Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дислипидемија (хиперлипидемија): симптоми и третман

Дислипидемија (хиперлипидемија) - главните симптоми:

Дислипидемијата (хиперлипидемија, хиперлипопротеинемија) не е болест - тоа е само знак што укажува на кршење на метаболизмот на мастите. Се карактеризира со промена на односот на крвните липопротеини и мастите. Главната опасност од ова прекршување е неговата способност да доведе до атеросклероза, што, пак, предизвикува развој на тешки патологии на срцето и крвните садови - миокарден инфаркт, хипертензија, мозочен удар. Затоа, третманот на оваа повреда треба да биде навремен.

Во повеќето случаи станува збор за абнормално покачено ниво на липиди во крвта - оваа патолошка состојба се нарекува хиперлипидемија. Хиперлипидемијата зависи од начинот на живот на лицето - недоволното ниво на мобилност, нездравите навики во исхраната, земањето одредени лекови, алкохолот и пушењето може да доведат до развој на оваа состојба. Според МКБ-10, оваа патолошка состојба е код Е78, и понекогаш е вродена или стекната.

Механизмот за развој на таквата патолошка состојба, како што е дислипидемијата, лежи во особеностите на транспортот на мастите со крв. Оваа функција ја вршат три типа на липопротеини (комплексни липидно-протеински комплекси): LDL (липопротеини со мала густина), VLDL (липопротеини со многу ниска густина) и HDL (липопротеини со висока густина). Проблемот е во тоа што ЛДЛ не е доволно сигурно возило, па кога ќе го транспортираат холестеролот од црниот дроб до клетките, дел од него се губи и се депонира на ѕидовите на крвните садови, со што се предизвикува формирање на плакети на холестерол. Овој вид на холестерол се нарекува "лошо".

Што се однесува до ХДЛ, тоа е одлично средство за масни клетки, и затоа, кога липидите се отстранети од клетките кои користат ХДЛ, тие никогаш не се депонирани или "изгубени" - холестеролот се нарекува "добар". Всушност, холестеролот не е добар и лош, разликата е само во комплексите на липид-протеини во кои се транспортира. Така, дислипидемијата се развива кога ЛДЛ губи голема количина на липиди кои се спојуваат на ѕидовите на крвните садови. И ова се случува кога тие се во вишок во телото, па велат дека погрешниот начин на живот е поттик за развој на ова нарушување, што доведува до атеросклероза .

Причини

Дефинитивно името на причините за ова прекршување е невозможно. Во исто време, во зависност од механизмот на развој, експертите зборуваат за примарната, секундарната и нутритивната форма на патолошката состојба. Примарната е исто така наречена наследна, и таа е асоцирана со генетски мутации, па затоа нејзините причини се дефекти кои можат да бидат содржани во гените на еден или двата родители и се пренесуваат генетски.

Шема за формирање на дислипидемија

Секундарно се јавува како последица на патолошките состојби на разни органи и системи на телото. Особено причините за оваа форма на прекршување се: дијабетес мелитус , хипотироидизам , хронична ренална инсуфициенција , заболување на црниот дроб.

Алиментарна дислипидемија се развива кога се внесува премногу маснотии. Покрај тоа, оваа форма се вели ако се развила додека земале одредени лекови. Причините можат да бидат во присуство на човечки предиспонирачки фактори, како што се:

 • лоши навики;
 • нездрава исхрана;
 • абдоминална дебелина;
 • возраст над 50 години.

Луѓето со семејна историја, односно оние кои имале или имале пациенти со коронарна срцева болест или имале срцев удар , имаат поголем ризик за развој на нарушување како што е хиперлипидемија од луѓе чии роднини никогаш не страдале од кардиоваскуларни патологии. -Вакуларен систем.

Класификација

До денес, класификацијата на таквата патолошка состојба има неколку насоки. Главната класификација се смета за Фредриксон, според која се разликуваат следните видови на хиперлипидемија:

Првиот тип (1) е доста редок и причината за развојот на таквата дислипидемија е ензимскиот дефицит во телото. Вториот тип (2а) е најчестиот тип на нарушување, а се јавува поради мутации во гените. Наследни дислипидемии припаѓаат на овој тип. Третиот тип (2б) е исто така честа појава и овој тип ја развива и наследна хиперлипидемија и комбинирана, односно, како резултат на комбинација на наследни фактори и фактори на животната средина (исхрана, болести на внатрешните органи).

Дислипидемијата тип 3 се карактеризира со зголемување на нивото на ЛДЛ и триглицериди во крвта. Хиперлипидемијата тип 4 има ендогено потекло, што се карактеризира со зголемени нивоа на VLDL. И, конечно, тип 5 дислипидемија, исто така, се однесува на наследни нарушувања кои се јавуваат кога нивото на холиномикрон се зголемува во крвта.

Современата медицинска класификација на ова нарушување разликува неколку форми според механизмот на развој, меѓу кои се и претходно споменатите примарни, секундарни и алиментарни дислипидемии. Но, класификацијата на наследна хиперлипидемија зависи од тоа кој родител му го даде на детето дефектен ген. И во овој случај, хиперлипидемиите се моногени, хетерозиготни и хомозиготни.

Исто така, постои класификација на оваа повреда во зависност од тоа кои липиди се содржани во крвта. Според оваа класификација се разликуваат изолирани и комбинирани дислипидемии. Кодот за ICD 10 е изолирана форма во која холестеролот е покачен во крвта - E78.0. МКБ кодот 10 од комбинираната форма, во кој не се зголемува само нивото на холестерол, туку и нивото на триглицериди - Е78.2.

Симптоми

Невозможно е недвосмислено да се наведат симптомите на таква повреда на метаболизмот на мастите како дислипидемија, бидејќи, како што е споменато погоре, ова не е болест, туку знак за тоа. Во повеќето случаи, кога веќе е забележана хиперлипидемија во крвта, лицето се жали на симптомите на срцеви и васкуларни заболувања.

Ова се симптоми како што се:

 • дебелина ;
 • недостаток на здив;
 • зголемување на крвниот притисок.

Симптоми кои се карактеристични за метаболичко нарушување на маснотиите се:

 • ксантоми;
 • xanthelasma;
 • липоиден лак на рожницата.
Xanthelasma век

Ксантомите се мали поткожни јазли кои можат да се лоцираат на грбот, нозете, рацете, стомакот. Xanthelasmas се рамни формации кои содржат холестерол во себе и главно се наоѓаат на очните капаци. Ако зборуваме за липоидниот лак на рожницата, тоа значи таложење на холестерол по должината на надворешната контура на рожницата, која изгледа како блескава лента.
Овие симптоми можат јасно да кажат дека едно лице има развиено хиперлипидемија, што значи дека ако не препишете третман, постои голема веројатност дека наскоро ќе развие атеросклероза со сите последователни последици.

Имајте на ум дека симптомите на таквото нарушување како хиперлипидемија немаат важна дијагностичка вредност, бидејќи тие се карактеристични за многу болести. И бидејќи хиперлипидемијата е само лабораториски показател за метаболизмот на оштетените масти, главниот дијагностички критериум е липидограмот.

Третман

За третман на патолошка состојба како што е хиперлипидемија, за да биде ефективна, таа мора да биде индивидуална и комплексна. Пациентите се прикажани промени во животниот стил:

 • зголемен физички напор;
 • нормализација на спиењето и будност;
 • ограничување на внесот на алкохол и напуштање на пушењето;
 • избегнување на стрес и конфликтни ситуации.

Исхраната е важна во третманот. Прво на сите, исхрана со такво патолошко нарушување како дислипидемија, бара одвојување на храна во мали делови, што треба да се земаат најмалку 6 пати на ден. Покрај тоа, исхраната вклучува отфрлање на внесот на животински масти, како и производи богати со холестерол.

Правилната исхрана за луѓето со таква повреда треба да биде трајна, односно да стане свој начин на живот.

Ако зборуваме за третман со лекови, се состои во земање на лекови како што се:

 • инхибитори на адсорпција на холестерол;
 • статини;
 • јонска размена смоли;
 • фибрати;
 • Омега-3 полинезаситени масни киселини.

Екстракорпоралниот третман е исто така индициран кај пациенти со оваа дијагноза. Особено, таквиот третман се користи во случаи кога едно лице има тешка форма на нарушување - атерогена дислипидемија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дислипидемија (хиперлипидемија) и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дебелината (појавување симптоми: 3 од 6)

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

...
Хиперволемија (појавување симптоми: 3 од 6)

Хиперволемија - повреда на циркулирачкиот волумен на крв во крвните садови во насока на зголемување. Во медицината, оваа состојба е поделена на едноставна, олигоцитемска и полицитемична. Тие се разликуваат во зависност од нивото на хематокрит. Постои, исто така, хиперволемија во пулмоналната циркулација - изолиран тип на хиперволемија, кој исто така се нарекува пулмонална хипертензија.

...
Лево вентрикуларна хипертрофија (појавување симптоми: 2 од 6)

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...
Атеросклероза (појавување симптоми: 2 од 6)

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

...
Коронарна артериска болест (појавување на симптоми: 2 од 6)

Коронарната срцева болест (CHD) е патолошки процес во текот на кој се предизвикува лезија на миокардот поради оштетено движење на крв во коронарните артерии. Затоа медицинската терминологија сугерира друго име за болеста - коронарна срцева болест. Во првата фаза на формирање, болеста се развива асимптоматски и само откако пациентот може да дојде до напад на ангина. Патологијата може да се третира со лекови или хирургија. Тука се одредува степенот на оштетување на патологијата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .