.

Најчесто, дел од средното уво е воспалено, што е дефинирано како тубо-отитис (или еустахитис). Можете да најдете повеќе информации за оваа болест во делот "Отоларингологија" на нашата веб-страница во написот Tubo-otitis (Eustachitis) , но сега накратко ќе разговараме за главните принципи на симптомите.

Тубо-отитис како болест е воспаление на аудитивната цевка, а токму оваа цевка реагира на процесот на пенетрација на инфекцијата, кој се манифестира во форма на црвенило и едем. Како по правило, ова е придружено со затворање на луменот во однос на позадината на ефектите од едемот, поради што се намалува притисокот во средното уво. За возврат, директно за пациентот, голем број од овие процеси ќе се манифестираат со намалување на слухот во врска со застојот. Покрај тоа, оваа состојба е придружена со сензација во областа на големото уво со свој глас.

Како по правило, манијата за џвакање и голтање малку ги намалува овие манифестации, што се објаснува со краткорочното отворање на луменот на аудитивната цевка во овие моменти.

Без соодветно влијание од имунолошкиот систем или докторот, воспалението на средното уво се случува во комплексот. Ова, од своја страна, доведува до појава на болки во увото, кои имаат стрелачки карактер и се протегаат во регионот на долната вилица, вратот и храмот. Сериозно се зголемува температурата, слухот што се јавува како резултат на формирање на ексудат во шуплината на средното уво паѓа, подоцна станува гноен.

Во 3-4 дена од болеста, развојот на следната фаза започнува во воспалителниот процес, во кој, како резултат на гнојната експозиција, се отвора отворот во тапанчето (што е дефинирано како перфорација), а ексудат поминува низ отворот кон надворешниот аудитивен канал. Со други зборови, во оваа фаза, пациентот ќе забележи дека течноста се исфрла од страната на лезијата преку неговиот аудитивен канал. Како по правило, перфорацијата е придружена со одредено подобрување во општата состојба, болката постепено се намалува, температурата паѓа.

Во отсуство на потребниот третман, течноста се стекнува со одредена дебелина на конзистентноста со истовремено формирање на фибрински филаменти во него, и почнуваат да се формираат адхезии на лузните. Поради лузни во овој случај, постои тешкотија во нормалното функционирање својствено во слушните коски, ова, пак, може да доведе до постојано оштетување на слухот.

Внатрешен отитис (лабиринтис) . Болеста во оваа форма е придружена со поплаки за вртоглавица, придружени со тежок тинитус и постојана губење на слухот. Всушност, вртоглавица може да се манифестира во широк спектар на болести, но кога одеднаш се појавува, по студ од пациентот, кој претходно го доживеал пациентот, комбиниран со гадење и повраќање, има секаква причина да се контактира специјалист за совети за релевантноста на ушната болест.

Прочитајте повеќе: лавиринт .

Дијагностицирање

Дијагнозата на отитисот е направена врз основа на поплаки од пациентот, меѓутоа, значителна пречка во нејзината имплементација кај малите деца е ограниченоста на оралниот контакт поради возраста на децата со лекар. Детекцијата на болеста се изведува со употреба на методи како што се:

 • Х-зраци на черепот;
 • крвен тест (општо) ;
 • отоскопија;
 • слушен тест (аудиометрија, вилушки за подесување).

Отитис третман

Отитис третманот може да биде или медицински или хируршки, што особено се определува од карактеристиките на неговиот тек, форма, манифестации на симптоми и болести поврзани со него. Во секој случај, ефективноста на третманот зависи од тоа колку започна почетокот на третманот.

Отитис третман следи одредени правила кои се фокусираат на следново:

 • намалување на болката;
 • намалување на подпухнатост;
 • мерки за подобрување на одлив од средното уво гној;
 • мерки за намалување на оток на мукозната мембрана на аудитивната цевка;
 • употребата на антибиотици како мерка на огромна природа, насочена кон борба против инфекцијата локализирана во средното уво;
 • локален третман со користење на облоги и одредени хигиенски мерки;
 • хируршка интервенција (метод на шунтирање на тимпаничната празнина, во отсуство на ефикасност - се отстранува тапанчето, кое се дефинира како парацентеза).

Покрај овие мерки, се користат и процедури за физиотерапија:

 • UHF за носот област;
 • ласерска терапија за устата на аудитивната цевка;
 • пневмомасажа ориентирана кон регионот на тапанчето.

За да се дијагностицира отитис, неопходно е да се контактира со присутниот педијатар (терапевт), потоа консултација и третман од отоларинголог (ЛОР).

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате отитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш отоларингологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Отомикоза (појавување симптоми: 5 од 11)

Отомикозата е габична болест на природата која влијае на средното и надворешното уво. Според локализацијата на лезијата, болеста во повеќето случаи е еднострана, а само во еден од десет случаи проблемот се јавува истовремено во два уши. Печурките Кандида, Пеницилиум и Аспергилус предизвикуваат болест.

...
Перфорирана тапанчето (појавување симптоми: 5 од 11)

Руптура или перфорација на оштетувањето на тапанчето - мембрана поради изложеност на голем број негативни фактори. Под влијание на механички, физички, хемиски или термички причини се создава јаз, поради што е оштетена способноста на едно лице целосно да ги слуша звуците. Понекогаш постои независна реставрација на мембраната, но само со мало оштетување. Во случај на потешка траума, може да остане лузна и во особено тешки ситуации, секое нарушување на интегритетот може да доведе до губење на слухот.

...
Отитис кај деца (појавување симптоми: 5 од 11)

Отитис кај дете се смета за најчеста патологија кај оваа возрасна група, која влијае на сите структури на аудитивниот канал. Експертите од областа на педијатриската отоларингологија велат дека до возраст од 7 години, околу 95% од децата страдаат од оваа болест.

...
Пултурен отитис медиа (појавување симптоми: 4 од 11)

Пултурен отитис медиум е честа отоларинголошка патологија, која се карактеризира со воспаление на епителот со површина на внатрешното и средното уво. Како последица на тоа, во ушната шуплина се појавува гноен ексудат.

...
Невритис на аудитивниот нерв (појавување на симптоми: 4 од 11)

Неуритисот на аудитивниот нерв е болест на нервниот систем, што се карактеризира со манифестација на воспалителниот процес во нервот, кој обезбедува слуховна функција. Во медицинската литература, оваа болест се нарекува и "кохлеарен неврит". Вообичаено, оваа патологија се дијагностицира кај постари лица постари од 50 години (почесто во посилниот пол). Таквите луѓе ретко бараат помош од квалификуван специјалист, со оглед на намалувањето на аудитивната функција како нормален процес кој го придружува стареењето на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .