Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на Паџет: Симптоми и третман

Ракот на Паџет - главните симптоми се:

 • Потечени лимфни јазли
 • Исцедок на брадавиците
 • Брадавица капка
 • Црвенило на брадавицата
 • Запечатете го во областа на брадавиците
 • Чешање во областа на брадавицата
 • Рани на брадавицата
 • Болката брадавица
 • Пилинг во областа на брадавиците
 • Ерозија на брадавицата
 • Иритација во областа на брадавицата
 • Кожата се менува над брадавицата
 • Горење во областа на брадавиците

Рак Пеџет - рак карактеризиран со појава на неоплазма во изола или на самата брадавица. Оваа болест е исклучително ретка - главно кај жени над 50 години. Меѓутоа, повремено, претставниците на посилниот пол исто така се соочуваат со оваа патологија - тие имаат рак на пагет, има фулминантен курс со брзото ширење на метастази низ телото и висока стапка на морталитет кај пациентите. Поврзан со минливоста на патологијата кај мажи со мали млечни жлезди, со што клетките на ракот стигнуваат до лимфните јазли побрзо и лесно и се шират низ телото, влегувајќи во други органи.

На фер, треба да се каже дека ракот на Паџет може да се појави и во некои други делови на човечкото тело, каде што постои голема акумулација на апокрини потни жлезди. Особено, кај жените тоа е област на вулвата, а кај мажите тоа е област на пенисот. Покрај тоа, образованието за рак може да се наоѓа во препоните област. Таквата патологија се јавува само кај 3% од случаите на сите досега познати патологии на рак. Прогнозата на болеста е поповолна ако е пропишана рана дијагноза и третман, но дури и ова не гарантира дека во постоперативниот период жената (човекот) нема да има релапси, што е поврзано со агресивноста на туморот.

Причини

Како и во случајот со повеќето други патологии на ракот, причините за појава на оваа болест кај жена или маж сеуште не се изучуваат. Постојат, како и секогаш, претпоставки за можното влијание на одредени фактори врз формирањето на тумори. Според првата теорија, причините за развојот на тумор во брадавицата и арената се миграцијата на атипичните клетки долж млечните канали и нивната фиксација во областа на ареолата. Оваа теорија има најголем број на приврзаници, бидејќи во 95% од случаите ракот на Паџет е комбиниран со друга форма на рак на дојка , имено интрадермална.

Во овие 5% случаи, кога ракот на Пеџетот на млечната жлезда не е комбиниран со други форми на рак, се вели дека развојот на брадавичните епителски клетки или ареолата кај атипичните е причина за нејзиниот развој. Провокативните фактори, како што се повреди на градите или хирургија, исто така може да предизвикаат патологија. Исто така, провоцирачките ефекти имаат карциногени, за кои се знае дека придонесуваат за трансформација на нормалните клетки во малигни.

Исто така, постои и генетска теорија за развојот на патологијата, според која луѓето се разболуваат со тоа неколку пати почесто ако веќе има случаи на такво формирање на рак во семејната историја. Генетската предиспозиција е почеста кај мажите.

Клиничка слика

Симптоми на Паџет

Симптомите на оваа патологија, како што е ракот на Паџет, зависат од неговата форма. Болеста е од три вида:

 • хроничен егзематоид;
 • акутен егзематоид;
 • псоријатична форма.

Имињата на овие форми зборуваат за себе - кога псоријатичката област на брадавицата или арената е покриена со плаки и скали кои изгледаат како псоријаза. Во акутниот екзематоид во истата област се формираат ситнозрнести оси, кои се излачуваат и станат влажни, а во хронична форма, овие манифестации се покриваат со коркови, под кои останува плачната површина. Исто така постојат и тумор и улцеративни форми во кои туморите или улцерациите се формираат на кожата на дојката во областа на брадавицата.

За жал, можно е да се открие болест кај себе само во фазата на нејзиниот активен развој, бидејќи нејзините почетни симптоми можат или да бидат целосно отсутни или да бидат неизлечиви и да не се наруши лицето. Најчесто, во раните фази на болеста е откриен случајно, за време на рутински преглед или со намерна цитологија за да се спречи онкопатологија. Се разбира, има многу малку луѓе кои го следат нивното здравје, а превентивни испитувања на уште помалку луѓе се случуваат, па затоа прогнозата на болеста е во повеќето случаи неповолна, бидејќи се открива во подоцнежните фази. Значи, со присуство на метастази, едно лице може да живее околу една година, без метастази и со навремен третман - околу 3 години.

Така, симптомите на оваа патологија, како што е ракот на Паџет, не се специфични, па затоа не предизвикуваат загриженост. Првите симптоми кои можат да се појават ако жената или човекот ја развиваат оваа болест се:

 • иритација во областа на брадавицата;
 • пилинг во областа на брадавицата;
 • влечење на брадавицата или нејзино повлекување.

Типично, пилинг и црвенило исчезнуваат ако жената почнува да ја размачка брадавицата со кортикостероидна маст, па смета дека има алергии или форма на дерматитис . Депресијата на брадавицата се оценува како физиолошка состојба и, исто така, не предизвикува загриженост. Ако дијагнозата не е направена, болеста се развива и се појавуваат позначајни симптоми:

 • испуштање од брадавицата;
 • промени на кожата на градите во областа над брадавицата;
 • чешање и горење во областа на брадавицата;
 • брадавицата е покриена со рани или ерозии.

Може исто така да има грутка во областа на брадавицата, болка и црвенило.

Симптомите продолжуваат да напредуваат без лекување - печат се протега од брадавицата до градите, се појавуваат нелечива чирови покриени со кора, забележана е нехарактеристична полнота или брчки на кожата на дојката. Симптомите најчесто се наоѓаат само на една града, во ретки случаи се јавува билатерална штета.

Како и со било која друга онколошка болест, постои зголемување на лимфните јазли што се наоѓаат најблиску до туморот. Во најновата фаза, можно е појава на крвав исцедок од брадавицата - прогнозата во оваа фаза на болеста е крајно неповолна, а очекуваниот животен век на пациентот со оваа фаза е не повеќе од 3 месеци.

Дијагноза и третман

Лесно е да се дијагностицира рак на брадавицата - само визуелно испитување на пациентот за да се сугерира присуство на онкологија. За да се потврди дијагнозата се користат инструментални методи како што се:

 • Ултразвук;
 • мамографија;
 • сцинтиграфија;
 • МНР;
 • биопсија.

Исто така се доделува на лабораториски тестови, вклучувајќи тумор маркери.

Ако ракот на брадавицата е откриен во рана фаза, третманот може да биде помалку радикален отколку кога болеста е откриена во подоцнежните фази. Третманот ќе се состои од ексцизија на туморот и околните ткива со зачувување на самото млечно жлезда. Потоа се пропишуваат хемотерапија и радиотерапија, што овозможува трајно уништување на клетките на ракот.

За жал, како што веќе рековме, ракот на Пеџет ретко се открива во рана фаза, па почесто хируршката терапија е многу радикална и се состои или во отстранување на целата млечна жлезда и мускулот под него, или при отстранување на градите, пекторални мускули и лимфни јазли - радикални мастектомија. Покрај хемотерапијата и радиотерапијата со гама зраци, се пропишуваат хормони - сето тоа овозможува да се избегнат рецидивите и да се направи поконзистентна прогнозата на болеста, давајќи им можност на лицето да живее 3-5 години.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на Паџет и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аденома на дојка (појавување симптоми: 4 од 13)

Аденомот на градите е образование кое често има бениген тек и се состои од ткива на жлезди или влакнести епителии. Вреди да се забележи дека главната ризична група се состои од млади жени, а по 45 години патологијата практично не е дијагностицирана.

...
Рак на дојка (појавување симптоми: 3 од 13)

Ракот на дојката е болест која е придружена со формирање на епителијална туморска маса во градите, во која нејзиниот раст се јавува од каналите на жлездата или од нејзините сегменти. Ракот на дојката, чии симптоми може да се засноваат на поразот на една или двете жлезди во исто време, е една од најчестите патологии на туморот (рак) кај жените.

...
Микробен егзема (појавување симптоми: 3 од 13)

Микробен егзема е прилично честа разноликост, бидејќи во сите дијагностицирани егземи кај сите пациенти е дијагностициран кај 27% од случаите. Се разликува по тоа што не е независна болест, но се развива во претходно зафатено од било какви патолошки фокуси на кожата.

...
Мастопатија (појавување на симптоми: 2 од 13)

Мастопатијата е бенигна (во најголем дел од случаите) болест на дојка која се јавува на позадината на хормоналната нерамнотежа во женското тело. Мастопатија, симптоми кои се јавуваат кај жени од репродуктивната возрасна група (во период од 18-45 години), се карактеризира со развој на патолошки процеси во ткивата на жлездите во форма на раст.

...
Цистична мастопатија (појавување симптоми: 2 од 13)

Фиброцистичната мастопатија е патологија која е фиброцистична по природа, која се карактеризира со брза пролиферација на клетките во ткивата на млечните жлезди, како и абнормален однос на компонентите на епителот и сврзното ткиво. Оваа болест во медицината спаѓа во групата на диспластични процеси на бениген тек кај болестите на млечната жлезда.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .