Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тератома: Симптоми и третман

Тератома - главните симптоми:

Тератома е тумор во форма на тумор кој се формира за време на бременоста и затоа се состои од ембрионски клетки. Главен фактор на појава е патолошкиот развој на ткивата на идниот фетус. Оваа повреда е причина што таков тумор содржи знаци на некои органи, кои по природа не треба да бидат вклучени во анатомската структура на засегнатиот орган. Често, оваријалниот тератома содржи мали елементи или честички на кожата, косата, мускулите или нервното или лимфното ткиво.

Туморот може да биде или малиген или бениген. Во повеќето случаи, тоа не претставува закана за човековото здравје, но понекогаш може да ги метастазира и шири до околните органи или ткива. Таков тумор најчесто се среќава кај деца или адолесценти. Локализацијата е половите жлезди кај жените, во тој случај ќе се нарече оваријален тератом, а кај мажите ќе биде тестикуларен тератома, но тоа не се единствените места на потекло. Но, без оглед на местото на формирање, единствениот метод на третман е да се отстрани туморот. Без соодветна терапија, туморот може да расте и да изврши притисок врз внатрешните органи што се наоѓаат во близина, или може да се претвори во малигнен. Во повеќето случаи, болеста продолжува без симптоми.

Во меѓународната класификација на болести (МКБ 10), болеста има неколку значења - од M 9080/0 до M 9084/3.

Етиологија

Во моментов, причините не се целосно разбрани, но бидејќи овој тумор почнува да се формира за време на бременоста, разни негативни ефекти врз жената што го носат детето се сметаат за главни причини. Факторите на ризик може да бидат различни, меѓу кои се:

 • продолжено изложување на телото премногу високи или ниски температури;
 • изложеност;
 • неконтролиран лек, без очигледна причина или рецепт;
 • разни труења, но отровите или хемиските елементи се особено опасни;
 • кои живеат во загадена област или во близина на растение, што предизвикува штетни материи да влезат во телото преку респираторниот тракт;
 • акутни вирусни или бактериски болести;
 • лоша исхрана на жената - нема доволно витамини и хранливи минерали во храната;
 • вршење интензивен физички напор;
 • алкохол, никотин или злоупотреба на дрога;
 • недоволно време за одмор и спиење;
 • носејќи неколку овошја. Во овој случај, може да настане ситуација кога едно од плодовите престанува да се развива и станува дел од второто.

Видови

Според карактеристиките на структурата на тератомот може да биде:

 • зрели - се карактеризира со бавен раст и откривање на косата, делови од заби или коски во тумор. Често се реинкарнира во малигната форма. Зрелата оваријална тератома се јавува не само во оваа област, туку може да влијае и на други органи кои се наоѓаат во близина. Површината е главно мазна и трнлив. Зрелата тератома изгледа како јазол или циста, што може да се пополни со сива слуз;
 • незрело - главната разлика од претходниот тип е тоа што содржи мускули, нервни, маснотии и сврзно ткиво. Речиси секогаш малигни;
 • малигни - скоро секогаш се незрели тератоми, поретко - зрели. Големината може да биде многу голема. Единствениот третман е медицинска интервенција. Кога туморот е отстранет, неговиот изглед често ги шокира лекарите и пациентот.

На местото на потеклото на туморот се поделени во следниве видови:

 • Тератоми на тестисите - да продолжат без симптоми, но се откриваат поради деформитетот на органот, или кога се гледаат за време на дијагнозата на други нарушувања. Почесто се јавуваат кај адолесценти, многу поретко дијагностицирани кај возрасни;
 • оваријален тератом - многу често има појава на циста и продолжува без појава на симптоми. Најчесто се најде за време на рутински преглед од страна на гинеколог. За возврат, тој е поделен на тератомот на левиот и десниот јајчник;
 • Сакрокоциеалниот тератома е една од најчестите облици на тератома кај децата. Има заоблен изглед, со дијаметар од еден до триесет сантиметри. Девојките се забележуваат многу почесто од момчињата. Поради постојаниот раст, може да доведе до абнормална позиција на внатрешните органи или да предизвика абнормален развој на фетусот. Особено големи тумори често го комплицираат породувањето. Најефективниот третман е отстранување во првата година од животот;
 • Сакрокоцигеален тератом кај новороденче
 • вратот тератома е многу редок тумор. Може да се препознае веднаш по раѓањето, или може да се открие нешто подоцна (со зголемување на нејзината големина). Големината варира од три до петнаесет сантиметри. Во повеќето случаи, не покажува симптоми;
 • медијастинален тератом - локализиран во предниот регион на медијастинумот, во близина на големите крвни садови и перикардиум. Туморот со мала големина не се манифестира, но со зголемување до 25 сантиметри доведува до непријатност;
 • мозокот тератома е најретката форма на болест, која најчесто се среќава кај момчињата. Речиси половина од случаите е малиген тумор;
 • пресакрален тератом - се јавува на опашката и надворешно има појава на туберкулоза или испакнатини. Комплицирано со формирање на фистули.

Според присуството на содржината на тератомот се:

 • густа;
 • се состои од ткаенини;
 • кои содржат течност.

И покрај фактот дека сите тумори можат да бидат само конгенитални, нивната манифестација зависи од видот и може да се открие:

 • веднаш по раѓањето;
 • до дванаесет години;
 • во пубертетот.

Но, сите овие фактори се индивидуални и зависат од големината на туморот.

Симптоми

Многу често, тератомот е асимптоматски - непријатност почнува да се појавува кога туморот достигнува критична големина. Во зависност од типот на неоплазма, симптомите на болеста ќе бидат различни. Така, знаци на грлото на матката тератома се:

 • недостаток на здив;
 • стекнување на синкаста нијанса на кожата;
 • астма напади;
 • непријатност за време на внесот на храна.

Симптоми на медијастиналниот тератома:

 • сина кожа;
 • промена на пулсот;
 • болката во срцето предизвикува стегање на белите дробови и крвните садови од туморот;
 • тешка кашлица, често со нечистотии во крвта;
 • појава на скратен здив и коцки;
 • мало зголемување на телесната температура;
 • искривување на градите.

Тератомот на мозокот се карактеризира со:

 • тешки главоболки;
 • напади на вртоглавица;
 • постојана гадење.

Туморот на десниот или левиот јајник е проследен со симптоми како што се:

 • тежина во долниот дел на стомакот;
 • болка за време на сексуалниот однос;
 • честа потреба да испуштаат урина и измет.

Доцната дијагноза и третманот на тератомот кај децата доведува до нарушени процеси на празнење и се меша во социјалната адаптација на детето. Ако неоплазмата е придружена со силна и остра болка во погодената област, тоа значи дека туморот станува мализен. Во случај на пресакрален тератом, абнормалниот скелет и нарушување на структурата на меките ткива ќе бидат забележани кај новороденото бебе.

Дијагностика

Бидејќи тератомот е конгенитална болест, можно е да се дијагностицира во раните фази за време на ултразвучно скенирање (методот ќе овозможи неоплазма да се види во фазата на бременоста). Но, не можат да се видат сите видови на тумори на овој начин, бидејќи некои од нив се појавуваат веднаш по раѓањето или во првите неколку години од животот.

За дијагноза на повозрасна возраст поминуваат:

 • анализа на текот на бременоста;
 • изготвување можни причини за неоплазма;
 • собирање на информации за текот на болеста;
 • крвни тестови - биохемиски и општи;
 • Х-зраци на погодената област - на сликата можете да ги видите честичките на забите и коските во неоплазмата. Во некои случаи, може да биде неопходно да се користи контрастно средство;
 • КТ скенирање на областа која носи непријатност;
 • гинеколошки преглед;
 • ендоскопско испитување;
 • МНР - извршена за да се исклучи или потврди присуството на метастази;
 • биопсија - при што мал дел од орган или ткиво се собира од посакуваната област за понатамошни лабораториски и микроскопски прегледи.
КТ слика на медијастиналниот тератома

Дополнително, можеби ќе треба консултација на онколог, која ќе одреди дали туморот е бениг или не. Само по добивањето на сите резултати од испитувања и консултации со специјалисти од различни области, лекарот пропишува најефективен третман, односно, степенот на медицинска интервенција.

Третман

Третманот на тератомот се врши само хируршки, но степенот на медицинска интервенција зависи од својствата на туморот. Ова значи дека во случај на бенигни тумор, само циста или јазол ќе бидат отстранети, без да влијаат на внатрешните органи. Единствени исклучоци се жени и девојки од репродуктивна возраст. Во овој случај, третманот се состои од ексцизија на дел од јајниците, а женските претставници, кои се во предклиматична возраст, се отстранети од матката и додатоците. Ако туморот стане малиген, нивото на хируршки третман се определува од областа на појавата и присуството на метастази.

Честопати, прогнозата на зрели и незрели тератоми на бенигно курс е прилично поволна - единствените исклучоци се сакрокоцистични тумори (во такви случаи, половина од децата умираат). Ова се должи на абнормалности во развојот на внатрешните органи, како резултат на нивната компресија или прекин на неоплазмите директно за време на породувањето.

Превенција

Главните превентивни мерки на зрели или незремени тератоми се состојат од обезбедување на нормален тек на бременоста, како и отстранување на сите причини кои можат да влијаат на појава на таква неоплазма.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тератома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 8 од 21)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Ревматизам (појавување симптоми: 7 од 21)

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 7 од 21)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Пременструален синдром (појавување симптоми: 7 од 21)

Пременструалниот синдром е комплекс на болни сензации кои се јавуваат десет дена пред почетокот на менструацијата. Знаците на манифестација на ова нарушување и нивната комбинација се индивидуални. Некои жени може да имаат симптоми како што се главоболка, промени во расположението, депресија или солзи, додека други може да имаат болни чувства во млечните жлезди, повраќање или постојана абдоминална болка.

...
Кардитис (појавување симптоми: 7 од 21)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .