Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Колагеноза: Симптоми и третман

Колагеноза - главните симптоми:

Колагенозата е имунопатолошка состојба во која се забележува развој на дегенеративни нарушувања кои најчесто влијаат на сврзното ткиво, но веројатноста за вклучување на другите сегменти во патологијата не е исклучена.

Ваквата болест може да се развие главно и по втор пат, поради што провокативните фактори ќе бидат различни во секој конкретен случај. Покрај тоа, главното место во развојот на таква болест е исто така даден на пенетрацијата во човечкото тело на патолошки агенси.

И покрај постоењето на голем број на заболувања кои се вклучени во групата на колагенски болести, сите тие имаат голем број на вообичаени клинички манифестации. Тие вклучуваат треска и треска, прекумерно потење и необјаснета слабост, како и осип на кожата од различни форми.

Процесот на утврдување на точна дијагноза е насочен кон спроведување на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања, кои задолжително треба да се надополнат со темелен физички преглед.

Во огромното мнозинство на ситуации, со цел да се лекува болеста, тие се применуваат конзервативни методи базирани на орални лекови.

Етиологија

Како што споменавме погоре, колагенозите можат да бидат од вродена и стекната природа.

Во првиот случај, како предиспонирачки фактор служат генетски детерминирани патологии кои се развиваат во фазата на интраутеричен развој на фетусот, врз основа на кои постои нарушување на процесот на синтеза на колаген, како и структурата на оваа супстанца и неговиот метаболизам. Поради оваа причина, многу често болестите кои спаѓаат во оваа категорија се развиваат кај тие деца, еден од чии родители страда од слична болест.

Изворите на стекнатите колагенози не се целосно проучени, но инфекцијата на човечкото тело со патогени доаѓа до израз. Во овој случај, како предизвикувач може да биде:

Исто така воспостави врска помеѓу колаген и хормонални нарушувања. Така, како може да се идентификуваат причините:

 • период на пренесување на дете;
 • проток на менструацијата;
 • генеричка активност;
 • климактериски период;
 • абортус абортус;
 • дисфункција на органите на ендокриниот систем, имено тироидната жлезда и јајниците, надбубрежните жлезди и хипофизата.

Кога генетската предиспозиција како механизам за активирање може да служи:

 • продолжен ефект врз телото на прекумерно ниски или високи температури;
 • продолжен стрес;
 • широк спектар на повреди;
 • неконтролиран внес на одредени лекови;
 • вакцинација;
 • разни алергиски реакции;
 • намалена отпорност на имунолошкиот систем.

Понекогаш е невозможно да се утврдат факторите кои придонеле за развој на таква болест - во такви случаи, на лицето му се дијагностицира недиференцирана колагеноза.

Класификација

Во согласност со карактеристиките на потеклото на дегенеративниот процес на колагеноза се:

 • вродени;
 • стекнати.

Секоја од категориите вклучува голем број на патолошки состојби. На пример, примарните болести вклучуваат:

Што се однесува до стекнатите форми на колагеноза, тие се разликуваат во варијантата на курсот:

 • со тешка струја;
 • со скриен тек, полека прогресивен развој и отсуство на опасни по живот последици.

Првата група на патологии вклучува:

Следните видови на колагеноза се карактеризираат со полесен проток:

Ревматоиден артритис

Таквите болести се комбинираат во категорија наречена мала колагеноза.

Покрај тоа, постои класификација во зависност од локацијата на лезиите:

 • дифузни промени во сврзното ткиво - најчесто дијагностицирани;
 • зглобовите;
 • синовијална мембрана;
 • васкуларни ѕидови.

Исто така, специјалисти од областа на ревматологијата разликуваат мешана и транзициска колагеноза.

Симптоматологија

Присуството на голем број заболувања кај оваа група заболувања се должи на фактот дека тие имаат многу заеднички клинички знаци и карактеристични карактеристики, на пример, бавна прогресија, како и наизменични фази на егзацербација и ремисија.

Меѓу заедничките симптоми кои се развиваат кај децата и кај возрасните, постојат:

 • неспецифична треска;
 • зголемено потење;
 • треска;
 • воспалителни или улцеративни лезии на кожата и мукозните мембрани;
 • болка во зглобовите и мускулите;
 • прекршување на моторните функции;
 • прогресивна слабост;
 • чести промени во расположението;
 • нарушување на спиењето;
 • намалување или целосно недостаток на апетит;
 • дисфункција на дигестивните и кардиоваскуларните органи, како и органи како што се бубрезите и белите дробови.

Во случаи на развој на склеродерма, ќе се дополнат гореспоменатите симптоми:

 • задебелување и стврднување на сврзното ткиво;
 • грубост на кожата;
 • зголемена губење на косата;
 • појавата на врие.

Карактеристични знаци на системски лупус еритематозус се сметаат за:

 • црвенило на кожата на лицето и деколте;
 • појава на осипи насекаде низ телото, во изглед слични на црвени прстени;
 • варијации на температурата;
 • афтозен стоматитис ;
 • намалена визуелна острина;
 • артритис на коските.
Црвенило на кожата за време на колагенозата

Кај ревматоидниот артритис, пациентите најчесто се жалат на:

 • лезија на зглобовите на горните и долните екстремитети;
 • деформитет на погодениот сегмент;
 • силен болен синдром , склон кон зајакнување навечер;
 • комплетен недостаток на спиење;
 • губење на тежината.

Сите горенаведени болести и нивните манифестации се меѓу најчестите дијагностицирани кај колагенските заболувања.

Дијагностика

Искусен ревматолог ќе може да направи точна дијагноза во фазата на почетниот преглед на пациентот, но потребни се лабораториски и инструментални испитувања за да се одреди типот на колагенозата.

Прво, клиничарот мора лично да изврши неколку манипулации, имено:

 • да ја проучува историјата на болеста, не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - да го побара најверојатниот етиолошки фактор за ова или за тоа лице;
 • собира и анализира животна историја - да го утврди влијанието на други неповолни извори;
 • да спроведе темелен физички преглед, со задолжителна студија за состојбата на кожата и мукозните мембрани;
 • Детално да го испитате пациентот - да составите комплетна клиничка слика и степен на симптоми на колагеноза.

Меѓу лабораториските тестови вреди да се истакне:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • ELISA и ДНК тест на крв;
 • серолошки тестови.

Најинформативни се следните инструментални постапки:

 • ултразвук и радиографија на погодениот сегмент;
 • ЕКГ и ЕХЛКГ;
 • КТ и МРИ;
 • биопсија на кожата, мускулите и зглобовите и ткивото на бубрезите.
Биопсија на кожа

Не само ревматолог учествува во процесот на дијагностика, туку и специјалисти од други области на медицината, а особено:

 • дерматолог;
 • гастроентеролог;
 • пулмолог;
 • кардиолог;
 • имунолог;
 • ендокринолог;
 • педијатар

Дополнителни испитувања се неопходни за спроведување на диференцијацијата на различните форми на колагеноза.

Третман

На позадината на фактот дека голем број на болести се карактеризираат со полево прогресивен и рекурентен курс, нивната терапија треба да биде постепена, продолжена и често доживотна.

Во поголемиот дел од ситуациите, следниве лекови се користат за лекување на болести:

 • стероидни глукокортикоиди;
 • нестероидни антиинфламаторни супстанции;
 • циостатици;
 • златни препарати;
 • деривати на аминохинолин.

Дневната стапка и времетраењето на користењето се одредуваат поединечно за секој пациент, ова се должи на фактот дека докторот ги зема предвид:

 • тип на болест;
 • тежината и сериозноста на протокот;
 • возрасна категорија на пациентот;
 • индивидуални карактеристики на пациентот.

За време на влошување на симптомите, препорачливо е да се користат такви екстракорпорални хемокоррекции:

 • размена на плазма;
 • каскадна филтрација на плазма;
 • хемосорбција.
Размена на плазма

Во случај на ремисија на одредена форма на колагеноза, третманот може да вклучува:

 • поминување на курс на вежбање терапија;
 • физиотерапевтските процедури - во овој случај се претставени со медицинска електрофореза и магнетна терапија, ултразвук и ултрафонофореза, терапевтски бањи, кои можат да бидат радон, јаглероден диоксид и водороден сулфид;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • спа терапија.

Можни компликации

Во зависност од видот на колагенозата, во отсуство на терапија, постои голема веројатност за развој на следниве компликации:

Превенција и прогноза

Сепак, развојот на вродени колагенози не може да се избегне, за да се спречи развојот на секундарните дегенеративни процеси, потребно е да се следат следниве превентивни препораки:

 • избегнување на хипотермија и прегревање на телото;
 • целосна елиминација на фокуси на сите хронични инфекции;
 • зајакнување на имунитетот на трајна основа;
 • соодветна употреба на лекови со строго придржување кон препораките на лекарот што посетува;
 • минимизирање на ефектите од стресот ;
 • избегнувајте контакт со алергени;
 • редовни посети на сите лекари за рутински прегледи.

Прогнозата на колагенозата е целосно диктирана од нејзиниот тек и соодветноста на спроведувањето на терапевтските техники. Раниот и континуиран третман овозможува стабилна ремисија и подобрување на квалитетот на животот на пациентот. Целосниот недостаток на терапија е полн со развој на горенаведените компликации, кои често завршуваат со смрт. Најопасните се т.н. голем колаген.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате колагеноза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Алергиски васкулитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Алергискиот васкулитис е комплексна болест која се карактеризира со асептично воспаление на васкуларните ѕидови, кое се развива како резултат на алергиска реакција на негативните ефекти на инфективните токсични фактори. За оваа болест се карактеризира со воспалителни и алергиски осипи со тенденција на едем, хеморагија и некроза.

...
Менингококната инфекција (појавување на симптоми: 7 од 20)

Менингококната инфекција предизвикува антропонични болести - менингитис, менингококната сепса со фулминантен курс. Речиси 80% од сите клинички случаи се јавуваат кај деца. Клиничарите забележуваат дека врвот на болеста се јавува во текот на топла сезона, но лезиите се дијагностицираат во текот на целата година.

...
Ендокардитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 6 од 20)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .