Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синузитис: Симптоми и третман

Синузитис - главни симптоми:

Синузитис е болест која се карактеризира со акутно или хронично воспаление, концентрирано во синусната површина (параназални синуси), што, всушност, го одредува нејзиното име. Синузитис, симптомите на кои сметаме малку подолу, главно се развиваат во позадина на обична вирусна или бактериска инфекција, како и алергии и, во некои случаи, против позадината на микроплазма или габична инфекција.

Општ опис

Да престанеме, пред сè, на фактот дека тие ги претставуваат синусите како област од интерес за нас во контекст на болеста во прашање. Синусите се мали шуплини кои се концентрирани во дебелината на коските на черепот. Секоја личност има седум синуси (параназални синуси): фронтални синуси (2), максиларни синуси (2), етмоидни синуси и сфеноид синус.

Параназални синуси: локација, преден и страничен изглед

Секој од синусите е наредени со мукозна мембрана, од кои сите се поврзани со носната празнина. Имајте на ум дека можноста за таква порака игра исклучително важна улога во обезбедувањето на нормална состојба за параналните синуси. Во тој случај, како резултат на влијанието на одредени фактори, каналот што ја обединува носната празнина и параназалниот синус (кој може да се појави, на пример, поради оток на носната мукоза поради студ) го затвора воздухот. од обично херметички синус. Самиот синус во овој случај почнува да се полни со воспалителна течност, а бактериите, пак, почнуваат да се размножуваат брзо во него.

Okolonosovy синусите извршуваат исклучително важни функции, и тие се состојат од следново:

 • формирање на фацијален скелет, карактеристики на лицето и глас;
 • правилно затоплување на воздухот за последователно поминување низ носот.

Вреди да се одбележи дека синус слузницата е исто толку подложна на инфекција со различни видови на инфекција како што се носната мукоза, оваа предиспозиција и можноста за воспаление. Всушност, воспаление на мукозната мембрана на параназалните синуси, што го забележавме претходно, е синузитис.

Синус локација

Синузитис

Во случај на синузитис, во споредба со вообичаениот ринитис , проследен со вклучување на целата носната лигавица во воспалителниот процес, инфекцијата главно влијае на еден параназен синус или неколку синуси. Врз основа на конкретниот воспалителен синус, се одредува, пак, специфичната форма на синузитис.

 • Синузитис - е придружен со доминантно воспаление на еден од максиларните синуси (во некои случаи, воспаление на двата синуса станува можна опција);
 • Фронталис - воспалителниот процес е концентриран во регионот на еден фронтален синус или двата синуса;
 • Сфеноидитис - воспалителен процес се концентрира на сфеноидниот синус;
 • Етмоидитис - воспалителен процес се концентрира во рамките на етмоидните синуси (клетки).

Синузитис од наведените воспаленија е најчестиот тек на синузитис.

Во прилог на форми на синузитис, исто така, се разликуваат неговите сорти, во зависност од карактеристиките на протокот, што подразбира акутен синузитис или хроничен синузитис. Акутниот синузитис (како, случајно, бактериски и вирусен синузитис) може да трае околу 8 недели или повеќе, додека хроничниот синузитис предизвикува постојани промени во областа на мукозната мембрана, што, пак, ја одредува значајната тенденција за пациентот да продолжи развојот на неговите синусни инфекции.

Синузитис: симптоми

Синузитисот е придружен со воспаление, концентрирано во регионот на максиларните (максиларните) синуси. Пропушта оваа болест може во акутна или хронична форма.

Максиларните синуси се наоѓаат во максиларната коска (во својата дебелина), тие исто така имаат заеднички ѕидови со орбита, усната шуплина и носна празнина. Кај акутниот синузитис, воспаление се концентрира воглавно во епителниот слој, кој ги покрива максиларните синуси од внатре и се наоѓа во регионот на тенок слој на сврзното ткиво веднаш до коската. Во прилог на епителниот слој, крвните садови и кршливото ткиво под овој слој исто така се зафатени со воспаление.

Ако го земеме предвид хроничниот синузитис, тогаш тоа е карактеристично за ширењето на воспаление на субмукозата на синусите, како и на нивните коски.

Оваа болест може да се развие во било која возраст, понекогаш има синузитис кај деца. Особено ја зголемува инциденцата на синузитис на почетокот на студените сезони.

Како главни причини кои предизвикуваат развој на синузитис, можно е да се разликуваат ОРЗ (мали сипаници, грип, итн.), Како и ширење на заразни процеси поврзани со заболувања на забите, ефектите од бактериски и вирусни инфекции.

Симптомите на синузитис се карактеризираат со свој спектар на клинички манифестации и не секогаш укажуваат на тоа дека воспалителниот процес на максиларниот синус, односно синузитисот, е релевантен во состојбата на пациентот. Главните знаци на синузитис го одредуваат обликот на нејзиниот тек.

Акутен синузитис: симптоми

Како главни клинички симптоми на акутен антрит можно е да се направи разлика на чувството на напнатост и притисок што се случува во контекст на локацијата на синусот погоден од воспалителниот процес. Во потешка фаза на болеста се забележуваат сериозни главоболки и тие се концентрираат не само во регионот на максиларните синуси, туку и во областа на челото и јаболките, во поретки случаи - во областа на храмовите. Болните сензации се шират, на тој начин, на половина од лицето, што одговара на концентрацијата на процесот, но ако овој процес е билатерален, тогаш болката целосно се шири на површината на лицето, односно на двете страни.

Во чести случаи, главоболка е придружена со додавање на дентална болка, која исто така се фокусира на соодветниот страничен воспалителен процес, се забележува зголемување на забоболка за време на џвакањето. Исто така, пациентите имаат повреда на назалното дишење со истовремено појавување на назални секрети.

Во областа на носот, непријатноста постепено се појавува и се зголемува. Болката е особено изразена во вечерните часови.

Главоболката е, така да се каже, класичен симптом на синузитис (како, случајно, синузитис во било која форма на неговиот тек). Постои главоболка како резултат на постепената акумулација на гној, која се формира во синусот, кој претрпе воспаление. Природата на главоболка со синузитис, како по правило, е угнетувачка, често нејзината концентрација се намалува до површината на челото, како зад позади.

Исто така, се случува пациентите да се жалат на зголемена болка како последица на подигање на очните капаци или притискање на кожата во областа под очите. Како уште една карактеристична сателитска главоболка со синузитис, исто така, испушта значителен релјеф поврзан со него, тоа се јавува кога земате положба или преку ноќ, ова се должи на ослободување на гној од погодениот синус.

Исто така, синузитисот е проследен со тешкотии во носната дишење, против позадината на овој глас станува назален. Носот обично се поставува на двете страни. Актуелната тешкотија на дишењето е трајна, може да има краткотрајно олеснување во општа состојба, како и наизменично метеж на левата и десната страна.

Исто така, во комбинација со метеж, пациентите имаат течење на носот во облик на мукозен или гноен исцедок (т.е. отпуштање транспарентна или зелено-жолта боја). Овој симптом може да не се појави, што е важно во случај на тешка назална конгестија, во која текот на синусот е тежок.

Високата температура исто така не е исклучена кога синузитис, достигнува 38 степени или повеќе. Во основа, температурата ја придружува акутната форма на синузитис, односно зголемувањето на хроничната форма на текот на оваа болест е редок феномен.

Во прилог на погоре, може да се забележи неудобноста, манифестирана во форма на зголемен замор и слабост, лош апетит и нарушувања на спиењето. Жалбите за лакримација на дел од засегнатиот синус, фотофобија и намалување во смисла на мирис, исто така, не се исклучуваат.

Со појава на синузитис против позадината на акутните респираторни инфекции , нејзините симптоми, соодветно, се придружени со симптоми на респираторна болест. Првите знаци на развој на синузитис во овој случај се малаксаност, треска, кивање и течење на носот, назална конгестија. Болни сензации, кои се концентрирани од површината на лезијата на лицето, забите, челото и коренот на носот, брзо се приклучуваат на овие симптоми. Отекувањето на очните капаци и нивната црвенило исто така не се исклучуваат.

Времетраењето на акутната форма на синузитис, по правило, е со редослед до 3 недели, по што, како резултат на употребата на соодветни методи на терапија, пациентите се опоравуваат.

Хроничен синузитис: симптоми

Симптоматологијата на оваа форма на синузитис може да биде од недефиниран и избришан карактер, што често го отежнува дијагностицирањето на болеста и, соодветно, нејзиниот третман. Главниот симптом е хроничен течење на носот, кој не се излекува со традиционални решенија. Честопати, пациентите се жалат на болка во нивните сокети, како и главоболка. Зголемена болка е забележана за време на трепкање, во лежечка положба, болката може да исчезне воопшто.

Карактеристична особина на текот на хроничниот синузитис е оток на очните капаци, забележан наутро, како и конјунктивитис , што укажува на ширење на воспалителниот процес од максиларните синуси до ѕидовите на приклучоците.

Хроничниот синузитис, исто така, се карактеризира со систематски појавни болки со досаден тип, концентрирани во областа под приклучоците. Назалната конгестија има хронична манифестација, главно унилатерална. Повторно се забележува хроничен конјунктивитис.

Како прилично важен симптом на болеста во оваа форма, хроничната сува кашлица е изолирана, чија терапија не го дава посакуваниот ефект при користење на традиционални терапии со експесуративни и антитусивни лекови. Наспроти позадината на антритот, оваа кашлица се должи на иритација предизвикана од гној што тече надолу по фарингеалниот ѕид.

Како и кај акутниот синузитис, се намалува хроничниот синусен мирис.

Синузитис: компликации

Овој дел не треба да се пропушта, бидејќи познавањето на карактеристиките на текот на болеста и, всушност, компликациите кои се релевантни за него, ја елиминира небрежноста на нејзиниот третман.

Факт е дека структурата и анатомската локација на максиларните синуси одредува сериозна опасност во развојот на синузитис, кој е поврзан со нивниот директен контакт со менингите. Тоа е, ширењето на инфекцијата не е исклучено во кранијалната празнина, што, пак, води кон развој на менингитис . За среќа, поради соодветен одговор и третман, што синузитисот ретко достигнува оваа фаза, инфекцијата најчесто се забележува во орбитата, која го одредува последователното отекување на очните капаци со одредено испакнување на окото од погодената област, што се јавува во врска со силната болка.

Ако ги земеме предвид компликациите на хроничниот синузитис, тие се состојат првенствено во фактот што, како резултат на хроничното воспаление, ова го одредува присуството на постојан извор на инфекција во телото, врз основа на кој, за возврат, можеме да зборуваме за чести рецидиви на фарингит и тонзилитис , како и болести на забите и остеомиелитис на горната вилица .

Акутниот синузитис може да предизвика развој на тригеминален невритис , кој, пак, е придружен со исклучително изразени чувства на болка на лицето.

Често компликација на хроничен синузитис е формирање на апсцес во форма на затворена празнина, во која постои гној.

Кога хроничен ринит се јавува на позадината на хроничната форма на синузитис, може да се појави атрофија на слузницата на носот, што, пак, доведува до губење на мирис.

По правило, пациентите со синузитис, а особено во својата хронична форма, безуспешно и долго време се третираат за хронична форма на бронхитис и други болести / причини кои предизвикуваат постојана (хронична) кашлица.

Пробивање на синузитис

Фронтален синузитис (фронтален синузитис): симптоми

Во фронтален синузитис, фронталниот назален синус е предмет на воспаление, особено, процесот се концентрира во слузницата, која го наведува фронталниот синус. За фронтален синузитис е можно во акутна или хронична форма.

Акутната форма на фронтален синузитис е придружена со остра болка што се јавува во областа на челото. Покрај тоа, постои главоболка (друга област), кинење, болка во очите, тешкотии во носната дишење, фотофобија. Со соодветната половина на носот означени со изобилство од испуштање, без мирис. Температурата е околу 39 степени, но може да биде пониска (со низок степен). Можен оток, означен во меките ткива.

Хроничниот фронтален синузитис е малку послаб во неговите манифестации. Значи, главоболката во овој случај е болка или притискање, таа е главно локализирана на дел од синусот, кој е засегнат. Со потешкотии со одлив на ексудат, како и со зголемен притисок означен во синусот, болката, соодветно, се зголемува, притисокот врз окото (внатрешниот агол или внатрешниот ѕид) може да биде придружен со остра болка. Што се однесува до симптомите што се релевантни за оваа болест во форма на назални секрети, тие се особено изобилни наутро, често се карактеризираат со непријатен мирис. Во сон, тие се одводнуваат до назофаринксот за време на спиењето, како резултат на што значително количество на спутум се исцрпува наутро.

Компликациите на фронталниот синузитис (главно во хронична форма) често се сведуваат на транзиција на воспаление на фронталниот синус, односно на предниот дел на коскениот ѕид, што резултира со негова последователна некроза, секвестрација и формирање на фистула. Процесот на ширење до долниот ѕид е малку поредок, што резултира со воспаление на орбиталното ткиво и поради вклучувањето на задниот ѕид во овој процес се развиваат интракранијални компликации ( абсцес на мозок , екстрадурален апсцес или менингитис). Сепсата исто така може да се развие.

Сфеноидитис (сфеноид синузитис): симптоми

Оваа болест подразбира воспаление на мукозната мембрана, што влијае, овој пат, на сфеноидниот синус, кој, како и во претходните верзии на синузитис, се развива против позадината на влијанието на бактериска или вирусна инфекција. Оваа болест се наоѓа во практиката ретко и, како по правило, е предизвикана од преваленцата на воспаление од задните клетки на етмоидниот лавиринт.

Сфеноидитис може да се јави во форма на акутна или хронична болест. Акутниот сфеноидитис е придружен со назален исцедок и главоболка карактеристична за синузитис, која обично се концентрира во задниот дел на главата (многу поретко во париетална, темпорална или фронтална). Исто така се манифестираше таков симптом како нарушување на мирис, треска и општа слабост. Како можна компликација, како што е забележано претходно, се утврдува можноста за ширење на воспалението до орбитата и на черепот, како резултат на што влијае на оптичкиот нерв, менингитис, апсцес и други сродни процеси.

Транзицијата кон хронична форма на сфеноидитис се јавува во однос на позадината на акутната форма на оваа болест. Нејзините главни симптоми се сведуваат на појава на главоболка (париетална, во некои случаи - окципитална). Исто така, може да има чувство на непријатен мирис кај пациентите поради отворање на отворот на сфеноидниот синус до олфактурниот нос.

Етмоидитис (етмоиден синузитис): симптоми

Етмоидитис е воспалителен процес кој се концентрира во областа на мукозната мембрана на етмоидната коска (обвивка од нејзините клетки). Постои болест во однос на позадината на бактериска или вирална експозиција, може да се појави во акутна или хронична форма.

Симптомите на акутен етноидитис често се јавуваат со обичен грип , ринитис, итн. болести. Главниот симптом е главоболка, како и болка во областа на носот и коренот на носот. Ако болката се јавува во нејзиниот главен дел од внатрешниот раб на орбитата, како и коренот на носот, тогаш во овој случај можеме да зборуваме за лезијата на задниот дел од клетките на одредената коска, која е директно поврзана со болеста за која станува збор.

Често е тешко назално дишење, можеби прекршување или целосно отсуство на назално дишење. Постепенно общее состояние лишь ухудшается, что сопровождается повышением температуры порядка до 38 градусов.

Первые дни течения заболевания характеризуются появлением обильных носовых выделений, как правило, в это время они не имеют запаха, впоследствии же отмечается изменение их характера – становятся они серозно-гнойными либо гнойными, что сопровождается изменением цвета и приобретением определенного запаха.

Этмоидит у детей зачастую сопровождается гиперемией и отечностью со стороны внутреннего угла глазницы, а также внутреннего отдела нижнего и верхнего века.

Первичный острый этмоидит сопровождается наиболее выраженными изменениями в общем состоянии больных. Началу заболевания сопутствует внезапное повышение температуры до 40 градусов, срыгивание и рвота, общее беспокойство.

Острый вторичный этмоидит характеризуется усилением тяжести проявлений и постепенным своим прогрессированием. Уже к третьему дню отмечаются осложнения этого заболевания. К таковым в частности относятся разрушения, возникающие в части костных стенок, образование эмпиемы, в результате которой возможен прорыв гноя к клетчатке глазницы (в некоторых случаях в черепную полость). При распространении процесса к глазнице отмечаются зрительные нарушения, при которых сужается поле зрения, снижается его острота и пр. Если речь идет о внутричерепных осложнениях при прорыве гноя, то они заключаются в менингите, абсцессе мозга, арахноидите .

Что касается хронической формы этмоидита, но она возникает на фоне острой формы заболевания, развиваясь, как правило, у тех больных, у которых значительным образом снижены силы сопротивляемости организма и тех из них, для кого эффективность лечения определяется как недостаточная. Симптомы хронической формы выявляются исходя из общей степени активности воспаления. Больные сталкиваются с повышенной утомляемостью и ухудшением состояния в целом, работоспособность снижается. Обострение хронической формы протекает с симптомами, актуальными для острой формы.

Острый синусит: симптомы

Клиника острой формы синусита характеризуется признаками воспалительного процесса общего и местного масштаба. В качестве проявлений общей реакции могут быть определены симптомы в виде головной боли, общего недомогания, лихорадки и слабости. При анализе крови определяются соответствующие изменения крови. Перечисленная симптоматика в целом-то специфичной не является, а потому диагностирование заболевания происходит на основании проявлений заболевания местного масштаба.

Самые частые жалобы, актуальные при остром синусите, заключаются в затруднениях, связанных с носовым дыханием, головной боли, патологических носовых и носоглоточных выделениях, а также в расстройстве обоняния.

Чаще всего головная боль сосредотачивается в области лобно-височных отделов, не исключается ее усиление и во время наклонов головы. Если поражению подвергается клиновидная пазуха, то появляется весьма характерный симптом, который выражается в так называемых ночных головных болях, что определяет их характер, а также локализацию – в этом случае она заключается в центре головы, а также в затылке. В некоторых ситуациях жалоб на появление головных болей нет.

Что касается затруднения носового дыхания при рассматриваемом заболевании, то развивается оно на фоне актуальной обструкции носовых ходов, происходящей на фоне гиперплазии или отека слизистой и из-за образования в носовых ходах патологического секрета. Как правило, поражению носового дыхания с конкретной стороны соответствует та же сторона поражения пазух.

Исходя из степени выраженности симптоматики, свойственной острому синуситу, определяется и особенность течения заболевания в целом – в частности острый синусит может быть легким, среднетяжелым и тяжелым.

О легком течении заболевания можно говорить при отсутствии рентгенологических и местных признаков, указывающих на синусит, либо при минимальной степени выраженности признаков интоксикации в комплексе с головной болью и локализацией болевых ощущений со стороны пазух, подвергшихся воспалительному поражению. Данная форма заболевания сопровождается в основном нормальной либо субфебрильной температурой.

Среднетяжелое течение острого синусита сопровождается умеренностью проявлений интоксикаци при одновременной умеренности проявления болевого синдрома, который, опять же, сосредотачивается в области пораженных пазух в комплексе с головной болью. Температура в таком состоянии повышается до 38-38,5 градусов, также возможны незначительно выраженные явления реактивного характера в вариантах отека века, отечности в области околоносовых пазух, затрагивающей мягкие ткани.

Для тяжелой формы синусита характерными становятся явления в виде интоксикации, выраженной головной боли и боли со стороны пораженных стенок пазух. Температура в этот период превышает отметку в 38,5 градусов. Актуальность приобретает возможность развития осложнений.

Хронический синусит: симптомы

Переход к хроническому синуситу происходит в случае незакончившихся острых воспалительных процессов, их недолеченности или полном отсутствии лечения. В особенности переход к подобному течению актуален при нарушении одной из функций пазух, а также при условиях неблагоприятного характера, воздействующих на их способность к аэрации и к оттоку патологически образуемого секрета.

Примечательно, что микрофлора, провоцирующая хроническое течение воспалительного процесса околоносовых пазух, располагать может самым различным характером, будучи как высокопатогенной, так и условно патогенной либо сапрофитной.

Хронические синуситы также располагают собственной классификацией, выстроенной на основании гистоморфологических их особенностей в комплексе с присущей клиникой проявлений.

 • Форма экссудативная:
  • катаральный хронический синусит;
  • серозный хронический синусит;
  • гнойный хронический синусит.
 • Форма продуктивная:
  • пристеночно-гиперпластический хронический синусит;
  • полипозный синусит.
 • Форма альтернативная:
  • атрофический хронический синусит;
  • холестеатомный хронический синусит.
 • Форма смешанная (или полипозно-гнойная).

В целом рассматривая хронический синусит, можно отметить, что заболеванию в данной форме подвержены в основном дети. Хронический синусит у детей, как правило, возникает на фоне течения таких заболеваний как острый ринит, корь , грипп, тонзиллит , скарлатина и пр.

Основной опасностью течения этого заболевания в хронической форме является то, что оно приводит к существенному снижению защитных сил, в результате чего маленькие пациенты в еще большей степени становятся подверженными ряду заболеваний, из которых, прежде всего, можно выделить заболевания респираторные ( бронхит , трахеит , фарингит и пр.). В целом хронический синусит у детей обладает своими особенностями по каждой из отдельных возрастных групп.

Так, например, дети категории раннего и дошкольного возраста сталкиваются с достаточно выраженной симптоматикой общего типа, превалирующей над симптоматикой местной. В частности здесь может быть выделена субфебрильная температура, которая удерживается в рамках длительного временного промежутка. Помимо этого отмечается вялость и похудание, сон и аппетит ухудшаются. Дети быстро утомляются, у них развивается шейный лимфаденит, под глазами появляется синева, помимо этого отмечается кашель. На фоне общего состояния появляется раздражительность и капризность, в частых случаях развивается кератит и рецидивирующий конъюнктивит. В результате перечисленных симптомов состояние больных определяется как хроническая синусогенная интоксикация.

Клиника синусита у детей категории старшего возраста незначительно отличается от течения этого заболевания у взрослых. Проявления субъективного масштаба выражены в данном случае несколько меньше, чем в случае с синуситом в острой форме. Для заболевания также характерна длительность течения при частых обострениях. Возникают жалобы на затрудненность носового дыхания, головные боли различного типа и возникающие в основном ко второй половине суток. Носовая секреция повышается, снижается обоняние, больные быстро утомляются.

Диагностика и лечение синусита

Диагностирование формы и особенностей течения заболевания производится на основании общего по нему анамнеза, а также результатов проводимых обследований в комплексе с рентгенографией, томографией лицевой части и пазух носа в частности.

В лечении ожет применяться консервативная или хирургическая терапия.

Консервативная терапия заключается в приеме препаратов, ориентированных на снижение отечности носовой слизистой, а также на улучшение оттока со стороны придаточных носовых пазух. Сюда относятся местные сосудосуживающие препараты (длительностью использования не более нескольких суток). Применяются также антибактериальные медпрепараты, антигистаминные препараты. Проводятся носовые промывания с использованием антисептических растворов. Актуальным является применение процедур физиотерапии.

Что касается хирургического лечения, то оно сводится к промыванию полости носа с последующей пункцией (проколом) верхнечелюстной или лобной пазух. За счет пункции давление в пазухах уменьшается, в результате чего также может быть получен материал для посева. Впоследствии в пазуху вводятся противовоспалительные препараты и антибиотики.

Если перечисленные меры оказались также неэффективными, что сопровождается и соответствующими осложнениями в форме менингита и пр., то хирургическое вмешательство производится более активным образом.

Для диагностирования синусита и других перечисленных форм данного заболевания, необходимо обратиться к отоларингологу (ЛОРу).

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Синусит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Воспаление легких (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Воспаление лёгких (официально – пневмония) – это воспалительный процесс в одном или обоих дыхательных органах, который обычно имеет инфекционную природу и вызывается различными вирусами, бактериями и грибками. В древние времена эта болезнь считалась одной из самых опасных, и, хотя современные средства лечения позволяют быстро и без последствий избавиться от инфекции, недуг не потерял своей актуальности. По официальным данным, в нашей стране ежегодно около миллиона людей страдают воспалением лёгких в той или иной форме.

...
Этмоидит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Етмоид синузитис или акутен етмоидитис е болест која се карактеризира со воспаление на мукозниот епител, кој се наоѓа во клетките на етмоидната коска. Значењето на овој поим е непознато за многу малку луѓе (најчесто постои синузитис или синузитис на слухот), но самата патологија е многу честа. Поради оваа причина потребно е да се знае што е еммоидитис, симптоми и третман. Патологијата е доста опасна, бидејќи фокусот на воспаление се наоѓа во близина на мозокот и гранката на тригеминалниот нерв, кој е одговорен за инервација на лицето. Етмоидален синузитис се јавува кај возрасни и деца.

...
Риносинусит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Риносинусит – недуг, характеризующийся воспалением слизистой носа и околоносовых пазух. Чаще патология развивается у людей в возрасте от 45 до 70 лет, но не исключено прогрессирование риносинусита у детей. Стоит отметить, что среди представительниц прекрасного пола заболеваемость в несколько раз выше, чем среди мужчин.

...
Одонтогенный гайморит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Одонтогенный гайморит – воспалительный процесс нетипичного характера. Его прогрессирование обусловлено развитием не гриппа или ОРВИ, а различных заболеваний верхнего зубного ряда. Связано это с непосредственной анатомической близостью корней зубов с верхнечелюстной пазухой. Вызвать такое расстройство может поражение таких зубов, как первый и второй моляр, а также второй премоляр. Заболевание имеет как острый, так и хронический характер протекания.

...
Туляремия (совпадающих симптомов: 6 из 17)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .