Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Артериовенозни малформации: симптоми и третман

Артериовенозни малформации - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Грчеви
 • Координација на движењето
 • Болка во 'рбетот
 • Деградација на перформансите
 • Отекување на екстремитетите
 • Намалување на полето на гледање
 • Намалена интелигенција
 • Скънт
 • Губење на видот
 • Намален мускулен тон
 • Затегнатост за време на патувањето
 • Чувство на пулсација во главата
 • Слабост во екстремитетите
 • Парализа на екстремитетите
 • Нејасен говор
 • Паѓа при одење
 • Извлекувајќи ги усните со слама
 • Повреда на движењето на очното јаболко
 • Оштетена перцепција на говор

Артериовенозната малформација (син AVM) е вродена (во изолирани случаи стекнати) патолошки процес во кој се забележува формирање на калем од проширените крвни садови на 'рбетниот мозок или мозокот. Тие ретко страдаат од малформации - патологија се јавува кај две лица на 100 илјади од населението.

Васкуларните аномалии се формираат во фаза на развој на феталниот период при формирање на васкуларни мрежи, вклучувајќи церебрални. Главните причини за аномалии се несоодветната бременост, на пример, во иднината на зависноста на мајката на лошите навики или во повторното зрачење на телото.

Клиничката слика на артериовенозна болест малку ќе се разликува во зависност од локализацијата на патолошкиот процес. Сепак, главните симптоми се сметаат за синдром на болка, намалени интелектуални способности, нестабилност на одењето, нарушување на говорот и напади.

Дијагнозата се поставува само откако пациентот поминува низ серија инструментални испитувања. Во процесот на дијагностицирање се неопходни невролошки прегледи и други манипулации на примарната дијагноза.

Третманот на болеста во било која варијанта на курсот е само хируршка. Операцијата може да се спроведе како отворен метод и минимално инвазивни техники.

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на патологијата е доделена посебно значење. Шифрата за ICD-10 е Q28.2.

Етиологија

Артериовенозната малформација е конгенитална болест која нема генетска предиспозиција. Нарушување на процесот на формирање на васкуларната мрежа, што доведува до појава на патологија, се јавува на 1-2 месеци од интраутериниот развој на фетусот.

Клиничарите се сметаат за предиспонирачки фактор за несоодветна бременост - ефектот на таквите негативни провокатори:

 • болести од заразна, вирусна и бактериска природа пренесени во првиот триместар;
 • егзацербација на болести како што се бронхијална астма , дијабетес мелитус и гломерулонефритис во хронична форма;
 • влијанието на јонизирачкото зрачење;
 • пиење алкохол и пушење - не сите жени, научиле дека детето наскоро ќе се појави, се откажат од лошите навики;
 • неконтролирана администрација на лековити супстанции, особено лекови со тератоген ефект;
 • патологија на матката;
 • тешка интоксикација со хемиски и токсични супстанции.

Секој од факторите доведува до фактот дека тенки свитливи садови се испреплетуваат со вените и артериите. Постои директно исфрлање на крв од артериите во вените заобиколувајќи ги капиларите, што е оптоварено со проблеми со дишењето и со метаболичките процеси во локализацијата на васкуларните плексуси.

Најчесто, првите клинички манифестации се развиваат по 40-годишна возраст. Неопходно е да се истакнат извори кои можат да доведат до рана манифестација на карактеристичните симптоми:

 • редовни прекумерни физички напор;
 • широк спектар на повреди на `рбетниот мозок;
 • бременост;
 • чести посети на бањата;
 • продолжена хипотермија на телото.

Вреди да се забележи дека ризичната група се состои од мажи.

Класификација

Врз основа на центарот на формирање на хориоидниот плексус, се разликуваат следниве форми на болеста:

 • артериовенски малформации на мозокот;
 • артериовенозни малформации на 'рбетниот мозок - може да се поделат според морфологија и локализација;
 • артериовенозни малформации на белите дробови - се смета за најретка сорта.

Одделно, можно е да се направи разлика на деформацијата на Арнолд Киари , во која е забележана погрешната поставеност на крајниците во малиот мозок. Алкохолот престанува нормално да циркулира, што го нарушува протокот на метаболичките процеси.

Има малформации на Денди-Вокер - аномалија на 4 вентрикуларни промени. Најчесто се комбинираат со такви абнормалности како мозочен едем или церебеларна хипоплазија.

Меѓу децата, најчеста артериовенозна малформација на вена на Гален е дека патологијата е поврзана со дилатација на вената и одложен развој на артериовенозна комуникација. Тече во ментални и хороидални форми.

Оштетување на 'рбетниот мозок од страна на структурата е:

 • тип 1 - пакетот вклучува садови 1-2 од хипертрофираните транзициони артерии и еферентната вена;
 • тип 2 е замрсеност со садови со петни, кои во повеќето ситуации се мачени од аферентни вени;
 • тип 3 - се состои од големи незрели садови;
 • тип 4 - не поседува мали садови.

Во зависност од локацијата на AVM во однос на 'рбетниот мозок, се разликуваат следниве:

 • интрамедуларен замрзнувач - делумно или целосно локализиран во 'рбетниот мозок;
 • екстрапериментуларен метеж - формиран на површината на 'рбетниот мозок;
 • екстратреромедуларен замрзнувач - кој се наоѓа на задната површина на мозокот;
 • интрадурални калеми - се формираат во 'рбетниот мозок.

AVM на мозокот на локацијата е:

 • површината - патолошкиот процес се одвива во кортексот или во слојот на белата маса;
 • длабоко - хориоидниот плексус има лезија во субкортикалните ганглии, гири, матични клетки или комора на мозокот.

Васкуларните калеми може да варираат во волуменот:

 • скудно - дијаметар е помал од 1 сантиметар;
 • мали димензии варираат од 1 до 2 сантиметри;
 • среден дострел 2-4 сантиметри;
 • големи - од 4 до 6 сантиметри;
 • гигантски - имаат волумен од повеќе од 6 сантиметри.

Врз основа на големината на образованието, се избира опцијата за хируршко лекување.

Артериовенски малформации се:

 • активни - постојат во такви форми како фистулна и мешана;
 • неактивни - каверноми, капиларни и венски малформации.

Со бројот на васкуларните снопови се единечни и повеќекратни.

Симптоматологија

Артериовенозни малформации на мозокот

Артериовенозните малформации често се асимптоматски и се откриваат случајно за време на инструментално испитување во врска со дијагнозата на сосема различна болест.

Клиничката слика е диктирана од локацијата на артериовенозната болест. На пример, ако фронталниот лобус е засегнат, симптомите ќе вклучуваат:

 • главоболки;
 • намалување на работниот капацитет;
 • намалување на интелектуалните способности;
 • говорна спонтаност;
 • истегнување на усните со слама;
 • зачудувачки одење;
 • грчеви на грчеви.

Симптомите на малиот мозок AVM се како што следува:

 • недостаток на координација;
 • паѓа додека одење;
 • хоризонтален нистагмус;
 • мускулна хипотонија.

Таквите манифестации укажуваат на локацијата на малформациите во темпоралниот дел од мозокот:

 • тешки главоболки и трепери во храмовите;
 • нарушена перцепција на говорот - пациентите слушаат се што им е кажано, но не разбираат што е кажано;
 • стеснување на визуелните полиња;
 • конвулзивни напади.

Артериовенозната малформација на церебралните садови на неговата база се карактеризира со следниве карактеристики:

 • страбизам ;
 • повреда на движењето на очното јаболко;
 • еднострано или билатерално слепило;
 • парализа на горните или долните екстремитети.

Со артериовенозни малформации на 'рбетниот мозок, симптомите можат да бидат како што следува:

 • интензивна болка во 'рбетот;
 • намалена чувствителност и мускулен тон;
 • дефект на карличните органи;
 • слабост на горните и долните екстремитети;
 • замор при одење;
 • грчеви и грчеви на мускулите на екстремитетите;
 • зрачење на болка во рацете, нозете и градите;
 • парализа

Белодробна артериовенска малформација се изразува со следниве симптоми:

 • оток на рацете и нозете;
 • замор и слабост;
 • синест на кожата;
 • намалување на тонусот во крвта;
 • срцева дисфункција;
 • хемоптиза;
 • болка локализирана во левата страна на градната коска;
 • недостаток на здив;
 • епистакса;
 • гадење и повраќање;
 • недостаток на здив;
 • пулмонална емболија .

Ако симптомите се појават кај дете или возрасен, треба да контактирате со невролог за помош што е можно поскоро.

Дијагностика

Правилната дијагноза се прави врз основа на резултатите од инструменталните испитувања, но процесот на дијагностицирање започнува со спроведување на такви манипулации од страна на специјалист:

 • запознавање со историјата на болеста;
 • собирање и анализа на информации во врска со текот на бременоста;
 • темелно физичко испитување;
 • детален невролошки преглед;
 • мерење на крвниот притисок;
 • проценка на состојбата на одењето и кожата;
 • интервју за пациентот - да се создаде комплетна симптоматска слика која ќе му помогне на лекарот да ја одреди формата на болеста.

Лицата со артериовенски малформации се подложени на голем број инструментални процедури, вклучувајќи:

 • миелографија;
 • ангиографија;
 • Х-зраци на 'рбетот и градите;
 • ултрасонографија;
 • КТ или МРИ на мозокот и 'рбетниот мозок;
 • лумбална пункција;
 • ЕКГ и ехокардиографија.
Лумбална пункција

Лабораториските тестови се ограничени на општи и биохемиски анализи на крвта, микроскопско испитување на цереброспиналната течност.

Пред пропишување на третманот, артериовенозните малформации мора да се диференцираат од такви патологии:

Третман

Отстранувањето на хориоидниот плексус се врши само на оперативен начин. Хируршката интервенција ја изведува неврохирург и може да се изведува со неколку техники.

Хируршки третмани опции:

 • ендоваскуларна емболизација;
 • ексцизија преку отворен пристап;
 • стереотактична радиохирургија;
 • надворешна вентрикуларна дренажа;
 • транскранијален AVM отстранување;
 • ендоваскуларна емболизација;
 • радиохируршко отстранување на AVM;
 • гама ножна ексцизија.

Во моментов, неврохирурзите се свртуваат кон комбинирана терапија, во која неколку операции се спроведуваат во фази.

Можни компликации

Ако третманот се спроведува несоодветно или целосно отсутен, тој е полн со развој на компликации:

 • прекин на AVM проследено со хеморагија во мозокот или 'рбетниот мозок;
 • перзистентно моторно оштетување, особено парализа и пареза;
 • неповратни невролошки нарушувања;
 • конгестивна пневмонија ;
 • попреченост.

Превенција и прогноза

Артериовенозните малформации се формираат во раната фаза на развојот на фетатот, поради што е невозможно да се избегне појава на болеста намерно.

За да се намали веројатноста за појава на аномалии може да се постигне со контролирање на нормалниот тек на бременоста. Од ова произлегува дека превенцијата ги вклучува следните правила:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • здрава и хранлива храна;
 • избегнувајте абдоминална траума;
 • земајќи ги само лековите што ги пропишал лекарот;
 • недостаток на влијание врз телото на хемикалии и зрачење;
 • рано откривање и комплетен третман на акутни или хронични болести кои можат да го зголемат ризикот од артериовенски малформации;
 • редовни посети на акушер-гинеколог.

Навремениот третман за квалификувана помош во случај на првични симптоми на патологија и комплетен третман обезбедуваат поволна прогноза и целосна наплата на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате артериовенски малформации и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , педијатар , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тумор на 'рбетниот мозок (појавување на симптоми: 5 од 20)

Тумор на 'рбетниот мозок е патолошка форма на малигната или бенигната природа, која се наоѓа во регионот на' рбетниот мозок. Клиничките симптоми може да не се појават во раните фази на растот. Најчесто болеста е откриена со значително зголемување на големината на туморот.

...
Хеморагичен мозочен удар (појавување на симптоми: 4 од 20)

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

...
Синостоза (појавување симптоми: 4 од 20)

Синостоза - е процес на фузија на одредени делови од коската или две коски кои се наоѓаат меѓу нив. Постојат многу варијанти на оваа состојба. Вреди да се спомене дека некои од нив немаат патолошка основа.

...
Леукодистрофија (појавување симптоми: 4 од 20)

Леукодистрофијата е патологија на невродегенеративна генеза, од која има повеќе од шеесет сорти. Оваа болест се карактеризира со метаболички нарушувања, што доведува до акумулација во мозокот или 'рбетниот мозок на специфични компоненти кои ја уништуваат супстанцијата како миелинот.

...
Церебрална исхемија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .