Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фиброма: Симптоми и третман

Фиброма - главни симптоми:

Фиброма - е бенигна формација која се состои од влакна на зрелите сврзни ткива, кои се наоѓаат во речиси сите органи и системи. Од ова произлегува дека туморот може да има апсолутно никаква локализација.

Главните причини што доведуваат до формирање на таква неоплазма во моментов не се целосно разбрани. Сепак, се познати неколку предиспонирачки фактори, меѓу кои се оптоварени наследни, хормонски нерамнотежи и повреди.

Клиничката слика ќе биде целосно диктирана од местото каде што се наоѓа фокусот на туморот. Најчестите симптоми се болката, деформитетот на погодениот сегмент, слабоста и замор.

Во секој случај, процесот на дијагностицирање е насочен кон имплементација на цела низа на активности, почнувајќи од темелен физички преглед и завршувајќи со податоците добиени за време на инструменталните процедури што ги минува пациентот.

Можно е да се третира болеста само со помош на хируршка интервенција, меѓутоа, операцијата може да биде отворена и да се изведува на минимално инвазивни начини. Изборот на тактики е под влијание на обемот и локацијата на таквата неоплазма.

Во меѓународната класификација на болестите, фиброма нема посебна шифра, но спаѓа во категоријата "бенигни тумори". Така, кодот за ICD-10 ќе биде - D10-D36.

Етиологија

Не е можно да се наведе точната причина за појава на таков тумор, бидејќи дури и ако некој има одреден предиспонирачки фактор, фибромата не се развива секогаш.

Лекарите претпоставуваат дека следниве индиректни извори се од индиректно значење за формирање на фиброиди:

 • генетска предиспозиција - знаејќи дека еден од блиските роднини е дијагностициран со слична болест, пациентот може независно да обезбеди поволна прогноза - за ова доволно е да се помине целосен инструментален преглед еднаш на секои неколку месеци;
 • текот на сите воспалителни процеси;
 • широк спектар на трауматски повреди и нарушувања на структурниот интегритет - овој фактор најчесто доведува до формирање на фиброми на кожата;
 • хормонална нерамнотежа;
 • паразитски или црвени инфестации;
 • долгорочна употреба на бета-блокатори за медицински цели - нивниот ефект негативно влијае на човечкото тело и тие можат да ја променат структурната структура на фиброзните ткива;
 • периодот на раѓање - ефектот на таков извор се должи на фактот што во ова време се зголемува нивото на хормони, како што се естрогенот и прогестеронот, а тоа ја зголемува веројатноста за развој на сите туморски процеси, особено на фиброиди;
 • долготрајната зависност од лоши навики - често предизвикува белодробни фиброиди;
 • негативни еколошки услови.

Најчест тип на болест е фиброма на матката , која има свои причини, имено:

 • текот на дијабетес ;
 • присуството на женски заболувања од ендокриниот систем;
 • хируршки абортус;
 • промискуитетен сексуален живот;
 • присуство во историјата на хронични воспалителни заболувања на генитоуринарниот систем;
 • продолжено влијание на стресни ситуации;
 • доцна бременост.

Извори на оваријална фиброма се претставени:

 • менструална или репродуктивна дисфункција;
 • состојби на имунодефициенција;
 • воспаление на јајниците или додатоците;
 • проток на аднекситис или офоритис ;
 • миома на матката ;
 • формирање на цистичен тумор во јајниците.

Вреди да се напомене дека во некои ситуации не е можно да се утврди причината за фиброграмата на дојката или било која друга локализација.

Фиброидна матка

Класификација

Главната поделба на слична бенигна неоплазма која произлегува од сврзно ткиво сугерира постоење на неколку форми на тумори:

 • мека фиброма - во составот на ваквото образование на првите редови на клеточните елементи, а концентрацијата на влакна на сврзното ткиво е занемарлива. Во изгледот наликува на полип, со големини во опсег од 1 до 10 милиметри. Таквите нодули слични на туморот најчесто се формираат на кожата, имено, во пазувите, во подмешани жлезди, во ингвинални набори или на вратот;
 • густа фиброма - се состои од еластични и колагенски влакна, но има многу малку клеточни елементи. Често, овие тумори имаат појава на габа, а волуменот може да варира од 5 милиметри до 10 сантиметри;
 • дезмоидната фиброма - се разликува по тоа што наликува на густ тумор во структурата, но најчесто се формира во предниот ѕид на абдоминалната празнина. Покрај тоа, тој е изразен во брз и агресивен раст, а исто така има зголемен ризик од малигнитет или релапс по отстранувањето.

И покрај фактот дека фибромите најчесто се состојат од сврзно ткиво, во некои случаи може да имаат различна хистолошка структура, која се дели на:

 • аденофиброма - покрај сврзното вклучува и вродени ткива;
 • фибромиом - мешавина на сврзно и мазно мускулно ткиво;
 • ангиофиброма - се состои од сврзно ткиво и крвни садови, кои во огромното мнозинство на состојби влијаат на внатрешните органи;
 • дерматофиброма - вклучува не само сврзно ткиво, туку и мала количина на клеточни честички на дермисот.

Фиброма на гркланот или усната шуплина е:

 • симетрична;
 • лобулиран;
 • фиброзен епилитис;
 • густа;
 • мек.

Врз основа на локализација на матката fibroids, постојат такви видови на болест:

 • субмукоза;
 • subserosal;
 • интерстицијално;
 • меѓусебно поврзани;
 • stalked.

Исто така, постојат две опции за проток на овариумски фиброми:

 • разграничени;
 • дифузни.

Одвојување на фиброми на дојка во зависност од морфолошката структура:

 • pericanalicular;
 • интраканалакуларна;
 • нодал;
 • дифузен;
 • мешани

Коскената фиброма, исто така, има своја класификација и е поделена на:

 • не-идентификување - често влијае на тубуларните коски на долните екстремитети;
 • хондромиксоид - исто така влијае на нозете и може да се трансформира во малиген тумор;
 • неостеогени - ваквата патологија е склона кон саморесорпција.

Дополнително, таквата бенигна лезија може да биде единечна (најчесто густа во структурата на туморот) и повеќе (често меко ткивно фиброма).

Симптоматологија

Клиничката слика директно ќе зависи од локацијата на туморот. На пример, матката фиброма ги има следните симптоми:

 • обилна менструација;
 • силна болка во долниот дел на стомакот;
 • ширење на болка во лумбалниот регион и перинеумот;
 • непријатност и тежина во карличниот регион;
 • зголемена потреба да се испразни мочниот меур;
 • нарушување на дефекацијата, имено запек;
 • болка при сексуален контакт.

Во случај на лезии на белодробни фиброми, се забележуваат следните симптоми:

 • тежина и непријатност во градите;
 • скратен здив по физичка активност;
 • кашлица со различна фреквенција и сериозност;
 • болка во областа на погодениот сегмент;
 • зголемено потење.

Фибромата на кожата ги има следните карактеристики:

 • има јасни граници;
 • висока мобилност;
 • сенката одговара на спојот, но со зголемување на волуменот на формирање кожата добива пурпурно-синкава боја;
 • мали крварења кои се јавуваат по механички оштетувања.
Цврста фиброма на кожата на крилото на носот

Ларингеалната фиброма е изразена во:

 • чувство на грутка во грлото;
 • силна сува кашлица;
 • засипнатост;
 • брз замор на гласните жици;
 • проблеми со дишењето и голтање на храната;
 • воспалено грло што се јавува за време на разговорот.

Фибромата на јајниците многу често тече без да изразуваат никакви симптоми - ова се должи на фактот што често големината на туморот не надминува 3 сантиметри. Сепак, може да се појави:

 • абдоминална болка од погодениот јајчник;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • надуеност;
 • недостаток на здив;
 • слабост и замор.

Симптомите на фиброграмата на дојката вклучуваат:

 • деформација на погодената дојка;
 • подвижност на туморот;
 • синдром на ситна болка.
Градна фиброма

Симптомите на фиброма на ногата или на раката се целосно отсутни, бидејќи скелетниот систем нема крај на нервите.

Фибро на лицето најчесто се локализира на носот, во ауриките или на очните капаци, но тоа не значи дека остатокот од лицето е целосно неранлив. Главниот клинички знак се смета за формирање на мал раст на цврста или мека конзистентност.

Дијагностика

Примарни дијагностички мерки ги спроведува терапевтот, но, исто така, честопати се бара консултација со потесни специјалисти во зависност од локацијата на туморот, на пример, гинеколог, дерматолог, пулмолог, ортопед, ендокринолог, стоматолог и други лекари.

Првата фаза од утврдувањето на точната дијагноза вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - да се утврди најверојатниот патолошки етиолошки фактор;
 • собирање и анализа на историјата на животот - за да дознае кои предиспонирачки фактори може да влијаат на развојот на фиброидите на дојката или други локализации;
 • внимателно испитување и палпација на погодената област;
 • детален преглед на пациентот, со цел да се утврди интензитетот на сериозноста на симптомите и изготвување на комплетна слика за текот на болеста.

Лабораториските дијагностички мерки вклучуваат:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • тестови за одредување на туморските маркери;
 • микроскопско испитување на бришење од вагината или мукозните мембрани на устата.

Најкорисни во однос на дијагнозата се следните инструментални процедури:

 • радиографија и ултразвук на погодената област;
 • КТ и МРИ;
 • мамографија и гастроскопија;
 • колоноскопија и хистероскопија;
 • бронхоскопија и дијагностичка лапароскопија;
 • ендоскопска биопсија;
 • ортопантомограм и радиовизиографија.
Ендоскопска биопсија

Третман

Најефикасен метод за елиминирање на фиброма на главата или во која било друга област е операцијата. Во моментов, најчесто се користат такви минимално инвазивни техники:

 • ласерско отстранување на фиброиди;
 • cryodestruction;
 • радио бранови метод;
 • електрокоагулација;
 • хемиски метод;
 • испарување.

Отворена операција е неопходна за големи фиброми на внатрешните органи или на скелетниот систем - во такви ситуации, е изложена не само неоплазма, туку и целосно или делумно отстранување на погодениот сегмент.

По медицинска интервенција, терапијата ќе се фокусира на:

 • земајќи анти-воспалителни и антибактериски агенси;
 • употребата на витамински комплекси и имуномодулатори;
 • поминува низ курс на терапевтска масажа;
 • физикална терапија;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • перформанси терапија за изведба.

Превенција и прогноза

За да се избегне формирање на фиброма на јазикот, вагината, белите дробови и која било друга област, нема конкретни превентивни мерки. За да се намали веројатноста за таков тумор, ќе им се помогне на следниве општи правила:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • до умерено активен животен стил;
 • контрола на тежината;
 • правилна и целосна исхрана;
 • навремен третман на воспалителни и други заболувања кои можат да предизвикаат развој на фиброма;
 • пренесувајќи целосна превентивна проверка неколку пати годишно.

Прогнозата на таквата болест е често поволна, бидејќи туморот има бениген тек. Сепак, опасноста од фиброма е тоа што туморот има тенденција да малигнитет и чести рецидиви. Дополнително, не е исклучена веројатноста за дисфункција на внатрешниот орган или систем на пациентот, што може да доведе до сопствени компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Фиброма и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: дерматолог , хирург , гинеколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ендометријален карцином (појавување симптоми: 6 од 20)

Ендометријалниот канцер, или преканцерот на матката, зазема едно од првите места во однос на преваленцата кај туморите на ракот. Гинеколозите забележуваат дека оваа состојба се јавува кај жени на возраст над педесет години, што значи дека главната причина за болеста може да се смета за таков процес во телото како менопауза.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 5 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Утерни фиброиди (појавување симптоми: 5 од 20)

Фиброидите на матката се бенигни тумор кој се формира во слојот на матката мускул. Формирањето се состои од мускулни структури и сврзно ткиво. Утерусните фиброиди имаат свои карактеристики на развој.

...
Фибромиома (појавување симптоми: 5 од 20)

Фибромиом е формирање на бениген карактер, кој се состои од фиброзно ткиво и мускулни структури. Нејзините главни карактеристики - не одат во блиските ткива и прилично полека расте. Тежината на формираниот јазол може да биде од неколку десетици грама до неколку килограми. Фибромиомите може да се појават и кај мажите и кај жените. Но, вреди да се спомене фактот дека во прекрасната половина на човештвото се среќаваат почесто.

...
Астматичен бронхитис (појавување симптоми: 5 од 20)

Астматичен бронхитис е болест која има алергиска етиологија и влијае главно на големи и средни бронхити. Астматичен бронхитис не е бронхијална астма, како што многумина веруваат. Сепак, лекарите велат дека оваа болест може да биде еден од етиолошките фактори за развој на астма. Болеста нема ограничувања во однос на возраста и полот, но кај главните ризични групи деца од предучилишна и во основно образование, особено ако има историја на алергиски болести.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

дерматолог зема
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
хирургот зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .