Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденокарцином: Симптоми и третман

Аденокарцином - главните симптоми:

Аденокарциномот е процес на рак кој води до развој на малигнен тумор во жлездата и епителните клетки. Поради фактот што скоро целото човечко тело се состои од такви клетки, овој тип на рак нема ограничувања во однос на локализацијата. Во медицината, често се нарекува рак на желудникот. Точната етиологија на развојот на оваа болест во моментов е непозната. Нема ограничувања во врска со сексот. Во старосната група на ризични луѓе од 40 до 85 години, во зависност од видот на болеста.

Етиологија

Во моментов, етиологијата на овој онколошки процес не е целосно разбрана. Сепак, клиничарите идентификуваат вообичаени предиспонирачки фактори за развој на оваа болест во одредена област на човечкото тело:

 • нездрава исхрана;
 • седентарен начин на живот;
 • пушење и злоупотреба на алкохол;
 • присуство на истовремени заболувања;
 • генетска предиспозиција;
 • возрасни хормонални промени;
 • ефектите од ресектабилните интервенции;
 • долготраен третман со тешки лекови;
 • хормонска терапија;
 • дебелина ;
 • негативни ефекти на токсични или други хемикалии.

Треба да се забележи дека етиолошката слика може да варира во зависност од локализацијата на онколошкиот процес. Исто така треба да се разбере дека ниту еден од горенаведените етиолошки фактори не треба да се смета за 100% причина за рак на желудникот. Сето тоа зависи од дополнителните околности, историјата на пациентот, неговата возраст и начин на живот.

Општи симптоми

Манифестацијата на клиничката слика зависи од локацијата на болеста и степенот на нејзиниот развој. Како што покажува практиката, најчесто рак на желудникот се дијагностицира во 3-4 фази на развој, што значително го комплицира третманот и ја минимизира веројатноста за поволен исход од третманот.

Во принцип, овие чести симптоми на рак на желудникот може да се разликуваат:

 • чувство на непријатност и болка во областа на засегнатиот орган;
 • одеднаш губење на тежината;
 • проблеми со дигестивниот тракт;
 • нестабилна телесна температура;
 • нарушување на спиењето;
 • отечени лимфни јазли;
 • замор без очигледна причина;
 • намален број на црвени крвни клетки.

Сепак, треба да се забележи дека присуството на знаци на таква клиничка слика сè уште не укажува на развој на онколошкиот процес во телото. Треба да се јавите кај специјализиран медицински специјалист за испитување, а не да се само-лекувате.

Класификација

Според степенот на диференцијација, овие форми на болест се разликуваат:

 • високо диференциран аденокарцином ;
 • умерен аденокарцином ;
 • слабо диференциран аденокарцином .

Високо диференцираниот аденокарцином е вид на патологија со низок процент на компликации. Инфицираните клетки се здрави колку што е можно.

Умерено диференцирана форма - има голем број погодени клетки, метастазира. Посебна опасност лежи во веројатноста за оштетување на други органи.

Низок степен на аденокарцином е една од најнеповолните форми на рак на желудникот. Во почетната фаза, дава метастази, тешко е да се лекува.

Од типот на малигни тумори се разликуваат следниве форми на оваа болест:

 • папиларен аденокарцином (папиларен);
 • јасен клеточен аденокарцином ;
 • муцинозен аденокарцином .

Во однос на развојот на болеста, постојат четири фази. Третманот е соодветен и дава позитивни резултати во првите два типа на патологија. Во однос на третата фаза од развојот, невозможно е да се направи недвосмислена прогноза, бидејќи сè зависи од општата историја, возраста на пациентот и локализацијата на малигнитетот. Четвртата фаза на развој на рак на желудникот е речиси секогаш неработена. Во овој случај се спроведува терапија за одржување, која има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Во врска со локализацијата на болеста нема јасни ограничувања. Сепак, клиничарите забележуваат дека најчестите се следните видови на рак:

Исто така, треба да се забележи дека аденокарциномот може да влијае на матката, ректумот и дебелото црево, респираторните органи, жолчното кесе.

Аденокарцином на простатата

Најчесто се сретнува умерено диференциран аденокарцином на простатата. Низок степен на аденокарцином на таквата локализација е исклучително редок. Етиолошката слика не е дефинирана дефинитивно, меѓутоа, таквите предиспонирачки фактори се разликуваат:

 • труење со кадмиум;
 • генетска предиспозиција;
 • хормонски нарушувања.

Клиничката слика се манифестира во форма на чести патувања во тоалетот, болка во жолчното кесе, грчеви во долниот дел на стомакот и анусот. Постојат две форми на овој рак на желудникот - мал ацинарен аденокарцином на простатата и ацинарот.

Рак на дојка

Аденокарциномот на дојката е патолошка неоплазма во регионот на вродените епителни клетки на млечните жлезди. Најповолниот третман за третман е високо диференциран аденокарцином на оваа локализација. Етиологијата на овој процес на рак е следна:

 • онколошки процеси во полето на другите органи;
 • претходни тешки повреди или оперативна интервенција во подрачјето на млечните жлезди;
 • генетска предиспозиција;
 • мастопатија ;
 • хормонски нарушувања.

Клиничарите забележуваат дека аденокарциномот на млечните жлезди најчесто се открива кај жени над 40-годишна возраст и кај оние кои не ја доживеале трудовата активност.

Ендометриоиден аденокарцином

Ендометриоидниот аденокарцином е процес кој води до развој на малигни неоплазми во матката и цервикалниот канал. Според статистичките податоци, најчесто се дијагностицира кај жени после 50 години или кај оние кои имаат менопауза пред пропишаниот период.

Постојат такви форми на оваа болест:

 • јасен клеточен аденокарцином ;
 • муцинозен аденокарцином .
Форми на ендометриоидна аденокарцином

Најнеповолната слика има јасен клеточен аденокарцином, бидејќи метастазата може да влијае на серозните мембрани на абдоминалната празнина. Нешто помалку заедничка муцинозна форма на болеста.

Како што болеста напредува, може да се појават такви знаци:

 • тешко крварење за време на менструацијата;
 • напади на болка во абдоменот, кои често се даваат на долниот дел на грбот;
 • крварење во матката.

Поради фактот дека во повеќето случаи, во првата фаза, болеста се развива асимптоматски, пациентите се свртуваат кон лекарите само на фаза 3-4 од развојот на патологијата, што значително го комплицира третманот и ги намалува шансите за закрепнување.

Рак на желудникот на езофагусот

Аденокарцином на езофагусот - формирање на тумор во хранопроводникот, кој влијае на дисталниот орган. Во почетната фаза на развој е асимптоматска. Како по правило, манифестацијата на клиничката слика започнува кога луменот на хранопроводникот станува помал од 14 mm. Покрај тоа, овие симптоми може да се појават:

 • чувство на тежина во стомакот;
 • сатурација со минимална количина на храна;
 • нестабилен стол;
 • чувство на непријатност и болка во абдоменот, без очигледна причина.

Третманот вклучува речиси секогаш оперативна интервенција. Во овој случај, аденокарциномот со низок степен е најчест.

Рак на желудникот на панкреасот

Како и повеќето форми на рак на желудникот, панкреатичниот аденокарцином е асимптоматски во почетната фаза на развој. Како што се развива онколошкиот процес, се забележуваат следниве знаци:

 • епигастрични болки;
 • зголемена слезина;
 • сериозна загуба на апетитот, без очигледна причина;
 • дијареа;
 • гадење, напади на повраќање.

За третман на панкреатичен аденокарцином се користат и хируршките методи и хемотерапијата.

Треба да се забележи дека панкреатичниот аденокарцином може да предизвика развој на рак на жлезди од жолчното кесе. Самиот по себе, процесот на рак во жолчното кесе е исклучително редок.

Рак на јајници со рак на желудникот

Овариален аденокарцином е патолошки процес кој доведува до зголемување на формирањето на органот во ткивото на жлездата. Во 70% од случаите се дијагностицира цистаденокарцином на јајниците, кој припаѓа на бенигни тумори и ако третманот се започне навремено, тоа не претставува закана за животот. Предвидните фактори за развој на оваа болест се следните:

 • патолошки процеси во областа на ендокриниот систем;
 • СПБ;
 • воспалителни заболувања во урогениталниот систем;
 • честа промена на сексуалните партнери;
 • продолжена сексуална апстиненција;
 • последица на абортус.
Предвидните фактори за развој на оваријален аденокарцином

Како и повеќето форми на рак, таа е асимптоматска во почетната фаза на развој. Како што болеста напредува, може да се појави следново:

 • менструални нарушувања;
 • болка во препоните, што може да се зголеми со сексуален контакт;
 • малаксаност;
 • гадење и повраќање.

Во овој случај, аденокарциномот со низок степен е најчест.

Дијагностика

Дијагностичките мерки зависат од типот на болеста и нејзината локација. Како по правило, стандардната дијагностичка програма вклучува и лабораториски и инструментални методи за истражување:

 • општ и биохемиски крвен преглед;
 • собирање на крв за тест за тумор маркери;
 • Ултразвук на органи во кои се претпоставува развој на болеста;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • истражување на урина.

Третманот го пропишува само лекар, според резултатите од истражувањето и по точна дијагноза. Само-третманот, во овој случај, како употреба на традиционалната медицина, е неприфатлив.

Третман

Во речиси секоја форма на болеста се користи оперативна интервенција. Треба да се напомене дека операцијата не е секогаш препорачлива. Значи, ако развојот на онколошкиот процес се дијагностицира во четвртата фаза, во повеќето случаи се спроведува поддржувачка терапија, која има за цел подобрување на животната активност на пациентот.

Третманот на ракот на желудникот се изведува со следниве методи:

 • хирургија;
 • хемотерапија;
 • терапија со зрачење.

Во некои случаи, се користи комбинирана терапија.

Превенција

Како таква, не постои универзална превенција против аденокарцином. Сепак, можно е значително да се намали ризикот од развивање на овој процес на рак, ако редовно ги применувате следниве рецепти:

 • навремено лекување на сите болести;
 • правилна исхрана;
 • редовно испитување од страна на специјализирани медицински специјалисти;
 • зајакнување на имунолошкиот систем;
 • спречување на најчестите заболувања, особено во акутната сезона.

На првите манифестации на клиничката слика, треба да се побара квалификувана медицинска помош, а не да се само-лекови.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденокарцином и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот онколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тумор бубрег (појавување симптоми: 8 од 20)

Туморот на бубрезите е патолошки процес кој се карактеризира со пролиферација на органските ткива, што се манифестира во форма на очигледни квалитативни промени во структурата на овој орган. Тежината на патолошкиот процес во бубрежен тумор ќе зависи од типот на малигните или бенигни тумори. За да се утврди природата на таквата болест е можно само со спроведување на сеопфатен преглед, кој задолжително вклучува КТ (компјутерска томографија) и МНР.

...
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 8 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Рак на стомакот (појавување симптоми: 7 од 20)

Ракот на желудникот е рак кој е проследен со појава на малигна неоплазма која се формира врз основа на епителот на гастричната слузница. Ракот на желудникот, чиишто симптоми се најчести кај пациенти на возраст од 40-45 години (иако е дозволено порано ограничување на возраста од 30-35 години), е втор во инциденцата и последователна смртност, следена за рак на белите дробови кај како критериуми за споредба.

...
Лимфоцитоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Класичната медицина го смета крвта како уникатна слика за состојбата на телото. Промената на компонентите зборува за патологија, зголемувањето на лимфоцитите се нарекува лимфоцитоза.

...
Амилоидоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Амилоидозата е болка која може да влијае на сите органи во телото. Главната причина за нејзиниот развој е акумулацијата на амилоидните протеини во ткивата, кои вообичаено не треба да бидат во телото. Како по правило, ова нарушување на производството на протеини влијае врз телото на луѓето од 60 години и постари. Најопасната работа е дека АА и А1 амилоидозата може да станат "катализатор" за болести како склероза, недостаток на внатрешни органи, па дури и атрофија на екстремитетите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .