Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хијалиноза: Симптоми и третман

Хијалиноза - главните симптоми:

Хијалинозата е протеинска екстрацелуларна дистрофија, која се карактеризира со формирање на хомогени, проѕирни, густи маси кои личат на хијалинска 'рскавица. Овој патолошки процес може да се манифестира како независна болест, и може да се појави со главната болест и да биде еден од симптомите на нејзиниот тежок курс.

Дистрофијата може да се прошири и да ги искористи повеќето ткива и органи на човечкото тело. Оваа болест е доста честа кај возрасните, без оглед на полот. Причините за појава имаат поинаква природа на потекло.

На болеста се дијагностицира по сеопфатна студија, а кај тешка болест прогнозата е лоша.

Етиологија

Овој патолошки процес е колективен концепт кој ги комбинира разните биолошки процеси.

Главните причини за патолошки процеси во ткивата или органите се:

 • системски болести (дијабетес, болести на крвните садови, срце, зглобови);
 • нарушувања на протеинскиот метаболизам.

Патологијата може да се манифестира во локална форма и може да влијае на целиот систем.

Хијалинозата на капсулата на слезината, како и друга форма, предизвикува уништување на влакнести структури на сврзното ткиво, а исто така доведува до промени:

 • во метаболизмот;
 • во имуниот систем;
 • непропустливоста на ткаенините е скршена;
 • предизвикува акумулација на протеини;
 • доведува до зголемување на фиброзната структура на ткивата.

Во процесот на дистрофија се формира хијалин-фибрилиран протеин, кој се акумулира во ткивата и е стабилен:

 • да алкали;
 • не подложни на оксидација;
 • тоа не е под влијание на ензими.

Сепак, под дејство на еозин и фуксин се менува бојата на жолта или црвена боја.

Оваа болест може да биде асимптоматска и не се манифестира на кој било начин и може да има тежок тек и да предизвика разни нарушувања во ткивата или органите каде што е локализирана. Прекумерното формирање на хијалин предизвикува задебелување, бледило, може да доведе до деформациски промени и брчки на органи.

Класификација

Патологијата има две форми на постоење во сврзното ткиво и крвните садови, може да биде и локална (фокална) и системска по природа. Локалната природа вклучува хијалиноза на срцевите залистоци, што придонесува за зголемување на органот, ги проширува коморите, митралната валвула станува густа, со белузлава нијанса, таа е деформирана.

Васкуларната хијалиноза е од три вида:

 • едноставно - се формира поради ослободувањето на плазмата од нејзиното легло поради проширувањето и намалувањето на густината на васкуларните ѕидови, често овој модел е забележан кај хипертензија и атеросклероза ;
 • липохалин - неговата структура содржи липиди и бета липопротеини, таа се наоѓа кај дијабетес мелитус ;
 • комплексен - се состои од имуни комплекси, компоненти на фибрин и колапс, се среќаваат кај ревматски имунолошки заболувања.

Патолошкиот процес во садовите се развива поради зголемување на крвниот притисок и намалување на васкуларната пропустливост или за време на продолжен васкуларен спазам.

Патологијата на сврзното ткиво се јавува по нејзиното оштетување и дезорганизација под дејство на имуните комплекси. Се манифестира со ревматски лезии на вентилите на срцевите залистоци, ја намалуваат нивната проодност, подвижноста, тие се запечатени. Акумулацијата на хомогена супстанца предизвикува зголемување на растојанието помеѓу клетките.

Хиалинозата на стромата е доста честа појава. Стромата се состои од сврзно ткиво кое ја врши поддршката на потпорните структури на органот, а доколку е оштетено, функционалните способности и функцијата на органите се оштетени.

Патолошкиот процес на серозни мембрани е една од варијантите на исходот од фиброзно воспаление, кое е карактеристично за перитонитис , перикардитис , плеврит . Во овој случај, фибринот се депонира на школка. Најчесто се забележува хијалиноза на капсулата на слезината, која се манифестира локално, предизвикува задебелување на капсулата од млечно бело: тоа е како обложено со замрзнување. Истата слика се забележува кај црниот дроб, срцето, белите дробови. Го зголемува растојанието помеѓу школка поради акумулацијата на материјата.

Калини на слезината на хиалинозата

Симптоматологија

Знаците на болеста директно ќе зависат од органот или ткивото во кое се почитуваат патолошките процеси:

 • васкуларна хијалиноза - пропустливост и еластичност се нарушени, крварење, чести главоболки и воспаленија се можни, васкуларната пропустливост може да се прекине, со што се намалува снабдувањето на кислород и хранливи материи со органи и ткива;
 • хијалинозата на плеврата - предизвикува хроничен процес на адхезии на белите дробови поради нарушување на протеинскиот метаболизам или како резултат на туберкулозна болест, во овој случај пулмоналната вентилација е ограничена, но кога процесот е лесен, текот на болеста не се манифестира;
 • протеинска дистрофија во органите - предизвикува нивна деформација и брчки, придонесува за појава на болка, стврднување, делумно губење на функционалноста, влошување на исхраната и нарушување на снабдувањето со корисни супстанции и кислород;
 • патологијата на млечната жлезда - предизвикува напнатост и тежина во градите, може да се апсорбира и да не предизвикува никакви компликации поради неуспех во формирањето на протеини;
 • хијалинозата кај миома е забележана во воспалителни процеси или формации слични на тумор, може да се манифестира со болни сензации, секрети од гениталните органи.

Хијалинозата од локална природа се потпира на терапевтски мерки, но систематски има негативни ефекти.

Кога се појавува хијалинозата на капсулата на слезината, нејзината функционалност најчесто се прекршува, што доведува до сериозни последици: протокот на крв е нарушен, метаболизмот е скршен, а заразените крвни клетки се филтрираат.

Во овој случај, лицето доживува тешки заболувања, болка, крварење се случува, а имунитетот се влошува.

Дијагностика

Дијагнозата се прави само по сеопфатно испитување.

Пациентот се упатува на следните испитувања:

 • Се поднесува општ и биохемиски тест за крв;
 • урина се испитува;
 • пропишува ултразвучен преглед на крвните садови, внатрешните органи или ткива;
 • магнетна резонанца може да се препише;
 • се земаат тестови и се врши ултразвучен скенирање на женските генитални органи;
 • Х-зрачен преглед на белите дробови.

Macrodrug може да има адхезии, пломби, белузлаво обвивање на органот. По истражувањето, причината и видот на болеста се утврдува, а во зависност од дијагнозата, третманот ќе биде пропишан.

Третман

По утврдувањето на главната дијагноза, лекарот ја утврдува тактиката на терапевтските мерки. Прво, главниот патолошки процес е елиминиран.

Може да се назначат средства за подобрување на работата:

 • слезината;
 • срца;
 • садови;
 • црниот дроб;
 • белите дробови.

Во воспалителни процеси се пропишуваат антибиотици и нестероидни антиинфламаторни лекови. Во многу тешки случаи, хирургија е пропишана, која има за цел да го елиминира патолошкиот процес.

Можни компликации

Таквата болест може да биде предизвикана од постоечка болест, што е една од нејзините симптоматски манифестации и ја отежнува клиничката слика.

Последиците од патологијата се следните:

 • го наруши функционирањето на органите, системите, ткивата;
 • деформација се јавува во местата на хијалинска локализација;
 • придонесува за појава на срцеви заболувања, влошување на дијабетесот, оштетена васкуларна проходителност;
 • предизвикува воспалителни процеси.

При првите отстапувања од нормата и појавата на горенаведените симптоми, треба да ја контактирате клиниката за помош, бидејќи хијалинозата на капсулата на слезината, како и секоја друга форма, доведува до сериозни последици.

Превенција

Најдобрата превенција ќе биде одржување на здрав начин на живот, навремено лекување на сите болести, правилна исхрана и превентивен медицински преглед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиалиноза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Херпес зов (појавување симптоми: 3 од 9)

Херпес зостер, кој исто така е дефиниран како херпес зостер или херпес зостер, е болест во која кожата е погодена, а лезијата има поизразен и масивен карактер на манифестација отколку традиционалната варијанта во форма на уснички херпес. Херпес зори, симптоми кои можат да се појават кај мажите и жените, е особено честа кај луѓето над педесет, иако ова не ја исклучува можноста за појава кај младите луѓе.

...
Салпингитис (појавување симптоми: 3 од 9)

Салпингитис е инфективна болест, придружена со унилатерално или билатерално воспаление на фалопиевите туби (oviducts). Во овој случај, прво, влијае само на мукозната мембрана на фалопиевите туби, но како што напредува болеста, други слоеви со нарушување на нивната подвижност се засегнати.

...
Остеомиелофиброза (појавување симптоми: 3 од 9)

Остеомиелофиброзата е болест врз основа на оштетување на коскената срцевина. Оваа болест припаѓа на групата леукемија. Во текот на прогресијата на болеста, сврзното ткиво во тубуларните коски се размножува, а хематопоетското ткиво се заменува со влакнести и коскени ткива. Во повеќето случаи, остеомиелофиброзата влијае на луѓето помеѓу педесет и седумдесет години.

...
Зрачење (симптоми на појавување: 3 од 9)

Зрачената болест е патолошка состојба на лицето, што е предизвикано од систематското изложување на телото на радиоактивно зрачење. Клиничката слика се манифестира ако дозата на зрачење надминува 100 rad (1 Gy). Ако дозата е помала од ова, тогаш можеме да зборуваме за асимптоматскиот тек на зрачната болест.

...
Ерготизам (појавување симптоми: 3 од 9)

Ерготизмот е труење на човек со храна, на пример, производи од брашно, во кои постои патоген како што е ergot, кој може да биде присутен кај некои лекови. Ергот е род на габи што "живее" на житарици (пченица, 'рж). Во мала количина се користи во фармакологија. Лекови врз основа на него третираат мигрена, нервни нарушувања, крварење од матката.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .