Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Респираторен дистрес синдром: Симптоми и третман

Респираторен дистрес синдром - главните симптоми:

Респираторен дистрес синдром (RDS) е патолошки процес кој се карактеризира со респираторна инсуфициенција, придружена со не-кардиоген пулмонален едем, хипоксија, бучно, плитко дишење. Се забележува дека и покрај широк опсег на етиолошки фактори, оштетувањето на белодробната структура е во сржта на овој патолошки процес. Состојбата на rdsv (синдром кај возрасни) или rdsn (кај новороденчиња) е исклучително опасна за животот. Во отсуство на брза реанимација, постои смртоносен исход.

Етиологија

Во повеќето случаи, развојот на акутен респираторен дистрес синдром е забележан 6-24 часа по изложеноста на етиолошкиот фактор. Следниве фактори можат да го предизвикаат овој патолошки процес:

 • тешка инфективна лезија на телото - сепса , пневмонија ;
 • трансфузија на крв;
 • трансплантација на белите дробови;
 • пнеумоторакс ;
 • масивна загуба на крв;
 • предозирање со дрога или наркотични дроги;
 • обемни хируршки интервенции на виталните органи или системи воопшто;
 • труење на телото на токсични и хемиски супстанции;
 • механичко оштетување на градите;
 • течност која влегува во белите дробови - крв, повраќање, вода;
 • белодробна емболија ;
 • екстензивни изгореници;
 • разни видови на шок - болка, анафилактична , трауматична, септичка.

Треба да се забележи дека доста често постои синдром на дистрес кај новороденчињата, што може да се должи на следните провоцирачки фактори:

Покрај тоа, треба да се забележи дека предиспонирачки фактор може да биде присуството на овој синдром за време на првата бременост. Ако има таков фактор во историјата на жената на трудот, феталниот респираторен дистрес синдром е превентивно спречен.

Класификација

Постојат три патолошки фази на развој на овој синдром кај возрасни:

 • почетната фаза на оштетување - периодот во првите шест часа по изложеноста на провокативен фактор, обично не постои интензивна клиничка слика;
 • првични промени - периодот од 6 до 12 часа по почетокот на патолошкиот процес, недостаток на здив, брз пулс, сина кожа се забележани;
 • фаза на акутна респираторна инсуфициенција - од 12 до 24 часа од почетокот на развојот на патолошкиот процес, состојбата на пациентот се карактеризира со клиничката слика на акутна респираторна инсуфициенција;
 • терминална фаза - постои слика за повеќекратни откажувања на организмот , висок ризик од смрт, дури и ако се потребни вистински медицински мерки.

Како што покажува практиката, има повеќе шанси да се спаси животот на едно лице за време на развојот на првите две фази. Со развојот на полиорганската инсуфициенција, речиси е невозможно да се врати лицето во нормален живот, бидејќи постои повреда или целосно прекинување на функционирањето на виталните органи или цели системи.

Симптоматологија

Симптоми на синдром на респираторен дистрес кај возрасни

Секоја фаза на развој на оваа состојба се карактеризира со одредена клиничка слика. Во фазата на првична штета, симптомите се речиси целосно отсутни, бидејќи патолошкиот процес сè уште не влијае на виталните органи.

Со првичните промени може да се забележи таква клиничка слика:

 • отежнато дишење, дури и во мирување;
 • можна влажна кашлица со пенливи плунка и ленти од крв;
 • срцеви палпитации и срцебиења;
 • добро видлива сина кожа. Особено јасно се гледа на усните, прстите и носот.

Кога одите во трета фаза, клиничката слика се манифестира на следниов начин:

 • низок крвен притисок;
 • бучен, изнемоштен здив;
 • чувство на недостаток на кислород;
 • страв од смрт, паника;
 • синест на кожата;
 • дишењето станува наизменично и плитко;
 • чинот на дишење се изведува со помош на помошни мускули;
 • срцеви палпитации;
 • кашлица со розово плунка (боја поради присуство на крв).

Во оваа фаза од развојот на патолошкиот процес, пациентот може да ослабне или да биде делириус. Во некои случаи, постојат знаци на ментално растројство - заблуди, халуцинации.

Втората фаза е крајно опасна по живот, често фатална, и може да се манифестира во следната клиничка слика:

 • крвниот притисок се сведува на критична граница;
 • изречена недостаток на здив;
 • знаци на аритмија ;
 • остро намалена диуреза или недостаток на истата;
 • несвесност, кома.

Кај новороденчињата, синдромот може да биде дополнет со следните клинички манифестации:

 • напади на респираторен притвор кои траат повеќе од 10 секунди, особено во спиење;
 • честа регургитација;
 • симптоматологија на асфиксија е присутна.

Во повеќето случаи, во последната фаза, дури и ако се спроведуваат сите потребни медицински мерки, постои висок ризик од компликации и смрт, што е предизвикано од повреда или целосно прекинување на функционирањето на телесните системи.

Дијагностика

Дијагностичката програма ќе зависи од моменталната состојба на пациентот. Ако состојбата на пациентот е критична, прво се врши итна реанимација, потоа рендгенско зрачење на градниот кош, тест на крвта за да се утврди составот на гасот.

Општо земено, дијагностичката програма вклучува:

 • физички преглед на пациентот;
 • слушање на белите дробови со форендоскоп;
 • Х-зраци испитување на градите;
 • КТ скенирање;
 • бронхоалвеоларна лаважа со фибробронхоскоп;
 • сеопфатна биохемиска анализа на крв.

Врз основа на резултатите од испитувањето, земајќи ја предвид собраната историја и моменталната состојба на пациентот, лекарот избира најефективна тераписка тактика.

Кога го дијагностицира овој синдром кај новороденчиња, треба да се диференцира со такви патолошки состојби:

 • привремена тахипенија - може да се појави кај деца по царски рез и, по правило, брзо исчезнува;
 • конгенитална пневмонија;
 • рана сепса;
 • меконијална аспирација;
 • неразвиеност на белите дробови;
 • пулмонална хипертензија;
 • пнеумоторакс;
 • дијафрагмална хернија.

Понатамошниот третман ќе зависи од дијагнозата, етиологијата на овој патолошки процес, фазата на нејзиниот развој и општата состојба на пациентот.

Третман

Специфични тактики на третман не постојат, бидејќи ARDS не треба да се смета за посебна болест, туку како резултат на одреден патолошки процес кога се изложени на патолошки фактор на еден или друг карактер. Врз основа на ова, треба да се разбере дека основната терапија ќе биде насочена кон елиминирање на основната причина. На патот, се преземаат сите потребни медицински мерки за да се стабилизира состојбата на пациентот и да се спречи развојот на компликации.

Третманот се изведува во услови на интензивна нега и интензивна нега, бидејќи постои висок ризик од смрт или остра влошување на состојбата на пациентот.

За да се обезбеди телото со доволен кислород, се спроведува постојана терапија со кислород (преку маска). Во случај на влошување на состојбата на пациентот и во случај на тешка респираторна инсуфициенција, вештачката вентилација на белите дробови се изведува преку цевката за интубација со помош на вентилаторот.

Терапијата со лекови за отстранување на овој симптом кај возрасните може да вклучува и такви лекови:

 • антиоксиданти;
 • десензитизирање;
 • антикоагуланти за да се спречат згрутчување на крвта;
 • кардиотоника;
 • срцеви гликозиди;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • антибиотици;
 • диуретик.

Доколку постои таков симптом кај новороденчињата, медицинските интервенции, исто така, вклучуваат:

 • затоплување новороденче и одржување на оптимална топлинска состојба;
 • подржува детско дишење - оток на белите дробови, проследено со постојано снабдување со воздух со помош на маска или специјална опрема;
 • воведувањето на сурфактант.

Како по правило, со таков третман, ако нема поврзани патолошки процеси, стабилизацијата на детското дишење започнува на вториот или третиот ден.

Ако состојбата на возрасен пациент е стабилизирана, по третманот, потребна е долгорочна рехабилитација, бидејќи останува висок ризик за сериозни компликации.

Можни компликации

Овој синдром може да предизвика такви компликации:

 • пристапувањето на инфективниот процес со последователниот развој на пневмонија;
 • респираторна инсуфициенција;
 • развој на патологии на кардиоваскуларните, респираторните и дигестивните системи;
 • бронхопулмонална дисплазија;
 • дисфункција на мозокот и централниот нервен систем, што може да доведе до развој на ментална ретардација, ментални нарушувања.

Тежината на развојот на компликации ќе зависи од степенот на респираторен дистрес синдром, севкупната клиничка слика, историјата на пациентот и времето за започнување на третманот за оваа итна состојба.

Превенција

За да се спречи оваа патолошка состојба потребно е:

 • навремено лекуваат респираторни заболувања;
 • минимизирање или елиминирање на влијанието на етиолошките фактори RDSN;
 • поединци од женскиот фетус пред планирањето на бременоста да бидат испитани;
 • годишно се подложува на превентивен медицински преглед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате респираторен дистрес синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробен едем (појавување симптоми: 6 од 14)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 6 од 14)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 14)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Астматичен статус (појавување симптоми: 6 од 14)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Бронхоспазам (појавување симптоми: 6 од 14)

Бронхоспазмот е патолошка состојба која се карактеризира со појава на ненадеен напад на задушување. Напредоци поради рефлексна компресија на структури на мазни мускули во ѕидовите на бронхиите, како и поради едем на мукозната мембрана, придружени со нарушување на празнењето на спутумот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .