Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Губење на слухот: симптоми и третман

Губење на слухот - главните симптоми:

 • Раздразливост
 • Одложен развој на говор
 • Замор
 • Детето не се свртува кон изворот на звуците
 • Ниво на тешкотија во препознавањето на говор
 • Често преиспитување
 • Зголемете го гласот
 • Недостатокот на реакција на неговото име на детето
 • Недостаток на одговор на гласни звуци

Губење на слухот е патолошка состојба која се карактеризира со остра или постепено намалување на слухот. Влошувањето во способноста за согледување на звуците може да биде или краткорочен феномен или последица на сериозни болести. Губењето на слухот може да почне да напредува поради употребата на одредени синтетички лекови, во однос на позадината на заразни болести и така натаму.

Претходно, оваа болест беше проблем само за постарите луѓе, но сега е значително "помлада" и се дијагностицира кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги новородените.

Етиологија

Следните причини може да предизвикаат прогресија на оштетување на слухот:

 • вирусна инфекција. Често, овие заразни болести доведуваат до оштетување на слухот: епидемиски паротитис , мали сипаници , црвена треска , АРВИ , ангина и така натаму;
 • кламидија. Овие патогени предизвикуваат прогресија на губење на слухот кај новороденчињата (ако инфекцијата се случила при преминување на болната мајка преку каналот на раѓање);
 • воспалителни болести кои ги зафаќаат ENT органите. Ова е најчеста причина за губење на слухот. Губење на слухот може да биде компликација на отитис медиа на средното уво, хроничен отитис медиум на гноен природа и така натаму;
 • автоимуни заболувања;
 • хипертензија и атеросклероза . Често причината за губење на слухот станува кршење на снабдувањето со крв во внатрешното уво;
 • труење на телото со тешки метали;
 • земајќи некои лекови. Тие вклучуваат антибиотици и ототоксични лекови. Тие треба да се земаат само по препорака на лекарот што посетува, бидејќи имаат непријатен несакан ефект - намалување на слухот;
 • ушни повреди;
 • продолжено изложување на бучава. Зголеменото оптоварување со бучава е честа причина за прогресија на губење на слухот кај жителите на големите градови. Исто така, симптомите на болеста може да се појават со редовно слушање на гласна музика во клубови или преку аудио плеер;
 • наследност. Генетско губење на слухот не е невообичаено. Тоа може да се идентификува веќе кај новороденчињата. Главната причина за нејзиниот развој е доминацијата на генот кој е одговорен за аудитивната функција;
 • сулфур приклучоци;
 • туморски израстоци на коскени структури во увото, кои делумно или целосно го блокираат ушниот канал.

Класификација

Клиничарите идентификуваат три типа на губење на слухот:

 • проводен губиток на слухот. Овој вид се карактеризира со кршење на спроведувањето на звучните бранови на внатрешното уво. Главната причина за прогресијата на болеста е претходно пренесено инфламаторно или инфективно заболување на увото (на пример, отитис медиа ). Исто така, може да предизвика проводен тип на болест може да предизвика трауматско оштетување на тапанчето или присуството на сулфурна приклучок. Можно е да се подобри слухот во овој тип на патологија и со медицински методи на третман и хируршки. Можно е целосно да се обнови аудитивната функција;
 • сензоневрална губење на слухот (невросензорски). Прогресира заради уништување на клетките на косата во кохлеа, чија главна функција е да ги согледаат звуците. Најчеста причина за развој на патологија се инфективни и воспалителни болести, како и ушни повреди со различна тежина. Во повеќето клинички ситуации, подобрувањето на слухот не е можно;
 • мешани Комбинира сензоневрална губење на слухот и проводен.

Одделно, вреди да се истакне ненадејна глувост. Главната причина за оваа состојба е повреда на слушниот апарат или главата. Глувоста може и одеднаш да се појави, па одеднаш бездната (само-лекување). Но, понекогаш ненадејната глувост може да стане иреверзибилен процес.

Сензориневрална губење на слухот

Степени

Постојат 4 степени на проводен и сензоневрален губиток на слухот:

 • лесен За даден степен на губење на слухот се карактеризира со тешкотијата на препознавање на звуците со волумен од 26 до 45 dB. Вреди да се напомене дека дури и благите манифестации на патологија кај новороденчињата и малите деца се опасни, бидејќи тие значително влијаат врз процесот на учење на нивниот разговор;
 • просек. Се карактеризира со неможност да се препознаат звуците со волумен од 46 до 65 dB;
 • тешки Со овој степен, тие веќе зборуваат за прогресијата на глувоста. Тешко е човек да комуницира со други луѓе, бидејќи не може да слуша звуци од 66 до 85 dB;
 • длабоко Едно лице нема чувствителност на звукот, чиј волумен е поголем од 85 dB. Во оваа фаза на прогресија на болеста, третманот и употребата на разни помошни уреди немаат посакуван ефект. Единствениот третман за губење на слухот е да се инсталира кохлеарен имплант.

Симптоматологија

Рани симптоми на губење на слухот 1 степен:

 • лицето едвај го препознава говорот на соговорникот;
 • честопати прашува и бара повторување на одредени реченици;
 • додека гледате телевизија или слушате музика, таа го зголемува обемот;
 • го зголемува обемот на гласот за време на разговор со друго лице;
 • чувство на замор;
 • раздразливоста се зголемува поради фактот што лицето постојано се обидува да чуе звуци.

Бидејќи овие симптоми не можат да се идентификуваат кај децата во првите години од животот, постојат некои знаци кои укажуваат на намалување на слухот кај дете:

 • нема реакција на гласни звуци;
 • не реагира на изговорот на неговото име;
 • вели дека нема зборови до годината;
 • не се свртува кон изворот на одредени звуци (карактеристичен симптом).

Со прогресија на невросензитивната губење на слухот 2 степени, сите симптоми споменати погоре, се засилени. Едно лице почнува да се соочува со тешкотии во комуницирањето со другите луѓе, бидејќи не може да го расклопи својот говор и постојано е принуден да слуша.

Третман

Третманот на губење на слухот зависи од типот на патологија која го погодила лицето. Продуктивен тип на болест е можно да се излечи, особено ако неговата прогресија била предизвикана од болести или повреди со различна тежина. За да се подобри слухот, лекарите прво прибегнуваат кон конзервативни методи на лекување. Добар ефект дава лекови.

Хируршки третман се прибегнува во случај на неуспех на конзервативни методи. Лекарите прават протетика на аудитивни косички, ги отстрануваат туморите кои можат да го блокираат аудитивниот канал, итн. Поради тоа можно е да се обнови аудитивната функција.

Третманот на губење на слухот на невросензорниот тип е посложена, бидејќи уништувањето на клетките за коса е иреверзибилен процес. Во раните фази на болеста, лекарите прибегнуваат кон физикална терапија и терапија со лекови. Ова помага да се спречи понатамошна смрт на клетките. Тешките форми не можат да се излечат. Единствениот метод кој ви овозможува да го вратите слухот е слушно помагало.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате губење на слухот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот специјалист за ЕНТ може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Губење на слухот кај деца (појавување симптоми: 3 од 9)

Губење на слухот кај деца е состојба во која се забележува постојана или прогресивна губење на слухот. Патологијата може да се дијагностицира кај дете од било која возраст, покрај тоа што се наоѓа дури и кај новороденчињата. Денес постојат голем број на предиспонирачки фактори што доведуваат до влошување на перцепцијата на звуците. Сите од нив се поделени во неколку големи групи и го одредуваат текот на болеста.

...
Хипогликемија (појавување симптоми: 2 од 9)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Невроза (појавување симптоми: 2 од 9)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Депресија (појавување на симптоми: 2 од 9)

Менталните нарушувања, кои главно се карактеризираат со намалување на расположението, заостанатоста на моторот и менталниот пропуст, се сериозна и опасна болест, која се нарекува депресија. Многу луѓе веруваат дека депресијата не е болест и, згора на тоа, не претставува посебна опасност, за што се длабоко погрешни. Депресијата е прилично опасна болест, предизвикана од пасивност и депресија на лицето.

...
Миозитис (појавување симптоми: 2 од 9)

Мускулното оштетување поради трауматска, инфламаторна или токсична природа и како резултат на влијанието на различни фактори главно врз мускулните влакна, предизвикувајќи нивно слабеење, па дури и атрофија, се нарекува миозитис. Тоа е болест која се јавува главно на човечки скелетни мускули: грбот, вратот, градите и другите групи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .