Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Планинска болест: симптоми и третман

Планинска болест - главните симптоми се:

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

Основата на патогенезата на оваа болест е недостатокот на кислород, односно хипоксијата . Како резултат на тоа, едно лице почнува да остри капки во крвниот притисок, гадење и повраќање, болка во страната и во регионот на срцето. Покрај тоа, функционирањето на нервниот систем, респираторниот и кардиоваскуларниот систем е нарушен. Во некои случаи, постојат проблеми со ендокриниот систем и мускулите.

Треба да се забележи дека симптомите на надморска висина се манифестираат кај луѓе на различни височини. Овој фактор ќе зависи од возраста на лицето и состојбата на неговото физичко здравје. Најочигледната клиничка слика се манифестира на надморска височина од 5.000 метри, а над овој индикатор, планинската болест може да предизвика фатален исход.

Ако се појават симптоми на таков патолошки процес, неопходно е веднаш да се спушти засегнатото лице надолу, да му се даде кислород и да ги изврши неопходните активности за реанимација.

Тоа е важно! Ако некое лице веќе има историја на таква болест, тогаш е подобро да се одбие понатамошен искачување. Ако тоа не е можно, тогаш треба да се спроведе спречување на надморска висина.
Што се случува со лице за време на хипоксија

Етиологија

Хипоксијата со висока надморска височина или планинската болест, како што наведува името, е предизвикана од недоволна количина на кислород. Притисокот во воздухот се намалува, а во исто време содржината на кислород станува критично ниска. Сепак, треба да се забележи дека развојот на таков патолошки процес ќе се должи не само на горенаведениот етиолошки фактор, туку и на тоа колку брзо лицето се искачи на висина.

Покрај тоа, причините за планинска болест го имаат следново:

 • кардиоваскуларна инсуфициенција кај оној кој се крева нагорно;
 • прво искачување;
 • нестабилен крвен притисок кај планинар;
 • страв од висина - во овој случај, нападот на болеста може да се должи на психосоматски фактор;
 • присуството на болести на централниот нервен систем, мозокот;
 • хронични заболувања на горниот респираторен тракт;
 • присуството на таква болест во семејната историја.

Во ретки случаи, за да се утврди етиолошкиот фактор на оваа болест не е можно.

Класификација

Надморската болест се класифицира според системот на Barcroft и е поделена на четири подвидови:

 • аноксична хипоксија - екстремно ниска содржина на кислород во артериската крв;
 • анемична хипоксија - кислородот вообичаено се содржи во крвта, но ќе се забележи критична ниска содржина на хемоглобин, што ќе ги предизвика симптомите кои се карактеристични за оваа болест;
 • конгестивна хипоксија - во крвта ќе има доволно кислород, но поради фактот дека постои декомпензација на работата на срцето, враќањето на гасот во ткивата ќе се забави;
 • Хистотоксичните клетки на ткивото ја губат способноста за обработка на кислород, што е крајно опасно за човечкиот живот.

Според природата на тежината на патолошкиот процес, постојат две фази:

 • Компензација. Како по правило, со оваа форма на патолошкиот процес се манифестира на надморска височина од 1000-4000 метри. Во некои случаи, во зависност од физичките параметри на лицето, симптомите на фазата на компензација ќе се појават дури и на надморска височина од 5000 метри.
 • Висока надморска височина декомпресија болест - оваа фаза на болеста се манифестира веќе на надморска височина од 5000 метри. Во овој случај, започнува ацидоза , гасна алкалоза, има нарушувања во функционирањето на централниот нервен систем, се јавува инхибиција на многу рефлекси. Крвниот притисок е исто така намален, циркулацијата на крвта се влошува.

На надморска височина од над 6000 метри може да се појави респираторен арест, кој ќе биде предизвикан од парализа на респираторниот центар.

Од природата на текот на болеста може да се појави во две форми:

 • Акутен - ако некое лице е на високо ниво за кратко време, клиничката слика ќе биде јасно изразена, но можно е брзо да се отстрани нападот преку конзервативни мерки.
 • Хронична - оваа форма на болеста се јавува ако некое лице е на високо ниво долго време. Клиничката слика ќе биде иста како кај акутната, но продолжува во потешка форма. Покрај тоа, овие пациенти ја претставуваат сувата кожа, хемоптизата, парестезијата .

Хроничната форма на оваа болест, пак, е поделена на следните подвидови:

 • еритриски;
 • емфизематозен.

Треба да се забележи дека смртта се јавува поради акутна срцева слабост, васкуларна тромбоза која се развила на позадината на патолошкиот процес.

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи од формата и од стадиумот на развој на болеста.

Главни симптоми на планинска болест

На надморска височина почнувајќи од три километри, може да се појават почетна симптоми, имено:

 • недостаток на здив;
 • растечка слабост;
 • гадење, понекогаш со повраќање;
 • главоболка;
 • вртоглавица.

Болната состојба постепено ќе се зголемува и, како што се влошува патолошкиот процес, горенаведената клиничка слика ќе биде надополнета со следните клинички знаци:

 • главоболка ќе биде локализирана во предниот дел;
 • апатија ;
 • слабост;
 • треска;
 • замор;
 • цијанозата почнува да манифестира;
 • вознемирувачки сон;
 • влошување, а во некои случаи и комплетен недостаток на апетит.

Покрај тоа, клиничката слика треба да се разгледа од страна на секој систем на телото.

Значи, симптомите на планинска болест од страна на нервниот систем се како што следува:

 • пациентот критички не ја сфаќа неговата здравствена состојба;
 • минималниот ментален стрес може да доведе до главоболки;
 • намалена меморија и внимание;
 • летаргија;
 • состојба на еуфорија, возбуда, а во некои случаи, напротив, целосна апатија и рамнодушност кон сè наоколу;
 • намалена болка и тактилна чувствителност;
 • квалитетот на слухот и видот се влошува;
 • може да има тремор, делумна парализа;
 • присутна мускулна слабост.

На дел од кардиоваскуларниот систем, клиничката слика може да ги вклучува следните симптоми:

 • зголемување на артерискиот притисок и намалување на венскиот притисок;
 • брз пулс и пулс;
 • дилатација на периферната вена;
 • цијаноза;
 • крварење од носот;
 • во некои случаи, внатрешно крварење;
 • оток на прстите и прстите.

На дел од респираторниот систем, клиничката слика ќе се карактеризира со следниве услови:

 • дишењето станува периодично;
 • недостаток на здив;
 • дишењето станува плитко, свирка, со долги временски интервали;
 • се развива ацидоза.

Покрај тоа, ќе има нарушувања на гастроинтестиналниот тракт, имено:

 • гадење, повраќање;
 • дијареа;
 • губење на тежината;
 • губење на апетитот или чудни преференци;
 • чувство на пукање во епигастричниот регион.

Вреди да се забележи дека во овој случај не е можно да се отстранат исклучително непријатните симптоми само со помош на лекови.

Може да бидат присутни и нарушувања во работата на урогениталниот систем - се намалува до критични показатели за количините на дневна урина.

Во фазата на декомпензација, клиничката слика ќе биде исклучително тешка. Во прилог на горенаведените симптоми, ќе се појави хемоптиза, сува кожа, хипермична склера, отечени очни капаци.

Без оглед на тоа каква клиничка слика се одвива, неопходно е итно да се прекине дигањето до висина, ако е тоа можно, и да се обезбеди на пациентот медицинска грижа.

Дијагностика

Клиничката слика и околностите во кои се јавува, по правило, овозможуваат веднаш да се утврди причината за симптомите.

Сепак, за да се утврди сериозноста на патолошкиот процес, како и природата на неговиот тек, треба да се преземат некои дијагностички мерки:

 • физички преглед;
 • утврдување на природата на клиничката слика;
 • собирање на лична историја;
 • детален биохемиски тест за крв;
 • анализа на урина;
 • Ултразвук на внатрешните органи;
 • КТ скен, МНР на мозокот;
 • електрокардиограм;
 • градна радиографија;
 • психијатриско тестирање.

Според проценката на лекарот, дијагностичката програма може да варира во зависност од моменталните симптоми.

Третман

Тактиката на терапевтски интервенции ќе зависи од моменталната состојба на пациентот. Ако постои фаза на компензација, а природата на текот на патолошкиот процес не е тешка, тогаш не е потребна хоспитализација - се преземаат мерки за подобрување на состојбата на пациентот.

Прва помош за планинска болест

Прва помош е да се спроведат следниве активности:

 • да обезбеди доволно кислород за погоденото лице;
 • дава вода;
 • давање апчиња за да се спречи отекување на мозокот;
 • жртвата да ја доведе во медицинска установа што е можно поскоро.

Фармаколошкиот дел од третманот се заснова на следните препарати:

 • Ацетазоламид;
 • Дексаметазон - за да се спречи отекување на мозокот;
 • антиспазмодии;
 • болка лекови;
 • да се стабилизира крвниот притисок;
 • антианглиски;
 • ноотропна;
 • антипсихотици;
 • антигетик;
 • плетење;
 • антикоагуланси;
 • седативи;
 • антидепресиви;
 • апчиња за спиење.

Некои лекови се администрираат на пациентот интравенски или интрамускулно. Секој лек треба да се зема само како што е пропишано од лекар. Се препорачува да не се менува дозата или режимот.

Дополнително, задолжително е да се пропише курс на мултивитамински препарати и специјална исхрана. Ако состојбата на пациентот е исклучително сериозна, тогаш хранливите материи се администрираат орално на пациентот.

Пациентот во оваа држава мора да биде обезбеден со целосен мир од емоционална и од физичка страна. Исто така треба да се осигурате дека жртвата пие доволно течност дневно.

Ситуацијата е комплицирана ако пациентот има други болести, а потоа текот на терапевтските мерки истовремено ќе се насочи кон стабилизирање на состојбата на пациентот и елиминирање на компликациите кои се појавија во однос на позадината на основната болест.

Прогноза и компликации

Во повеќето случаи, прогнозата е поволна доколку третманот започне навремено. Во спротивно, и ако постои фаза на декомпензација, веројатноста за смрт е висока.

Компликациите може да бидат од следната природа:

Дополнително, ако некое лице веќе има некои болести во хронична форма или системски патолошки процеси, нивното повторување не е исклучено.

Превенција

Спречувањето на надморска висина е најефикасен начин да се спречи состојбата на таквата личност.

Во овој случај, препорачливо е да се придржувате на следниве препораки:

 • качување на висина треба да биде бавно и постепено;
 • еден ден пред искачувањето до висина, како и во наредните два дена, неопходно е да се преземат посебни подготовки чие дејство ќе биде насочено кон спречување на развојот на симптомите;
 • Препорачливо е неколку недели пред искачувањето да се изврши целосен медицински преглед со цел да се откријат патолошки процеси и да се лекува;
 • алкохолни пијалаци за време на премин на трасата на височина не можат да се конзумираат;
 • треба да се користи што е можно повеќе течност;
 • храната треба да биде богата со јаглехидрати.

Препорачливо е со цел превенција да се спроведе посебна обука. Ова ќе му помогне на телото да се прилагоди на претстојните стресни состојби, кои, ако не и целосно елиминираат, ја минимизираат сериозноста на клиничката слика.

Ако во личната историја постои анемија или болести на кардиоваскуларниот систем, тогаш височината до висината е строго забранета. Инаку, тоа може да доведе не само до компликации, туку и до смрт.

Многу важно! Во присуство на симптоми опишани погоре, итно е да се намали жртвата, да му се даде прва помош и да се оди во здравствена установа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате планинска болест и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: оториноларинголог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 9 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Коарктација на аортата (појавување симптоми: 9 од 20)

Коарктација на аортата е вродена форма на стеснување на аортниот лумен во еден од неговите сегменти, локализиран во областа на истмусот, односно во областа каде што лакот поминува во опаѓачкото подрачје. Патологијата е забележана неколку пати поретко во асцедентните и абдоминалните региони.

...
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување на симптоми: 9 од 20)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 9 од 20)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Неурестенија (појавување симптоми: 8 од 20)

Стресот во животот на модерната личност е прилично чест феномен, а понекогаш и човечката психа не се справува со таков товар. Врз основа на нервен исцрпеност може да се појави болест како што е неврастенија. Најчесто оваа болест се јавува кај млади мажи и жени, но во пракса не може да се тврди дека било која социјална или возрасна група е целосно ослободена од ризикот од развој на неврастенија. Понекогаш се јавува и неврастенија кај децата и сексуална неврастенија, која се карактеризира со присуство на сексуални нарушувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .