Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Повеќекратно откажување на органите: симптоми и третман

Повеќекратно откажување на органите - главните симптоми:

Повеќекратната органска инсуфициенција е тежок патолошки процес кој се јавува како резултат на тешка повреда, сериозна загуба на крв или било која друга состојба. Во овој случај, станува збор за прекршување или целосно прекинување на функционирањето на неколку системи на човечкото тело во исто време. Во 80% од случаите, смртта се забележува ако не се земат потребните медицински мерки за нормализирање на функционирањето на органите. Ваквата висока стапка на морталитет се должи на фактот што оштетувањето на системите или органите се случува на таков степен што е изгубена способноста за одржување на виталната активност на телото.

Етиологија

Повеќекратно откажување на органите може да се развие поради такви етиолошки фактори:

 • тешки повреди;
 • заразни болести во напредна форма;
 • последица на хемотерапија во онкологија;
 • трансфузија на крв која не е компатибилна со Rh или група;
 • тешка загуба на крв;
 • несоодветна реанимација;
 • стрес одговор на телото на промени во имунолошкиот статус (со ХИВ ), метаболички нарушувања;
 • компликации по операцијата;
 • септички процеси;
 • тешки повреди на структурата и функционирањето на дигестивниот тракт;
 • ефекти врз телото на бактериски токсини.

Клиничарите забележуваат дека во многу клинички случаи, прекршувањата на гастроинтестиналниот тракт се причина за развој на повеќекратни нарушувања на организмот. Треба да се разбере дека ниту еден од горенаведените етиолошки фактори е 100% подложност на фактот дека пациентот разви синдромот на полиорганска инсуфициенција. Но, со влијанието на одредени придружни фактори и со слаб имунолошки систем, веројатноста за развој на болеста и смртта е висока.

Патогенеза

Синдромот на неуспех на повеќе органи се развива во неколку фази:

Ваквите компликации во повеќето случаи доведуваат до смрт на пациентот, бидејќи тие вклучуваат кршење или целосно прекинување на функционирањето на виталните органи.

Непушачкиот метаболизам е провоцирачки фактор за процесите кои доведуваат до повеќекратно откажување на органите. Овој патолошки процес е реакција на телото на системско оштетување.

Исто така, пациентите може да развијат воспалителен одговор синдром, чија сериозност ќе зависи од бројот на зафатените органи. Така, патогенезата на овој синдром доведува до смрт.

Повеќекратно откажување на органите

Класификација

Клиничарите идентификуваат две фази во развојот на повеќе неуспеси на органите:

 • првиот е прекршување на размена на гасови, систем за коагулација на крв. Во крвта, количината на билирубин се зголемува и бројот на тромбоцити се намалува. Наспроти ова, постои влошување на микроциркулацијата во крвта. Оваа фаза може да се смета како "основа" за развој на бубрежна, пулмонална, хепатална инсуфициенција;
 • втората фаза е фаза на декомпензација, кога на клеточно ниво се јавуваат иреверзибилни патолошки промени. Во овој случај, наместо процесирање на јагленохидратите за енергија, започнува обработка на амино киселини. Како последица на тоа, се развива акутна срцева слабост и се забележува дисфункција на другите системи и органи на пациентот. Пациентот паѓа во кома.

Со комплетна дисфункција на двата органи, смртта се јавува кај 30-40%. Ако постои повреда или престанок на функционирањето на четири или повеќе органи, тогаш обновувањето е речиси невозможно.

Исто така, ја разликува формата на повеќекратни нарушувања на органите врз основа на механизмот на развој на болеста:

 • Една фаза - првиот ден по повредата, се забележува нарушување на размена на гасови, кое е поврзано со ренална, пулмонална и срцева слабост. Во овој случај, клиничката слика укажува на конечната компликација што води до смрт;
 • двофазен - по излегување од шок, состојбата на пациентот може да се стабилизира. Компликациите се предизвикани од септичка инфекција која се развива во текот на следните неколку дена. Во такви случаи, постои мала шанса пациентот да преживее, но со правилна и навремена реанимација.

Не е сосема точно да се смета PON како необработен патолошки процес. Медицината има познати случаи кога, со навремена реанимација, беше можно да се спаси животот на една личност.

Симптоматологија

Во PON синдромот, следнава клиничка слика се забележува:

 • респираторна инсуфициенција, недостаток на здив;
 • брз или редок пулс;
 • бледило, пожолтување или сина кожа;
 • чувство на свежина во долните и горните екстремитети;
 • знаци на олиго- или анурија (задржување на течности во телото);
 • жолта склера и други видливи мукозни мембрани;
 • чешање на кожата, која само постепено се зголемува;
 • формирање на поткожни хематоми и модринки;
 • симптоми на акутна срцева слабост;
 • знаци на диспептични нарушувања;
 • летаргија

Треба да се напомене дека не е секогаш можно да се набљудува целосната манифестација на клиничката слика на PON. Во зависност од етиолошкиот фактор и општата состојба на пациентот, во било која фаза на развој на компликации може да се појави и кома и смрт.

Дијагностика

Дијагнозата, во овој случај, е чисто индивидуална, бидејќи сè зависи од моменталната состојба на пациентот. Често, неопходна е итна реанимација за да се стабилизира состојбата на пациентот.

Дијагностичките методи зависат од моменталните симптоми на откажување на органите. Бидете сигурни дека:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • копрограм;
 • КТ скенирање, МРИ;
 • Ултразвук на внатрешните органи;
 • ХИВ тест.

Третманот ќе зависи од утврдените нарушувања, основната причина и моменталната состојба на пациентот. Доста често, ако PON е дијагностициран во втората фаза на развој, се врши само потполна терапија.

Третман

Во овој случај, не постои една програма за третман, бидејќи сè зависи од состојбата на пациентот. Во критична состојба, редоследот на активностите е како што следува:

 • вештачко одржување или целосна замена на засегнатиот орган или систем;
 • медицински интервенции насочени кон коригирање на физиолошките механизми кои довеле до оштетување на системите;
 • отстранување на основната причина;
 • стабилизација на пациентот и негово отстранување од кома.

Доколку оваа фаза на третман е успешна, се преземаат следниве чекори:

 • метаболичка корекција;
 • нормализација на киселинско-базната рамнотежа;
 • парентерална исхрана;
 • антихипоксична терапија.

Сите овие клинички активности можат да имаат позитивен ефект ако се спроведуваат навремено.

Во овој случај, невозможно е да се идентификуваат специфични методи на превенција. Во отсуство на навремени реанимациски активности, смртта е скоро секогаш забележана.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате повеќекратно откажување на органите и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хемосидероза (појавување симптоми: 5 од 15)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, меѓутоа, експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Ангиосарком (појавување на симптоми: 5 од 15)

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

...
Срцева слабост (појавување на симптоми: 4 од 15)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 4 од 15)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) (појавување симптоми: 4 од 15)

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .