Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синехија: Симптоми и третман

Синехија се главните симптоми:

Синехија е формирање на адхезии помеѓу соседните површини. Оваа аномалија е најчеста кај девојчињата и се манифестира во фузија на малурата на малите и момчињата имаат специфични адхезии на гениталниот орган, но во повеќето случаи тие исчезнуваат додека детето расте. Покрај тоа, абнормалната фузија може да се забележи во носот.

Ова отстапување е доста честа кај новороденчињата поради несоодветна хигиена, урогенитални инфекции и алергии.

Кај возрасните, исто така, се јавува и овој вид аномалија, но почесто се среќаваат синехија во матката кај жени на репродуктивна возраст. Локализиран проблем во матката или во цервикалниот канал. Се карактеризира со пополнување на шуплината со сврзно ткиво, што може да доведе до неплодност и бара висококвалитетен третман.

Ако патологијата предизвикува црвенило, чешање, проблеми со мокрење, тогаш се користи посебна терапија.

Патологијата се дијагностицира по испитување и инструментално испитување, а третманот ќе зависи од возраста, локацијата и степенот на девијација. Навремените терапевтски мерки обезбедуваат позитивна прогноза.

Етиологија

Абнормална фузија се јавува доста често кај деца под една година, и кај жени на репродуктивна возраст. Причините за оваа аномалија може да бидат различни.

Главните причини за децата:

 • Несоодветна интимна хигиена поврзана или со несоодветна грижа за бебето, или со прекумерна употреба на хигиенски производи. Кај девојчиња со неправилно миење, вагиналните секрети може да се акумулираат, што доведува до размножување на микроорганизми, иритирачки на кожата и предизвикувајќи воспаление, што доведува до спојување на усните помеѓу усните.
 • Наследна или физиолошка предиспозиција. Често постојат синехија кај момчињата на пенисот, имаат појава на адхезии, кои поминуваат додека детето расте.
 • Инфективни лезии на урогениталната област. Тука спаѓаат вулвитис , вулвовагинитис , воспалителни процеси во уринарниот тракт.
 • Алергиски реакции кои се јавуваат поради храна, хемикалии за нега на бебиња (прав, крем, сапун, салфетки, пелени).
 • Комплицирана бременост на мајка со тешка токсикоза или внатрешни инфекции. Во повеќето случаи, доведува до појава на адхезии кај девојчињата.
 • Неповолни пелени и тесна детска долна облека, што може да предизвика воспаление во областа на вулвата.
 • Цревната дисбиоза може да доведе до воспалителни процеси во гениталните органи на девојчињата.

Слична патологија се јавува кај жени кои се подготвени да зачнуваат и да носат дете, но поради абнормалности во матката, процесот на оплодување не е изводлив. Причините за патолошки промени се механички повреди на ендометријалниот слој преку киретажа.

Оваа постапка се изведува под следните услови:

 • полипи;
 • хиперплазија;
 • матката fibroids ;
 • бременост која не се развива;
 • чести абортуси;
 • употребата на спирали;
 • воспаление во фалопиевите туби;
 • инфекции во гениталиите.

Во такви случаи, задолжителна медицинска грижа е потребна, бидејќи синехија води кон стерилност.

Многу ретко, фузија се јавува кај мажите кога немало третман во адолесценцијата.

Во прилог на патологии кои се наоѓаат на гениталиите, фузија може да се забележи и во други ткива: тие се доста ретки во носот. Причините во овој случај се воспалителни процеси или конгенитални аномалии, но не треба да се исклучат сите видови на повреди.

Синехија матка

Класификација

Патологиите се наоѓаат не само во гинекологија, туку и во ENT пракса, и во офталмологија. Во зависност од локацијата, аномалниот процес има свои карактеристики и градација.

Врз основа на класификацијата на болеста, неопходно е да се користи површината и местото на спојување.

Во гинекологијата се забележани следниве видови на синехија:

 • Синехија на вулвата или вагината. Карактеризира со фузија на мали или големи магии, може да биде делумно или целосно, а вагината и уретрата може да се преклопуваат. Често поминуваат со возраста.
 • Синечија кожичката - кај момчиња се доста чести. Тие се карактеризираат со присуство на изразени адхезии на гениталиите на детето, кое се смета за норма и поминува за три години. Ако се најдат кај деца на постара возраст, тие можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми и да бараат третман. Аномалијата има две форми - комплетна и нецелосна фузија.
 • Патологиите на цервикалниот канал - Ашерман синдром - се наоѓаат кај жени на репродуктивна возраст. Тие се карактеризираат со пополнување на матката со врски за врзување. Симптомите ќе зависат од степенот на полнење на внатрешната празнина.

Интраутерината синехија има пет степени на сериозност:

 • Прв степен - манифестиран во тенки споеви, кои лесно се уништуваат под влијание на медицински инструмент, додека устата на фалопиевите цевки останува слободна.
 • Втор степен - се карактеризира со присуство на еден густ скок, кој лесно се уништува и во устата не се забележани промени.
 • Трет степен - се карактеризира со плуралноста на густи адхезии и преклопување на една од устите на фалопиевата цевка.
 • 4. степен - матката е речиси целосно полна со адхезии, устата на фалопиевите цевки е целосно запушена.
 • 5-ти степен - е најтешко. Патологиите во матката стекнуваат груби густи адхезии, што доведува до нарушување на менструалниот циклус, болна менструација. Во овој случај, спојот може да се забележи во областа на цервикалниот канал, затворање на влезот. Образование расчленето во процесот на хируршка интервенција.

Во отоларингологијата, постојат случаи на патологии во носната празнина, кои се формираат поради конгенитални малформации, повреди или после страдање од тешки инфекции. Тие се карактеризираат со формирање во носната празнина на сврзувачката коска или мозочните мостови, што го намалува чувството за мирис, предизвикувајќи застојот. Таквите аномалии често се причина за фарингитис, отитис, бронхитис.

Мошне често во офталмологијата постојат синехија на ирисот, кои се карактеризираат со формирање на адхезии на ирисот. Причината е воспаление.

Оваа патологија има две сорти:

 • Преден синехија кога рожницата е засегната. Во овој случај, одлив на течност од предната комора на окото е нарушен, што доведува до формирање на глауком на затворање на агол.
 • Задната синегија, кога е зафатена леќата, што доведува до нарушување на одливот на интраокуларната течност и зголемување на притисокот во окото. Тие можат да се манифестираат како единечни аномалии, или тие може да имаат цела низа на фузија, што доведува до целосна фузија на ученикот.

Во такви случаи, степенот на адхезија зависи од занемарувањето на примарната болест и може да има неповратни последици.

Симптоматологија

Болеста има различни симптоми, што зависи од локацијата на синехијата.

Лабична синехија на девојките

Чести симптоми вклучуваат:

 • фузија на лабите со проѕирен филм, кој се забележува за време на синехија кај девојчињата;
 • исцедок од гениталните органи со непријатен мирис;
 • црвенило на гениталиите;
 • едем на пенисот и тешкотии при отворање на главата;
 • тешкотии при мокрење;
 • адхезии на гениталиите на момчето;
 • чувство на чешање, болка;
 • проблеми со менструалниот циклус, болни периоди, проблеми со зачнувањето.

Кај деца со делумна фузија и отсуство на придружни негативни симптоми, синехијата исчезнува за време на растот. Доколку патологијата предизвикува негативни чувства и се забележува по 3-5 години, тогаш е потребен третман.

Со локализација на аномалии во носната празнина, тешкотии при дишењето, константна назална конгестија, формирање на кора во внатрешноста на носните пасажи, чести воспалителни процеси во носот.

Ирис адхезии во рожницата или леќата може да доведат до абнормалности во органите на видот, а симптомите може да бидат различни.

Дијагностика

Оваа болест е дијагностицирана при првото надворешно испитување од страна на соодветен специјалист или по дополнително истражување.

Во зависност од локализацијата на патологијата, може да се бараат консултации со специјалисти како што се гинеколог, уролог, педијатар, офталмолог или ЕНТ.

Дополнителни испитувања на очите вклучуваат:

 • инспекција на ирисот под посебен микроскоп;
 • флуоресцеин ангиографија;
 • pupillometry.

Дополнителни истражувања во областа на гинекологијата:

 • брисеви и сеење од гениталиите;
 • урина и измет;
 • тест на крвта за СПБ;
 • ултразвучен преглед на карличните органи;
 • хистеросалинпископија, која ќе им овозможи на жените да идентификуваат интраутерина синехија;
 • биопсија на матката ткиво кај жена.

По спроведувањето на сите студии, пациентот се препишува индивидуална терапија.

Ултразвучна хистерозапингоскопија

Третман

Во 90% од случаите при откривање на синехија кај деца, не се презема никаква интервенција. Ако не постојат компликации и чувства на непријатност, тогаш фузијата се одвива за 3 години.

Третманот на синехија кај момчиња се изведува само кога детето достигнува 6-7 години и под услов до овој момент да не се забележат дополнителни знаци. Урологот може да препорача поделба на адхезии дома, меѓутоа, овој процес е доста долг и бара трпеливост од родителите. Овој метод е како што следува: детето треба да седне во добро топла вода за еден час, по што е неопходно нежно да се повлече кожата на кожичката со едвај изложување на главата. Оваа постапка се повторува до три пати неделно.

Во отсуство на ефект, на возраст од 12 години, поделбата на синехија на кожичката се назначува со помош на операција. Хируршката интервенција се изведува само ако не постои воспалителен процес. Дисекцијата на синехија кај девојчињата е доста брзо, а постапката ја изведува матичен гинеколог.

По хируршките процедури, децата се препишуваат посебни бањи, лосиони, антибактериски масти. Потребно е да се укине употребата на пелени и почесто да се исплакнат гениталиите со варена вода или со лумба од лушпа на собна температура, додека не се комплетира лекувањето.

Третман на интраутерина синехија кај жените вклучува елиминација на интраутерина адхезија. Во првата фаза, се врши хируршка хистероскопија, кога адхезии се дисецираат под визуелна контрола. После тоа, на пациентот е пропишана циклична хормонска терапија со естроген и гестагени. Оветин дава добар ефект. Тоа е крем кој ја подобрува состојбата на епителот, промовира брзо заздравување, го отстранува чешањето, ја подобрува функцијата на отпорност на инфекции.

Кога фузијата во окото се применува, се применува медицинско лекување, а во тешки случаи, пациентот работи.

Можни компликации

Со синехија во матката, бременоста не се јавува, а со доцниот третман предизвикува неплодност.

Кај децата, адхезиите може да предизвикаат воспаление со оток и нежност во гениталиите, а во тешки случаи, нарушувањето на урината е нарушено.

Кај мажите без навремен третман може да се појави цикатриска фимоза и проблеми со сексуалниот живот во текот на адолесценцијата.

Адхезиите во областа на ирисот на окото доведуваат до развој на глауком, оштетен вид.

Превенција

Превенција на синехија е како што следува:

 • следете ги сите медицински препораки;
 • правилно се грижи за гениталиите на детето;
 • побарајте медицинска помош во времето ако аномалијата не исчезне со возраста;
 • жените треба да бидат заштитени, а стружењето треба да се врши во клиниките со визуелна контрола.

Неопходно е да се третираат воспалителните процеси и заразни болести на време.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Синехија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , гинеколог , уролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вулвовагинитис (појавување симптоми: 4 од 16)

Вулвовагинитис - воспалителни заболувања кои влијаат на школка од вагината, како и на малите и големите. Патолошкиот процес се развива поради пенетрацијата во гениталиите на разни микроорганизми, вклучувајќи ги и стафилококите, гонококите, габицата Кандида и други. Се карактеризира со симптоми како што се чешање, изобилство специфично испуштање и непријатни чувства. Оваа болест ги зафаќа жените од било која возрасна група, вклучувајќи и мали девојчиња, па дури и жени за време на бременоста.

...
Кандида вулвовагинитис (појавување симптоми: 3 од 16)

Кандида вулвовагинитис - воспалителен процес кој се развива во вагината и надворешниот дел на гениталните органи. Како по правило, се појавува кај постари жени или кај млади девојки. Што се однесува до децата, болеста се манифестира дури и кај новороденчињата. Причината за ова може да биде елементарен недостаток на хигиена.

...
Ринитис (појавување симптоми: 3 од 16)

Ринитис (течење на носот) е болест која влијае на назалните синуси. Причината за нејзината прогресија може да биде вирусна и бактериска инфекција, како и механички оштетувања на носната лигавица. Најчесто, оваа патологија се развива против позадината на ослабен имунитет.

...
Заден ринитис (појавување симптоми: 3 од 16)

Задниот ринит исто така се нарекува ринофарингитис и е воспалителна болест која може лесно да се меша со обичната настинка. Болеста се јавува во горниот респираторен тракт, имено во назофаринксот, крајниците или лимфниот прстен. Како по правило, често е можно да се сретне со задниот ринит кај едно дете, меѓутоа кај возрасните често е забележано.

...
Ганглионевритис (појавување симптоми: 3 од 16)

Ганглионевритис е воспаление на нервниот јазол на симпатичкиот нервен систем, проследен со оштетување на нервните процеси. Основната причина за оваа болест е појавата во телото на инфективниот процес и во акутна и хронична форма. Покрај тоа, постојат неколку предиспонирачки фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гинеколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .