Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипотермија: Симптоми и третман

Хипотермија - главните симптоми:

Хипотермијата е патолошко намалување на централната телесна температура кај мажите или кај жените (вклучувајќи го и новороденчето) до ниво под 35 степени. Состојбата е исклучително опасна за животот на еден човек (повеќе не е прашање на компликации): ако не му дадете на лице со медицинска нега, се јавува смрт.

Вообичаениот индикатор за температура од 36,6 степени е норма само за периферната температурна школка. Централната температура е секогаш повисока - 38 степени, и ова е најдобриот индикатор. Затоа, кога се случува општото надминување, очекуваниот животен век на невроните во мозокот е драстично намален, со крајно негативни последици за здравјето на луѓето. Во такви случаи, треба да се обезбеди итна помош. Најмало одложување може да биде фатално.

Под ризик предвреме новороденчиња. Во принцип, овој патолошки процес, се разбира, нема ограничувања во однос на возраста и полот - одредени видови на хипотермија може да се дијагностицира на било која возраст.

Во присуство на патолошки процес кај возрасно лице или новороденче, мора итно да се повика итен тим за итна медицинска нега, а во исто време мора да преземеме мерки за да обезбедиме прва помош. Невозможно е да се даде лек, дури и ако симптомите и знаците јасно укажуваат на хипотермија.

Понатамошната прогноза ќе зависи од тежината на хипотермијата, возраста и севкупните клинички индикатори на засегнатото лице. Екстремно негативни предвидувања ќе бидат ако хипотермијата е присутна кај новороденчињата и бремените жени - ризикот од смрт е многу висок. Локалната хипотермија може да доведе до ткивна некроза и, како последица на тоа, губење на погодената област на телото (најчесто тоа е екстремитетите). Благата хипотермија може да доведе до пневмонија и други болести.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, хипотермијата има свој посебен код: кодот според ICD-10 е T68. Треба да се напомене дека концептите на хипотермија и хипертермија се различни работи.

Етиологија

Оптималната телесна температура се одржува поради балансот на производството на топлина, односно односот на пренос на топлина и производство на топлина се одржува. Ако преовладува преносот на топлина преку производство на топлина, почнува хипотермијата.

Главните причини за хипотермија:

 • продолжено изложување на студ или потопување во ладна вода при ниска или нула телесна температура;
 • волуменска инфузија на ладни раствори;
 • волуменска инфузија на целата крв и лекови;
 • пролонгирана регионална или општа анестезија.

Во прилог на патолошка хипотермија, терапевтска или интраоперативна хипотермија може да се појави кај мажи и жени од било која возраст, причините за кои се следниве:

 • срцев застој;
 • за време на операцијата на срцето;
 • компликации на асфиксија;
 • мозочна повреда што предизвика неврогена треска;
 • исхемичен удар ;
 • тешко оштетување на централниот нервен систем;
 • хипоксија на новороденчиња.

Хипотермијата на новороденчињата е исклучително опасна по животот, поради што се потребни итни терапевтски мерки.

Потребно е да се издвојат ризична група и предиспонирачки фактори за развој на таков патолошки процес:

 • затруени лица при ниски температури на околината;
 • луѓе со слаба циркулација на крвта;
 • деца;
 • старите лица;
 • имобилизирани или несвесни.

Одделно, треба да се каже дека кај мажи со хипотермија, ингвиналниот регион е најранлив.

Без оглед на тоа што го предизвикало развојот на патолошкиот процес, на жртвата им се потребни итни терапевтски мерки.

Класификација

Физиологијата ја идентификува класификацијата на патолошкиот процес по неколку основи. Хипотермијата кај децата и кај постарите лица е поделена на неколку фази, зависно од тежината на патолошкиот процес:

 • светлина - 35,0-35,2 степени Целзиусови;
 • просекот е 27-32,1 степени Целзиусови;
 • тешка телесна температура помала од 27 Целзиусови степени.

Болеста кај децата и кај постарите лица е поделена на два вида - умерена и тешка. Со умерена форма на хипотермија, пациентот ја задржува способноста за самостојно пасивно или активно затоплување. Со тешка форма на патолошкиот процес не постои таква можност, што значи дека ризикот од смрт е значително зголемен.

Хипотермија кај дете

Симптоматологија

Клиничката слика ќе зависи од фазата на хипотермија. Благата фаза ќе се карактеризира со следниов симптоматски комплекс:

 • нарушување на ориентацијата во просторот и во времето;
 • апатична состојба;
 • поспаност;
 • брзо дишење;
 • тахикардија ;
 • мускулни треперења;
 • недостаток на координација на движењата;
 • низок или висок крвен притисок.

Просечната форма на хипотермија ќе се карактеризира со следната клиничка слика:

 • конфузија;
 • нарушување на дишењето и срцевиот ритам;
 • треперејќи низ телото;
 • несоодветност;
 • забавување на метаболичките процеси;
 • присуство на гадење и повраќање кај дете и возрасен;
 • намалување на менталната активност.

Во оваа фаза на хипотермија, едно лице може да биде свесно, но за новороденче, оваа телесна температура може да биде критична. Кога бременоста е особено опасна.

Симптомите на хипотермија во последната фаза се карактеризираат на следниов начин:

 • нема реакција на учениците на светлина;
 • нема тефлонски рефлекси;
 • крвниот притисок се сведува на критични индикатори;
 • износот на урина се зголемува;
 • фреквенцијата на респираторните движења се намалува на 8-10 во минута;
 • симптоми на атријална фибрилација ;
 • тешка брадикардија .
Симптоми на хипотермија

Општата хипотермија е екстремно опасна по живот: ако не е обезбедена медицинска нега во следните неколку минути, постои голема веројатност за смрт.

Дијагностика

Главната дијагностичка мерка за хипотермија кај децата и кај возрасните е мерење на температурата. Сепак, треба да се забележи дека мерењето на топлинската состојба на телото не се изведува на традиционален начин, туку со помош на специјални електронски термометри на следниве места:

 • во надворешниот аудитивен канал;
 • во ректумот;
 • во областа на препоните;
 • во назофарингеалниот регион.

Следниве дијагностички активности се изведуваат:

 • земање крв за општа и биохемиска анализа;
 • уринализа;
 • дневно мерење на фреквенцијата на диурезата;
 • тестови на крв за електролити и киселинско базна рамнотежа;
 • коагулограм;
 • пулсна оксиметрија;
 • ЕКГ;
 • дневно мерење на крвниот притисок;
 • КТ скен или МРИ на мозокот;
 • радиографски преглед.

Кај бремени жени, радиографијата се изведува само во исклучителни случаи.

Третман

Третманот ќе зависи од тоа која форма на патолошкиот процес е дијагностицирана. Потребна е прва помош за хипотермија.

Прва помош за хипотермија ги опфаќа следните активности:

 1. Ако пациентот е свесен, неопходно е да се даде топол пијалок и да се покрие со топло ќебе. Жртвата мора да биде на суво место и во сува облека.
 2. Потребно е постепено да се загрее пациентот.
 3. На телото треба да се прицврсти грејната рампа или шишето со топла вода.
 4. Телото и главата треба да бидат покриени со сува и топла крпа, облека.
 5. Ако пациентот е гаден, по повраќање, сврти го лицето настрана и дава топла вода. Не можете да го оставите сам.

Важно: не давајте алкохол и обидете се да ја загреете жртвата веднаш и целосно - ова може да доведе до развој на компликации и срцев застој. На патот, со обезбедување на прва помош треба да се јавите на медицинскиот тим. Приемот на febrifugal и други лекови е забранет.

Прва помош за хипотермија

Третманот на патолошкиот процес кај мажите и жените може да ги вклучува следните активности:

 • вдишување со топол и влажен воздух;
 • интравенска инфузија на топол кристалоиден раствор;
 • лаважа на стомакот, мочниот меур и цревата со топол раствор;
 • лаважа на градите;
 • лаважа абдоминален топол дијализат.

За време на настаните активното затоплување се прекинува ако централната температура достигне 34 степени Целзиусови. За време на третманот, се врши ЕКГ мониторинг, бидејќи ризикот од нарушувања на срцевиот ритам е висок, што е многу опасно за време на бременоста и за постарите лица.

Хирургија не е исклучена ако се појави хипотермија на рацете, нозете во напредните фази и како резултат на тоа, се дијагностицира ткивна некроза.

За време на бременоста, се избере најдобрата тактичка терапија, бидејќи животот е во прашање не само мајката, туку и детето. Ако третманот се започне навремено и во лесна до умерена фаза на патолошкиот процес, може да се избегнат компликации.

Можни компликации

Компликации на хипотермија:

Најголем дел од последиците може да се избегнат ако терапевтските мерки се започнати на време.

Превенција

Превенција на хипотермија е како што следува:

 • треба да се облекуваат за времето;
 • Бидејќи човечката ингвинална област е особено ранлива, треба да носите топла долна облека на студ;
 • користете само сува облека и обувки;
 • ако е неопходно долго време да остане на студ, неопходно е периодично да се оди во топла соба и често да се пие пожешко;
 • Не пијте алкохол за време на хипотермија или продолжено изложување на отворено на ниски температури;
 • зајакнување на имунолошкиот систем.

Причините за хипотермија се добро познати на сите, затоа, доволно е да се спречи развојот на патологијата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипотермија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ацидоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...
Хематом на мозокот (појавување симптоми: 7 од 20)

Хематома на мозокот (интракранијален хематом) е патолошки процес во кој, како резултат на повредата, крвта се акумулира во повредената празнина. По патот, постои повреда на рана. Треба да се напомене дека таквата повреда кај возрасни или кај дете може да биде локализирана во која било област на мозокот. Ваквата повреда е крајно опасна за животот на една личност, така што веднаш треба да побарате медицинска помош.

...
Сончев удар (појавување симптоми: 6 од 20)

Сонцето и топлотен удар се услови кои, кога се развиваат, веднаш треба да почнат да им помагаат на жртвата, бидејќи постои директна закана за неговиот живот. Овие состојби најчесто се случуваат во пролетно-летниот период, кога активноста на сонцето се зголемува неколку пати. Многу луѓе тврдат дека сончевиот удар и топлотниот удар се едно и исто, но тие не се. Тие имаат некои разлики.

...
Хипокалемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Хипокалемијата е патологија која се јавува во позадина на намалување на количината на таков елемент во трага како калиум во човечкото тело. Ова се случува од различни причини, внатрешни или надворешни, и може да доведе до развој на тешки патологии. Затоа, ако нивото на калиум во урината падне под 3,5 mmol / l, лекарите го слушаат алармот и зборуваат за хипокалемија која бара итен третман.

...
ДИК синдром (појавување симптоми: 6 од 20)

Дисеминираниот интраваскуларен коагулациски или дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација е кршење на коагулабилноста на крвта, која е формирана во позадината на прекумерното влијание на патолошките фактори. Болеста предизвикува формирање на згрутчување на крвта, оштетување на внатрешните органи и ткива. Ова нарушување не може да биде независно, згора на тоа, потешката главна болест, толку повеќе се манифестира овој синдром. Дополнително, дури и ако основната болест влијае само на еден орган, тогаш со развојот на тромбохеморрагичен синдром, неизбежно е и другите органи и системи да бидат вклучени во патолошкиот процес.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .