Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфангиом: Симптоми и третман

Лимфангиом - главните симптоми:

 • Чирови на јазикот
 • Бело обложување на јазикот
 • Намалена визија
 • Пробивање на очите
 • Отекување на очните капаци
 • Разделена уста
 • Зајакнување на моделот на кожата
 • Бурен мукозен исцедок од очите
 • Усна капка уста
 • Тешкотии со изговорот на зборовите
 • Зголемување на јазикот
 • Болни плускавци на усната
 • Malocclusion
 • Грутка на вратот
 • Неможноста целосно да се отвори окото
 • Цијаноза на кожата околу туморот
 • Намалување на палпебралната пукнатина
 • Неоплазма на усна
 • Образите на мукозни меури
 • Крстови на јазикот

Лимфангиом е конгенитална патологија која се карактеризира со формирање на бенигнен тумор лоциран во лимфните јазли. Оваа болест подеднакво се среќава кај момчињата и девојчињата, а вкупната преваленца не е повеќе од 10%.

Причините за развој на таква болест остануваат непознати, но општо прифатено од страна на лекарите дека феталните малформации на лимфниот и крвните садови се главниот етиолошки фактор.

Симптоматската слика ќе биде индивидуализирана за секој пациент, бидејќи е диктирана од големината, локацијата и хистолошката структура на туморот. Главниот симптом се смета за деформација на погодениот сегмент.

Процесот на утврдување на точна дијагноза се заснова на лабораториски и инструментални испитувања, на кои задолжително треба да му претходат манипулации кои лично ги врши клиничарот.

Прифатено е да се третира болеста само со помош на хируршка интервенција, која може да се спроведе и на отворен начин и со минимално инвазивни техники.

Според меѓународниот класификатор на болести, десеттата ревизија на таквата патологија има своја шифра. Така, кодот на лимфангиом на која било локација според ICD-10 ќе биде - D18.1.

Етиологија

Како што споменавме погоре, причините за вродени бенигни лезии во лимфните јазли денес остануваат непознати. Основната теорија за потеклото на таков тумор го сугерира нејзиниот развој во однос на позадината на интраутерините малформации на крвните или лимфните садови. Во такви ситуации, нарушување на развојот или структурата на васкуларното ткиво и акумулацијата на течност во него доведува до негово ширење и дегенерација во сличен тумор.

Неколку фактори ја потврдуваат оваа теорија:

 • примарна природа на неоплазмата;
 • комбинација од таква болест со други интраутерински патологии.

Сепак, вообичаено е да се издвојат бројни предиспонирачки фактори кои можат да предизвикаат манифестација на лимфангиом на било која возраст. Тие вклучуваат:

 • широк спектар на заразни болести;
 • претходни хируршки интервенции;
 • продолжено изложување на радијација, вклучително и за терапевтски цели;
 • присуство на други малигни или бенигни неоплазми од било која локализација;
 • присуство на болест како што е лимфостаза во историјата на медицината на една личност.

Примарната природа на туморот покажува дека таа веќе е формирана во телото на бебето за време на раѓањето. Сепак, далеку е невозможно во сите случаи да се открие присуството со спроведување на неонатални дијагностички техники или инструментални испитувања во првите месеци од животот на детето.

Благодарение на спроведувањето на специфични научни истражувања, научниците станаа јасно дека лимфангиомот се формира на 2 месеци од интраутериниот развој на фетусот. Покрај тоа, успеавме да дознаеме дека првите знаци на болеста најчесто се манифестираат кон крајот на првата година од животот, но во некои ситуации болеста почнува да се развива во адолесценција или во средниот век.

Класификација

Главната поделба на лимфангиом сугерира постоење на неколку форми на тумори, кои се разликуваат по нивниот изглед и хистолошка структура. Така, емитираат:

 • капиларен или едноставен лимфангиом - наликува на бледи големи или мали нодули со стаклестото тело, а кожата над туморот изгледа како кора од портокал;
 • цистичен лимфангиом - може да се состои од една или повеќе комори, односно цисти. Големината варира од неколку милиметри до повеќе од 10 сантиметри. Најчесто локализиран на рацете и подлактиците;
 • кавернозен лимфангиом - се смета за најчест вид неоплазма. Неговата карактеристична особина е присуството на неколку шуплини во исто време, во кое течноста е нерамномерно распоредена. Ова значи дека некои шуплини се речиси празни, додека други се прелеваат преку работ. Често ги зафаќа цервикалните и аксиларните лимфни јазли.

Лимфангиом кај деца и возрасни е исто така поделен со локализација. Најчесто туморските жаришта се:

 • вратот и образите;
 • поткожно ткиво;
 • јазикот и усните;
 • градите и абдоминалната празнина;
 • аксиларни вдлабнатини.

Многу поретко образованието е локализирано во:

 • ретроперитонеална празнина;
 • поплитеална фоса;
 • медијастинумот;
 • коренот на мезентериумот на тенкото црево.

Многу е ретко дека следните органи се вклучени во патологија:

 • црниот дроб;
 • слезината;
 • бубрезите.

Симптоматологија

Надворешните знаци на лимфангиом целосно ќе одговараат на местото на неговото формирање. На пример, симптоматска слика за оштетување на усна ќе вклучува:

 • мека, теститованата структура на тумори;
 • нема болка при палпација на неоплазмата;
 • зрачење на назолабијалната бразда, што предизвикува негово измазнување;
 • промена на обемот и дебелината на погодениот сегмент на голем начин;
 • пропуст на аглите на устата;
 • зголемување на обемот на црвената граница на усните;
 • формирање на меурчиња исполнети со сериозна, гнојна или хеморагична течност. Тие се концентрирани долж целата должина на линијата за затворање на усните или се дисперзирани преку површината на школка.

Вреди да се напомене дека таков бенигрен тумор во образецот на зглобот има практични слични симптоми, но исто така е забележано:

 • зголемена тежина на васкуларниот модел;
 • синест на кожата над туморот;
 • појавата на меури на слузните образи.

Знаци на лимфангиомот на јазикот се претставени:

 • формирање на многу мали јазли, кои се високи над површината на школка;
 • отворање и крварење папули кога тие се повредени;
 • бел јазик;
 • формирање на пукнатини и рани на местото на нодули;
 • покривајќи го јазикот со крвави, бели или жолтеникави кора;
 • малкоклузија;
 • проблеми со изговорот на говорот;
 • постојано отворена уста - ова се должи на фактот дека јазикот станува претерано голем и не се вклопува во устата.
Лимфангиом на јазикот

Локацијата на таквото образование во органите на видот се манифестира:

 • оток и задебелување на очните капаци;
 • стеснување на палпебралната фисура;
 • неможноста целосно да се отвори окото;
 • ослободување на серозен или хеморагичен ексудат;
 • испакнување на окото;
 • намалување на визуелната острина.

Лимфангиомот на вратот се карактеризира со светла манифестација на симптомот на флуктуација, односно полнота на неоплазмата со воспалителен ексудат.

Лимфангиом на вратот

Кога бенигните тумори се формираат во мозокот, често се изразуваат:

 • епилептични напади ;
 • пареза и парализа на екстремитетите;
 • недостаток на координација на движењата;
 • атаксија и нистагмус ;
 • бучава и тинитус;
 • слепило.

Симптоматологијата на лимфангиом кај новороденчињата и постарите деца во областа на перитонеумот целосно одговара на синдромот на акутен абдомен.

Дијагностика

И покрај присуството на карактеристични и изразени симптоми, воспоставувањето на точна дијагноза и идентификација на тип на лимфангиом бара цела низа дијагностички мерки.

Прво на сите, клиничарот е сам:

 • да се запознаат со историјата на болеста - да се утврди најверојатниот етиолошки фактор, со патолошка основа;
 • собира и анализира животна историја на пациентот - ова вклучува информации за текот на бременоста и првата година од животот на бебето;
 • за инспекција, палпација и перкусија на неоплазмата;
 • Сослушајте го пациентот или неговите родители во детали за лекарот да состави комплетна симптоматска слика и да го одреди степенот на интензитетот на нивната манифестација

Инструментална дијагноза на лимфангиом кај возрасни и деца вклучува спроведување на:

 • ултрасонографија на погодениот сегмент;
 • васкуларна доплерографија;
 • рентгенска лимфографија;
 • КТ и МРИ;
 • пункција биопсија.
Васкуларна доплерографија

Лабораториските тестови се ограничени само на:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • микроскопско испитување на пунктат и биопат.

Третман

Може да се ослободи од таква бенигна неоплазма само со помош на хируршка интервенција, главните индикации за кои се:

 • брзо зголемување на големината на туморот;
 • опасна локализација на образованието, имено во медијастинумот, вратот и перитонеумот;
 • лимфангиомите, кои во голема мера го намалуваат квалитетот на животот на пациентот, често се соочуваат со формирање или имаат гигантски количини;
 • појава на знаци на малигнитет.

Хируршки третман на лимфангиом се врши со неколку методи:

 • изложеност на ласерско зрачење;
 • cryodestruction;
 • електрокоагулација;
 • радио бранова терапија;
 • отворена хирургија;
 • воведување на склерозирачки супстанции, лепење на ѕидовите на крвните садови.

Во прилог на операцијата, често се наведени следниве лекови:

 • НСАИЛ;
 • ензими;
 • детоксикација супстанции;
 • антимикробни агенси;
 • десензибилизатори;
 • адаптогени;
 • витамински комплекси;
 • биостимуланти;
 • невропротектори.

Физиотерапевтска процедура, како што е микробранова греење, исто така е добро докажана.

Третманот со народни лекови во овој случај е неприфатлив, бидејќи може да го влоши главниот проблем и да предизвика растење на туморот.

Можни компликации

Игнорирањето на симптомите или клиничките препораки на лекарот што посетува честопати доведува до развој на последици, кои вклучуваат:

 • воспаление на туморот;
 • стегање и нарушување на функционирањето на внатрешните органи;
 • нарушена респираторна функција;
 • екстремно осиромашување, се јавува во позадината на неспособноста за целосно консумирање на храна поради ларингеална стеноза ;
 • гноен интоксикација на телото;
 • дегенерација во канцер - се јавува само во изолирани случаи.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегне формирање на лимфангиом и да се спречи појавата на последици, треба да се следат едноставни превентивни препораки, имено:

 • следење на правилниот тек на бременоста;
 • да води здрав и умерено активен животен стил;
 • јадат добро;
 • за зајакнување на имунолошкиот систем;
 • во раните фази за лекување на сите заразни болести, како и оние болести кои можат да доведат до формирање на таков бениген тумор;
 • редовно го посетуваат педијатарот и неколку пати годишно подлежат на целосен превентивен преглед.

Раното откривање и сложената терапија обезбедуваат поволна прогноза на болеста и висока стапка на преживување. Формирањето на компликации е исклучително ретко, а рецидивите на болеста се забележани само кај 6,5% од пациентите со слична дијагноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфангиом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , општ лекар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акромегалија (појавување симптоми: 3 од 20)

Акромегалија е патолошки синдром кој напредува поради хиперпродукцијата на соматотропин од страна на хипофизата по осификација на епифизалната 'рскавица. Оваа болест се карактеризира со патолошки раст на коските, органите и ткивата. Често со оваа болест, екстремитетите, ушите, носот и други работи се зголемуваат. Поради брзиот раст на овие елементи, метаболизмот е нарушен и се зголемува ризикот од развој на дијабетес.

...
Патолошки абразија на забите (појавување симптоми: 3 од 20)

Патолошки абразија на забите (син Зголемена забирање на забите) е брзо прогресивно заболување на забите, кое се карактеризира со намалување на тврдото ткиво и промена на анатомскиот облик на стоматолошките единици.

...
Вирусен конјунктивитис (симптоми на појавување: 2 од 20)

Вирусен конјунктивитис е најчеста болест предизвикана од инфекција на конјуктивата на окото. Оваа болест може да се појави во епидемија или епизодна форма. Најчесто овој тип на конјуктивитис се развива во позадина на ослабен имунолошки систем. Тоа влијае на луѓето од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца.

...
СИДА (појавување симптоми: 2 од 20)

СИДА е опасна болест, чиј развој предизвикува ХИВ (вирус на хумана имунодефициенција). До денес, научниците сé уште не успеале да создадат фармацевтски алат кој би можел да го победи овој "убиец". Поради оваа причина главниот метод за борба против ХИВ е нејзината ефикасна превенција. За првпат научниците почнаа да зборуваат за СИДА во 1980-тите. Но, всушност, ХИВ почна да ги удира луѓето од Западна Африка уште во триесеттите години. Сега оваа болест стана модерна "чума", како што се повеќе и повеќе луѓе се инфицираат со неа. Последиците од СИДА-та се често тешки (фатални).

...
Пареза на фацијалниот нерв (појавување симптоми: 2 од 20)

Пареза на фацијалниот нерв - болест на нервниот систем, што се карактеризира со нарушено функционирање на мускулите на лицето. Како по правило, забележан е едностран пораз, но вкупната пареза не е исклучена. Патогенезата на болеста се базира на оштетен пренос на нервните импулси поради трауматизација на тригеминалниот нерв. Главниот симптом кој укажува на прогресија на парезата на лицевиот нерв е асиметријата на лицето или целосното отсуство на моторна активност на мускулните структури од локализацијата на лезијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .