Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карцином: Симптоми и третман

Карцином - главните симптоми:

Карцином се развива од епителот - ова е еден од типовите на малигни неоплазми. Епителното ткиво е наредено со слузницата на внатрешните органи, површината на телото, мускулите, уринарниот тракт, гастроинтестиналниот тракт, жлездите, респираторниот систем, па така туморот може да се појави во секој орган со епителните клетки и да има било каква локализација.

Документот, во кој туморот бил првпат опишан, е најстариот примерок на медицинската книжевност, Едвин Смит папирус, од 1600 п.н.е. er Терминот воведен од Хипократ значи малигни неоплазми со перифокално (хронично) воспаление. Хипократ го предложил терминот "онхос", а Целз го превел на латински - "рак" (рак). Од зборот "онкос", кој го користел Гален во описот на сите видови на тумори, постоел современ збор "онкологија", кој го даде името на независна насока во медицината.

Карциномите се карактеризираат со брз раст, агресивен тек, пролиферација (пролиферација на ткивото), метастази (формирање на секундарни раководители на ракот, метастази), вклучувајќи ги и местата оддалечени од примарен фокус, жива клиничка слика.

Случаите на рак на лезии стануваат се почести. Околу 6 милиони луѓе имаат примарен рак секоја година. Ова делумно се должи на стареењето на населението на планетата.

Најчесто, атипични промени се простатата - карцином на простата, бели дробови - карцином на бели дробови и млечни жлезди - карцином на дојка. Од причини на смртност, ракот е рангиран на трето место по патологиите на кардиоваскуларните и респираторните системи. Повеќето луѓе умираат од рак во Франција, жени во Бразил.

Причини

Причините за рак не се утврдени, но постојат многу фактори кои придонесуваат за започнување на онкогенеза (карциногенеза). Факторите кои влијаат на телото и ја зголемуваат веројатноста за појава на рак, се нарекуваат канцерогени.

Меѓу сите видови на фактори се разликуваат основните:

 1. Физички - било каков тип на зрачење (ултравиолетова, алфа, бета, гама зрачење, рентген, неутрон, протонско зрачење, распаѓање на кластери).
 2. Хемиски - било какви хемиски соединенија (ароматски јаглеводороди, амини, метали, афлатоксини) кои можат да реагираат со клеточна ДНК и да доведат до атипична дегенерација на клетките.
 3. Биолошки - вируси со високо активни онкогени, чија ДНК е инкорпорирана во ДНК на клетката и ја модифицира. Особено опасни се вирусите на херпес , хепатитот Б , Ц , ХПВ .
 4. Хормоналниот карцином може да се развие под дејство на гонадотропини, особено во ткивата кои се чувствителни на хормонални супстанции: пред се, овие се млечните жлезди, простатата, тестисите.
 5. Генетски - досега, биле проучени 200 генетски детерминирани болести, при што ризикот од развој на рак е значително зголемен. На пример, езофагусот на Берет е замена на сквамозен сквамозен епителиум од страна на езофагеалната мукоза со цилиндричен епител кој не е нормален.

Инфилтрирачкиот карцином може да се појави во текот на доцната бременост, мастопатија , фиброденом, менопауза , продолжена употреба на орални контрацептиви.

Ракот се развива во фази. Првично, се случува иницијација - воведување на канцерогени во ДНК на клетката, промена на ДНК, трансформација на нормална клетка во клетка на ракот. Во втората фаза, промоцијата се случува - сите супстанции (промотери) од надвор (зрачење, хемикалии, лекови) и однатре (хормони) предизвикуваат малигната дегенерација на клетката која ја поминала иницијацијата. Промотерите не се во состојба самостојно да предизвикаат развој на рак - бидејќи појавата на рак бара комбинација на неколку фактори.

Во процесот на канцерогенеза, клеточните структури се оштетени, клетката губи некои способности и ги стекнува другите, на пример, способноста за брза неконтролирана поделба. Ракот се шири преку лимфоген (преку лимфниот проток), затоа регионалните лимфни јазли најпрво се погодени во метастази.

Способноста на атипичните клетки да се шират во крвотокот предизвикуваат појава на секундарни фокуси на ракот насекаде во телото и на било кое растојание од примарен фокус.

Класификација

Класификацијата на ракот е разновидна.

Фази на карцином на бубрежни клетки

Според степенот на диференцијација (степенот на морфолошко и функционално растојание на атипичната клетка од нормален), постојат пет типови:

 1. Gx - степенот на диференцијација не е одреден.
 2. Г1 - Високо диференциран тумор. Се карактеризира со сличност со нормалното ткиво, бавниот раст и забавената пролиферација.
 3. G2 - умерено (умерено) диференциран зафаќа средна позиција помеѓу високо-степен и ниско-диференцирана неоплазма, сличноста со нормална клетка е избришана.
 4. Г3 - Карцином со низок степен е многу различен од нормалното ткиво, агресивен, брзо се шири.
 5. Г4 - рак не може да се диференцира, бидејќи сите клетки се слични едни на други поради целосно губење на било какви знаци на здрави клетки. Сите недиференцирани малигни тумори метастазираат.

Според ТНМ, се одредува степенот на ртење на ракот во соседните органи, ткива, лимфни јазли, степенот на метастаза или отсуството на метастази.

Т-тумор (тумор), описот се однесува на главната лезија:

 • T0 - нема клинички манифестации.
 • Tis - кај карцином in situ, ракот не прераснува во базалниот слој на епителните ткива.
 • T1-4 - степен на развој на туморот, за секој орган сите индекси се криптирани одделно.
 • Tx - се користи привремено кога се откриваат секундарни фокуси (метастази), но примарниот фокус не е откриен.

N-нодулус (нодул), описот се однесува на степенот на метастаза на регионалните лимфни јазли:

 • Nx - е непознат за присуството на метастази.
 • N0 - нема метастази откриени за време на дијагнозата.
 • N1-3 - откриени се метастази, 1-3 значи степен на метастази.

М-метастаза - описот се однесува на далечните метастази, со исклучок на ртење на тумори:

 • MX - не е познато за присуството на далечни метастази.
 • М0 - во дијагнозата на далечните метастази не се откриени.
 • М1 - откриени далечни метастази.

Меѓународната класификација на МКБ-10, описот се однесува на локализацијата, вклучува и широка група. Пример МКБ кодови:

 • C00 - C14 - рак на ларинкс, орофаринкс, усни.
 • C15 - C26 - карцином на желудникот, карцином на црниот дроб и други дигестивни органи.
 • C30 - C39 - назофарингеален карцином, граден кош, други респираторни органи.
 • C43 - C44 - карцином на кожата.
 • C51 - C58 - карцином на матката, карцином на јајниците и други женски генитални органи.
 • C60 - C63 - карцином на простатата и машки генитални органи.
 • C64 - C68 - уротелијален карцином (уринарен тракт).
 • C73 - C75 - медуларен карцином на тироидната жлезда и други ендокрини жлезди.
 • D00 - D09 - in situ карциноми.

Во зависност од органите и системите, дополнителни параметри (P, G) се користат за да се опишат морфолошките карактеристики и степени на диференцијација.

Симптоми

Формирањето на тумори се јавува во пет фази:

 1. Хиперплазија е прекумерно формирање на ткивни елементи.
 2. Бенигна неоплазма - појава на тумор поради нарушувања во фазата на клеточна поделба, нивниот раст, диференцијација (може да биде отсутен).
 3. Дисплазијата е нарушување во развојот на органи и ткива.
 4. Пак in situ - превентивен рак или рак на сцена 0.
 5. Инвазивен малигнен тумор.

Клиничките манифестации зависат од типот на рак, фаза, локализација, присуство на метастатски процес.

Од општите карактеристики може да се идентификува:

 • растечка слабост;
 • интоксикации (фебрилна температура, главоболка, вртоглавица, треска);
 • губење на апетит, варење, диспепсија;
 • анемија ;
 • локални манифестации на местото на појава: оток, хиперемија , болка, отечени лимфни јазли;
 • синдром на болка , особено во третата или четвртата фаза.

Хепатоцелуларниот карцином се карактеризира со брза прогресија, брзо губење на тежината, тежина во епигастриумот, постојана болка во десниот хипохондриум.

Кога хепатоцелуларниот карцином на црниот дроб во подоцнежните фази се појавува асцитес (течност во перитонеумот), жолтица , брзо зголемување на црниот дроб, гадење, повраќање, губење на апетитот.

Карцином на бубрегот се карактеризира со хематурија, оток и болки во долниот дел на грбот, треска, слабост, слаб апетит, зголемен крвен притисок. Во доцните фази на јасен клеточен карцином на бубрегот, се појавуваат тешки болки во зглобовите, кашлање крв, тешкотии при дишењето - ова укажува на метастатски процес.

Верукозен карцином може да се појави во било која област на телото на кожата и мукозните мембрани, се развива од базалниот слој на епидермисот. Тумор се јавува како брадавица , раст или место на неправилна форма. Со поразот на ендометриумот, туморот е сличен на папиломот на ногата, конзистентноста е мека. Дури и со мали повреди, неоплазмата крвари.

Карциномот на цревата се манифестира со болки во епигастаргијата, крвни подмножества во фекалните маси, нетолеранција на одредени производи, диспепсија, бакар вкус во устата. Специфична карактеристика на ректален карцином кај жените е вклучување на мочниот меур во онколошкиот процес, што може да биде причина за ректовагинална фистула . Како резултат на тоа, фекалните маси и гасови бегаат делумно преку вагината.

Мукоепидермоидниот карцином е локализиран во плунковната жлезда, карактеризиран со бавен раст (2-10 години). Обично пациентот оди кај лекар кога туморот е голем и лезијата е видлива на голо око во заушното подрачје. Туморот се одликува со присуство на линија на демаркација која ги демаркализира здравите и патолошките зони.

Дуктален карцином

Дијагностика

Во секој случај, се доделува индивидуална дијагностичка програма. Стандардната дијагноза на рак или тест за сомнителен канцер ги вклучува следните мерки:

 • земање историја, физички преглед;
 • лабораториска дијагностика (крв, урина, измет, измет);
 • радиографија;
 • Ултразвучен скрининг;
 • МНР, КТ, ПЕТ / ЦТ;
 • ендоскопски прегледи (гастродуоденоскопија, бронхоскопија, цистоскопија, сигмоидоскопија, други);
 • дијагностичка или терапевтска дијагностичка пункција;
 • биопсија - земање примероци од биопсија (мало парче ткиво) за целите на хистолошко испитување, постојат многу начини за биопсија во зависност од инструментите што се користат и локацијата на ткивото, што мора да се преземат за анализа (трепна биопсија, нотка, јадро, јамка, други).

Имајќи го предвид типот на рак, се назначуваат дополнителни истражувања и консултации на тесни специјалисти. Дијагнозата на адено цистичниот карцином бара испитување и испитување од страна на отоларинголог и стоматолог.

Кога уротелијалниот карцином на мочниот меур се врши цистоскопија со биопсија - ова е главниот начин за дијагностицирање на ракот на мочниот меур. За неспецифичен тип на карцином, се прикажува мамографија - дигитално, рендгенско или ултразвучно испитување на млечната жлезда.

Дијагнозата се користи не само за да се направи дијагноза, туку и за време на третманот и на крајот на третманот како контрола. За да се процени терапевтскиот ефект и ефективноста на радикалниот третман кај болеста како што е медуларниот карцином (малигно заболување на тироидната жлезда) и некои други видови на рак, се користи CEA (PEA) анализа. Тоа е протеинско-јагленохидратно соединение кое се акумулира во крвта на лице кое страда од одредени видови на рак.

Третман

За карциноми, се користат различни комбинации на следните терапевтски методи:

 1. Хируршка интервенција, чија изводливост се оценува во зависност од оперативниот пристап, фазата, присуството на метастатски процес. Како по правило, радикалниот третман е одличен во почетните фази на развојот на болеста, кога туморот е локализиран и не се шири на други органи, така што хирургот може целосно да го отстрани нидусот и околното здраво ткиво. Во подоцнежните фази, операцијата може да се изврши како палијативна нега, за да се ослободи од комплексот на симптоми.
 2. Зрачењето (терапија со зрачење) се применува самостојно или (почесто) во комбинација со хирургија. Преоперативното зрачење дава добар ефект, што овозможува да се намали големината на онкогениот центар и да се подобри оперативниот пристап. По операционата терапија со радијација може да се уништат останатите атипични клетки, спречувајќи повторување на болеста.
 3. Хемотерапијата се користи во сите фази. Нејзината цел - уништување на клетките на ракот и раст на огништето.
 4. Генска терапија - употреба во третманот на аденовирус, што ги прави промени во генетскиот апарат на клетката. ДНК на аденовирус е вметната во ДНК на клетката и воведува нов ген кој ќе синтетизира протеин кој го стимулира закрепнувањето.
 5. Имунотерапија - имунопрепарати го стимулираат имунолошкиот систем да го нападнат ракот со имуни убијци и производство на протеини слични на хормони (цитокини).
 6. Неутронска терапија е терапија со зрачење, но се користат неутрони наместо јонизирачко зрачење. Најважна разлика помеѓу неутронска терапија и радиотерапија е отсуството на оштетување на здравото ткиво и високата стапка на обновување, дури и со занемарени форми на болеста (73,3%).
 7. Фотодинамична терапија - фотосензибилизаторите се користат за зголемување на чувствителноста на атипичните клетки, по што тие го изложуваат ткивото на светли бранови.

Третманот за карцином е избран поединечно, земајќи го предвид специфичниот онкотип, фаза, локализација, присуство или отсуство на секундарни фокуси.

Предвидувања

Проекциите зависат од видот на рак, фаза и други важни фактори. Најнеповолна прогноза за неуроендокриниот карцином е агресивен рекурентен тумор, склон кон метастази. Со метастази, не повеќе од 8% преживуваат, со изолиран процес - до 67%.

Дукталниот карцином е најповолен во однос на прогнозата. Некои експерти сметаат дека овој вид неоплазма е преканцерозна состојба, безбедна за здравјето. Секој неинвазивен рак може да стане инвазивен.

Јасно клеточниот карцином има поволна прогноза: со успешен третман во раните фази, 90% од пациентите се опоравуваат. Со метастази, петгодишната стапка на преживување е 60%.

Превенција

За спречување на повеќето видови на рак постојат општи препораки:

 • отфрлање на лошите навики;
 • активен животен стил;
 • избегнување на зрачење;
 • зајакнување на имунитетот;
 • навремен третман на воспаленија;
 • профилактичен скрининг.

Кај карцином на простата, ПСА-тест (специфичен антиген за простата) се користи за следење на состојбата на простатата.

Карциномот на Меркел е поврзан со ултравиолетово зрачење, па затоа не е препорачливо долго време да останете под сонцето, треба да употребувате заштитни креми, очила, да носат шамија, да носат облека со долг памук во топлина.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате карцином и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: онколог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 10 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Холециститис (појавување симптоми: 8 од 20)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Лимфом (појавување симптоми: 8 од 20)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 8 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .