Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемосидероза: Симптоми и третман

Хемосидероза - главните симптоми:

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, меѓутоа, експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

Симптоматската слика исто така е директно диктирана од типот на болест. Вреди да се забележи дека хемосидерозата може да влијае на внатрешните органи и на кожата. Во вториот случај, пациентите многу ретко се жалат на влошување на здравјето.

Основата на дијагнозата е лабораториски испитувања на крв, кои задолжително треба да се надополнат со инструментални процедури и голем број на манипулации извршени директно од страна на лекарот.

Третманот на хемосидероза е ограничен на употреба на конзервативни методи на терапија, особено на администрацијата на лекови. Меѓутоа, во тешки случаи на болеста, може да биде потребна процедура како што е плазмафереза.

Во меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, на оваа болест му се доделени неколку сопствени шифри, различни во варијантата на курсот. Хемосидерозата на кожата е L 95.8. Хемисидерозата на белите дробови, кодот ICD-10 е J 84, а идиопатската форма на патологијата е J 84.8.

Етиологија

Бидејќи ваквата болест кај децата и возрасните може да биде примарна и секундарна, тогаш предиспонирачките фактори ќе бидат различни.

Во првиот случај, патогенезата и етиологијата на хемосидерозата остануваат недоволно разбрани, но лекарите изложуваат неколку претпоставки, вклучувајќи:

 • генетска предиспозиција;
 • имунопатолошка природа на патологијата;
 • вродени метаболички нарушувања.

Што се однесува до секундарната хемосидероза, тогаш како можни причини може да биде:

Да се ​​предизвика манифестација на болеста може да бидат такви причини:

 • продолжена хипотермија;
 • физичка исцрпеност;
 • стрес и нерви;
 • неконтролиран внес на одредени групи на лекови, особено диуретици, нестероидни антиинфламаторни лекови, како и парацетамол и ампицилин.

Не последното место во формирањето на сличен патолошки процес го окупираат:

 • вишокот на железо во телото - ова може да се постигне со консумирање на храна или лекови, кои вклучуваат голема количина на оваа супстанција;
 • процедура за трансфузија на крв, особено ако се изведува неколку пати неделно. Во такви случаи, зборувајќи за појава на трансфузија на хемосидероза;
 • зголемена апсорпција на хемосидерин од органите на дигестивниот систем;
 • нарушен метаболизам на хемосидерин;
 • хипотермија на телото.

Класификација

Според степенот на преваленција на патолошкиот процес, постои:

 • генерализирана или општа хемосидероза - формирана на позадината на системскиот процес. Во такви ситуации хемосидерин се акумулира во слезината и црниот дроб, како и во црвената коскена срцевина, поради што ја менуваат бојата и стануваат 'рѓосан или кафеав;
 • локална, фокална или локална хемосидероза - се разликува по тоа што акумулацијата на интрацелуларен пигмент што содржи железо може да се спроведе и во мали области на телото, на пример, во зона на хематом и во празнината на еден од внатрешните органи. Најчесто се забележува во ткивата на белите дробови.

Според етиолошкиот фактор, хемосидерозата е:

 • основно - причините за денес остануваат непознати;
 • секундарно - се развива на позадината на појавата на некоја од горенаведените заболувања.

На самостојни видови на болеста треба да се вклучат:

 • хемосидероза на кожата;
 • идиопатска белодробна хемосидероза, која во медицинското поле се нарекува кафена пурпура на белите дробови.

Во случаи на лезии на кожата, болеста може да се појави во неколку варијации, поради што е поделена на:

 • Шамберг болест;
 • прстенестата телеангиектатична пурпура на Мајоки;
 • сенилна хемосидероза;
 • лихеноиден пигмент или пурпурен ангиодермитис;
 • окер дерматитис.

Секундарната форма на патологија исто така има своја класификација:

 • хемосидероза на црниот дроб;
 • хемосидероза на бубрезите;
 • хемосидероза на коскената срцевина;
 • хемосидероза на слезината;
 • хемосидероза со оштетување на плунковните или потните жлезди.

Симптоматологија

Клиничката слика на слична болест кај децата и возрасните е директно диктирана од типот на нејзиниот курс.

Така, идиопатската белодробна хемосидероза е претставена со такви манифестации:

 • продуктивна кашлица, односно, спутум;
 • хемоптиза;
 • недостаток на здив;
 • зголемување на температурни вредности;
 • синдром на болка со локализација во градната коска;
 • бледа кожа;
 • иктерична склера;
 • цијаноза на назолабилниот триаголник;
 • сериозна вртоглавица;
 • слабост и намалени перформанси;
 • недостаток на апетит;
 • зголемена брзина на срцето;
 • намалување на крвниот притисок;
 • истовремено менување на волуменот на црниот дроб и слезината на голем начин.

Наспроти позадината на фактот дека кафеавата индурација на белите дробови е сериозна болест, ваквата дијагноза ретко се поставува за време на животот на една личност.

Хемосидерозата на кожата првенствено се изразува во појавата на пигментни точки кои имаат кафеава и во повеќето случаи локализирани долни нозе. Покрај тоа, симптомите на оваа варијација на болеста, исто така, вклучуваат:

 • појава на хеморагичен исип или мали пигментни точки кои се движат во дијаметар од еден милиметар до 3 сантиметри;
 • вклучување во патологијата на нозете, подлактиците и рацете;
 • варијабилноста на нијансите на осип - тие можат да бидат тули-црвена, кафена, темно кафеава или жолтеникава;
 • мал пруритус;
 • формирање на петехии, нодули, лихеноидни папули и плаки на проблематичните области на кожата.
Симптоми на хемосидероза на кожата

Хемосидерозата на црниот дроб е изразена во:

 • зголемување на големината и густината на засегнатиот орган;
 • болка при палпација на проекцијата на овој орган;
 • акумулација на големи количини на течност во перитонеумот;
 • зголемен тон на крв;
 • жолтило на кожата, видливи мукозни мембрани и склера;
 • пигментација на горните екстремитети, лице и аксила.

Во случаи на инволвираност во патолошкиот процес на бубрезите, ќе се забележи присуство:

 • оток на долните екстремитети и очните капаци;
 • аверзија кон храната;
 • заматеност на урината;
 • болка во лумбалниот регион;
 • општа слабост и слабост;
 • диспепсија.

Сите горенаведени симптоми треба да се припишат на детето и на возрасните.

Дијагностика

Бидејќи хемосидерозата првенствено се карактеризира со промена на составот на крвта, сосема е природно дека основата за дијагнозата ќе биде лабораториски тестови.

Ако се појават карактеристични симптоми, треба да побарате помош од општ лекар, кој ќе изврши примарни дијагностички манипулации и ќе ги пропише општите прегледи и, доколку е потребно, ќе го упати пациентот за дополнителни совети на други специјалисти.

Првиот чекор во утврдувањето на точната дијагноза е насочен кон:

 • проучување на историјата на болеста - да се бараат патолошки фактори што доведуваат до секундарна хемосидероза;
 • запознавање со историјата на човечкиот живот - да се утврдат можните извори на примарна форма на болеста;
 • темелно физичко испитување на пациентот, кое задолжително мора да вклучува и студија за состојбата на кожата, палпација на предниот ѕид на абдоминалната празнина, мерење на пулсот и крвен притисок;
 • Детално истражување на пациентот - да се состави комплетна симптоматска слика за текот на болеста.

Лабораториските тестови се базираат на:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • PCR тестови;
 • општа анализа на урината;
 • дисферален тест;
 • микроскопско испитување на спутум.

Највредните во однос на дијагнозата се следните инструментални процедури:

 • биопсија на погодениот сегмент, односно, кожата, црниот дроб, бубрезите, белите дробови, коскената срцевина итн .;
 • спирометрија;
 • бронхоскопија;
 • сцинтиграфија;
 • радиографија на градната коска;
 • КТ и МРИ.
Спирометриска процедура

Третман

Можно е да се излечи ваквата болест со помош на конзервативни терапии применети во било која варијанта на нејзиниот тек.

Третманот со хемосидероза вклучува:

 • земајќи глукокортикоиди;
 • употребата на имуносупресиви и препарати на железо;
 • плазмафереза;
 • употреба на лекови за ублажување на симптомите;
 • вдишување на кислород;
 • криотерапија;
 • витаминска терапија;
 • лекови кои содржат калциум и ангиопротектори;
 • ПУВА терапија - со кожна хемосидероза.

Хируршката интервенција во третманот на болеста не се применува.

Можни компликации

Идиопатичната хемосидероза на белите дробови и другите видови на болеста, во отсуство на терапија, се соочува со формирање на такви последици:

Превенција и прогноза

Бидејќи во половина од случаите не е можно да се открие причината за формирање на таква болест, превентивните препораки нема да бидат специфични, туку општо. Тие вклучуваат:

 • правилна и избалансирана исхрана;
 • одржување на здрав и активен животен стил;
 • спречување на повреди и хипотермија;
 • рана дијагноза и целосен третман на патологии кои можат да предизвикаат развој на секундарна хемосидероза;
 • исклучување на медицински и хемиски интоксикации;
 • редовен превентивен преглед во здравствена установа.

На позадината на фактот дека хемосидерозата е прилично тешко да се дијагностицира, нејзината прогноза ќе биде релативно поволна - форма на кожата најдобро се толерира од страна на луѓето. Многу често, други видови на болест доведуваат до попреченост и развој на компликации, кои понекогаш стануваат причина за смртниот исход на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хемосидероза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фасциолијаза (појавување симптоми: 10 од 20)

Фасциолијазата е екстраинтестинална хелминтијаза предизвикана од патолошкиот ефект на паразитот на паренхимот на црниот дроб и жолчните канали. Оваа болест е класифицирана како најчеста хеминетска инвазија на човечкото тело. Изворот на болеста е патогенот, кој може да биде хепатичен флук или џиновски флукс. Покрај тоа, клиничарите идентификуваат неколку начини да зарази таков микроорганизам.

...
Хемолитична анемија (појавување симптоми: 9 од 20)

Хемолитичната анемија е прилично ретка болест на крвта која се карактеризира со намалување на животниот циклус на црвените крвни клетки (еритроцити). Нормално, еритроцитите живеат во просек од 3 до 4 месеци, но во присуство на анемија, овој период се намалува на две недели. Секој ден одреден дел од црвените крвни клетки се заменува со нови, кои произлегуваат од црвената коскена срцевина.

...
Мастоцитоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Мастоцитоза или пигментна уртикарија е група на болести на необјаснета етиологија која се карактеризира со репродукција на мастоцити и инфилтрација на кожата или внатрешните органи. Во вториот случај, станува збор за системска болест, која може да доведе до сериозни компликации.

...
Криптоген хепатитис (појавување симптоми: 9 од 20)

Криптоген хепатитис - е развој на воспалителниот процес во клетките на овој орган. Патологијата може да се појави или во акутна или хронична форма, но во секој случај води до формирање на опасни компликации. Неможноста да се воспостави етиолошкиот фактор се должи на изборот на широк спектар на причини од страна на специјалисти од областа на гастроентерологијата. Во некои случаи, ова се должи на фактот дека здравствената установа нема соодветна техничка основа за да помогне во утврдувањето на провокаторите на болеста.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 8 од 20)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .