Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стиснете хернија: симптоми и третман

Траума на хернија - главни симптоми:

Стиснување на хернија - делува како најчеста и најопасна компликација што може да се развие за време на формирање на хернијачка вреќичка на која било локација. Патологијата се развива независно од возрасната категорија на лицето. Главниот фактор што води кон задушување е зголемување на интра-абдоминалниот притисок или остра тежина на кревање. Сепак, голем број на други патолошки и физиолошки извори, исто така, може да придонесат за ова.

Клиничката слика се состои од сосема специфични симптоми, меѓу кои се: неприфатливоста на хернијалната испакнатост, синдромот на болка со различен степен на интензитет и зголемување на големината на дефектот.

Патологијата може да се дијагностицира користејќи информации добиени по проучувањето на историјата на животот, податоците за објективните испитувања и инструменталните испитувања на пациентот.

Третманот на хернија на хранопроводот или било каква патологија на која било друга локализација се изведува само со извршување на поправка на хернија, при што содржината на кесата исто така може да се ресетира.

Меѓународната класификација на болести одвојува неколку шифри за слична болест. Од ова произлегува дека кодот МКБ-10 ќе биде K40.3-K45.8.

Етиологија

Без оглед на тоа каде се наоѓа криената хернија, механизмот на развој на патологијата ќе биде сличен за сите варијанти. Во такви ситуации, се формира процес на компресија на ткивата на внатрешните органи кои паднале во празнината на хернијалната кесичка.

Сите хернии ги вклучуваат следните компоненти:

 • портата е ослабен отвор во лигаментите или мускулите;
 • кесата е шуплината во која директно паѓаат внатрешните органи;
 • Хернијалната содржина е дел од органите кои продираат во патолошкото отворање кое се јавува помеѓу лигаментите. Во огромното мнозинство на состојби, компонента на хернијалната вреќа е интестинални петелки, голем оменум, како и дел од желудникот или мочниот меур што не можат самостојно да се вратат во нормалната анатомска локација.
Компоненти на хернија

Главната причина за инцизија на хернија е зголемувањето на интра-абдоминалниот притисок, што, пак, може да биде предизвикано од:

 • силна напнатост за време на дефекацијата;
 • кашлање или кивање;
 • остар кревање тежина;
 • прекршување на процесот на мокрење;
 • слаби абдоминални мускули;
 • трауматска повреда на абдоменот;
 • нагло намалување на телесната тежина;
 • цревен атонија , езофагитис и други гастроентеролошки заболувања;
 • најсилниот крик или силниот плач се главни извори на абдоминална хернија во папокот кај децата;
 • тежок проток на трудот;
 • присуство на пациент од која било фаза на дебелина ;
 • носејќи премногу тесни ремени или ремени.

По интраабдоминалниот притисок се враќа во нормала, постои промена во големината на хернијалниот прстен на помала страна, наспроти позадината на која се јавува процес на штипкање на внатрешните органи кои ги надминале границите на хернијата. Треба да се напомене дека веројатноста за формирање сличен процес не зависи од дијаметарот на портата на патолошката испакнатост и нејзината големина.

Класификација

Видови болести во зависност од локацијата на кесата:

 • штипкање на папочната хернија, која најчесто се дијагностицира кај децата;
 • прекршување на ингвиналната хернија - ова исто така вклучува развој на ингвинална-скротална хернија кај мажјакот;
 • штипка на дијафрагмалната хернија;
 • прекршување на феморалната хернија, што е многу важно да се разликува од ингвиналната хернијална вреќа. Ова се должи на фактот дека ваквите болести имаат практично слична клиничка слика;
 • стискање на хернија од белата линија на абдоменот;
 • нотка на постоперативна вентрална хернија - најретко дијагностицирана;
 • штиклирање на шпигела или лунарна хернија - во овој случај, лезијата се наоѓа на линијата што го поврзува папокот со предниот горен дел од Илиумот;
 • штипка на лумбална хернија;
 • прекршување на сејастична килика;
 • опструкција на обтураторната хернија.

Според степенот на преклопување на луменот, болеста е:

 • заврши;
 • некомплетна, која исто така се нарекува речиси ѕиден засек на хернија;
 • отворена - оваа варијанта на текот на болеста е можна само ако додатокот на cecum или дивертикулумот на Meckel е ограничен.

Во зависност од развојните карактеристики, инцизијата на хернија е поделена на:

 • antegrade;
 • ретроградна;
 • лажни или имагинарни;
 • одеднаш.

Според механизмот на формирање, нарушувањето на ингвиналните хернии кај мажите, жените и децата, исто како и секој друг, постои во 4 форми. Така, емитираат:

 • еластично прекршување - се формира во позадината на ненадејно зголемување на притисокот во абдоминалната празнина, што предизвикува глад на кислород и умирање од содржината на кесата;
 • фекално оштетување на хернија - се реализира во случаи на претекување на цревната јамка во испакнатоста на фекалните маси. Кога тоа ќе се случи, кршење на процесот на циркулација на крвта, нарушување на моторната функција на цревата и развој на адхезии;
 • ретроградно оштетување - се јавува кога неколку внатрешни органи се вклучени во патологијата;
 • Рихтерова повреда на хернија - во овој случај, само на работ на еден или друг внатрешен орган во хернијалната кесичка е изложен на прекршување.

Некои пациенти развиваат мешана сериозна болест.

Покрај тоа, прекршување на хернија е:

 • основно;
 • средно.

Според ширењето на патолошката протрузиска болест може да биде:

 • надворешен - ова вклучува ингвинална, папочна, феморална и шпигелна хернија;
 • внатрешна - оваа категорија вклучува дијафрагмална, субфренична, интраабдоминална, епигастрична и карлична хернијална вреќа.

Симптоматологија

Клиничките манифестации малку ќе се разликуваат во зависност од тоа каков тип на хернија е подложен на штипкање. Сепак, во сите случаи, првиот и главен симптом, врз основа на кој се појавуваат дополнителни симптоми, се болни сензации кои може да имаат различни степени на интензитет.

За прекршување на папочната хернија се карактеризира со такви манифестации:

 • зголемување на големината на абдоменот;
 • црвенило и отекување на кожата околу хернијалната вреќа;
 • зголемување на локалната температура;
 • треска;
 • гадење и повраќање - повраќање може да има фекален мирис;
 • прекршување на делото на дефекација;
 • недостаток на испуштање на гасови поради интестинална опструкција;
 • присуство на крвни нечистотии во фецесот;
 • слабост на телото;
 • метеж во хернијалната вреќа;
 • мигрена ;
 • тензија булбус;
 • флуктуации на крвниот притисок.
Знаци на повреда на хернија

Знаците на прекршување на ингвинална хернија вклучуваат:

 • болка шок;
 • зголемена брзина на срцето;
 • намалување на крвниот тон;
 • столица и задржување на гас;
 • надуеност;
 • поединечно повраќање;
 • бледа кожа;
 • анксиозност;
 • ширење на болка во регионот на епигастриумот, препоните и бедрото;
 • знаци на интоксикација .

Симптоми на прекршување на хернијата на белата линија на абдоменот:

 • постојана гадење со повремени емтички нагон;
 • бледа кожа;
 • слабеење на пулсот;
 • треска;
 • надуеност ;
 • шок состојба;
 • анксиозност и немир;
 • напнатост и зголемување на обемот на торбата.

Штимањето на дијафрагмалната хернија или НЗ може да укаже:

 • честа појава;
 • редовен оток на предниот абдоминален ѕид;
 • скратен здив и зголемена брзина на срцето;
 • појава на карактеристични татнеж;
 • гадење и повраќање;
 • абдоминална асиметрија;
 • обилна ладна пот;
 • зголемување на температурата;
 • задуеност и хипертермија на кожата околу хернијата.

Останатите видови на патологија се релативно ретки и имаат слични симптоми.

Исто така е многу важно да се запамети дека задушената хернија бара прва помош, која вклучува такви манипулации:

 • амбулантен повик;
 • обезбедување на жртвата хоризонтална положба на телото;
 • ослободување лице со тесна облека;
 • вежбајте ладни облоги на челото;
 • обезбедување на мала количина на течност;
 • проветрување на просторијата во која е пациентот.

Строго е забрането саморегулација на хернијалната вреќа, земање топла бања, давање на пациентот лекови и извршување на гастрична лаважа.

Дијагностика

Поради присуство на типична клиничка слика, сите видови на затворање на хернија се дијагностицираат целосно без проблеми. Од ова следува дека може да се направи точна дијагноза веќе во фазата на почетниот преглед, кој вклучува:

 • проучување на историјата на болеста;
 • анализа на животната историја - неопходно е да се најде причината за прекршување на хернијата;
 • внимателно испитување и палпација на патолошката испакнатост;
 • Детален преглед на пациентот - да се подготви комплетна слика за текот на болеста и да се утврди сериозноста на симптомите.

Како дополнителни инструментални испитувања може да бидат:

 • Ултразвук на перитонеумот;
 • радиографија со контраст;
 • КТ и МРИ.
Абдоминален ултразвук

Во спроведувањето на лабораториски студии и диференцијална дијагноза на сериозна хернија не е потребна.

Третман

Без оглед на видот на истекување, местоположба и време на штипкање, се прикажува поправка на хернија. Операцијата во случај на прекршување на херния мора да вклучува:

 • исклучување на внатрешните органи;
 • ресекција на хернијалната вреќа со последователно одводнување и зашитување на раната;
 • херниопластика;
 • утврдување на одржливоста на компонентите на патолошката протрузија - ако е потребно, се врши ексцизија на некротични или атрофирани области.

Хируршката интервенција може да се спроведе на неколку начини:

 • отворена патека;
 • лапароскопски - во моментов е префериран метод.

Можни компликации

Игнорирањето на знаците на повреда на хернија и одложениот третман на болеста е полн со појавата на:

 • перитонитис ;
 • дисфункции на задушениот орган;
 • формирање на супутации;
 • умирање надвор од делови од внатрешните органи во хернијалната торба;
 • сепса ;
 • флегмон .

Превенција и прогноза

Превентивните мерки за спречување на прекршување на хернијалната торба вклучуваат:

 • навремен третман на хернија од било која локализација;
 • спречување на зголемување на интра-абдоминалниот притисок;
 • зајакнување на абдоминалните мускули;
 • контрола дека телесната тежина е во рамките на нормалниот опсег;
 • одбивање да носат тесни појаси;
 • редовен превентивен преглед во здравствена установа.

Навремената операција обезбедува поволен исход на болеста. Подоцна, барајќи квалификувана помош или независни обиди да се ослободи од прекршокот, доведе до формирање на компликации. Смртноста од таква болест е околу 10%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате повреда на хернијата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Егзацербација на хроничен панкреатит (симптоми на појавување: 8 од 20)

Егзацербацијата на хроничен панкреатит е една од фазите на слаб воспалителен процес со локализација во панкреасот. Времетраењето на заплена на светли симптоми може да варира од неколку часа до една недела, во некои случаи подолго.

...
Цревни воспаленија (појавување симптоми: 7 од 20)

Цревните воспаленија се гастроентеролошко нарушување кое може да биде локализирано во малиот, дебелото црево или сигмоидот. Во зависност од локализацијата на воспалителниот процес, клиничката слика исто така ќе се појави.

...
Инфекција со прехранбени заболувања (појавување симптоми: 7 од 20)

Прехранбената токсикоинфекција е болест, чиј развој не е предизвикан од самите бактерии, туку од токсините кои се формираат како резултат на живеалиштето на патогени надвор од човечкото тело. Предизвикувачките агенси на прехранбените болести во големи количини се наоѓаат во прехранбени производи кои ги користи секојдневно. Многу од нив се способни да ги издржат сите услови за преработка на храна, дури и ако вријат неколку минути.

...
Малдегестија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Maldigestia - кршење на процесите на варење. Малдигестичниот синдром се јавува паралелно со речиси секоја болест на гастроинтестиналниот тракт, може да се појави во присуство на некои конгенитални абнормалности. Клиничката слика е неспецифична, затоа треба да се консултирате со вашиот лекар за совет. Третманот се пропишува поединечно, по правило, се спроведува сеопфатно и задолжително вклучува диета.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 7 од 20)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .