Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цијаноза: Симптоми и третман

Цијаноза - главните симптоми:

 • Цијаноза на кожата
 • Синови на екстремитетите
 • Син назолабијален триаголник
 • Цијаноза на ноктите
 • Мукозна цијаноза
 • Сини фаланги
 • Сини уши
 • Сини стапала

Цијанозата на кожата и мукозните мембрани е појава на неприродна синкава нијанса на одредени делови од телото и мукозните мембрани, што може да се појави и кај детето и кај возрасните. Според медицинските истражувања, оваа патолошка состојба е предизвикана од фактот дека постои зголемена количина на абнормален хемоглобин во крвта, што ја прави неговата боја да изгледа како сина. Во исто време, недоволно сатурација на крв со кислород, како резултат на која, на одредени делови од телото, крвта не се обезбедува во потребниот волумен, што предизвикува цијаноза на кожата и мукозните мембрани.

Во некои случаи, оваа патолошка состојба е исклучително тешка, како што е проследена со задушување. И ако пациентот во таква состојба не добие лекарска помош во времето, постои висок ризик од неговата смрт.

Сорти и причини

Најчеста појава е акроцијаноза, која се карактеризира со промена на бојата на кожата на дисталните делови на телото, односно на екстремитетите, лицето. Акроцијанозата претежно се развива кај пациенти со срцева патологија и може да биде индикација за развој на срцева слабост кај деца или возрасни. Кај возрасните, акроцијанозата е исто така знак на атеросклероза , васкуларна дистонија , варикозни вени и некои други патологии. Но, патологијата се наоѓа кај бебиња кои немаат абнормалности во развојот на кардиоваскуларниот систем.

Цијанозата е локализирана во овој тип на патологија на рацете и нозете, на ушите, врвот на носот и усните. За новороденчињата во првите денови на животот, акроцијанозата е нормална појава, бидејќи нејзините бели дробови сè уште не се целосно функционални, што се манифестира со недоволно снабдување со крв со кислород. Акроцијанозата е поизразена кога бебето плаче, прави прекумерни напори за време на хранење или покажува анксиозност.

Важно е да се разбере дека постојат различни видови на оваа патолошка состојба. Значи, во медицинската пракса зборуваат за централна и локална цијаноза. Централна цијаноза се развива во случаи каде артериската крв не е доволно заситен со кислород, што се случува кај тешки болести како што се респираторна инсуфициенција , еритроцитоза, дефекти на срцето и други. Таквата состојба може да укаже на потребата за итна медицинска нега на лице. Оваа сорта исто така се нарекува дифузна цијаноза, и има максимална сериозност.

Акроцијаноза

Во локална цијаноза, нарушена циркулација на крвта се забележува во локализираната област поради нарушување на циркулацијата на локално ниво. Оваа форма на патологија е забележана во места на зголемена акумулација на крвните садови - околу устата, околу очите.

Локалната форма е исто така наречена периферна цијаноза. Следниве патолошки состојби можат да бидат причините за оваа форма на болеста:

 • забавување на протокот на крв во капиларите поради тромбофлебитис или нивно стегање со тумор;
 • труење и интоксикација ;
 • болести на срцето и крвните садови;
 • туберкулоза и пневмонија , спречувајќи доволно кислород да влезе во крвта;
 • деформитет на градниот кош како резултат на трауматска повреда со оштетена респираторна функција.

Цијанозата на назолабијалниот триаголник често се дијагностицира кај доенчиња, што укажува на развојни дефекти на белите дробови, срцето и невралгијата.

Општо земено, периферната цијаноза е почеста во медицинската пракса отколку во централната, бидејќи има уште многу причини што ја предизвикуваат.

Симптоми

Ако пациентот има таква форма на патологија како акроцијаноза, која се јавува претежно кај доенчиња, симптомите ќе бидат сини во ноктите, фалангите на прстите и стапалата на детето, ушите и назолабилниот триаголник, вклучувајќи мукозни мембрани. Синдромот на мукозните мембрани, ноктите и кожата може да биде благ или тежок - и колку е поизразен тоа е, толку е потешка состојбата на детето, што укажува на акутна респираторна инсуфициенција.

Многу често, цијанозата на назолабијалниот триаголник, како и периферната цијаноза, се јавува кај луѓе со патолошки состојби како што се:

Симптомите на патолошката состојба, манифестирани со цијаноза на кожата, ноктите и мукозните мембрани, се разликуваат во зависност од типот на нарушување што предизвика акроцијаноза. Така, кај болести на белите дробови или бронхиите, цијаноза на усните, назолабијалниот триаголник и мукозните мембрани се манифестира во темна виолетова боја на оваа област, што укажува на недостаток на кислород.

Акроцијанозата се јавува и кај срцеви заболувања, но клиничката слика е надополнета со други симптоми, како што се:

 • задебелување на фалангите на прстите како кадрици;
 • влажни буриња;
 • хемоптиза;
 • скратен здив.

Цијанозата на екстремитетите се јавува во периферната форма на патологијата и често се дијагностицира кај возрасни и деца. Истовремено, цијанозата кај новороденчињата, како што е споменато погоре, може да биде и патолошка и физиолошка по природа, затоа медицинска грижа за доенчиња е потребна само кога цијанозата е силно изразена и не исчезнува долго време.

Дијагностика

Акроцијанозата и другите сорти на оваа патолошка состојба не се самото заболување. Ова е само симптом на сериозна патологија во телото на дете или возрасен, па затоа, кога се појавува таков симптом, дијагнозата е важна. Прво, ако детето или возрасните имаат цијаноза на лицето, го проверуваат респираторниот систем, идентификувајќи ги причините за недостатокот на кислород во крвта. Ако на детето се дијагностицира акроцијаноза, односно сината на екстремитетите, мукозните мембрани, ноктите - првенствено се дијагностицираат повредите во работата на кардиоваскуларниот систем.

Главните тестови кои се препишани на пациенти со сомневање за акроцијаноза се:

 • обичен крвен тест;
 • анализа на крвен гас;
 • анализа на брзината на протокот на крв;
 • пулсна оксиметрија.
Пулсна оксиметрија

Потоа, земајќи ги предвид приговорите и симптомите, како и анализата на податоците, можат да се препишат такви истражувачки методи како што се електрокардиографија, КТ на градите, рентген на граден кош.

Карактеристики на третманот

Акроцијанозата, како што е споменато погоре, е симптом на патолошката состојба на внатрешните органи. Затоа, третманот во овој случај ќе биде насочен кон елиминирање на основната болест која предизвикала цијаноза на лицето, екстремитетите, мукозните мембрани или ноктите.

Еден од методите кои се користат за лекување на оваа патолошка состојба е кислородна терапија, во која на пациентот му се дава вдишуваат кислород, со што се зголемува неговата концентрација во крвта. Терапијата со кислород се користи во комбинација со други мерки за лекување на срцева или респираторна инсуфициенција што предизвикува акроцијаноза.

Третманот со дрога исто така се користи - пропишани лекови кои го подобруваат протокот на крв и ја зголемуваат заситеноста на капиларите. Овие лекови вклучуваат:

 • антихипоксанти;
 • бронходилататори;
 • респираторни аналгетици;
 • срцеви гликозиди и некои други лекови пропишани од лекар.

За жал, во повеќето случаи, третманот ќе биде неефективен ако акроцијанозата кај дете или возрасен се развива поради срцеви абнормалности. Во такви ситуации, само хируршки третман, особено често се користи кај доенчиња родени со абнормалности на срцето, е ефикасен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цианоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лажни крв (појавување на симптоми: 3 од 8)

Лажно крупен е патологија на инфективно-алергиска природа која предизвикува развој на ларингеален едем со неговата последователна стеноза. Стеснувањето на луменот на респираторниот тракт, вклучувајќи го и гркланот, доведува до недоволен проток на воздух во белите дробови и претставува закана за животот на пациентот, па затоа треба да се обезбеди помош во таква состојба веднаш - за неколку минути по нападот.

...
Акроцијаноза (појавување симптоми: 3 од 8)

Акроцијаноза - сина боја на кожата и мукозните мембрани. Екстремитетите, ушите и назолабијалниот триаголник може да станат сини. Ова се случува затоа што протокот на крв е нарушен во мали садови. Главните причини за состојбата се болести на кардиоваскуларниот систем.

...
Асфиксија (појавување симптоми: 3 од 8)

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

...
Астматичен статус (појавување на симптоми: 2 од 8)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Пневмосклероза (појавување на симптоми: 2 од 8)

Пневмосклерозата е патолошки процес на замена на белодробното ткиво со сврзно ткиво. Како резултат на тоа, се јавува повреда на респираторната функција. Типично, лекарите не го сметаат овој патолошки процес како независна нозолошка форма. Ова се објаснува со фактот дека пневмосклерозата на белите дробови е или компликација на патологии кои веќе напредуваат во телото, или се развива поради негативните ефекти на ендогените фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .