Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Арахоидна циста: симптоми и третман

Арахоидна циста - главните симптоми:

Арахноидната циста (синтетичка циста) е неоплазма со бениген тек со локализација или во мозочните региони или во шуплината на 'рбетниот канал. Едно лице може да се разболи на било која возраст.

Еден од главните фактори во формирањето на патологијата е оптоварената наследност. Причината може да биде честите повреди на черепот или на 'рбетниот столб, екстензивни внатрешни крварења, седентарен или, обратно, премногу активен животен стил.

Многу фактори влијаат на сериозноста на симптомите, но големината на туморот е најважна. Главните клинички знаци се сметаат за болка, пареза на долните и горните екстремитети, промена на одењето.

Само невролог кој ги зема резултатите од инструменталните испитувања може да ја утврди конечната дијагноза. Помошни дијагностички мерки - лабораториски тестови и манипулации извршени директно од страна на лекарот.

Третман на патологија кај возрасни и кај деца се врши само со хируршка интервенција. Сепак, со мали количини на цистична формација, лекарите користат конзервативни методи на лекување.

Во меѓународната класификација на болести, проблемот има неколку значења кои се разликуваат во локацијата на туморот. На пример, арахноидната циста на мозокот има ICD-10 код G93.0, а арахноидната циста на 'рбетниот столб го има шифрата D32.1.

Етиологија

Неоплазмата полна со цереброспинална течност (CSF) е вклучена во групата на ретки патолошки процеси, бидејќи само 5% од луѓето на Земјата живеат со оваа дијагноза.

Во повеќето ситуации, причините за болеста се претставени со такви фактори:

 • фетални абнормалности на фетусот;
 • текот на воспалителниот процес во мозокот во силвискиот јаз;
 • сите состојби што доведуваат до зголемување на интракранијалниот притисок;
 • чести повреди на главата;
 • претрпе мозочен удар и други кардиоваскуларни патологии;
 • спроведена медицинска интервенција во мозокот;
 • крварење во мозокот, особено екстензивно;
 • текот на инфекции кои негативно влијаат врз функционирањето на централниот нервен систем;
 • долгорочно одржување на нездраво животен стил;
 • долгорочно влијание врз човечкото тело од негативни еколошки услови;
 • комплициран тек на бременоста или трудот - најчесто доведува до развој на болеста кај децата;
 • кислородно гладување на мозочното ткиво;
 • дегенеративни промени во мозокот.

Арахноидната циста на задната кранијална јама или друга област на мозокот се карактеризира со бавно зголемување на големината. Сепак, постојат неколку негативни фактори кои можат да предизвикаат раст на тумори:

 • болести на автоимуната природа;
 • хронична срцева болест;
 • субдурални хематоми;
 • невроинфекција.

Арахноидната циста на 'рбетниот мозок или' рбетот честопати е последица на таквите процеси:

 • абнормален развој на ткивото во фетусот;
 • дегенеративни воспалителни лезии на подрачјето;
 • повреди, модринки или фрактури на 'рбетот;
 • одржување на седентарен начин на живот или, обратно, прекумерна физичка активност поврзана со преоптоварување на грбот на мускулите;
 • хеморагии локализирани во 'рбетните ткива;
 • негативни ефекти на паразити;
 • нарушување на нормалната струја на цереброспиналната течност.

Образованието е второстепено, но речиси не е склоно кон малигнитет. Треба да се има на ум дека лекарите не ја исклучуваат можноста за влијание на генетската предиспозиција.

Класификација

Врз основа на етиолошкиот фактор, арахноидната циста на мозокот, лумбалните и другите делови на 'рбетот е:

 • вродени - се однесува на малформации на мозокот или 'рбетниот мозок;
 • стекнати - последица на влијанието на еден од негативните провокатори.

Поделбата според морфолошката структура на ѕидот на цистичната формација сугерира постоење на вакви видови на фокуси:

 • едноставен или вистински тумор - празнината на патолошката неоплазма е наредена со арахноидни мембрани, кои можат да произведат цереброспинална течност (CSF);
 • комплексен или лажен тумор - други ткива ја сочинуваат поставата.

Според клиничките знаци, неоплазма со локализација во главата или 'рбетот може да биде:

 • прогресивни - постои зголемување на обемот на циста, што предизвикува светла манифестација на симптоми;
 • замрзнати - не се зголемува во големина и често има асимптоматски се разбира.

Туморите на 'рбетниот столб се поделени во неколку видови:

 • перинеурална арахноидна циста (има вроден карактер) - се јавува во 7% од случаите;
 • периартикуларна циста - формирана во регионот на зглобовите на фасетите;
 • аневризмална циста - локализирана во коската и полна со венска крв;
 • ретроцеребрална циста - празнина која е полна со цереброспинална течност.

Фокусот на патолошкиот процес е како што следува:

 • арахноидна циста на сакралниот 'рбет;
 • пораз на грлото на матката, торакалниот и лумбалниот сегмент.

Оштетувањето на мозокот има свои форми, поради што клиничарите ги утврдуваат следниве видови болести:

 • арахноидната циста на левиот темпорален лобус - се јавува неколку пати почесто од лезијата на десниот темпорален лобус;
 • циста на задната кранијална јама;
 • арахноидна циста на церебелумот или церебеларниот агол;
 • циста на париеталниот регион;
 • сивстична циста циста;
 • цист турски седло;
 • конвектална циста;
 • арахноидална цереброспинална циста на мозокот.

Симптоматологија

Арахоидна циста

Степенот на сериозноста на клиничките знаци е под влијание на волуменот на туморот. Во некои случаи, симптомите може да бидат целосно отсутни, но ова се случува само со развојот на замрзната циста. Точната дијагноза во такви случаи е поставена по случаен избор - патологијата дејствува како дијагностичко откритие.

Арахноидната циста на темпоралниот лобус лево или десно, како и локализацијата на туморот во други делови на мозокот, ги има следните симптоми:

 • тешки главоболки;
 • постојана гадење без повраќање;
 • парализа и пареза на рацете или нозете;
 • губење на слухот;
 • промена на одењето;
 • проблеми со рамнотежата;
 • намалена визуелна острина;
 • губење на чувствителност на екстремитетите на кожата;
 • нарушување на ориентацијата во времето и просторот;
 • несоница;
 • пулсирање во темпоралниот регион;
 • брз замор и намалени перформанси;
 • нарушување на концентрацијата;
 • оштетено размислување;
 • напади на вртоглавица;
 • чести промени во расположението;
 • несвестица;
 • халуцинации.

Оштетување на 'рбетниот столб се изразува со такви знаци:

 • акутна или досадна болка во оштетениот рбет;
 • вртоглавица и мигрена ;
 • метеж и вкочанетост на кожата на рацете и нозете;
 • проблеми со празнење на дебелото црево и мочниот меур;
 • застојаност;
 • патолошки фрактури на грбот;
 • слабост на мускулите и пареза на екстремитетите;
 • флуктуации во тонус на крв;
 • проблеми со голтањето на храната;
 • металоиди и гадење;
 • попреченост

Арахноидниот тумор на кичмата или мозочната циста кај детето е претставен со следниве симптоми:

 • слабост и замор;
 • летаргија на горните и долните екстремитети;
 • бран и отекување на фонтанелот;
 • нарушување на спиењето;
 • зголемена плачливост;
 • честа регургитација;
 • постојана анксиозност;
 • дезориентација на очите;
 • промена во големината на главата - возраста норма може да се надмине неколку пати;
 • грчеви на грчеви;
 • губење на слухот.

Клиничката слика секогаш ќе има индивидуален карактер.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се спроведат голем број инструментални испитувања, но на ваквите постапки неопходно е да им претходи манипулација со примарната дијагноза, извршена директно од неврологот:

 • запознавање со историјата на болеста како пациент и неговите роднини - да се идентификува етиолошкиот фактор со патолошка или генетска основа;
 • анализа на животната историја;
 • собирање на информации за периодот кога има дете;
 • внимателно физичко и невролошко испитување;
 • определување на оската на слухот и видот;
 • мерење на главен волумен и индикатори на крвниот притисок;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да изготви комплетна клиничка слика за текот на аномалијата.

Арахоидната циста на мозокот или на било кој дел од 'рбетот може да се открие само со употреба на вакви инструментални процедури:

 • КТ и МРИ на 'рбетниот столб;
 • Доплер скенирање на садовите на задниот дел на главата;
 • ЕКГ и ехо;
 • дневно следење на крвниот притисок;
 • Х-зраци со помош на агент за контраст;
 • Ултразвук и КТ скенирање на мозокот;
 • електроенцефалографија;
 • ехоенцефалографија;
 • реоенцефалографија;
 • ангиографија на садови кои користат контрастен агент.
Мозокот КТ

Лабораториските дијагностички мерки се од секундарна важност: се пропишуваат само општи клинички и биохемиски анализи на крвта.

Третман

Третманот се изведува со употреба на хируршки техники. Сепак, употребата на конзервативни методи на терапија е индицирана за мали тумори.

Конзервативна терапија:

 • одмор во кревет;
 • инјектирање на лекови против болки и антиинфламаторни лекови;
 • употреба на средства за подобрување на микроциркулацијата на крвта;
 • употребата на анестетични блокади;
 • избалансирана исхрана - менито треба да содржи доволно количество витамини, протеини и корисни микроелементи;
 • физиотерапија, на пример, лековита фонофореза, ултразвук, акупунктура и ласерска терапија;
 • терапевтски масажа;
 • носејќи специјални корсети и завои - потребно е само ако имате повреда на грбот;
 • Терапија за вежбање.

Што се однесува до хируршката интервенција, третманот се спроведува со такви методи:

 • неврохируршка операција;
 • маневрирање на мозокот;
 • ендоскопски процедури на черепот или 'рбетниот столб;
 • ласерска ексцизија на образованието.

По операцијата, на пациентите им е потребна долгорочна рехабилитација.

Можни компликации

Формирањето на арахноидните цисти е полн со развој на такви компликации:

 • зголемување на големината на неоплазмите;
 • конвулзивни напади;
 • хронични главоболки;
 • руптура на патогенезата проследена со крвна инфекција;
 • заостанувањето на децата во физичкиот и психичкиот развој;
 • големо внатрешно крварење;
 • попреченост.

Превенција и прогноза

За да го избегнете арахноидниот тумор на 'рбетот или мозочната циста кај новороденчињата, треба да ги следите општите превентивни мерки, бидејќи конкретните препораки до денес не се развиени.

За да го избегнете развојот на цисти, мора:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • избегнувајте повреди на черепот и преоптоварување на грбот на мускулите;
 • води умерено активен животен стил;
 • следете го точниот тек на бременоста;
 • да обезбеди навремено лекување на болести кои можат да доведат до формирање на тумори;
 • редовно се вршат превентивни прегледи во здравствена установа со посети на разни специјалисти.

Со состојба на рана дијагноза и целосна терапија, прогнозата е поволна поради добар квалитет на туморот. Но, ако третманот не се изведува на време, веројатноста за животно-загрозувачки последици е висока.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате арахноидна циста и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рак на мозокот (појавување симптоми: 9 од 20)

Ракот на мозокот е болест, како резултат на прогресијата на која се формира малигнен тумор во мозокот кој се 'рнеа во неговото ткиво. Патологијата е многу опасна и во повеќето клинички ситуации е фатална. Но, животот на пациентот може значително да се прошири ако првите знаци на болеста се идентификуваат навремено и можете да одите во медицинска установа за сложени третмани.

...
Ретроцеребеларна арахноидна циста (појавување симптоми: 8 од 20)

Ретрокеребеларна арахноидна циста (синџир на мозок на алкохол) е формација која често се јавува во длабоките ткива на мозокот. Меѓу лекарите, општо прифатено е дека туморот има бениген тек, но веројатноста за онколошка дегенерација не е исклучена.

...
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување на симптоми: 8 од 20)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 7 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Планинска болест (појавување симптоми: 7 од 20)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .