Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Труење со жива: симптоми и третман

Труење со жива - главни симптоми:

Труење со жива - едно од најсериозните труења на телото, што е опасно од неговите последици. Најчесто, живата влегува во човечкото тело во форма на прашина или пареа, со дишење или храна. Доколку оваа супстанца се појави во мала количина и само еднаш, тоа нема да нанесе штета на здравјето - живата ќе се отстрани од телото без дополнителни дејства. Кога се пушта во крвта - низ бубрезите со урина, во дигестивниот тракт - со измет. Таквиот метал, влегувајќи во телото, не се апсорбира во ткивото и не се менува.

Ако супстанцијата е во мали количини, знаците на труење може да бидат благи или целосно отсутни (честопати личат на други болести, како што се нарушувања на нервниот систем, органите за варење или респираторниот систем). Фаталниот исход од труење со сол или жива пареа може да се случи само во случај на хаварија при производството на жива.

Со цел детето да биде отруено, потребна е многу помала количина на испарувања - ова е предизвикано не само од фактот дека едно мало тело не е заштитено од токсини, туку со фактот дека бебето не секогаш го разбира она што е корисно за телото, а што не е. Ситуацијата е комплицирана од фактот што едно дете може да го скрши термометарот и да не каже ништо за возрасните за тоа, а содржината на жива во термометар е доволна за да отруе мало дете. Покрај тоа, металните честички често се наоѓаат во храната. Многу ретко, интоксикацијата на жива на бебето може точно да се дијагностицира. Често оваа состојба ја објаснуваат лекарите како заедничко труење или патологија на дигестивниот систем.

Етиологија

Причините за труење со жива се јасни - добивање на одредено количество течен метал во телото. Вреди да се пронајде каде, воопшто, живата може да добие во такви количини што ќе доведе до труење на некоја личност. Фактори кои можат да предизвикаат одредено количество жива да влезе во човечкото тело:

 • услови за производство (за време на производството на батерии за галванизација кои содржат содржина на течен метал);
 • металуршка индустрија - кога се создаваат различни соединенија;
 • рециклирање на алуминиум;
 • хемиската индустрија - како еден од реагенсите;
 • земјоделство - како компонента на пестициди за обработка на култури;
 • стоматологија - еден печат може да содржи од неколку милиграми до неколку стотици милиграми од овој елемент;
 • флуоресцентни светилки - тие можат да содржат од еден до 70 грама супстанции, што е сосема доволно за да се отруе дете;
 • медицински термометар, кој содржи помалку од два грама супстанции;
 • прехранбени производи, особено морска храна - во нив може да се акумулираат големи количества соли на жива. Карактеристично, без третман на такви производи ќе се намали концентрацијата на овој метал.

Од ова произлегува дека за да се отруе со пареа или соли на жива ќе биде неопходно да се обидеме тешко да пронајдеме толку голема количина течен метал. Во случаи кога медицински термометар или ламба содржат жива, потребно е да се следат едноставни правила за собирање на живи честички. За да го направите ова, треба да го направите следното - намачкајте неколку листови хартија или весници во раствор од вода и калиум перманганат, што ќе помогне да се соберат дури и најмалите зрна на дадена супстанција. Но, во секој случај, не користете правосмукалка, затоа што само низ целата просторија ќе се шират жива честички, тоа може да доведе до хронично труење со оваа супстанца.

Што да се направи ако термометарот се распадна дома

Видови

Постојат неколку форми во кои труење со жива може да се изрази:

 • акутна форма - се карактеризира со остра манифестација на знаци на интоксикација , вклучувајќи треска, тешки главоболки, чести gagging и дијареа. Може да се развие и токсичен шок, кој за возврат често предизвикува лице да умре;
 • хронично труење со жива - оваа сорта се карактеризира со постепено зголемување на интензитетот на симптомите. Прекршувањата на кои овие извори се изразуваат не само во надворешната манифестација, туку и во внатрешните нарушувања.

Симптоми

Во зависност од која од горенаведените форми на труење се јавуваат, симптомите кои се изразени може да варираат. Акутната форма на интоксикација ги има следните симптоми:

 • општа слабост на телото;
 • напади на тешка главоболка;
 • целосна загуба на апетит;
 • непријатност и болка кога едно лице се обидува да ја проголта храната или течноста;
 • појавата на непријатен вкус на метал во усната шуплина;
 • зголемена секреција на плунка;
 • крварење и отекување на непцата;
 • постојана гадење со чести напади на повраќање;
 • мешање на крв и слуз во повраќање и измет;
 • неподносливи стомачни грчеви и гради во градите;
 • тешка кашлица со спутум;
 • отежнато дишење и тешкотии при дишењето;
 • нагло зголемување на телесната температура;
 • откривање, при дијагностицирање, на честички на дадена супстанција во урината;
 • тежок студ на пациентот.

Овие симптоми се карактеристични и за возрасни и за дете, но вреди да се земе предвид дека овие процеси се случуваат многу побрзо во телото на детето отколку кај возрасни.

Симптоми на труење со жива во хронична форма:

 • брз замор на жртвата;
 • постојана поспаност;
 • сериозна вртоглавица;
 • тешка кршливост и губење на косата;
 • мигрена ;
 • емоционални нарушувања. Лицето губи самодоверба, лесно може да се раздразне, депресивно и срамежливо;
 • намалена концентрација и меморија;
 • развојот на депресија ;
 • нарушувања на спиењето;
 • со силна агитација, треперењето се појавува во прстите на горните и долните екстремитети;
 • зголемена потреба за мокрење и измет;
 • губење на мирис;
 • намалување на крвниот притисок;
 • зголемување на големината на тироидната жлезда;
 • нарушување на отчукување на срцето.

Во запоставениот курс или ако не е навремено да се даде прва помош, а не да се повикуваат доктори, пнеумонија ќе почне да се развива, што може да биде фактор во појавата на кома и смрт на жртвата.

Симптомите на труење со жива од термометар имаат слични симптоми со хронична форма на труење. Треба да се напомене дека само под одредени околности може да се појави жива интоксикација од термометар. Овие околности се:

 • возраст и тежина на жртвата. За возрасни, обемот на жива содржан во медицински термометар не е опасен, но може да доведе до труење на мало дете;
 • температурата на просторијата каде што се случило истекувањето на живата - ако просторијата е многу жешка, металот брзо ќе испари и ќе земе гасна форма во која лесно ќе влезе во телото;
 • големината на собата.

Компликации

Последиците од труење со жива може да се појават само во хронични форми на патологија. Најчесто, мали деца и бремени жени страдаат од компликации. Така, ефектите од труење со жива ќе бидат изразени во:

 • нарушување на функционирањето на централниот нервен систем и менување на емоционалната состојба на лицето;
 • координација и фини моторни нарушувања;
 • оштетено функционирање на бубрезите и органите на дигестивниот систем.

Ако не е навремено да побарате помош кога ќе се најдат првите симптоми на труење, може да умре.

Колку побрзо се преземаат мерки за прва помош во случај на труење со жива и колку порано се преместува во клиниката, толку се поголеми шансите за закрепнување.

Дијагностика

Кога се дијагностицира првото нешто, потребно е да се разликува ова нарушување од други болести на гастроинтестиналниот тракт, бубрезите и нарушувањата на циркулацијата на крвта во мозокот. Покрај тоа, дијагностичките мерки вклучуваат:

 • тестови за крв и урина за да се утврдат честички на живата во нив. Но, вреди да се запамети дека во текот на две недели од моментот кога металот прв влезе во телото, овие анализи ќе имаат нормални резултати. Затоа, ако тоа е направено пред овој рок, постои можност за утврдување на погрешна дијагноза;
 • испитување на косата на главата - овој метод се изведува во хронична форма, за да се одреди приближното време на ингестија на жива во телото. Суштината на ваквото истражување е дека кај возрасни и деца, на секои два месеци, косата расте околу половина инч. Со труење со жива, растот на косата забавува;
 • вовед во телото на посебно решение кое ќе покаже присуство на метал.

Третман

Во случај на труење со голема количина на жива, неопходно е да се повика брза помош, а пред доаѓањето на лекарите да обезбеди прва помош во случај на труење со жива. За да го направите ова, направете го следново:

 • да ја отстрани или отстрани жртвата на свеж воздух;
 • обидете се да го измиете стомакот. Ако ова не може да се направи, неопходно е да се даде на засегнатиот активиран јаглерод, во однос на една таблета на десет килограми телесна тежина, или вода со додавање на бел бел;
 • пие колку нормална прочистена вода што е можно, а не силен чај или млеко;
 • неопходно е да се постават жртвата и да се сврти главата од едната страна, така што лицето не се задушува на vomitus;
 • ако труењето се случило дома, мора да даде лекови со калциум или глукоза. Покрај тоа, треба да се соберат мали топчиња на жива колку што е можно побрзо;
 • ако е можно, земете контрастен туш и да ја промените облеката.

По пристигнувањето, лекарите на пациентот се пренесуваат во медицинска установа, каде што е пропишан инјекции на димеркапто соединенија и ги третира поврзаните патологии на внатрешните органи.

Во повеќето случаи, прогнозата за труење е поволна - стапката на морталитет е исклучително ниска.

Превенција

Со цел да се избегне труење со жива, мора:

 • чувајте ги термомерите со жива во заштитно шише и подалеку од деца;
 • ако термометарот е скршен, се ослободи од зрната на материјата што е можно поскоро;
 • сигурно се инсталираат жива светилки;
 • редовно се подложува на медицински преглед на луѓе кои работат во непосредна близина со висока концентрација на метал.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Труење со Меркур и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмонија кај деца (појавување симптоми: 9 од 21)

Пневмонијата кај деца е сериозна инфламаторна болест која влијае на респираторните делови на белите дробови на детето. Патологијата може да има поинаква етиологија, но секогаш е тешка, а децата под 3 години страдаат од пневмонија трипати почесто од постарите деца (од 3 до 16 години).

...
Птичји грип (појавување симптоми: 9 од 21)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 8 од 21)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 8 од 21)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 8 од 21)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .