Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инфективен токсичен шок: симптоми и третман

Инфективен токсичен шок - главните симптоми:

Инфективен токсичен шок е неспецифична патолошка состојба предизвикана од влијанието на бактериите и токсините кои тие ги лачат. Таквиот процес може да биде проследен со разни нарушувања - метаболички, неврорегулаторни и хемодинамични. Оваа состојба на човечкото тело е вонредна состојба и бара итен третман. Болеста може да влијае на апсолутно секое лице, без оглед на полот и возрасната група. Во меѓународната класификација на болести (ICD 10), токсичниот шок синдром има свој код - A48.3.

Причината за ваквата болест е сериозен тек на заразни процеси. Инфективно-токсичниот шок кај децата често се формира врз основа на пневмонија . Развојот на таков синдром целосно зависи од предизвикувачкиот агенс на оваа болест, состојбата на човечкиот имунолошки систем, присуството или отсуството на терапија со лекови, интензитетот на изложеност на бактерии.

Карактеристичните симптоми на болеста се комбинација од знаци на акутна циркулаторна инсуфициенција и масивен воспалителен процес. Често, надворешното изразување се развива доста брзо, особено во првите неколку дена од прогресијата на основната болест. Првиот симптом е тешка треска. Малку подоцна, зголемено потење, интензивни главоболки, грчеви, епизоди на губење на свеста. Кај децата, овој синдром се манифестира поинаку - честа повраќање, која нема никаква врска со внесот на храна, дијареа и постепено зголемување на болката.

Дијагнозата на инфективниот токсичен шок се состои од откривање на патоген во крвниот тест на пациентот. Третманот за болести се базира на употреба на лекови и специјални решенија. Бидејќи овој синдром е многу сериозна состојба, пред пациентот да влезе во здравствената установа, треба да му се даде прва помош. Прогнозата на синдромот на токсичен шок е релативно поволна и зависи од навремена дијагноза и ефективна тактика на лекување. Сепак, веројатноста за смрт е четириесет проценти.

Етиологија

Причините за прогресија на оваа состојба се комбинација на протокот на акутен инфективен процес и ослабен човечки имунитет. Овој синдром е честа компликација на следниве болести:

Други неспецифични фактори за развој на инфективен и токсичен шок кај децата и возрасните се:

 • хирургија;
 • секое прекршување на интегритетот на кожата;
 • абнормална генеричка активност;
 • комплициран абортивен абортус;
 • алергиски реакции;
 • ХИВ или СИДА ;
 • злоупотреба на супстанции.

Друга причина за појава на таква состојба е употребата на женски хигиенски тампони. Ова се должи на фактот дека за време на употребата на таков објект за време на менструацијата, Staphylococcus aureus може да влезе во женското тело, кое произведува опасни токсини. Често болеста ги напаѓа девојчињата и жените на возраст од петнаесет и триесет години. Смртноста во овој случај е шеснаесет проценти. Дополнително, забележани се случаи на појава на такво нарушување поради употреба на вагинални контрацептиви.

Патогенезата на инфективниот токсичен шок се состои во влегување на голем број токсични супстанции во циркулаторниот систем. Овој процес вклучува ослободување на биолошки активни супстанции, што доведува до нарушување на циркулацијата на крвта.

Видови

Постои класификација на токсичен шок синдром, во зависност од степенот на неговиот развој. Оваа поделба се базира на сериозноста на симптомите. Така, емитираат:

 • почетниот степен е кога крвниот притисок останува непроменет, но срцевиот ритам се зголемува. Може да достигне сто дваесет отчукувања во минута;
 • умерена тежина - се карактеризира со прогресија на симптомите на кардиоваскуларниот систем. Придружено со намалување на систолниот крвен притисок и зголемениот пулс на срцето;
 • тежок степен - значителен пад во систолниот тон (притисок достигнува седумдесет милиметри жива). Го зголемува индексот на индекс на шокови. Често постои треска и намалување на обемот на емитирана урина;
 • комплицирана фаза - се карактеризира со развој на неповратни промени во внатрешните органи и ткива. Кожата на пациентот зема заземлена нијанса. Често означени кома.

Во зависност од патогенот се разликуваат:

 • Стрептококен синдром - се јавува после породување, инфекција од рани, сечења или изгореници на кожата, а исто така е компликација на заразни нарушувања, особено пневмонија;
 • стафилококен токсичен шок - често се развива по хируршки операции и употреба на хигиенски тампони;
 • бактериски токсичен шок - се јавува поради инфекција на крвта и може да ја комплицира секоја фаза на сепса.

Симптоми

Симптомите на токсичен шок се карактеризираат со брза манифестација и засилување. Главните карактеристики се:

 • намалување на крвниот притисок, зголемување на срцевите отчукувања;
 • ненадејно зголемување на телесната температура, до треска;
 • интензивни главоболки;
 • напади на повраќање кои не се поврзани со јадење;
 • дијареа;
 • стомачни грчеви;
 • болка во мускулите;
 • вртоглавица;
 • запленувања на напади;
 • епизоди на краткотрајно губење на свеста;
 • смрт на ткиво - само во случаи на инфекција поради повреда на интегритетот на кожата.

Покрај тоа, развојот на срцева , респираторна и ренална инсуфициенција . Таквиот синдром кај малите деца е изразен со посилни знаци на интоксикација и постојани скокови во крвниот притисок и пулс. Синдром на токсичен шок од тампоните е изразен со слични симптоми, што е поврзано со осип на кожата на стапалата и дланките.

Компликации

Честопати, луѓето ги земаат симптомите за студ или инфекција, поради што не брзаат да побараат помош од специјалисти. Без навремена дијагноза и третман може да се развијат голем број на неповратни компликации на инфективниот токсичен шок:

 • нарушена циркулација на крвта, предизвикувајќи внатрешни органи да не примаат соодветна количина кислород;
 • акутна респираторна инсуфициенција - формирана поради тешки лезии на белите дробови, особено ако појавата на синдромот беше предизвикана од пневмонија;
 • оштетена згрутчување на крвта и зголемена веројатност на згрутчување на крвта, што може да предизвика изобилство крварења;
 • бубрежна инсуфициенција или целосен неуспех на овој орган. Во такви случаи, третманот ќе се состои од доживотна дијализа или операција на трансплантација.

Ненавремената итна медицинска нега и несоодветна терапија доведуваат до смрт на пациентот во рок од два дена откако ќе се изразат првите симптоми.

Дијагностика

Дијагностичките мерки за синдром на токсичен шок се насочени кон откривање на предизвикувачкиот агенс на болеста. Пред да изврши лабораториски и инструментални испитувања на пациентот, лекарот мора внимателно да ја проучува историјата на болеста на лицето, да го одреди интензитетот на симптомите и да спроведе испитување. Ако употребата на тампони била причина за појава на таква состојба, тогаш на пациентот нужно е даден преглед од страна на гинеколог.

Други дијагностички методи вклучуваат:

 • општи и биохемиски анализи на крвта - главен начин да се идентификува предизвикувачкиот агенс;
 • мерење на количината на емитирана урина дневно - со таква болест, обемот на дневна урина ќе биде многу помал отколку кај здраво лице;
 • инструментални испитувања, кои вклучуваат КТ, МРИ, ултразвук, ЕКГ, итн. - со цел да се утврди степенот на оштетување на внатрешните органи.

Искусен специјалист може лесно да го идентификува токсичниот шок од изгледот на пациентот.

Третман

Пред спроведување на терапија во здравствена установа, неопходно е да се обезбеди итна прва помош на пациентот. Таквите настани се состојат од неколку фази, кои вклучуваат:

 • избавување на жртвата од тесна и блиска облека;
 • обезбедувајќи хоризонтална положба, така што главата е малку подигната во однос на целото тело;
 • грејач мора да се стави под нозете;
 • дозволи да тече свеж воздух.

Овие дејства ја ограничуваат итната грижа што не ја врши специјалист.

По транспортирањето на пациентот во медицинска установа, интензивниот третман на инфективниот токсичен шок започнува со помош на лекови. Често, хормонските супстанции, антибиотиците и глукокортикоидите се користат за активно уништување на бактериите. Употребата на лекови е индивидуална и зависи од предизвикувачкиот агенс на болеста.

Ако инфекцијата се должи на употреба на тампони или вагинални контрацептиви, третманот е веднаш да ги отстрани од телото. За ова може да биде потребно стружење, а шуплината се третира со антисептички препарати.

Превенција

Превентивните мерки од синдром на токсичен шок се состојат од почитување на неколку правила:

 • навремено отстранување на болести кои можат да предизвикаат развој на слична состојба. Во повеќето случаи кај деца и возрасни тоа е пневмонија;
 • секогаш ја следи чистотата на кожата, и во случај на нарушување на интегритетот, веднаш третирајте ја погодената област со антисептички супстанции;
 • земете паузи во употребата на тампони за време на менструацијата. Алтернативни влошки и тампони на секои два периода, како и навремено да се промени таков хигиенски производ.

Прогнозата на болеста ќе биде поволна само ако навреме се обезбеди прва помош, причината за оваа состојба е идентификувана и се започнува со лекување.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате инфективен токсичен шок и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Труење со арсен (појавување симптоми: 9 од 19)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Свинскиот грип (H1N1) (појавување симптоми: 8 од 19)

Х1Н1 грип или "свински грип" е акутна вирусна болест која влијае и на возрасните и на децата. Името "свински грип" се должи на неговата прва манифестација кај домашни животни. Особено, токму свињите. Првично, грипот Х1Н1 беше карактеристичен само за САД, Африка и Јапонија. Неодамна, свинскиот грип во Русија, исто така, стана прилично честа болест. Најголемата опасност од болеста е дека вирусот е способен да мутира. Нема исклучок фатален.

...
Серумска болест (појавување на симптоми: 8 од 19)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Ласа треска (појавување симптоми: 8 од 19)

Ласа треска е вирусна инфекција предизвикана од вирусот со истото име. Најчесто во африканските земји. На други континенти е исклучително редок. Провокатор на болеста е специфичен микроорганизам кој најчесто го пробива човечкото тело преку дигестивниот тракт. По инфекцијата, ги инфицира виталните внатрешни органи и крвните садови.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 8 од 19)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .