Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Системска склеродермија: симптоми и третман

Системски склеродерма - главни симптоми:

Системската склеродерма е болест која влијае на сврзното ткиво, а тоа, пак, е поддршка на рамката на сите внатрешни органи. Лицата од 30 до 40 години често страдаат од болест, жените почесто се дијагностицираат со жени отколку мажи.

Што се однесува до причините за формирање на болеста, тие и понатаму не се целосно разбрани. Клиничарите сугерираат дека автоимуните процеси или слабеењето на имунолошкиот систем на човечкото тело можат да послужат како активирач.

Склеродерма има карактеристични симптоми кои тешко се игнорираат. Типични знаци кај дете или возрасни вклучуваат затегнување на кожата, развој на Raynoud-ов синдром , лице со маски, како и повеќекратни промени во внатрешните органи, особено езофагусот и белодробното ткиво.

Дијагнозата на "системска склеродерма" е направена врз основа на информации добиени при лабораториски и инструментални испитувања, физички преглед и консултација со специјалисти од тесни области на медицината. Третман на болеста треба да бидат конзервативни техники, имено лекови, физиотерапија, терапија за вежбање и исхрана.

Во меѓународната класификација на болести, патологијата има свое значење - кодот за МКБ-10 - М34.

Етиологија

Системската склеродерма кај децата и возрасните се смета за едно од најчестите автоимуни болести, кое има стекнато карактер - второ е само системскиот лупус еритематозус . Точната причина за развојот на ова хронично нарушување на сврзното ткиво во моментов е непозната.

Сепак, поради неодамнешниот развој на молекуларната биологија, лекарите успеале да соберат голем број на предиспонирачки фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на слична болест.

Во формирањето на таков патолошки процес се вклучени:

 • генетска предиспозиција, како и присуство на колагеноза, ревматоиден артритис , Сјогрен-ов синдром , кардиопатии , нефропатија и микроангиопатии со нејасна природа кај еден од најблиските роднини;
 • текот на воспаление во телото;
 • негативни еколошки услови;
 • присуството во историјата на вирусни инфекции на акутниот тек - ова треба да вклучува инфекција со вирусот на херпес или ретровирус;
 • професионални опасности - ова е работа во која едно лице е принудено постојано да контактира со разни хемикалии, бензин или силициумска прашина;
 • слаба исхрана - главната улога игра потрошувачката на производи со низок квалитет, особено растително масло;
 • продолжена хипотермија или прегревање на телото;
 • предиспозиција за алергиски реакции;
 • неконтролирана употреба на лекови, како што се цитостатици.

Покрај тоа, постои можност дека појавата на таква болест може да биде засегната од:

Оваа болест може да се дијагностицира кај некоја личност, но најчесто нејзината манифестација е забележана кај жени на средна возраст.

Класификација

Според формата на патолошкиот процес, системската склеродерма може да биде:

 • дифузен или генерализиран - овој тип се карактеризира со широко распространети кожни лезии на екстремитетите, лицето и торзото. Покрај тоа, забележан е Рејноовиот синдром кој се развива или во исто време со нарушување на структурата на кожата, или веднаш потоа, како и рано оштетување на внатрешните органи;
 • ограничен - се карактеризира со долг изолиран тек на Raynaud-ов синдром, во кој се нарушени крвните садови. По доста долг временски период, ќе се приклучат патологии на внатрешните органи. Кожата е вклучена е ограничена - промените се забележуваат на лицето, рацете и нозете;
 • крстот е комбинација на симптоми на слична болест со други ревматолошки заболувања;
 • висцерални - во такви ситуации, внатрешните органи се оштетени;
 • малолетничка - таква форма се зборува во ситуации кога слична дијагноза е направена за децата.

Одделно, вреди да се нагласи таков услов како што е пресклеродермијата - нема нарушувања на кожата, може да се манифестира само Raynaud-ов синдром.

Од природата на текот на болеста е поделена на:

 • хроничен - во текот на голем број години, Рејноовиот синдром е единствениот клинички знак, другите типични симптоми се развиваат бавно;
 • субакутен - основата на симптомите е кожата и заедничкиот и висцерален синдром;
 • акутен е брз тек во кој кожата, зглобовите и внатрешните органи се погодени за 12 месеци.

По дејство, постојат неколку фази на системска склеродермија:

 • минимална - карактеристика на хроничен тек;
 • умерена - често се случува со субакутна;
 • максимум - ја придружува акутната форма, поретко субакутна.

Симптоматологија

Карактеристика на текот на системската склеродерма е нејзиниот полисиндромизам - тоа значи дека како се манифестира болеста ќе зависи од кој сегмент е вклучен во патолошкиот процес.

Најраниот симптом е Рејноовиот синдром, кој се наоѓа кај 99% од пациентите кои подоцна ќе бидат дијагностицирани на овој начин. Специфичноста на таквата повреда е тоа што симптомите се изразуваат само под дејство на студ или стрес , а тоа може да се забележи:

 • остар бледило на прстите на горните екстремитети;
 • сина-виолетова кожа;
 • вкочанетост на рацете;
 • болки и болки во прстите.

Вреди да се забележи дека со системска склеродерма, горенаведените манифестации може да се припишат не само на прстите, туку и на кожата на лицето, јазикот, бубрезите, хранопроводникот и другите внатрешни органи.

Во случаи на инволвираност во патологијата на кожата, ќе бидат присутни следните симптоми:

 • густа подпуха - додека кожата е речиси невозможно да се собере во пати, и со механичко влијание, се појавува дупка која не заминува долго време. Исто така, се забележува измазнување на брчките и благи изрази на лицето. Движењето на рацете е строго ограничено;
 • промена на сенка - промена на областите со зголемена пигментација и области со целосно отсуство, како и појава на "васкуларни ѕвезди";
 • формирање на мукозните мембрани на области на атрофија;
 • дупка и збрчкана кожа;
 • појавата на набори околу устата, што го отежнува целосно отворање.
Маскирно лице со системска склеродерма

Со поразот на мускулно-скелетниот систем, постојат такви знаци на системска склеродермија:

 • болки во зглобовите и мускулите;
 • утринска вкочанетост и ограничено движење;
 • деформација на прстите;
 • уништување на ноктите;
 • акумулација на калциумови соли во прстите на горните екстремитети, што се изразува во форма на бели лезии околу зглобот.

Ако постои појава на белодробна лезија кај системска склеродерма, ова може да биде:

Со вклучување во патологијата на срцето, се јавува развој на такви патолошки процеси:

 • срцева мускулна индурација;
 • перикардитис ;
 • ендокардит ;
 • болка во срцевата зона;
 • срцеви палпитации;
 • недостаток на здив;
 • повреда на функционирањето на срцето.

Оштетувањето на бубрезите се карактеризира со:

 • зголемен крвен притисок;
 • намалување на износот на урина што се ослободува дневно, во некои случаи, се забележува негово целосно отсуство;
 • зголемување на реналната инсуфициенција ;
 • зголемени нивоа на уринарниот протеин;
 • повреда на визуелната острина;
 • периоди на губење на свеста.

Фактот дека болеста поминала на дигестивниот тракт е означена со такви знаци:

Понекогаш болеста може да се прошири на нервниот систем, а потоа ќе се појават следните симптоми на системска склеродерма:

 • силна болка во рацете и нозете;
 • нарушување на чувствителноста на кожата на горните и долните екстремитети.

Покрај тоа, патологијата може да влијае на ендокриниот систем, предизвикувајќи дисфункција на тироидната жлезда.

Едем со четка со системска склеродерма

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, неопходен е цела низа дијагностички мерки, бидејќи во патолошкиот процес може да се вклучат различни сегменти.

Прво, ревматологот треба:

 • да ја проучува историјата на пациентот за пациентот и неговите блиски роднини;
 • собира и анализира животна историја на пациентот;
 • да спроведе темелен физички преглед - да ја процени состојбата на кожата и зглобовите. Ова исто така вклучува и слушање на лице со фоноенскоп;
 • Сопрашајте го пациентот детално - за да дознаете како започнала болеста и како се одвива. Ова ќе овозможи да се одреди фазата на прогресија.

Лабораториските дијагностички методи не се информативни, бидејќи отстапувањата од нормата ќе бидат благи. Сепак, извршувањето е потребно:

 • клиничка и биохемиска анализа на крв;
 • имунолошки студии;
 • општа анализа на урината.

Инструментална дијагностика на системска склеродерма може да вклучува:

 • х-зраци на коски, хранопровод, црева и бели дробови;
 • ЕКГ и ехо;
 • КТ и МРИ;
 • електромиографија;
 • капилароскопија;
 • Ултразвук на срцето;
 • биопсија на кожата, мускули, ткиво на белите дробови, бубрезите и перикардот.
Капилароскопска процедура

Покрај тоа, ќе бидат потребни консултации со гастроентеролог и дерматолог, ендокринолог и невролог, како и нефролог и терапевт.

Третман

Во моментов, невозможно е целосно да се ослободиме од склеродерма. Третманот е насочен кон запирање на симптомите, елиминирање на ефектите од промените во внатрешните органи, како и спречување на развој на компликации. Шемата за третман на болеста, пред сè, зависи од видот, степенот на оштетување на внатрешните органи и сериозноста на симптомите.

Во терапијата може да се користат следните групи на лекови:

 • ензимски супстанции;
 • антиинфламаторни лекови;
 • лекови против болки и вазодилататори;
 • имуномодулатори и витамински комплекси;
 • гликокортикостероидни хормони;
 • цитостатици и средства за подобрување на циркулацијата на крвта.

Третманот на системска склеродерма со лекови треба да се надополни со:

 • диета терапија;
 • процедури за физиотерапија - најчести од нив се сулфидни и радони бањи;
 • физикална терапија пропишана од лекарот кој присуствува на индивидуална основа за секој пациент;
 • користејќи рецепти од традиционалната медицина.

Исхрана обезбедува усогласеност со вакви правила:

 • целосно исклучување од исхраната на цврста храна;
 • збогатување со менија со растителни влакна;
 • потрошувачка на големи количества витамини и минерали;
 • високо калорични јадења;
 • намалување на количината на сол консумира;
 • изобилен режим на пиење.

Сите препораки во врска со исхраната ги обезбедува само лекарот што посетува.

Елиминацијата на склеродерма фолк лекови вклучува подготовка на лековити масти и декорации врз основа на:

 • сок од алое:
 • пелин и конска опашка;
 • подморница и хиперикум;
 • медуници и кротови;
 • коприва и равнец;
 • камилица и детелина;
 • мента и корен од глуварче;
 • малина лисја и брусница.

Во тешки случаи, може да биде потребно хемодијализа и торакална симпатектомија.

Превенција и прогноза

Бидејќи причините за системска склеродерма се целосно непознати, превентивните мерки се базираат на општи препораки, вклучувајќи:

 • отфрлање на лошите навики;
 • избегнување на стрес, хипотермија и прегревање;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • навремен третман на сите заразни процеси;
 • редовен целосен медицински преглед.

Прогнозата на болеста често е неповолна - петгодишното преживување се забележува само во 30% од случаите. Фаталниот исход се јавува на позадината на бубрежната, респираторната и срцевата слабост . Исто така, висок ризик од смрт е забележан кај оние на кои им била дијагностицирана болеста на возраст од четириесет и пет години.

Хроничната и ограничена системска склеродерма има поповолна прогноза. Што се однесува до бременоста, околу 20% завршува со спонтан абортус.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате системска склеродерма и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: ревматолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Такајасу (симптоми на појавување: 6 од 20)

Такајасу-овата болест е хронична автоимуна патологија која влијае на аортата и нејзините главни гранки. Се карактеризира со губење на пулсот во рацете и формирање на прстенести крвни садови на мрежницата.

...
Хипертензија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Хипертензија е хронична болест која се карактеризира со постојано зголемување на крвниот притисок до големи броеви поради нарушување на циркулацијата на крвта во човечкото тело. Исто така се користи за означување на оваа состојба се термини како што се артериска хипертензија и хипертензија.

...
Дебелината кај децата (појавување симптоми: 5 од 20)

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...
Стилска болест (појавување на симптоми: 5 од 20)

Стилска болест (син Juvenile ревматоиден артритис, јувенилен ревматоиден артритис) е автоимуна болест која често се дијагностицира кај лица под 16 години. Патологијата спаѓа во категоријата системски болести, односно, може да влијае на внатрешните органи.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 4 од 20)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .