Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Медијастинален тумор: Симптоми и третман

Медијастинален тумор - главните симптоми:

Медијастиналниот тумор е неоплазма во медијастиналниот простор на градите, кој може да биде различен во морфолошката структура. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои предизвикуваат појава на одредена формација, која се движи од зависност од лоши навики и опасни работни услови, завршувајќи со метастази на рак од други органи.

Оваа болест се манифестира во голем број на изречени симптоми кои се доста тешко да се игнорираат. Најкарактеристичните надворешни знаци вклучуваат силна болка , кашлица, отежнато дишење, главоболки и треска.

Основата на дијагностичките мерки се инструментални испитувања на пациентот, најинформативниот од нив се смета за биопсија. Покрај тоа, се бара медицинско испитување и лабораториски испитувања. Терапијата на болеста, без оглед на природата на туморот, е оперативна.

Етиологија

И покрај фактот дека туморите и цистите на медијастинумот се прилично ретка болест, нејзината појава во повеќето случаи се должи на ширењето на онколошкиот процес од други внатрешни органи. Сепак, постојат голем број на предиспонирачки фактори, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • повеќегодишна зависност од лоши навики, особено за пушење. Вреди да се напомене дека колку повеќе луѓе доживуваат пушење цигари, толку е поголема веројатноста за стекнување таква подмолна болест;
 • намален имунолошки систем;
 • контакт со токсини и тешки метали - ова ги вклучува и работните услови и неповолните услови на животната средина. На пример, живеат близу фабрики или индустриски постројки;
 • постојана изложеност на јонизирачко зрачење;
 • продолжена нервна напнатост;
 • лоша исхрана.

Слична болест подеднакво се среќава кај двата пола. Главната група за ризик се состои од лица на работоспособна возраст - од дваесет до четириесет години. Во ретки случаи, малигните или бенигните неоплазми на медијастинумот може да се дијагностицираат кај дете.

Опасноста од болеста лежи во широк спектар на тумори, кои можат да се разликуваат во нивната морфолошка структура, оштетување на виталните органи и техничка комплексност на нивната хируршка ексцизија.

Медијастинумот обично се дели на три спрата:

 • врвот;
 • просек;
 • дното.

Покрај тоа, постојат три делови од долниот медијастинум:

 • напред;
 • заден;
 • просекот.

Во зависност од одделот за медијастинум, класификацијата на малигни или бенигни неоплазми ќе се разликува.

Класификација

Шемата на примарна локализација на примарни тумори и цисти на медијастинумот

Според етиолошкиот фактор, туморите и цистите на медијастинумот се поделени на:

 • основно - првично формирано во оваа област;
 • секундарно - се карактеризира со ширење на метастази од малигни тумори кои се наоѓаат надвор од медијастинумот.

Бидејќи основните тумори се формираат од различни ткива, тие ќе бидат поделени на:

 • неврогенски тумори на медијастинумот;
 • мезенхимал;
 • лимфоиден;
 • тимусни тумори;
 • diembriogenetic;
 • клетки од герминативни клетки - се развиваат од примарните герминативни клетки на ембрионот, од кои сперматозоидите и јајцата мора нормално да се формираат. Таквите тумори и цисти се наоѓаат кај деца. Има две врвни инциденца - во првата година од животот и во адолесценцијата - од петнаесет до деветнаесет години.

Постојат неколку најчести типови неоплазми, кои ќе се разликуваат на местото на нивната локализација. На пример, за тумори на предниот медијастинум се:

 • тумори на тироидната жлезда. Често тие се бенигни, но понекогаш канцерогени;
 • тимома и тимус циста;
 • лимфом ;
 • мезенхимални тумори;
 • teratome

Во просек медијастинум најчестите формации се:

 • бронхогени цисти;
 • лимфоми;
 • перикардијални цисти.

Тумор на задниот медијастинум се манифестира:

 • ентерогени цисти;
 • неврогени тумори.

Покрај тоа, вообичаена практика е лекарите да изолираат вистински цисти и псевдотумори.

Симптоматологија

Прилично долг временски период, туморите и цистите на медијастинумот можат да продолжат без изразување на било какви симптоми. Времетраењето на таквиот проток се одредува од неколку фактори:

 • местото на формирање и обемот на тумори;
 • нивната малигна или бенигна природа;
 • стапката на раст на тумор или циста;
 • врска со други внатрешни органи.

Во повеќето случаи, асимптоматските неоплазми на медијастинумот се откриваат сосема случајно - за време на преминувањето на флуорографијата во однос на друга болест или заради профилактички цели.

Во однос на периодот на симптоматско изразување, без оглед на природата на туморот, првиот знак е синдром на болка во регионот на градниот кош. Нејзиниот изглед е предизвикан од стегање или ртење на формацијата во нервниот плексус или на крајот. Болката е често блага. Не е исклучена можноста за зрачење на болката во областа помеѓу рамениците, рамењата и вратот.

Наспроти позадината на главната манифестација, други симптоми на неоплазми на медијастинумот започнуваат да се придружуваат. Меѓу нив се:

 • замор и слабост;
 • треска;
 • тешки главоболки;
 • синилото на усните;
 • недостаток на здив;
 • отекување на лицето и вратот;
 • кашлица - понекогаш со крвни нечистотии;
 • нерамномерно дишење, до задушување;
 • Нестабилност со хумани ресурси;
 • прекумерно потење, особено ноќе;
 • неразумно губење на тежината;
 • зголемување на волуменот на лимфните јазли;
 • засипнатост;
 • ноќно грчење;
 • зголемен крвен притисок;
 • неразбирлив говор;
 • прекршување на процесот на џвакање и голтање на храна.

Во прилог на горенаведените симптоми, многу често се појавува мијастеничен синдром, кој се манифестира со мускулна слабост. На пример, едно лице не може да ја сврти главата, да ги отвори очите, да крене нога или рака.

Слични клинички манифестации се карактеристични за медијастиналните тумори кај деца и возрасни.

Дијагностика

И покрај разновидноста и специфичноста на симптомите на таквата болест, доста е тешко да се воспостави точна дијагноза врз основа на нив. Поради оваа причина, лекарот што посетува пропишува низа дијагностички прегледи.

Примарна дијагноза вклучува:

 • детално истражување на пациентот - ќе помогне да се одреди првиот пат на појава и степенот на интензитет на изразување на симптоми;
 • клиничка студија за историјата на пациентот и историја на животот на пациентот - за да се утврди примарна или секундарна природа на неоплазмата;
 • темелно физичко испитување, кое треба да вклучува аускултација на белите дробови и срцето на пациентот со форендоскоп, испитување на состојбата на кожата и мерење на температурата и крвниот притисок.

Општите лабораториски дијагностички техники немаат посебна дијагностичка вредност, сепак, неопходно е да се спроведе клиничка и биохемиска анализа на крвта. Проверка на крв е исто така пропишана за да се утврдат тумор маркери кои укажуваат на присуство на малигни неоплазми.

Со цел да се утврди местото на локализација и природата на туморот според класификацијата на болеста, потребно е да се спроведат инструментални испитувања, вклучувајќи:

 • Х-зраци - да се добијат информации за големината и областа на туморот;
 • торакоскопија - за инспекција на плевралниот регион;
 • Торакоскопија на плевралната празнина
 • медијастиноскопија - за проценка на состојбата на лимфните јазли на медијастинумот, трахеата, големите крвни садови и почетните делови на бронхиите;
 • КТ и МРИ - да се разјасни локализацијата на туморот и цистите на медијастинумот, како и да се одреди односот со блиските органи;
 • Биопсија е метод за добивање на потребниот материјал за последователните морфолошки студии. Често оваа постапка се изведува за време на торакоскопија или медијастиноскопија.

Третман

По потврдувањето на дијагнозата, бениген или малиген тумор на медијастинумот мора да биде хируршки отстранет.

Хируршко лекување може да се врши на неколку начини:

 • надолжна стернотомија;
 • предната-латерална или латерална торакотомија;
 • трансторакална ултразвучна аспирација;
 • радикална проширена операција;
 • палијативно отстранување.

Покрај тоа, со малигни неоплазми, третманот е надополнет со хемотерапија, чија цел е:

 • намалување на волуменот на малигни тумори - се врши пред главната операција;
 • конечна елиминација на клетките на ракот кои можеби не биле целосно отстранети за време на операцијата;
 • елиминација на тумор или циста - во случаи каде што оперативната терапија не е можна;
 • одржување на состојбата и продолжување на животот на пациентот - при дијагностицирање на болест во тешка форма.

Заедно со хемотерапија може да се користи и терапија со радиотерапија, која исто така може да биде примарен или секундарен метод.

Постојат неколку алтернативни методи за справување со бенигни тумори. Првиот од нив е постот три дена, при што треба да се откажеш од секоја храна, а само прочистената вода без гас е дозволено да пие. При изборот на таков третман, треба да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи постот има свои правила.

Терапевтска исхрана, која е дел од комплексната терапија, вклучува:

 • чести и фракционо внесување на храна;
 • целосно отфрлање на масни и зачинети јадења, нус-производи, конзервирана храна, пушени производи, кисели краставички, слатки, месо и млечни производи. Таквите состојки може да предизвикаат трансформација на бенигни клетки во клетките на ракот;
 • збогатување на оброкот со мешунки, млечни производи, свежо овошје, зеленчук, житарици, диетални првични курсеви, ореви, суво овошје и зеленчук;
 • готвење само со вриење, испарување, замрзнување или печење, но без додавање на сол или маснотии;
 • изобилен режим на пиење;
 • контрола на температурата на храната - не треба да биде премногу студено или премногу жешко.

Покрај тоа, постојат неколку народни лекови кои ќе помогнат да се спречи појавата на онкологија. Најефективни од нив се:

Цветовите од компир ќе помогнат
спречување на онкологија
 • цвеќиња од компири;
 • hemlock;
 • мед и мама;
 • златни мустаќи;
 • кајсија јами;
 • пелин;
 • бела имела.

Треба да се напомене дека независен почеток на таквата терапија може само да го влоши текот на болеста, поради што треба да се консултирате со вашиот лекар пред да користите народни рецепти.

Превенција

Не постојат специфични превентивни мерки кои можат да го спречат појавата на тумор на предниот медијастинум или било која друга локализација. Луѓето треба да следат неколку општи правила:

 • засекогаш одбиваат алкохол и цигари;
 • почитувајте ги правилата за безбедност при работа со токсини и отрови;
 • секогаш кога е можно избегнувајте емоционална и нервна пречка;
 • следете ги упатствата за исхрана;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • годишно подлежат на флуорографски преглед за профилактички цели.

Не постои недвосмислено предвидување на таквата патологија, бидејќи зависи од неколку фактори - локализација, обем, фаза на развој, потекло на неоплазмата, возрасна категорија на пациентот и неговата состојба, како и можноста за хируршка операција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Медијастинален тумор и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , хирург , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 7 од 20)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Ревматизам (појавување симптоми: 7 од 20)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Лимфом (појавување симптоми: 7 од 20)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Алвеолитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Алвеолитис на белите дробови е процес на болест во текот на кој се погодени алвеолите, проследено со формирање на фиброза. Во ова нарушување, ткивото на органот се губи, што не дозволува белите дробови целосно да функционираат и честопати доведуваат до недостаток на кислород. Другите органи во тоа време, исто така, не добиваат целосно кислород, што, пак, го нарушува метаболизмот.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .