Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Jetlag: Симптоми и третман

Jetlag - главните симптоми:

Jetlag - состојба на телото кога биолошкиот ритам на лицето не успее поради промената на задоцнување. Ова главно се случува по летот со авион. Оваа состојба произлегува од секој патник кој постојано прави долги летови. Едно лице почнува да чувствува силна слабост, се случуваат дефекти во дигестивниот тракт и се јавуваат главоболки. Исто така е можно и дезориентираност во вселената.

Етиологија

За време на долгиот лет, лицето преминува неколку временски зони одеднаш. Биолошкиот ритам не може брзо да се изгради, така што многу луѓе доживуваат внатрешна десинхронизација, односно страдаат од задоцнување.

Следниве состојби се забележани:

 • Човечкото тело може да се меша од ден на ден, ако временската разлика ќе надмине 6 часа. Најлошата ситуација е кога разликата е повеќе од 12 часа, а потоа спиењето, исхраната, а исто така и размена на топлина на телото е нарушена.
 • Хормоналната рамнотежа не успее. Производството на супстанции се одвива со случајно темпо, а телото троши многу енергија за враќање на рамнотежата. Ако некој има таков услов за прв пат, тогаш тој може да почне да паничи, бидејќи тоа никогаш не му се случило, и тој не може да разбере што се случува со неговото тело.

За да се обнови поранешниот биоритм, за секоја личност е потребно поинакво време.

Класификација

Треба да се напомене дека класификацијата на појавената десинхроноза ќе зависи од причините за нејзиното појавување. На пример, постои социјален jetlag и синдром предизвикан од трансмеридијански лет.

Постојат три степени на овој синдром:

 • благ степен;
 • просек;
 • тежок степен.

Покрај тоа, во зависност од времетраењето на симптомите, синдромот е поделен на следниве форми:

 • Акутен - времетраењето на болеста е една недела.
 • Субакутен - лицето може да се чувствува добро во периодот од една до три месеци. Ова се случува кога една или повеќе временски зони се сечат во еден лет.
 • Хронично - лицето "менува" временски зони неколку пати месечно. Оваа форма може да трае повеќе од три месеци.

Покрај тоа, тие исто така ги разликуваат типовите на десинхронози кои се појавија - внатрешната и надворешната идентификувана десинхроноза. Интересен факт: во Северна Америка, повеќе од триесет милиони луѓе секоја година страдаат од овој синдром.

Симптоматологија

Кај различни луѓе, синдромот по промената на временските зони се манифестира со различни знаци.

Бројот на симптоми може да биде повеќе или помалку, во зависност од бројот на преодните временски зони, сепак, општите знаци се како што следува:

 • дефект на дигестивниот тракт, кој се манифестира при одбивање на храна, гадење, запек или дијареа;
 • силна болка во главата;
 • разни нарушувања на нервниот систем - слабост, замор, несоница, додека слабоста може да нагони лице на подолг сон или, пак, да се меша со спиењето;
 • дезориентација во просторот;
 • се појавува раздразливост;
 • едно лице може да биде депресивно.

Покрај тоа, некои може да доживеат мрзливост и млаз застој истовремено. Кога временската разлика е шест часа или повеќе, тогаш сите манифестации на млазниот застој ќе поминат за 4 дена.

По неколку набљудувања, научниците открија дека едно лице подобро го пренесува летот од исток кон запад. Ако лета во спротивна насока, односно од запад кон исток, тогаш неговата состојба ќе биде многу полоша. Тоа зависи од движењето на сонцето, бидејќи човекот е жив организам, кој исто така го прилагодува својот биоритм.

Многу луѓе кои не знаат дека постои одреден синдром по промената на временските зони, поминуваат многу време за да го обноват телото. Затоа, ако има долг престој во друга временска зона, потребно е спречување на десинхронизација.

Оваа состојба може да се појави кај секое лице, без оглед на возраста или полот. Сепак, жените и постарите луѓе најчесто страдаат од тоа.

Дијагностика

Идентификацијата на таков синдром е базирана на податоците од собраната историја и поплаките на пациентот:

 • жалбите за несоница се сметаат за големи;
 • болки се случуваат два дена по летот;
 • постојат најмалку два симптоми, на пример, одбивање на храна и општа слабост;
 • потврди повреда на биоритми;
 • испитување за присуство на ментални и соматски заболувања, кои исто така можат да покажат такви симптоми.

Главниот симптом кој укажува на социјалниот jetlag е погрешен режим на спиење за време на викендот.

Третман

Научниците до денес сé уште не развиле лек кој помага против jetlag. Иако многу пилоти пред летот користат една алатка која може да помогне да се справат со jetjet што се појави - ова се таблети Melaxen. Во нивниот состав постои мелатонин - одреден хормон кој влијае на биоритмите на една личност. Оваа алатка ќе му помогне на лицето да се чувствува весело. Но, треба да се забележи дека ефектот на мелатонин е од краток карактер, така што може да се користи само од оние кои "менуваат" временски зони за некое време. Со други зборови, таквата алатка нема да им помогне на патниците.

Во прилог на оваа дрога, можете да земете и други лековити супстанции кои ќе помогнат да се справите со симптомите:

 • лекови против болки;
 • седативи;
 • пилула за спиење (можете да користите меларитам).

Третманот на појавената десинхроноза може да се врши со користење на овие средства. Тие ќе му помогнат на лицето да се прилагоди на "новата" временска зона.

Превенција

Нема јасни превентивни мерки, но многу експерти советуваат:

 • неколку недели пред планираниот лет, почнете да го менувате вашиот вообичаен ритам на животот, односно да одите во кревет порано или подоцна;
 • промена на оброците.

Со други зборови, треба малку да го подготвите вашето тело. Таквите активности не се целосно ослободени од синдромот на задоцнување, но значително ќе ја олеснат состојбата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Jetlag и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Цревни инфекции (појавување на симптоми: 9 од 14)

Цревната инфекција е опасна болест која порано или подоцна влијае на секоја личност. Пренесената болест вклучува голем број на патолошки процеси кои негативно влијаат на гастроинтестиналниот тракт. Болеста често се јавува поради присуството на вируси, токсини и бактерии во телото. Симптомите на болеста значително се разликуваат, со оглед на степенот на неговата сериозност.

...
Нервен слом (појавување симптоми: 8 од 14)

Нервниот дефект вклучува акутен напад на вознемиреност, како резултат на што се јавува сериозно нарушување на вообичаениот начин на живот. Нервниот распад, чија симптоми ја одредуваат оваа состојба на семејството на ментални нарушувања (неврози), се јавува во такви ситуации во кои пациентот е во состојба на ненадеен или прекумерен стрес, како и долгорочен тековен стрес.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 14)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Тениарихоз (биковидна тенија) (појавување симптоми: 8 од 14)

Тениарихоз - паразитарна болест која е предизвикана од таков хелмин, како говеда. Овој хелминт припаѓа на класата на тении (синџири), на семејството Таени. Конечниот сопственик на овој паразит, како и свинската тенија и други, е човек, но за инфекција, веќе созреаните јајца на овој хелминт мора да влезат во телото, а процесот на нивното созревање се јавува исклучиво во телото на добитокот. Тоа е, извор на инфекција е месо од животни како што се крави, телиња, бикови, јаки, лоси, итн.

...
Трихоцефалоза (појавување симптоми: 8 од 14)

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .