Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Баротраума: Симптоми и третман

Баротраума - главните симптоми:

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, овој патолошки процес има посебен код - T70-T71.

Етиологија

Нормално, притисокот во шупливите органи одговара на надворешниот притисок. Во случај кога под влијание на одредени етиолошки фактори овој баланс е нарушен, постои негативен ефект врз ткивата на шуплините, како резултат на што се јавува развојот на баротраума.

Причината за ова прекршување може да биде следните етиолошки фактори:

 • остар потопување во вода и непочитување на прописите за безбедност;
 • остар промена на висината;
 • декомпресија за време на експлозивен бран;
 • снимање;
 • неусогласеност со правилата за безбедност за време на третманот во комората за притисок;
 • компликации по отитис ;
 • пад на притисокот за време на едем на слузницата на увото или устата;
 • депресијација на кабината на авионот, додека возилото е на висина.

Покрај тоа, треба да се забележи дека лицата со хронични отоларинголошки болести и патологии на горниот респираторен тракт се повеќе подложни на такво нарушување.

Во поретки случаи, баротраума може да биде присутна како компликација по анестезијата.

Точната етиологија на таков патолошки процес може да биде точно утврдена само од квалификуван медицински специјалист по физички преглед и сите потребни дијагностички постапки.

Симптоматологија

Во овој случај, нема општа клиничка слика, бидејќи сè ќе зависи од условите под кои се случила повредата и кои ткива биле оштетени.

Уво баротраума, доколку не се земат предвид надворешните негативни фактори, најчесто се забележува кај лица со хроничен отитис медиум и воспалителни процеси во мукозните мембрани на устата и носот.

Потребно е да се истакнат следните знаци на ушната баротраума:

 • чувство задушено во ушите;
 • крварење од средното уво, ако притисокот брзо не се врати во нормала и тапанчето е пукната;
 • губење на слухот;
 • вртоглавица;
 • тинитус;
 • гадење, што е често придружено со повраќање;
 • неподвижност на тапанчето, што ќе биде јасно видливо за време на отоскопија.

Најтежок и често со сериозни компликации е баротраумот на внатрешното уво.

Уво баротраума

Баротраумата на белите дробови претставува најголема опасност, бидејќи е полн со не само компликации, туку развој на пнеумоторакс , што е исклучително опасно за животот. Така, белодробната баротраума ќе се карактеризира со следниве симптоми:

 • недостаток на здив;
 • отежнато дишење, плитко дишење;
 • цијаноза на кожата;
 • силна болка во градите;
 • зголемено ладно потење;
 • можна загуба на свеста;
 • оток на вените на вратот;
 • над погоденото белодробно крило има куче-удар удар;
 • дисфагија;
 • артериска хипотензија.

Таквата состојба на пациентот бара итна медицинска интервенција, бидејќи е исклучително опасна за животот.

Баротраумата на забите не се карактеризира со изразена клиничка слика. Како по правило, со такво оштетување на ткивата постои силна забоболка. Во особено тешки случаи, дури и целосно распаѓање на забите е можно. Треба да се напомене дека најмногу подложни на уништување, во овој случај, оние единици кои се погодени од кариес или други заболувања на забите.

Синусната бацтраума се карактеризира со следниве симптоми:

 • силна болка во параназалните синуси, чувство на оток;
 • болка во лицето и устата;
 • епистакса;
 • тешка главоболка, без очигледна причина, што не е елиминирано со анестетички лекови;
 • гадење, што е придружено со тешка повраќање.

Во посложени случаи, може да бидат присутни симптоми на пнеумоцефалус.

Ако се појави око баротраума, тогаш ќе биде присутна следната клиничка слика:

 • при гледањето на изворот на светлината, пред очите се појавуваат спотови;
 • заматен вид;
 • болка;
 • зголемена подложност на светлосни стимули;
 • кинење.
Око баротраума

Исто така, не е исклучок од поразот на гастроинтестиналниот тракт. Во овој случај, баротраума може да биде присутна при нуркање во поголема длабочина со непочитување на прописите за безбедност.

Симптомите на баротраума на гастроинтестиналниот тракт се јавуваат со остриот пораст на површината и се карактеризираат на следниов начин:

 • надуеност;
 • чувство на полност во стомакот;
 • грчеви во цревата;
 • потпирајќи се;
 • тешка абдоминална болка.

Како по правило, во овој случај, симптомите брзо исчезнуваат и не бараат посебен третман. Сепак, во некои случаи, баротраума може да доведе до прекин, што ќе се манифестира со следните симптоми:

 • бледило на кожата;
 • зголемено потење;
 • губење на свеста;
 • тешка абдоминална болка;
 • напнатост на абдоминалните мускули.

Без оглед на тоа што предизвика таква повреда, во присуство на горенаведените симптоми, итна потреба да се побара медицинска помош, бидејќи постои висок ризик за развивање на поврзани компликации.

Дијагностика

Програмата за дијагностички мерки ќе зависи од локализацијата на патолошкиот процес.

Доколку пациентот дојде со клиничка слика на пнеумоторакс, прво се преземаат итни медицински мерки за да се спречи смртта.

Општо земено, дијагностичките активности започнуваат со физички преглед на пациентот. За време на почетниот преглед, лекарот треба да утврди следново:

 • како симптомите, нивната природа и интензитет почнаа да се појавуваат одамна;
 • под кои услови клинички знаци почнаа да се појавуваат;
 • дали имало сериозни повреди во пресрет на областа во која симптомите се почитуваат.

Дополнително, може да се препишат следните лабораториски дијагностички мерки:

 • радиографија на внатрешни органи (гастроинтестинален тракт, градите во стоечка положба);
 • КТ скенирање, МРИ;
 • отоскопија;
 • аудиометрија.
Отоскопија

Во овој случај, можеби ќе треба совет од хирург, стоматолог, отоларинголог, офталмолог.

Третман

Програмата на терапевтски мерки ќе зависи од локализацијата на патолошкиот процес.

Ако баротраума доведе до развој на пнеумоторакс или прекин на внатрешните органи (што е поверојатно ако гастроинтестиналниот тракт е оштетен), потребна е итна хоспитализација на пациентот.

Третманот на белодробната баротраума може да ги вклучува следниве итни медицински мерки:

 • вдишување на 100% навлажнета кислород;
 • трахеална интубација и пренос на пациентот на респираторни апарати;
 • пункција на плевралната шуплина под анестезија.

Терапијата со лекови може да вклучува такви лекови:

 • антибиотици со широк спектар;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • вазоконстриктор;
 • глукокортикоиди.

Доколку медицинските мерки се започнати со време, може да се избегнат компликации.

Превенција

Во овој случај, единствената ефикасна превентивна мерка е имплементацијата на сите безбедносни правила кога се во услови кои можат да доведат до остар пад на притисокот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате баротраума и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 8 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Есенцијална хипертензија (појавување симптоми: 8 од 20)

Есенцијалната хипертензија е патолошки процес кој се карактеризира со хронично зголемување на крвниот притисок. Треба да се напомене дека со оваа болест, истовремено зголемување на систолниот и дијастолниот индекс е можно.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 8 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Планинска болест (појавување симптоми: 8 од 20)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Серумска болест (појавување симптоми: 7 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .