Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Продолжен синдром: Симптоми и третман

Продолжен синдром - главните симптоми:

Продолжен синдром на компресија (трауматска токсикоза, синдром на несреќа, трауматска рабдомиолиза) е процес во кој настанува компресија на меките ткива, нарушена циркулацијата на крвта, што доведува до неповратни патолошки процеси, а во некои случаи и смртта не е исклучена.

Природата на клиничката слика целосно ќе зависи од природата на лезиите, поради што сериозноста на синдромот на долготрајно стегање, според тоа, за да се утврди видот на повредата треба да биде темелна сеопфатна дијагноза.

Во присуство на трауматска токсикоза, пациентот бара итна медицинска помош: без итна медицинска интервенција, во скоро сите случаи постои смртоносен исход.

Тактиката на третман целосно ќе зависи од природата на штетата, но во повеќето случаи невозможно е да се врати нормалниот човечки живот без операција.

Не е погодно да се направат долгорочни проекции во овој случај, бидејќи кај речиси секаков вид повреда на овој синдром постои висок ризик од сериозни компликации, па дури и смрт.

Превенцијата, како таква, не постои: невозможно е да се спречи таквата повреда. Третманот за треска се одредува поединечно. Исто така е важно како тоа ќе биде правилно обезбедена помош во синдромот на долга компресија.

Етиологија

Компресивната повреда секогаш се предизвикува само со механички оштетувања.

Појавата на синдром на несреќа, како по правило, се должи на следниве фактори:

 • масивна губење на плазмата, бидејќи течниот дел од крвта се провлекува низ оштетените садови во ткивото;
 • синдром на болка , кој често води кон шок;
 • интоксикација на телото со продукти на распаѓање - се јавува трауматска токсимија.

Во основа, овој вид на повреда се јавува во следниве случаи:

 • во природни катастрофи;
 • кога некое лице е изложено на нешто со голема маса;
 • за време на градежните работи, сеча;
 • во случај на сообраќајни незгоди;
 • со уништување на зградите.

Оваа листа може да се продолжи бесконечно, и поради оваа природа на повреди, речиси е невозможно да се спречи синдромот.

Класификација

Класификацијата на синдромот на продолжена компресија се јавува по неколку основи.

Значи, според локализацијата, се разгледуваат следниве форми на повреда:

 • синдром на градите;
 • абдоминална;
 • карлична област;
 • раце, нозе;
 • колковите;
 • во различни комбинации.

Според формата на компресија, тие испуштаат такви форми како:

 • директно стегање;
 • стискање на позиција;
 • скрши синдром

Во комбинација со други делови од телото кои не подлегнаа на директно механичко оштетување:

 • со внатрешни органи;
 • со коски и зглобови;
 • со главните крвни садови и нервните влакна.

Во комбинација со други видови на повреди, синдром на несреќа може да биде:

 • со изгореници;
 • со зрачна болест;
 • со смрзнатини;
 • со труење.

Врз основа на клиничките симптоми, постојат следниве форми:

 • раниот период - поминаа околу 3 дена од моментот на повреда;
 • развој на токсичниот период - почнувајќи од 4-5 дена;
 • со период на доцни компликации - 20-30 дена по повредата.

Фазите на развој на таков патолошки процес се следните:

 • лесно - не поминале повеќе од 4 часа од лезијата, повредата влијае само на еден специфичен сегмент, и не постојат поврзани компликации;
 • умерена - патогенезата е иста, но временскиот период е подолг - околу 6 часа, а прогнозата, ако ВТС ќе добие навремена помош, е поволна;
 • тешки - поминуваат 6-8 часа од моментот на повреда, дополнително постои акутна повреда на хемодинамиката, акутна бубрежна инсуфициенција ;
 • екстремно тешка - голема штета на делови од телото - клиничката слика е придружена со состојба на шок, прогнозата е лоша.

Во последната фаза, прогнозите се крајно неповолни - постои висок ризик од смрт.

Пролонгиран синдром

Симптоматологија

Природата на клиничката слика ќе зависи од обликот и сериозноста на повредата.

За раниот период на компресија, карактеристична е следната клиничка слика:

 • летаргија, апатија , поспаност;
 • изречен синдром на болка во оштетениот дел од телото;
 • недостаток на здив;
 • жед.

Ако повредата е комбинирана со други патолошки процеси, тогаш клиничката слика е дополнета со специфични знаци.

Со продолжена компресија, синдромот ќе се карактеризира со посериозна клиничка слика, имено:

 • нестабилна хемодинамика;
 • бледило, состојба близу до губење на свеста;
 • психо-емоционален стрес ;
 • тахикардија ;
 • хипотензија ;
 • кожата е еластична, синкава;
 • намалување или целосно губење на чувствителност.

Дополнително, во оваа фаза на болеста веќе постојат знаци на поврзани компликации, па целокупната клиничка слика може да се надополни со следниве услови:

 • висок или критички низок крвен притисок;
 • несакана дефекација и мокрење или, обратно, недостаток на урина;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • прекршување на срцевиот ритам, до комплетен срцев удар;
 • брзо се шири едем на екстремитетите;
 • пулмонален едем ;
 • плитко дишење;
 • едно лице може да падне во кома.

Ваквата клиничка слика често води кон фактот дека неколку органи или системи престануваат да функционираат истовремено. Тоа е она што води до смрт. Исто така, не треба да се заборави дека нарушувањата на циркулацијата и продолжената компресија на ткивата го провоцираат процесот на нивната некроза. Затоа, треба веднаш да се обезбеди помош при синдром на несреќа.

Дијагностика

За да се утврди природата на сериозноста на патолошкиот процес, треба да се направи темелна дијагноза, но треба да се забележи дека, пред сè, постои итна помош за синдромот на продолжена компресија.

Синдромот се дијагностицира врз основа на:

 • тековна клиничка слика;
 • лабораториски тестови;
 • резултати од инструментални студии.

Лабораториската дијагноза се заснова на заедничка клиничка и екстензивна биохемиска анализа на крв, генерална уринарна анализа.

Ова овозможува да се идентификуваат:

 • нивоа на миоглобин во урина и плазма;
 • нивото на трансаминаза во крвта, што значително ќе ја надмине нормата;
 • висока концентрација на креатин и уреа во крвта.

Тежината на оштетување на бубрезите се определува со следните индикатори:

 • присуство на уринарниот протеин и згрутчување на крвта;
 • кисела реакција на урината;
 • превисока густина на урина.

Инструменталната дијагностика ќе зависи од природата на лезиите.

Може да се користи:

 • рентген испит;
 • КТ скенирање, МРИ;
 • Ултразвук.

Заедно со VTS може да се дијагностицира:

Според резултатите од дијагностичките мерки, ќе се утврди тактиката на тераписките мерки. Во секој случај, синдромот на продолжен третман на притисок вклучува само комплекс.

Третман

Во случај на синдром на долга компресија, потребна е прва помош. Исходот од патолошкиот процес во голема мера зависи од тоа колку точно се спроведуваат овие терапевтски мерки.

Примарните медицински дејства вклучуваат:

 • внимателно отстранување на жртвата од остатоците, но подобро е да не го сторите тоа без квалификувани спасувачи ако животот на пациентот не е во опасност;
 • запирање на крварење и асептично облекување;
 • транспортна имобилизација.
Транспортна имобилизација

Не отстранувајте ништо од жртвата! Ова може да доведе до тешко крварење и смрт.

Откако ПММ е обезбедена, неопходно е итно да се достави жртвата до медицинска установа.

Тактиката на понатамошни терапевтски мерки целосно ќе зависи од природата на повредата, сложеноста на текот на патолошкиот процес, развојот на сродни компликации.

За жал, не постои недвосмислено предвидување, како и специфични методи на профилакса во синдромот на продолжена компресија. Важно е веднаш и правилно да му се даде на жртвата прва помош и да го пренесе во болница ако на местото не постои брза помош. Компликациите како што е траумата на компресија на 'рбетот резултираат со тоа што лицето станува оневозможено. Исто така, не треба да заборавиме дека почетокот на ткивна некроза може да доведе до гангрена, која ќе бара ампутација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Синдром Дрошувач и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Анаеробна инфекција (појавување симптоми: 9 од 20)

Анаеробната инфекција е болест од бактериолошка природа, предизвикана од растот и репродукцијата на бактерии без кислород или со нејзиниот акутен недостаток. Причинителот е анаеробни бактерии. Нивните токсини продираат во телото и се сметаат за многу опасни. Бактериите главно влијаат на мускулното и сврзното ткиво. Пациентите се со поголема веројатност да имаат симптоми на труење на телото отколку знаци на локална природа. Кај жените, оваа патологија произлегува од абнормален абортус или тешки повреди на гениталиите.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 6 од 20)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 20)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Анемија кај железо кај деца (појавување на симптоми: 6 од 20)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .