Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ретрокеребеларна арахноидна циста: симптоми и третман

Ретрокеребеларна арахноидна циста - главните симптоми:

Ретрокеребеларна арахноидна циста (синџир на мозок на алкохол) е формација која често се јавува во длабоките ткива на мозокот. Меѓу лекарите, општо прифатено е дека туморот има бениген тек, но веројатноста за онколошка дегенерација не е исклучена.

Причините за развој на цисти се различни, почнувајќи од повреди или повреди на главата до мозочен удар или церебрална исхемија. Негативни фактори вклучуваат генетска предиспозиција.

Тежината на клиничките знаци е под влијание на големината на формацијата. Главните симптоми се главоболки, проблеми со одржување на рамнотежата, поделена слика пред очите и намалување на јачината на слухот.

Само лекарот може да направи точна дијагноза врз основа на резултатите од инструменталните испитувања. Дополнителни дијагностички процедури се лабораториски тестови и темелно испитување.

Третманот се изведува само со помош на хируршка интервенција. За мали томови, цистите заземаат тактика за чекање и употреба и користат конзервативни методи.

Етиологија

Ретрокеребеларна арахноидна циста на мозокот спаѓа во категоријата на ретки патологии, бидејќи само 5% од населението се дијагностицира. Главната опасност лежи во тоа што туморот подолго време може да биде целосно асимптоматски, а дијагнозата се прави само во изолирани случаи.

Најчестите причини за болеста се:

 • абнормален фетален развој;
 • воспалително оштетување на мозокот;
 • висок интракранијален притисок;
 • чести повреди и механички оштетувања на главата;
 • претходен удар ;
 • хирургија на мозокот;
 • интрацеребрална хеморагија;
 • појава на инфекции кои негативно влијаат врз централниот нервен систем - енцефалитис и менингитис ;
 • церебрална исхемична болест ;
 • долгорочна зависност од лоши навики;
 • продолжено изложување на неповолни услови на животната средина;
 • комплициран тек на бременоста или трудот;
 • мултиплекс склероза ;
 • недостаток на кислород во мозокот;
 • формирање на хипофизни цисти или формации кои се состојат од васкуларни плексуси;
 • дегенеративни промени во мозокот.

Најмалку меѓу причините е генетската предиспозиција, присуството на Марфанов синдром или отсуството на септум во мозокот. Таквите отстапувања ја зголемуваат веројатноста за формирање на неоплазми.

За да предизвикаат активен раст на туморот може:

 • автоимуни процеси;
 • хронична срцева болест;
 • невроинфекција.

Класификација

Во зависност од потеклото на ретроцеребеларната арахноидна циста е:

 • вродени или примарни - се најде кај новороденчиња во болницата;
 • Стекнати или секундарни - последица на различни негативни отстапувања.

Ретрокеребеларна арахноидна лимфна циста комбинира неколку видови на тумори, кои се разликуваат по локализација. Постои:

 • арахноидна циста - формирана помеѓу арахноидната мембрана на мозокот и нејзината мембрана;
 • интрацеребрална циста - се формира во било кој дел од мозокот;
 • понизок ретроцеребрален тумор;
 • ретроцеребрална циста - која се наоѓа само во малиот мозок и се состои од ЦСФ.

За ретроцеребралната арахноидна циста се зборува во случаи каде патолошката формација влијае на сите слоеви и делови од засегнатиот орган.

Симптоматологија

Кај некои луѓе клиничките манифестации воопшто не можат да се изразат во текот на целиот свој живот. Ова се должи на бавниот раст и тенденцијата на туморот да исчезнат.

Во такви случаи, дијагнозата се прави сосема случајна за време на рутински преглед или во процесот на дијагностицирање на друга болест.

Главните знаци на ретроцеребеларна арахноидна циста:

 • изречени главоболки - нивната особеност во присуство на јасен фокус на болка, слаба реакција на третман со лекови;
 • перзистентно гадење, што не доведува до згрчување;
 • парализа и пареза на горните или долните екстремитети;
 • нарушување на походот и проблеми со рамнотежата;
 • намалена острина на слухот;
 • матна слика пред твоите очи;
 • губење на чувствителноста на кожата;
 • еднострано губење на видот;
 • нарушување на ориентацијата во времето и просторот - често понискиот ретроцеребеларен арахноиден цист доведува до таков симптом;
 • проблеми со спиењето;
 • замор и слабост;
 • нарушување на концентрацијата;
 • оштетено размислување;
 • постојано чувство на апатија ;
 • сериозна вртоглавица;
 • нервоза и раздразливост;
 • напади на несвест;
 • намален тонус на мускулите;
 • халуцинации;
 • треперење очното јаболко;
 • чести промени во расположението.
Ретрокеребеларна арахноидна циста на мозокот

Болеста може да се појави на било која возраст, но детето ќе има малку различни симптоми:

 • општа слабост и летаргија на екстремитетите;
 • бран и отекување на фонтанелот;
 • проблеми со заспивање;
 • беспрекорен плач;
 • постојана анксиозност кај бебињата;
 • дезориентација на очите;
 • промената на обемот на черепот на голем начин - возраста норма може да се зголеми неколку пати;
 • намалување на моторната активност;
 • конвулзивни напади;
 • оштетување на слухот;
 • чести gagging.

Присуството и сериозноста на одредени клинички манифестации зависи од големината на туморот.

Дијагностика

И покрај фактот дека болеста има неколку специфични симптоми, цела низа мерки се вклучени во правилната точна дијагноза.

Првата фаза на дијагностицирање вклучува работа на невролог со пациент:

 • проучување на медицинската историја на пациентот и неговите блиски роднини со цел да се најде најверојатниот патолошки етиолошки фактор;
 • анализа на животната историја;
 • собирање на информации во врска со текот на бременоста;
 • внимателно физичко и невролошко испитување;
 • проценка на оската на слухот и видот;
 • главен волумен мерење;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители (ако болеста го погоди детето) - да изготви комплетна клиничка слика и да го одреди времето на првите знаци.

Ретрокеребеларната арахноидна циста на задниот кранијален јарем може да се открие само со помош на следните инструментални процедури:

 • КТ и МРИ на мозокот;
 • Доплер-васкуларна скенирање на главата;
 • ЕКГ;
 • дневно следење на крвниот притисок;
 • Ултразвук и мозокот КТ;
 • електроенцефалографија;
 • ангиографија на садови кои користат контрастен агент.
Електроенцефалографија

Лабораториските тестови во дијагнозата на "ретроцеребеларна арахноидна циста" се само помошни и се ограничени на спроведување на општа клиничка и биохемиска анализа на крв.

Третман

Почесто цистата на цереброспиналната течност се третира со хируршка интервенција, но понекогаш се претвора во конзервативни терапии. Станува збор за малата големина на туморот, што станува показател за идните тактики.

Конзервативниот третман вклучува земање лекови кои ќе се борат со основниот воспалителен или инфективен процес кој доведе до формирање на циста. Приемот на лекови е неопходен за олеснување на симптомите.

Во сите други случаи, се прикажува операција која може да се изврши на неколку начини:

 • неврохируршка интервенција која вклучува треперење на черепот, што овозможува целосно да се отстрани туморот и околното ткиво за да се спречи малигнитетот;
 • церебрална шантинг - неопходна во случај на постојано снабдување на цереброспиналната течност со туморот;
 • ендоскопската хирургија е помалку трауматична, но овој метод ретко се користи бидејќи церебеларната циста (нејзината хемисфера) или која било друга локализација често се наоѓа во подлабоките слоеви;
 • ласерска ексцизија на образованието.

По ваквиот третман, на пациентите им треба долгорочно закрепнување.

Можни компликации

Ретроцеребеларната циста на цереброспиналната течност во отсуство на терапија може да доведе до развој на компликации опасни по живот:

 • зголемување на големината на туморот, што може да предизвика целосно губење на видот, губење на слухот и оштетен говор;
 • хипермобилност кај децата;
 • церебрален синдром, предизвикувачки напади;
 • неподносливи главоболки;
 • руптура на туморот;
 • детското заостанување во физичкиот и психичкиот развој;
 • сепса ;
 • екстензивно мозочно крварење.

Превенција и прогноза

Ретрокеребеларната арахноидна циста може да се спречи со следење на општите правила, бидејќи денес не постои специфична профилакса.

За да се избегне развојот на циста, неопходно е:

 • целосно се откаже од лошите навики;
 • избегнете повреда на черепот;
 • следете го точниот тек на бременоста и при најмала промена во здравјето, контактирајте со акушер-гинеколог;
 • обезбеди навремено лекување на болести;
 • масажа на вратот;
 • се подложуваат на рутински прегледи на клиниката.

Прогнозата е поволна, што е предизвикано од бенигно и целосно опоравување по операцијата. Ако третманот не е навремен, ризиците од компликации кои можат да бидат фатални се високи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ретроцеребеларна арахноидна циста и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Арахноидна циста (појавување симптоми: 8 од 20)

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

...
Рак на мозокот (појавување симптоми: 7 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 6 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Манично-депресивна психоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Човечката психа е сложен систем и понекогаш може да пропадне. Понекогаш тие се незначајни и се корегирани со неколку посети на психолог, но понекогаш проблемите можат да бидат многу позначајни. Еден од сериозните ментални нарушувања кои бараат надзор од специјалисти е манично-депресивна психоза.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .