Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Антифосфолипиден синдром: симптоми и третман

Антифосфолипиден синдром - главните симптоми:

Антифосфолипидниот синдром е болест која вклучува комплетен симптом комплекс поврзан со нарушен метаболизам на фосфолипидите. Суштината на патологијата лежи во фактот дека човечкото тело зема фосфолипиди за туѓи тела, против кои произведува специфични антитела.

Кој фактор е причина за формирање на таква болест кај жените, мажите и децата денес останува непозната. Сепак, лекарите разликуваат неколку предиспонирачки извори, вклучувајќи ги и инфективните процеси од вирусна или бактериска природа.

Антифосфолипидниот синдром одговара на голем број широк спектар на манифестации, меѓу кои се зголемува крвниот тонус, оштетување на кожата, формирање на згрутчување на крвта и срцеви дефекти .

За да се направи точна дијагноза, потребен е широк опсег на лабораториски тестови, кои мора да бидат надополнети без прекин со инструментални процедури и темелно испитување од страна на клиничар.

Третманот на патологијата се базира на конзервативни методи, но ако е тежок, може да биде неопходна процедура како што е плазмафереза.

Во Меѓународната класификација на болестите, таков синдром нема посебна шифра, но спаѓа во категоријата "други нарушувања на коагулацијата", и затоа кодот МКД-10 ќе биде D 68.0.

Етиологија

Причините за развој на фосфолипидни синдроми остануваат непознати, но експертите од областа на хематологијата и ревматологијата забележуваат присуство на неколку предиспонирачки фактори.

Така, мажите, жените и децата се соочуваат со формирање на слична болест во позадина:

Антифосфолипидниот синдром е исклучително опасен за бремени жени. Во оваа категорија на пациенти е најчесто забележан развој на компликации, не само со текот на периодот на гестација на детето, туку и со функционирањето на одредени внатрешни органи.

Не е можно да се утврди точниот степен на појава на патологија, меѓутоа, познато е дека во 4% случаи совршено здрави луѓе се изложени на антифосфолипидни синдроми. Вреди да се забележи дека кај жените, антителата на фосфолипидите се откриваат за време на лабораториската дијагностика неколку пати почесто отколку кај мажите. Покрај тоа, клиничарите утврдиле дека постарата личност е, толку почесто наоѓа такво отстапување, поради што детето многу ретко се развива.

Патогенеза на антифосфолипидниот синдром

Класификација

Постојат неколку главни сорти на оваа болест:

 • примарен антифосфолипиден синдром - се карактеризира со развој во отсуство на појава на болест. Нејзините причини остануваат необјаснети, но се верува дека влијаеле на оптоварената наследност, слабите инфекции и преголемата доза на лекови;
 • секундарниот APS - се разликува по тоа што се јавува како резултат на појава во било кое тело од патолошки процес на автоимуна, онколошка, ревматска, инфективна или природна природа предизвикана од лекови.

Во зависност од клиничките манифестации, се разликуваат овие специфични форми на болеста:

 • катастрофален ASF - изразен во брзиот тек, развој на неуспех на сите системи и внатрешни органи, што е предизвикано од формирање на згрутчување на крвта, големи и мали;
 • APS во комбинација со васкулитис - во такви ситуации се забележуваат воспалителни процеси во садовите;
 • синдром на хипотоммбинемија - во оваа варијанта на курсот постои недоволна количина на тромбин во крвта. Оваа супстанција е вклучена во процесот на коагулабилност и формирање на згрутчување на крвта;
 • микроангиопатски синдроми - пак, се поделени во хемолитично-уремичен синдром, тромботична или тромбоцитопенична пурпура и HELLP-синдром;
 • дисеминирана васкуларна коагулација - освен нарушување на системот за коагулација на крв и појава на згрутчување на крвта, се развиваат хеморагии.

Клиничките критериуми за антифосфолипидниот синдром не се главните фактори кои ја сочинуваат класификацијата на патологијата. Исто така, постои група на лабораториски критериуми кои го делат APS со:

 • серопозитивни - главните видови на антитела за фосфолипиди се наоѓаат кај пациент со вршење широк спектар на лабораториски крвни тестови;
 • серонегативни - антитела не се откриени во крвта на пациентот.

Симптоматологија

Антифосфолипидните синдроми се состојат од голем број на широк спектар на клинички манифестации, кои ќе се разликуваат во зависност од погодениот сегмент.

Првиот и најчест симптом на болеста е формирање на згрутчување на крвта, што може да биде венска (се јавуваат неколку пати почесто) и артериски. Вените на нозете, црниот дроб, бубрезите и мрежницата, како и церебралните артерии најчесто се вклучени во патологијата.

Тромбозата на вените на долните екстремитети ги има следните симптоми:

 • интензивен синдром на болка;
 • оток;
 • црвенило на кожата на погодениот сегмент;
 • формирање на гангрена и чиреви на болната нога.

Новиот тромб може да се одвои од ѕидовите на крвните садови и да стигне до пулмоналната артерија со протокот на крв, што доведува до појава на:

Со оштетување на бубрезите и црниот дроб, симптомите ќе бидат како што следува:

 • зголемување на обемот на органот;
 • акумулација на голема количина на течност во перитонеумот, која исто така се нарекува асцит ;
 • промени во составот на крвта, имено намалување на концентрацијата на калиум и холестерол;
 • знаци на портална хипертензија .

Ако патологијата влијае на централниот нервен систем, симптоматската слика ќе вклучува:

Клинички манифестации на антифосфолипиден синдром

Покрај тоа, симптомите на APS вклучуваат:

 • хеморагии во дигестивниот тракт;
 • инфаркт на слезината;
 • кожата еритема со локализација на дланките и нозете;
 • мрежа во живо;
 • гангрена на прстите;
 • појава на трофични чиреви на кожата;
 • моторна слабост;
 • губење на видот;
 • општа амнезија;
 • анемија ;
 • нарушување на срцевиот ритам.

Сите горенаведени симптоматски комплекси се карактеристични за возрасните и за децата, но во втората категорија на пациенти патологијата е потешка.

Антифосфолипидниот синдром кај бремени жени е претставен со следните симптоми:

 • оток на нозете и црвенило на кожата;
 • формирање на нелечечки чирови;
 • градите нежност;
 • чувство на недостаток на здив;
 • главоболки;
 • вкочанетост на екстремитетите;
 • недостаток на здив;
 • привремено нарушување на визуелната острина, координација и меморија;
 • боја на мермерна кожа;
 • спонтан абортус;
 • предвремено породување

Покрај тоа, постои голема веројатност за дете кое носи период кој развива еклампсија или прееклампсија .

Дијагностика

Поради фактот дека болеста пројавила клинички манифестации, а исто така има и специфични лабораториски абнормалности, нема проблеми со утврдување на точна дијагноза. Сепак, за да се разјасни, потребно е да се извршат инструментални испитувања и спроведување на голем број манипулации извршени директно од страна на хематолог.

Така, примарните дијагностички мерки вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста, не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - да го идентификуваат предиспонирачкиот фактор кој е најсоодветен за одредена личност;
 • собирање и анализа на животната историја - ова исто така вклучува информации за текот на бременоста;
 • темелно физичко испитување, вклучувајќи палпација на абдоменот, испитување на екстремитетите, проценка на визуелната острина и состојба на кожата, како и слушање на пациентот со фоноенскоп и мерење на тонусот на крвта;
 • Детален преглед на пациентот - за да се утврди сериозноста на симптомите кои укажуваат на варијанта на текот на болеста.

Лабораториската дијагностика вклучува:

 • општ клинички тест за крв;
 • коагулограм - за проценка на згрутчување на крвта;
 • Кумбс тест;
 • ензимска имуноанализа;
 • серолошки тестови;
 • крвна биохемија.

Инструменталната дијагноза на антифосфолипидниот синдром е насочена кон имплементација на:

 • васкуларна доплерографија;
 • Фетален ултразвук;
 • ЕКГ и ехо;
 • кардиографија;
 • Х-зраци на перитонеумот;
 • USDG на артериите и вените на нозете, крвните садови на бубрезите, црниот дроб и главата.
Спроведување на ехокардиографија

Покрај тоа, можеби ќе треба совет и испитување од такви специјалисти:

 • гастроентеролог;
 • кардиолог;
 • акушер-гинеколог;
 • нефролог;
 • педијатар;
 • нефролог;
 • терапевт;
 • ревматолог.

Третман

И покрај фактот дека клиничката слика на APS има негативно влијание врз многу внатрешни органи и системи на човечкото тело, терапијата на болеста е да се користат конзервативни методи, кои исто така се насочени кон спречување на развојот на компликации.

Третманот со лекови вклучува земање:

 • директни и индиректни антикоагуланси;
 • глукокортикоиди - со катастрофален APS;
 • антитромбоцитни агенси;
 • антибактериски агенси.

Во случаи на тежок антифосфолипиден синдром кај мажи, жени и деца, се прикажува:

 • интравенозен имуноглобулин;
 • плазмафереза;
 • трансфузија на свежа замрзната плазма.

Покрај тоа, третманот треба да вклучува:

 • примена на умерена физичка активност;
 • одбивање да остане во фиксна состојба долго време и да се вклучи во активни спортови;
 • избегнување на воздушниот сообраќај;
 • исклучување на орални контрацептиви.

Другите методи на терапија, особено традиционалната медицина, не се користат во антифосфолипидниот синдром.

Можни компликации

Доцната дијагноза на антифосфолипидниот синдром, непочитувањето на клиничките знаци и несоодветната терапија, вклучуваат формирање голем број на компликации, вклучувајќи:

За бремени жени, патологијата е полн со:

 • фетална фетална смрт;
 • спонтани абортуси;
 • предвремено породување;
 • бременост која не се развива;
 • хемолитична болест на фетусот;
 • интраутерина хипоксија на фетусот.

Превенција и прогноза

Наспроти позадината на фактот дека точните причини за развојот на болеста остануваат непознати, превентивните клинички упатства имаат за цел да ги почитуваат општите правила:

 • одржување здрав и умерено активен животен стил;
 • употребата на само оние лекови што лекарот ќе ги издаде;
 • навремен третман на бактериски и вирусни инфективни процеси, како и други заболувања кои можат да предизвикаат појава на APS;
 • Редовни посети на акушер-гинеколог се индицирани за бремени жени.

Покрај тоа, не заборавајте за превентивни прегледи во медицинска установа и крвни тестови најмалку двапати годишно.

Прогнозата, како и одговорот на прашањето - дали е можно да се излечи антифосфолипидниот синдром, ќе биде индивидуален за секој пациент. Примарен APS, кој е предмет на рана дијагноза, има поволен исход на бременоста и на трудот. Прогнозата на секундарната патологија е диктирана од основната болест. Катастрофалниот ASF е често фатален.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате антифосфолипиден синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , хематолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стеноза на крвните садови (појавување симптоми: 6 од 20)

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...
Исхемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Кардиомиопатија (појавување симптоми: 6 од 20)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Дијабетична полиневропатија (појавување на симптоми: 6 од 20)

Дијабетичната полиневропатија се манифестира како компликација на дијабетес. Болеста се базира на оштетување на нервниот систем на пациентот. Често болеста се формира кај луѓе 15-20 години по развојот на дијабетес. Фреквенцијата на прогресија на болеста до комплицирана фаза е 40-60%. Болеста може да се манифестира кај луѓе со тип 1 и 2.

...
Нодуларен периартеритис (Kussmaul-Meier болест) (појавување симптоми: 5 од 20)

Периартеритис нодоза е болест која влијае на садовите со мал и среден калибар. Во официјалната медицина, болеста се нарекува некротизирачки васкулитис. Постои име на периартеритис, болест Кусмаол-Мејер, панартеритис. Како што се развива патологијата, се формираат аневризми, се повторува оштетување не само на ткивата, туку и на внатрешните органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .