Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паранеопластичен синдром: симптоми и третман

Паранеопластичен синдром - главните симптоми:

Паранеопластичниот синдром (ПНС) е манифестација на малигната неоплазма, потврдена клинички и лабораториски. Состојбата не е директно поврзана со фокусот на ракот и пролиферацијата (растот) на патогеното ткиво, но е предизвикана од атипичен одговор на телото на биоактивни супстанции и соединенија кои се секретираат од онкокусот.

PNS е комплекс на различни нарушувања, како реакција на токсините на ракот. Луѓето од средна и старосна категорија страдаат повеќе. Се развива почесто со малигнен тумор на белите дробови, јајниците, дојката, стомакот, бубрезите, лимфомот.

Причини

Со активен раст, малигната лезија ги лачи биоактивните елементи во телото:

 1. Протеините се високомолекуларни супстанции (полипептиди, протеини) способни за катализирање на биохемиски реакции во организмот.
 2. Ензими се ензими, протеински молекули кои имаат способност да ги забрзаат реакциите.
 3. Простагландините се хормонски супстанции од групата на липиди кои имаат изразен физиолошки ефект.
 4. Имуноглобулините се протеински соединенија (антитела) кои се формирани како имунолошки одговор на провоцирачките фактори, кои во случај на PNS се канцерогени токсини.
 5. Фактори на раст се стероидни хормони или пептиди кои го стимулираат растот на живите клетки.
 6. Цитокините се пептидни молекули кои го промовираат започнувањето на понатамошна реакција во клетката.
 7. Интерлеукините се еден вид цитокини вклучени во активирањето на имунолошкиот одговор и во интеракцијата на имуните клетки.

Активни супстанции ослободени во големи количини за време на онколошкиот процес предизвикуваат појава на неспецифичен имунолошки одговор од човечки органи и системи, како резултат на кои се развиваат автоимуни нарушувања.

Веројатноста за нивниот развој, сериозноста, природата на PNS зависи од морфолошкиот тип на клетките на ракот, локализацијата на примарен фокус, способноста на неоплазмата да ослободува биоактивни супстанции, тенденцијата на автоимуните реакции на телото.

Истите супстанции со висока физиолошка активност предизвикуваат зголемен раст на туморот, појава на секундарни фокуси (метастази). Затоа, на пример, ракот на стомакот или белите дробови продолжува брзо и брзо доведува до фатален исход во отсуство на компетентен третман во раните фази.

Постои уште една хипотеза за појава на паранеопластичен синдром во онкологија. Според оваа хипотеза, развојот на синдромот се должи на развојот на туморските маркери во здравите ткива на телото. Здравите органи се обидуваат да го заштитат телото, давајќи му на имунолошкиот систем "навестување" во форма на производство и ослободување на туморските маркери во системската циркулација. Задачата на имунолошкиот систем е да открие атипични клетки со антитела и да ги истакне клетките на ракот (насочена ерадикација).

За жал, во повеќето случаи, имунолошкиот систем не обезбедува доволно изразен одговор за да се спротивстави на ракот. Наместо здрав имунолошки одговор, се развива автоимуни реакции, негативно влијаат на здрави ткива и органи, наместо да влијаат на неоплазмата.

Класификација

Паранеопластичниот синдром е поделен во четири групи:

 1. Ендокрини - се јавува кога хипогликемија (развиен со фибросарком, хепатоцелуларен карцином), хиперкалцемија (развиен со рак на белите дробови , бубрезите, градите, јајниците, лимфом), карциноиден синдром (понекогаш во рак на желудникот, рак на панкреасот , бронхијална аденом), SNADG (развиен со ЦНС тумори, мали клеточни тумори на белите дробови), синдром на хиперкортизолизам (развива со тумори на ЦНС, тимома, панкреатични тумори, рак на малите клетки на белите дробови).
 2. Невролошки - се јавува кај миастеничен синдром на Ламберт-Етон (типичен за ракот на малите клетки на белите дробови), енцефаломиелитис, паранеопластична церебеларна дегенерација (се развива кај рак на белите дробови, рак на дојка, рак на јајници), лимбичен енцефалит , матичен енцефалит, коси и I-IGI; -рецепторен енцефалит (се наоѓа кај терапија со јајници).
 3. Кожа и слуз - се јавува со полимиозитис, црна акантоза (се развива со тумори на белите дробови, желудник, матка), дерматомиозитис (се развива со карцином на бронхоген, рак на дојка), симптоми Лезела-Трела, Свитен синдром, некролитична еритромична еритема (карактеристика на глукагонимид). пиодерма гангренозум, цветна папиломатоза, дерматитис Диринг .
 4. Хематолошки - се јавува кај гранулоцитоза, полицитемија (се развива кај карцином на бубрег , хепатоцелуларен карцином, церебеларен хемангиом), анемија (се развива кај тимусни тумори), Трусовиот синдром (тоа се случува кај бронхоген карцином , панкреатични тумори ), во случај на тромботичен артритис, во случај на тромботичен синдром, имам рак на срцето , тромботски карцином ). онколошки болести).

Паранеопластичен синдром може да се појави кај остеомалација (омекнување на коската), мембранозен гломерулонефритис - во услови кои не се поврзани со онкологија.

Симптоми

Паранеопластичен синдром може да се случи дури и пред почетокот на клиничките знаци на рак. Манифестациите на синдромот стануваат еден вид маркер на малигни неоплазми. Ова може да ги комплицира или да ги наруши клиничките знаци на ракот и да ја комплицира дијагнозата.

Симптомите зависат од тоа во која категорија спаѓа ПНС и кој патолошки процес е во основата на развојот на синдромот. Ако зборуваме за заеднички знаци, можеме да ги разликуваме следниве:

 • губење на апетитот, аверзија од храна, како резултат - остар губење на тежината;
 • промена на вкусот;
 • нетолеранција кон одредени мириси;
 • диспептични нарушувања;
 • интестинална опструкција ;
 • депресија ;
 • невромускулна ексцитабилност;
 • тромбофлебитис ;
 • висок или низок крвен притисок.

Дерматолошкиот PNS се манифестира како транзиторна еритема , ицитоза (наследна болест која личи на дерматоза во клиниката), пемфигус (хронична автоимуна болест) и други видови на осип на кожата.

Најкарактеристична манифестација на паранеопластичен синдром кај ревматологијата е хипертрофична остеоартропатија, во која фалангите на ноктите на прстите на горните и долните екстремитети се згуснуваат и се модификувани според типот на "часовни чаши" или "тапанчиња".

Симптом на стапчиња за тапан и часовници

Најсериозна клиничка слика е забележана кај невролошки ПНС, кои поминуваат со оштетување на нервниот систем (и централно и периферно). Синдромот може да биде придружен со психоза , дегенеративни нарушувања, деменција (деменција), вртоглавица, слабост на тонусот во мускулите, слаба координација (атаксија), проблеми со говор ( дизартрија ), заматен вид, пореметувања при голтање и дишење и други симптоми.

Дијагностика

Паранеопластичниот синдром или го комплицира или го олеснува процесот на дијагностицирање на болеста, против која се појави. Често потребна е консултација не само со онколог, туку и со гастроентеролог, дерматолог, невролог, ендокринолог, психотерапевт.

Дијагнозата на PNS ги вклучува следните опции:

 1. Лабораториски тестови на крв и урина. Во крвта во текот на онколошката болест се открива зголемена содржина на леукоцити, намалена ерија на еритроцити, низок хемоглобин (анемија), тромбоцитопенија, висок ESR и така натаму.
 2. Студијата на макро-и микроскопски, биохемиски, бактериоскопски методи на цереброспинална цереброспинална течност (цереброспинална течност). Одреди ја бојата на алкохолот, транспарентноста, притисокот, ензимските елементи, имуните одговори и други индикатори.
 3. Истражувањата за туморските маркери ќе помогнат да се утврди типот на рак на карактеристичните клинички манифестации.
 4. Магнетна резонанца и компјутерска томографија се неопходни за да се одреди локацијата на примарен фокус, да се идентификуваат метастази, да се процени големината, обликот и границите на туморот.
 5. Сцинтиграфија - радиографија со користење на радиоизотопи, што овозможува да се добие дводимензионална статичка слика на тироидната жлезда, коскени структури и / и динамична слика на бубрезите, жолчен меур, црниот дроб, други органи.
 6. Ендоскопското испитување се изведува во случај на неоплазија или сомневање за канцер на дигестивниот и респираторниот орган.
 7. Биопсија - морфолошка студија за добиениот фрагмент на патолошкото ткиво ви овозможува да го одредите типот на тумор и да направите конечна дијагноза.

Позитивната емисиона томографија (ПЕТ) или ПЕТ / КТ, што го претставува методот на испитување на радионуклиди, се користи како диференцијална дијагноза.

Третман

Програмата за третман за PNS е избрана поединечно и зависи од основната патологија. Со рано откривање, отсуство на метастатски процес и добра оперативна пристапност, местото на туморот се отстранува од областите на здравото ткиво за да се минимизира ризикот од секундарни фокуси.

Постојат опции со предоперативна (неоадјувантна) и / или постоперативна (адјувантна) хемотерапија и зрачење. Употребата на цитостатици овозможува намалување на големината на лезијата, што ја прави хируршка достапна за успешно отстранување, уништувајќи ги атипичните микроцели останати по операцијата, забавувајќи ја пролиферацијата, спречувајќи го процесот да се генерализира. Во некои случаи, терапијата со хеморадијација е ефикасна - комбинација на радиотерапија и хемотерапија.

За третман на паранеопластичен синдром препишуваат кортикостероидни лекови (преднизон хормони), имуносупресанти (супресира имунитет), антиконвулзиви, невромускулни стимуланси.

Процедурите за физиотерапија се пропишани за време на периодот на рехабилитација. Ефективна магнетна терапија, ултравиолетово зрачење (дозирана), електрична, електрофореза, мускулна електростимулација. Масажа, термички процедури, висока фреквенција ефекти се контраиндицирани.

Предвидувања

PNS се развива кај пациенти со рак во 15% од случаите, додека одредени знаци на синдромот може да се забележат кај 65% од пациентите за време на развојот на патолошкиот процес. Во третина од случаите, PNS е предизвикана од хормонална нерамнотежа.

Паранеопластичниот синдром влијае на различни системи на телото, има различни манифестации, според тоа, предвидувањата се различни. Исходот на синдромот зависи од основната патологија, неговата форма и фаза, степенот на процесот, возраста на пациентот, неговата здравствена состојба во времето на откривање на болеста. Со високо ефективен третман, симптомите на PNS може да исчезнат и повторно да се појават со егзацербација на болеста.

Поповолни проекции за синдроми кои не се поврзани со малигни тумори. На пример, кај хипертрофична артропатија, може да се смета за релативно поволен исход, предмет на навремена детекција и соодветен третман.

Со паранеопластичен синдром како компликација на ракот, пациентите умираат од тешка дисфункција на орган или систем. Фаталниот исход често се јавува од респираторна , срцева , ренална инсуфициенција .

Превенција

Единствената превентивна мерка за паранеопластичен синдром е раната дијагноза и добро избраниот третман. Колку порано е откриен процесот на рак, толку побрзо започнува третманот, толку е помал ризикот од развој на PNS. Неопходно е да се подложат на редовни медицински прегледи и да ги следат сите препораки на лекарот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате паранеопластичен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот онколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атеросклероза (појавување симптоми: 6 од 20)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Невроциркулаторна дистонија (појавување симптоми: 6 од 20)

Невроциркулаторната дистонија или неврозата на срцето е дефект на кардиоваскуларниот систем, кој е поврзан со оштетена физиолошка неуроендокрина регулација. Најчесто се манифестира кај жени и адолесценти поради влијанието на силниот стрес или тешки физички напор. Многу е поретко кај луѓето на возраст под петнаесет и над четириесет години.

...
Билијарна дискинезија (појавување симптоми: 6 од 20)

Билијарна дискинезија е болест на гастроинтестиналниот тракт, поради прогресијата на која се нарушува функционирањето на жолчните канали. Како резултат на тоа, жолчката погрешно влегува во дуоденумот, предизвикувајќи работата на дигестивниот тракт да ја дебалансира. Во човечкото тело, болеста обично напредува секундарно, наспроти позадината на поразите на други воспалителни процеси на жолчното кесе. Извонреден е фактот што може да се манифестира од нестабилната ментална состојба на една личност.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 6 од 20)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 6 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .