Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тонзилитис: Симптоми и третман

Тонзилитис - главни симптоми:

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

Општ опис

За време на болеста е познат уште од древни времиња на античка медицина, а најчесто овој термин ја покажува релевантноста на разни видови болни состојби, концентрирани во грлото и со слични карактеристики. Во меѓувреме, причините што предизвикаа тонзилитис, инхерентно ја утврдија за болеста апсолутната разлика во сортите на неговите форми. Со оглед на овој факт, сите варијанти на оваа болест можат да се поделат во три одделни категории: примарна ангина, специфична ангина, секундарна ангина (или симптоматска ангина).

Примарна ангина

Примарни болки во грлото се акутна инфективна болест која главно се карактеризира со своја стрептококната етиологија, како и релативно краток тек на треска, интоксикација и промени на воспалителниот тип кои се јавуваат во ткивата на фаринксот (главно во крајниците и лимфните јазли во близина на нив).

Опасноста од оваа форма на болеста е тоа што започнува развој на автоимуни процеси, недостаток на третман кој може да предизвика развој на акутни форми на ревматизам и гломерулонефритис , тие, пак, доведуваат до сериозно оштетување на срцето и бубрезите.

Најчесто, тонзилитот се јавува како резултат на изложеност на патоген, бета-хемолитичен стрептокок , и овој тек на болеста се јавува во повеќе од 90% од случаите. Во 8% од случаите, инциденцата на тонзилитис е поврзана со изложување на Staphylococcus aureus , во некои случаи во комбинација со Streptococcus.

Исклучително е ретко да се дејствува како предизвикувач на хемофилус бацили, коренебактерија или стрептокока пневмонија. Во случај на тонзилитис, изворот на патогенот е пациент со една или друга болест во акутната форма на нејзиниот тек и носител на патогени микроорганизми.

Главниот пат на инфекција на болеста е воздушниот пат, кој е многу чест кај големите групи, како и како резултат на тесна комуникација со болен човек. Инфекцијата, исто така, може да се појави како резултат на употребата на производи претходно обсеменети со инфекција со Staph (компот, млеко, мелено месо, зелена салата, итн.).

Во однос на подложност на болеста, може да се забележи дека истиот не е ист за секој пациент, утврден во голема мера со состојбата карактеристична за локалниот имунитет на крајбрежниот регион. Значи, колку што е помал имунитетот, толку е поголем ризикот од веројатноста за појава на болеста.

Овој ризик, исто така, се зголемува како резултат на прекумерна работа, претерано ладење, изложеност на други фактори од неповолен тип. За појавата на примарната ангина карактеристична почитување на одредени сезони, имено пролетта и есента. Постои тонзилитис кај деца и кај возрасни.

Средно болно грло

Секундарните болки во грлото се акутен тип на воспаление, концентрирани во областа на компонентите на фарингеалниот лимфниот прстен, кој главно се однесува на крајниците. Оваа болест е предизвикана од специфична системска болест.

Развојот на секундарната ангина се јавува како резултат на голем број на заразни болести, вклучувајќи сипаници , дифтерија , сифилис , инфективна мононуклеоза , црвена треска , херпес и аденовирусни инфекции итн.

Посебна група е доделена како ангина, која се развива против позадината на леукемија и агранулоцитоза, кои се реални за пациентите.

Тонзилитис: анатомска локација на погодената област

Акутен тонзилитис: главни карактеристики и форми на болеста

Лимфоидното ткиво на орофаринксот регија делува како влезната порта за болеста, тоа е во тоа што се формира примарен фокус на воспалителниот процес. Како предиспонирачки фактори за развој на акутен тонзилит, локална хипотермија, зголемена сувост во воздухот, загадување на гасот и прашина на атмосферата, намален имунитет, нарушувања на назалното дишење, витамин А и други.

Во чести случаи, развојот на ангина се јавува како резултат на пренесување на пациент со ARVI , чие дејство е насочено кон намалување на заштитните функции карактеристични за епителната покривка, што, пак, го олеснува процесот на инвазија на стрептококи.

Врз основа на природата на лезијата и нејзината длабочина, се утврдуваат следниве видови на тонзилитис:

Од наведените форми на тонзилитис, најблагиот курс се забележува во катарлалната форма на болеста, а најтешката во некротичната форма.

Врз основа на карактеристичната сериозност, ангиолитот може да биде благ, умерен и тежок. Тежината на оваа болест е утврдена од тежината на промените на општ и локален размер, а тоа е честа појава во дефиницијата на овој критериум што е одлучувачки.

Акутен тонзилитис: симптоми

Вкупното времетраење на периодот на инкубација релевантно за оваа болест е со редослед од 10 часа до три дена. Почетокот на манифестации на болеста се карактеризира со сериозност, главни се високи треска и треска, како и тешка болка што се чувствува при голтање. Покрај тоа, постои зголемување на лимфните јазли, нивната болка. Природата на сериозноста на треска придружена со тонзилитис, како и природата на фарингоскопската слика во комбинација со интоксикација, се утврдува врз основа на формата на текот на болеста.

Симптоми на катарактен тонзилитис

За оваа форма на болеста, карактеристична карактеристика е површината на лезијата на крајниот крај. Интоксикацијата е умерена, температурата кај пациентите е ниска.

Во анализата на крвта се одредува отсуството на промени во него или безначајноста на овој феномен. Фарингоскопијата открива дифузна и доволно светла хиперемија, која се користи за снимање на тврдо и меко непце, како и зафаќање на фаринксот (неговиот заден ѕид). Поретко, хиперемија со тонзилитис е ограничена само на арки на палатинот и крајниците. Карактеристично зголемување на крајниците се должи на оток и инфилтрација.

Времетраењето на текот на болеста е околу два дена, проследено со постепено ослободување на воспалителните процеси во фаринксот, или обратно, друга форма на тонзилитис (фоликуларен или лакунарен) почнува да се развива.

Текот на фоликуларниот и лакунарниот тонзилитис се карактеризира со значително поизразена клиничка слика. Значи, температурата во овие случаи се зголемува на 40 степени, манифестации карактеристични за интоксикација (главоболка, слабост, болка во зглобовите, мускулите и срцето), исто така, се појавуваат.

Целосната крвна слика одредува зголемување на ESR до околу 50mm / h, а исто така се детектира леукоцитоза (во овој случај, се одредува неутрофилниот поместување лево). Урината во некои случаи овозможува да се утврдат црвените крвни клетки и трагите на протеини.

Симптоми на лакунарен тонзилитис

За болест во оваа форма, важно е да се поразат крајниците, како што може да се одреди од името, во областа на лакуна, додека гноен депозит се шири на слободната површина на крајниците. Фарингоскопијата открива изразен едем и хиперемија, проширување на лакуна и инфилтрација на областа на крајбрежјето. Содржината на лакуната има фибрин-гноенска конзистенција на жолтешко-бела боја, формира лабава депозит во површината на површината на крајниците, овој филм има појава на филм или мали фокуси. Не постои бегство од крајниците, исто така лесно се елиминира, оставајќи без крварење.

Симптоми на фоликуларен тонзилит

Карактеристична особина на оваа форма на болеста е доминантна концентрација на лезијата во фоликуларниот апарат на крајниот крај. Фарингоскопија ги открива следниве: хипертрофирани крајници и нивниот остнат оток, радиографија на гнојните фоликули преку епителниот слој. Фоликулите особено се споредливи со големина на пинхед, бојата е бело-жолта. Последователно, фоликулите, откако се подложени на соодветна суппурација, се отвораат, што резултира со гнојна плакета, чие ширење не се случува над крајниците.

Симптоми на некротичен тонзилитис

Болеста во оваа форма се карактеризира со голема манифестација на манифестации од заедничко и локално ниво (во споредба со формите забележани погоре).

Анализата на крвта во анализата ја одредува изразената форма на леукоцитоза и неутрофилија, остар лев пренос на леукоцитната формула е релевантен, индикаторите за ESR се исто така значително зголемени. Кога фарингоскопијата се определува со присуство на мукозната мембрана во областа на лезии на крајниците, неговата површина е ископана и нерамна, бојата е сива или зеленикаво-жолта. Фибринската импрегнација на погодените области се јавува претежно, поради што тие добиваат изразена густина, нивното отстранување е придружено со појава на крвавечка површина.

Отфрлање на области подложени на некроза води до формирање на длабок ткивен дефект, неговите попречни димензии се околу 1-2 см, дното е нерамномерно и нерамномерно. Некрозата, исто така, може да се појави на јазикот, лакови или на задниот дел на грлото, што е, надвор од крајниците.

Форма на острина

Акутниот тонзилитис, исто така, може да биде проследен со одредени компликации. Особено, од нив се разликуваат раните компликации и доцните компликации.

 • Рани компликации на ангина. Тие се појавуваат во текот на болеста и, како по правило, се предизвикани од вистинското ширење на добиеното воспаление на блиските органи и ткива. Може да се манифестира во форма на перитонзилитис, синузитис , отитис , гноен лимфаденит , тонзилоген медијастинит, перитонисилен апсцес.
 • Доцни компликации на тонзилитис. Развојот на овие компликации се јавува по неколку недели (3-4), како по правило, тие се карактеризираат со инфективно-алергиска етиологија. Манифестациите од овој тип се манифестираат во форма на пост-стрептококен гломерулонефритис , ревматска срцева болест и артериски ревматизам .


Хроничен тонзилит

Хроничниот тонзилитис може да се појави во две варијанти:

 • повторлива форма;
 • не-ангинална форма.

Реактивна форма на хроничен тонзилитис, како што може да се разбере директно од дефиницијата на оваа болест, првенствено се карактеризира со сопствени релапси. Според тоа, пациентот со оваа форма на болеста секоја година (или неколку пати во годината), без оглед на карактеристиките на фарингоскопијата за време на испитувањето, има вистинска дијагноза на "рекурентен хроничен тонзилит", симптоми кои ги разгледуваме подолу.

Вреди да се забележи дека, надвор од повторната фаза на болеста, пациентите можат да создадат впечаток на сосема здрави луѓе, а овој заклучок може да се извлече од фактот дека немаат поплаки за сопствената состојба. Целосно испитување на крајниците (вклучувајќи мукозни и лимфни јазли) за патологија, како што веќе рековме, можеби не е такво. Во меѓувреме, овој вид на благосостојба, забележан во интер-ангиолошкиот период, е редок. И затоа, главно периодот на ремисија укажува на присуство кај пациентите и на објективни и субјективни симптоми на болеста.

Субјективни симптоми се како што следува: болки во грлото при голтање, што е особено изразено наутро; зголемена болка или појава по студена течност или храна; чувство на непријатност што се јавува при голтање, како и чувство на полнота во грлото или присуство на туѓо тело во него.

Често се среќава и придружувањето на поплаките што се јавуваат на позадината на секундарниот фаринголаринтис: ларингитис, кашлица, воспалено грло и воспалено грло, итн. Во некои случаи, овие поплаки се доминантни во општа состојба на пациентот.

Наведените поплаки за "локална" скала често се комбинираат со општи поплаки кои произлегуваат под влијание на митологија. Манифестациите поврзани со нив се како што следува: брза заморливост и општа слабост, раздразливост и главоболки, потење, вечер низок степен на треска, непријатност (а понекогаш и болка) во регионот на срцето, недостаток на здив, срцеви палпитации.

Овие нарушувања на субјективниот тип често се изразуваат до тој степен што болката во грлото која е актуелна за главната повторлива болест се пренесува во позадина, ако не е незначителна во однос на позадината на целокупната слика за состојбата на пациентот.

Една објективна студија за хроничен тонзилит во релапсната фаза не може значително да го разликува од неповреден примарен тонзилитис, поради што, со исклучок на историјата на пациентот со честа ангина, можно е да се постави погрешна дијагноза.

Знаците кои се откриени за време на интер-ангиотичниот период на болеста може да се поделат на сигурни и релативни знаци.

Сигурни индикации се како што следува:

 • присуството во лакуна на гноен содржина или содржина на гноен-казеозен;
 • присуство на гнојни цисти или микроабсцеси на хроничниот тип во крајниците;
 • зголемени лимфни јазли лоцирани во близина на крајниците, како и нивната болка;
 • конгестивна хиперемија, задебелување на предните лакови на палатинот.

Релативните знаци (т.е. знаците кои се користат при дијагностицирање на болеста само како роднина во значењето) се манифестираат во следново:

 • зголемени крајници, нивна атрофија;
 • појавата на цикатриски промени во нив;
 • појава на споеви меѓу крајниците и предните раце.

Специфична ангина

Дифтерија Фаринкс

Често пати има симптоми слични на примарната форма на тонзилитис. Дифтерија Фаринкс може да се манифестира во една од трите форми:

 • локализиран (нема ослободување на плочата над крајниците во областа на мекото непце);
 • чести (обележување на ослободување на плочата над крајниците до мекото непце и на задниот дел на грлото);
 • токсичен (формиран едем, концентриран во областа на фаринксот, во вратот се концентрира поткожното ткиво).

Првите две од овие форми на дифтерија се случуваат со формирање густ вид на рации, за да се елиминираат од крајниците е доста тешко. По отстранувањето на нападите, се забележува крварење на основните ткива, самиот филм не може да се раствори во течност или да се нанесуваат. Исклучувањето на употребата на серумот против дифтерија води до прогресија на болеста, што резултира со премин од неговата поблага форма во форма која е многу потешка или токсична.

Габичен тонзилитис

Тие се предизвикани од габички слични на квасец, кои се јавуваат како резултат на продолжена употреба во третманот на антибиотици, како и со намалена реактивност на организмот како целина. Разликата на овој тип на болки во грлото од примарното болно грло е во безначајноста на зголемувањето на температурата, како и кај блага интоксикација. Површината на крајниците содржи "вулгарен" и лабав слој, лесно отстранлив. Како резултат на неговото исчезнување, се отвора воспалена, но мазна мукоза ("лакирана мукоза", како што е исто така често дефинирана).

Ангина Симановски-Плаут-Винсент

Оваа болест е предизвикана од одредена симбиоза на микроорганизми (односно, нивната кохабитација), чие живеалиште е концентрирано во усната шуплина. Таквите микроорганизми вклучуваат, всушност, вретенести стапчиња и спирохети. Лошата грижа за усната шуплина, како и пушењето, доведуваат до појава на карактеристики кои предизвикуваат болести. Значи, како резултат на блага форма на интоксикација, од една страна се јавува развој на некротичен процес. Во наредните два дена, амигдалата е покриена со сиво-бело цут, а до четвртиот или петтиот ден областа на рацијата веќе има длабок чир (дното има валкано сива нијанса, рабовите се нерамни). Ширењето на плочата е можно и по целата амигдала и надвор од неа, но нема премин кон другата страна. Времетраењето на болеста е околу две недели и не повеќе.

Секундарна ангина: карактеристики и симптоми

Многу видови на инфективни и неинфективни болести, покрај особеностите на нивниот тек, подразбираат пораз на повеќе системи и органи, исто така, доведуваат до секундарна ангина. Овој тип на воспалено грло е комплекс на клинички манифестации, како резултат на што се јавуваат карактеристични промени на ангина. Такого типа изменения отмечаются при ОРВИ и при гриппе, при туляремии и скарлатине, при сифилисе и туберкулезе , а также при кори, инфекционном мононуклеозе, агранулоцитозе и лейкозах.

Ангина при скарлатине

Если речь идет о фолликулярно-лакунарной форме либо о форме катаральной, то здесь заболевание проявляется в первый же день. Отличие его от первичной формы заключается в более выраженной окраске поражаемых слизистых (что определяется как «пылающий зев»), а также в исчезновении к четвертому-пятому дню заболевания. Отличие от ангины первичного типа заключается в наличии типичной для основного заболевания (то есть для скарлатины) симптоматики, которая проявляется в ярком окрашивании слизистой горла, а также в выраженности сосочков ярко-красного цвета («малиновый язык»), бледного носогубного треугольника и ярко-красных щек. Помимо этого выделяется и актуальная для скарлатины точечная сыпь, сосредотачиваемая в области бедер (внутренняя их поверхность), внизу живота, на сгибах ног и рук.

Сифилитическая ангина

Развитие ее происходит при оральном поражении. По прошествии срока в 3-4 недели с момента заражения происходит увеличение одной из миндалин, незначительным образом повышается и температура. Уже спустя несколько дней на миндалине можно заметить характерный шанкр. Преимущественно на практике отмечается эрозивное поражение миндалины, при котором образуемая эрозия располагает правильной формой и диаметром до 1см, гладкими и четкими краями, а также блестящим дном. В случае вторичного сифилиса ангина сопровождается появлением на миндалинах белесых бляшек (около 0,5см в диаметре), несколько возвышающихся над их поверхностью и окруженных ободком красного цвета. Примечательно, что вторичный сифилис сопровождается поражением обеих миндалин сразу.

Ангина при туляремии

Как правило, она проявляется односторонне, будучи пленчатой, некротической либо катаральной. Поверхность миндалин располагает налетом в виде желто-белых островков, впоследствии они сливаются друг с другом, что формирует грубую и толстую пленку, напоминающую пленку при дифтерии. Помимо этого отмечается значительное увеличение шейных лимфоузлов с одновременной их болезненностью, а также их нагноение и сливание с образованием конгломератов. Туляремия также сопровождается увеличением селезенки и печени.

Ангина при лейкозе

Симптомы в данном случае проявляются в виде повышения температуры (до 40 градусов), озноба и головной боли. Нередко отмечаются носовые кровотечения, в области слизистых и кожи образуются кровоизлияния. Изначально катаральная ангина преобразуется в некротическую, что сопровождается образованием грязно-серого налета, в результате отражения которых происходит обнажение кровоточащих дефектов на поверхности, характеризующейся за счет особенностей процессов неровностью. Уточнение диагноза происходит после анализа крови, который определяет нередко двадцатикратное увеличение нормы содержания лейкоцитов.

Ангина при агранулоцитозе

Проявляется в язвенно-некротической форме, имеет сходство с течением ангины при лейкозе. Кровь в результате анализа определяет практически полное отсутствие лейкоцитов.

Ангина при энтеровирусной инфекции (герпангина)

Симптомы проявляются в виде повышения температуры до 40 градусов, отмечается наличие пузырьковой сыпи на миндалинах. Вскрытие этой сыпи определяет последующее появление поверхностных язвочек с белым тонким налетом. Длительность заболевания составляет порядка недели.

Ангина при инфекционном мононуклеозе

Как правило, отмечается она в первые дни заболевания, однако возможно ее развитие и к пятому-шестому дню. В области лакун миндалин появляется легко устраняемый шероховатый и рыхлый налет. Отличием данного вида ангины является симптом, актуальный для самого мононуклеоза, который заключается в поражении лимфоузлов (шейных, подмышечных, паховых, подключичных и пр.). Помимо этого увеличению подлежит селезенка и печень.

Диагностика тонзиллита

Установление диагноза стрептококковой ангины производится, как правило, на основании данных, ко торые заключает в себе в целом клиника течения заболевания, а также денных, полученных при фарингоскопии (то есть при визуальном исследовании области глотки), для которого используется лобный рефлектор (специальное зеркало). Также используются и данные лабораторных исследований.

Лечение тонзиллита

Лечение тонзиллита производится, как правило, в амбулаторных условиях. Тяжелое его течение требует госпитализации. Предписывается щадящего типа диета, насыщенная витаминами В и С, а также обильное питье для детоксикации.

Учитывая возникновение ангины на фоне стрептококковой инфекции (в подавляющем большинстве случаев заболеваемости), лечение ангины (тонзиллита) заключается в употреблении пенициллин содержащих антибиотиков. В случае аллергии у больного на пенициллин, ему предписываются антибиотики, входящие в группу макролидов (азитромицин, эритромицин). Тяжелое течение заболевания может потребовать внутривенного введения растворов хлорида натрия и глюкозы.

Тяжело переносимая высокая температура требует приема анальгетиков (аспирин, парацетамол).

При повторном тонзиллите назначаются иммуностимуляторы, из общеукрепляющих медпрепаратов – витамины (простые поливитамины, аскорбиновую кислоту, витамин В). Для обеспечения гигиенического эффекта необходимо полоскание горла. Облегчение боли в горле осуществляется приемом спреев, пастилок на основе масла мяты, ментола и местных анестетиков, за счет которых снижается чувствительность слизистой.

Выраженное воспаление лимфатических узлов предполагает выполнение согревающих процедур в виде физиолечения и сухого тепла.

Вторичная ангина, лечение которой производится в любом ее варианте с воздействием на основную причину заболевания, нередко значительным образом отличается от лечения ангин в первичной форме. Воздействие направляется на устранение отдельных проявлений симптоматики, для чего уже и может быть использована аналогичная лечению первичной ангины терапия.

Если у вас отмечаются симптомы тонзиллита, необходимо обратиться к отоларингологу (ЛОРу) для диагностирования заболевания и назначения соответствующего лечения.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Тонзиллит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Катаральная ангина (совпадающих симптомов: 10 из 16)

Катарална болки во грлото (акутен тонзилофарингитис) е патолошки процес предизвикан од патогената микрофлора и влијае на горните слоеви на мукозната мембрана на грлото. Оваа форма, според медицинска терминологија, се нарекува и еритематозна. Од сите форми на воспалено грло, ова се смета за најлесно, но тоа не значи дека не е потребно да се третира. Како правилно да се третираат катарална ангина, може да се каже само квалификуван лекар по сеопфатна дијагноза. Исто така вреди да се напомене дека третманот на болеста не е секогаш потребен за употреба на антибактериски лекови.

...
ОРВИ (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Ангина (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Болното грло е болест од заразна природа, како резултат на прогресијата на која се јавува акутна воспаление на крајниците и другите лимфоидни формации на фаринксот. Следниве патогени може да предизвикаат развој на патологија: вируси, бактерии и габи. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува и акутен тонзилит. Вреди да се напомене дека ова е прилично честа болест што може да почне да напредува и кај возрасните и кај децата.

...
Фолликулярная ангина (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Фоликуларно воспалено грло - болест која се карактеризира со гноен воспаление на фоликулите на крајниците. Во случај на прогресија на таква болест, гној се наоѓа на површината на лимфоидните формации на фаринксот во облик на одделни лезии. Патолошкиот процес може да влијае на фарингеалните, палаталните, тубалните и јазичните крајници. Прогресијата на фоликуларната ангина е придружена со регионален лимфаденитис и тешка хипертермија.

...
Стрептококковая ангина (совпадающих симптомов: 9 из 16)

Стрептококковая ангина – острое инфекционное заболевание, зачастую поражающее небные миндалины. Причините за болеста, според името, се стрептококи (група А). Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот - кога зборувате со носител на вирусот, како и при кашлање или кивање. Од моментот на инфекција до почетокот на првите симптоми, поминува просек од три дена. Болеста се јавува кај секое лице поединечно. Често, може да се меша со акутни респираторни инфекции, кои често предизвикуваат дијагноза на хроничен стрептококен тонзилитис, што може да доведе до развој на доцни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .