Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Липосаркома: Симптоми и третман

Липосаркомот - главните симптоми:

Липосаркомот е малиген тумор формиран од липобластите или масното ткиво. Често е локализиран на долните екстремитети, во рамото или во ретроперитонеалниот простор, но не ја исклучува можноста за оштетување на други делови од телото.

Причините и механизмите на развојот на патохагот моментално не се познати со сигурност. Се претпоставува дека на формирањето му претходат липома , неврофиброма , миксома . Постојат неколку веројатни предиспонирачки фактори.

Симптоматологијата е претставена со специфични манифестации, вклучувајќи болка , пареза и оток на екстремитетите, треска, знаци на исцрпеност и општа интоксикација на телото.

Дијагнозата на липосаркомот на колкот, рамото или други надворешни сегменти се базира на темелно испитување на проблематичната област. Што се однесува до внатрешните органи, на пример, надбубрежната жлезда, перитонеумот, срцето или бубрезите, во такви случаи, инструменталните процедури доаѓаат во прв план.

Терапијата се состои од хируршка екскреција на неоплазми и околните ткива што се засегнати. Покрај тоа, се користат радиотерапија и хемотерапија. Прогнозата е чисто индивидуална.

Во меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, патологијата нема индивидуална шифра, но спаѓа во категоријата "Малигна неоплазма на други видови на сврзното и меко ткиво". Код ICD-10 ќе биде C49.

Етиологија

Точниот механизам на развој и причините зошто се формира липосарком, моментално не е дефинитивно утврден. До денес има многу хипотези според потеклото на патологијата: најчесто е тоа што онкокарп е поврзан со протеини кои се јавуваат во текот на хромозомските аномалии.

Познато е дека во одредени случаи таков тумор се развива од бенигна формација која се состои од масно ткиво - липома, неврофиброма или миксома, но ова се случува ретко.

Меѓу факторите на ризик, лекарите разликуваат:

 • сериозни механички повреди на меките ткива;
 • продолжена микротраума;
 • продолжен ефект врз јонизирачкото зрачење на човечкото тело;
 • изложеност на канцерогени или хемиски соединенија, како азбест или формалдехид;
 • ирационална употреба на лекови, особено хормонални кортикостероиди.

Стапката на инциденца се зголемува со возраста, но главната ризична група е помеѓу 50 и 60 години. Треба да се напомене дека жените страдаат од оваа онкопатологија неколку пати поретко од мажите.

Липосаркомот на меките ткива ги има следниве карактеристики:

 • неправилна форма;
 • можноста за раст на големи димензии - 3-5 кг;
 • често има еден карактер, но понекогаш има повеќе формации;
 • хематогена и лимфогена метастаза;
 • површината на туморот може да биде жолтеникава или бела со сива нијанса;
 • има типична и атипична локализација.

Класификација

Врз основа на карактеристиките на структурата, постојат следниве видови на тумори:

 1. Високо диференциран липосаркома. Се карактеризира со бавен раст и отсуство на метастази. Структурата практично не се разликува од липома. Екстремно високиот степен на малигнитет е назначен за g3.
 2. Склерозирање високо диференциран тумор. Тоа вклучува акумулација на зрели масни клетки, кои се одделени со фиброзен слој со присуство на атипични клетки.
 3. Воспалително добро диференцирано образование. Се разликува во присуство на изразена лимфоплазмацитна инфилтрација.
 4. Миксоиден липосаркома. Од сите сорти, најчесто се повторува, но не е склона кон метастази. Содржи зрели масни клетки, кружни и вретенови липобласти.
 5. Тркалезен клеточен тумор. Лошо диференцирана неоплазма.
 6. Плеоморфна липосаркома. Се состои од џиновски плеоморфни липобласти и мал број мали структури.
 7. Недиференциран липосарком.

Важен дијагностички и прогностички фактор е локализацијата на липосаркомот. Во зависност од фокусот, често се засегнуваат следните сегменти:

 • долните екстремитети - 56%;
 • абдоминалната празнина и ретроперитонеалниот простор - околу 23%;
 • горните екстремитети - 12%;
 • ребра кафез - 8%;
 • вратот и главата - 5%.

Меѓу атипичните, т.е. поретки места на формирање се:

 • бубрези;
 • срце;
 • црниот дроб;
 • аксиларни вдлабнатини;
 • белите дробови;
 • надбубрежните жлезди.

Симптоматологија

Во раните фази на прогресија, кога туморот е мал, не може да има клинички знаци. Симптомите на липосарком често се јавуваат во подоцнежните фази на курсот, особено во однос на оштетување на внатрешните органи.

Во случаи на формирање на тумор во подлактицата, пониските делови на рацете и нозете, лицето и главата, пациентите се жалат на почетокот на постепено зголемување на отокот и ограничување на моторната функција.

Симптоми на липосаркомот во рамото

Ретроперитонеалната липосаркома има таков специфичен симптом како нагло зголемување на телесната тежина за 10-20 кг. Промена на волуменот на предниот ѕид на абдоминалната празнина во голема насока - за 30-50 сантиметри. Таквите манифестации често се игнорираат од страна на луѓето, бидејќи постои погрешно мислење дека промените се случиле во услови на неправилна исхрана.

Липосарком на бубрезите или надбубрежната жлезда е претставена со следните знаци:

 • зголемена потреба за мокрење;
 • значителен оток;
 • тешкотии при мокрење.

Во зависност од локацијата на туморите, клиничката слика може да ги содржи следните знаци:

 • болка во градите и во подрачјето на срцето;
 • прекршување на процесот на голтање;
 • тешка кашлица;
 • проблеми со респираторната функција;
 • неразбирливоста на говорот;
 • вознемирен столица - дијареа;
 • крварење од анусот;
 • губење на тежината;
 • знаци на интоксикација ;
 • влошување на општото добро;
 • намалување на температурата на кожата;
 • пурпурно-синкасто нијанса на кожата која го покрива туморот;
 • анемија ;
 • зголемено потење;
 • постојана поспаност;
 • гадење без емтички нагон.

Во случај на метастаза, дополнителни симптоми целосно ќе одговараат на погодениот сегмент.

Дијагностика

И покрај специфичните клинички манифестации, за да се утврди дијагнозата на "липосарком" потребен е интегриран пристап, вклучувајќи лабораториски и инструментални испитувања и манипулации на примарната дијагноза.

Првата фаза на дијагнозата се состои од следниве активности од страна на доктор:

 • проучување на историјата на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • испитување и палпација на проблематичната област;
 • Детален преглед на пациентот - за лекарот да изготви комплетна симптоматска слика.

Основата на дијагностиката е инструментална процедура, меѓу кои се:

 • КТ и МРИ на погодениот сегмент;
 • градна радиографија;
 • ултрасонографија на абдоминалните органи;
 • ангиографија;
 • биопсија.

Лабораториските тестови се ограничени на примената на микроскопска студија за биопсија - главниот начин преку кој можете да ги разликувате липома од липосаркомот.

Липосарком на мекото ткиво на феморалниот мускул

Ретроперитонеална липосаркома или тумор на друга локација мора да се диференцира од такви патологии:

Третман

Елиминацијата на миксоидниот липосарком, како и секој друг вид на малигни неоплазми, се изведува само со помош на хируршка интервенција.

Терапијата е избрана на индивидуална основа, земајќи ги предвид таквите фактори:

 • погодената област;
 • природата на образованието;
 • степен на малигнитет;
 • присуство на метастази.

Третманот може да се изврши со користење на следниве методи:

 • радикална операција за зачувување на органите - да се отстрани не само формацијата, туку и околните ткива и мускули;
 • широка ексцизија - се случува елиминација на целиот оштетен сегмент, но само ако е внатрешен орган;
 • ампутација на екстремитетите.

За да се спречи развој или отстранување на метастази од срцето, мозокот, коските, надбубрежната жлезда, коскената срцевина, бубрезите или црниот дроб, радиотерапијата или хемотерапијата.

Не постојат други начини да се излечи пато-центарот.

Превенција и прогноза

Причините зошто развојот на липосаркомa останува непознат, така што нема специјално насочени превентивни мерки.

За да се намали веројатноста за oncochag е можно, следејќи ги овие препораки:

 • спречување на повреди на меките ткива;
 • минимизирање на ефектите од зрачењето;
 • спречување на внесување на хемикалии во телото;
 • рано откривање и отстранување на бенигни тумори, против кои може да се развие абдоминален липосарком;
 • земање лекови пропишани од клиничар;
 • одржување на здрав и активен животен стил;
 • редовна профилактичка лабораторија и инструментален преглед со посета на сите специјалисти.

Прогнозата ќе се разликува малку зависно од формата на липосаркомот. Најповолните за живот се сметаат за миксоидни и високо диференцирани неоплазми. Петгодишното преживување во вакви случаи е 45-65%, а целосна наплата се јавува кај секој трет пациент.

Веројатноста за повторување варира од 45 на 75%, што е утврдено од страна на местото на оштетување и видот на лезијата. Метастазите се развиваат во просек во 15-45% од ситуациите, често со клеточни липосаркоми.

Вреди да се забележи дека најповолниот исход е забележан кај случаи на дијагностицирање на онкопатологија кај деца: петгодишната стапка на преживување достигнува 90%.

Главните компликации се сметаат за појава на далечни метастази и инвалидитет во случаи на ампутација на горните или долните екстремитети. Дедиференцираниот липосаркома се карактеризира со релативно поволна прогноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Липосаркома и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: онколог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бубрежна дистопија (појавување симптоми: 6 од 20)

Бубрежна дистопија е конгенитална болест која се карактеризира со повреда на топографијата на органи. Може да биде една или двострана. Клиничарите забележуваат дека таквите конгенитални абнормалности се доста ретки - кај една кај 800-1000 деца. Третманот може да биде и конзервативен и радикален, се користи само со развој на сродни компликации.

...
Воспаление на матката (појавување симптоми: 5 од 20)

Воспаление на матката е патологија која се формира поради влегувањето на патогените во органската празнина. Доста често, воспалението влијае и фалопиевите туби и јајниците. Затоа, во медицината, овие болести се обединети во една група "воспалителни болести на карличните органи". Лекарите во оваа група на болести вклучуваат патолошки процеси на воспалителна природа во матката и додатоците, карличниот перитонеум и масното ткиво на карлицата.

...
Хиперстимулација на јајници (појавување на симптоми: 5 од 20)

Хиперстимулацијата на јајниците (синдром на оваријална хиперстимулација) е гинеколошко пореметување, чија појава е предизвикана од прекумерна употреба на хормонални лекови со цел да се стимулира овулацијата за да се зачне детето.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 4 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Коронарна инсуфициенција (појавување на симптоми: 4 од 20)

Коронарната инсуфициенција е патолошка состојба во која коронарниот проток на крв е делумно намален или целосно запира. Како резултат на тоа, срцевиот мускул ќе добие недоволно хранливи материи и кислород. Оваа состојба е најчестата манифестација на CHD. Најчесто, тоа е акутна коронарна инсуфициенција зад инфарктот на срцевиот мускул. Ненадејна коронарна смрт е исто така директно поврзана со овој патолошки процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .