Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Диатеза: Симптоми и третман

Дијатеза - главните симптоми:

Дијатеза кај возрасни и деца е наследна предиспозиција на телото за манифестација на одредени заболувања или патолошки реакции. Најчесто, оваа патологија се манифестира во раното детство, но нејзината примарна манифестација е исто така можна кај возрасните. Врз основа на тоа каков тип на дијатеза почнал да напредува кај луѓето, тој може да има тенденција кон прогресија на заразни болести, алергии, распаѓање на метаболичкиот процес и така натаму.

Важно е да се разбере дека дијатезата не е независна нозолошка единица, туку само карактеристика на одреден индивидуален устав кој има директна врска со некои етиолошки фактори кои предизвикуваат реактивност на човечкото тело.

Сега поголемиот дел од населението е на мислење дека дијатезата е чисто детски проблем, но оваа претпоставка не е точно. Диатезата кај возрасните напредува толку често колку кај децата. Разликата помеѓу текот на патологијата кај децата и возрасните е дека возрасните толерираат полесно. Исто така, вреди да се забележи фактот дека околу 90% од сите хронични заболувања на возрасната возраст почнуваат да напредуваат во однос на позадината на дијатеза од различна природа.

Етиологија

Вистинските причини за дијатеза се утврдени од страна на научниците релативно неодамна. Основата на овој патолошки процес е кршење на неуроендокринното регулирање на имунолошките и метаболичките процеси. Како резултат на тоа, едно лице почнува да напредува со разни патолошки реакции на одредени стимули. Ризичната група вклучува деца:

 • со генетска предиспозиција;
 • со превисока или премала телесна тежина (врз основа на возраста);
 • кои се хранат вештачки;
 • во која се почитуваат перинатални ЦНС патологии.

Главните фактори на ризик се:

 • асфиксија за време на трудот;
 • има зависност од мајка на никотин и алкохол;
 • фетална хипоксија;
 • токсикоза за време на породувањето;
 • мајчинска потрошувачка на разни лекови за време на бременоста;
 • прогресијата на жената за време на бременоста, разни заболувања од инфективна природа;
 • потрошувачка на производи од бремена жена, кои се забранети да се консумираат додека носат дете.

Диатезијата кај возрасните и децата често започнува активно да се развива со малнутриција, ако има инфекција во човечкото тело, вакцинација, со тежок шок и така натаму.

Детска дијатеза

Видови

Во ова време, лекарите имаат повеќе од 20 различни видови дијатеза кај возрасни и деца. Некои од овие форми може да се комбинираат. Главните видови на оваа патологија се следниве:

 • алергиска дијатеза. Исто така во медицинската литература се нарекува ексудативно-катастрофално. Оваа група вклучува алергии, кои постепено се трансформираат во инфективно-воспалителни болести, или алергиската реакција станува хронична;
 • лимфатично-хипопластична дијатеза. Исто така се нарекува лимфатична дијатеза. Во оваа група, лекарите вклучуваат различни состојби на имунодефициенција (првенствено примарни), што резултира со зголемување на тимусот и лимфоидните структури;
 • невро-артрична дијатеза. Патологијата на овој вид се карактеризира со нарушен метаболизам на пурините и мочната киселина;
 • психастеничен тип;
 • атеросклеротичен тип;
 • вегетеродисонски тип и така натаму.

Симптоматологија

Симптомите на дијатеза кај возрасни и деца директно зависат од тоа каков вид на форма почна да напредува кај одредена индивидуа. Третманот исто така може да варира малку.

Алергичен тип

Алергиската дијатеза се дијагностицира кај 40-70% од случаите од вкупниот број на случаи. Обично тој почнува да се манифестира во првата година од животот на детето. Ако почнеме да третираме таква болест на време (маст од дијатеза "Бепантен" и други видови), тогаш за три години сите симптоми може целосно да исчезнат.

Симптоми на алергиска дијатеза:

 • gneiss Кај детето, на површината на главата се појавуваат мрсни ваги, кои го покриваат регионот на круната и круната во форма на школка. Обично таков симптом не претставува закана за здравјето, но ако продолжи да напредува, тогаш можно е трансформација на гнајса во себороичен егзема. Во овој случај, хиперемичните и едематозните области со плачење се појавуваат на ушите, образите и челото. Подоцна на нив формираат кора;
 • Чест симптом на алергиска дијатеза е млеко-краста;
 • осип на пелена, локализиран главно на задникот и во наборите на кожата. Ако детето има зголемена телесна тежина, тогаш во овие области често се забележува мацерација на кожата и плачење;
 • детска егзема. Доколку не се започне веднаш да се лекува, не се исклучува неговата трансформација во атопичен дерматитис ;
 • пастозност;
 • надуеност;
 • детето е нестабилно во тежина;
 • паратрофија;
 • бледа кожа;
 • географски јазик .

Лимфатичен тип

Лимфатично-хипопластичната дијатеза обично се манифестира на тригодишна возраст. Ако постои поволен курс, тогаш симптомите исчезнуваат целосно пред почетокот на пубертетот. Кај некои поединци, знаците за лимфатична дијатеза може да траат низ целиот живот.

Прогресијата на лимфатично-хипопластичната дијатеза е директно поврзана со неуспехот во функционирањето на симпатоадреналниот систем, намалувањето на функционирањето на тимусот, нарушувањето на реактивноста на организмот.

Симптоми од овој тип:

 • диспропорционална фигура;
 • кожата е многу бледа. Понекогаш се нарекува мермер;
 • намалување на тургорот на кожата;
 • пастозност;
 • мускулните структури се развиваат лошо;
 • адинамични и летаргични деца;
 • замор;
 • намалување на крвниот притисок (овој симптом најмногу се манифестира кога овој тип на дијатеза напредува кај возрасните);
 • лимфните јазли постепено се зголемуваат, но не се болни за палпација;
 • тимомегалија ;
 • спленомегалија ;
 • хепатомегалија ;
 • хиперплазија на аденоиди и крајници.

Невро-артричен тип

Неуро-артритичната диатеза се дијагностицира многу поретко од формите наведени погоре. Но, тоа не значи дека не е неопходно да се знае како изгледа овој вид дијатезис. Основата на прогресијата на оваа патолошка состојба е нарушување на метаболизмот, заедно со намалување на способноста на црниот дроб да располага со супстанции кои не се неопходни за телото. Овој процес се манифестира кај спастичниот, метаболниот, кожата и невро-артритичниот синдром.

Овој тип на дијатеза кај возрасни предизвикува прогресија:

Неврастеничкиот синдром во невро-артритичната дијатеза се манифестира со следниве симптоми:

 • зголемена возбуда;
 • страв;
 • анксиозност;
 • нарушување на спиењето;
 • главоболка со различни степени на интензитет без очигледна причина;
 • АДХД;
 • пелтечење;
 • enuresis

Знаци на метаболичен синдром:

 • транзиторна артралгија;
 • салурија;
 • дизурични нарушувања;
 • аценонемичен синдром, придружен со гадење, хипертермија, тежок дехидрација и синдром на интоксикација.
Невро-артритична дијатеза кај деца

Карактеристични манифестации на спастичниот синдром:

Симптоми на синдром на кожата:

Дијагностика

Поради фактот што дијатезата не е независна нозолошка единица, пациентите често се третираат од такви тесни специјалисти:

 • ревматолог;
 • дерматолог;
 • нефролог;
 • хомеопат;
 • оториноларинголог;
 • невролог и други.

Лабораториски методи за дијагностицирање на патологија:

Инструментална дијагностика:

 • Ултразвук. Во потребниот редослед на овој метод, мора да ги проверите надбубрежните жлезди, лимфните јазли , црниот дроб , тимусот и слезината;
 • Х-зраци

Медицински настани

Лекарите пропишуваат третман на дијатеза само откако дијагнозата е потврдена и видот на патологија е одреден. Обично, за да се елиминираат симптомите, доволно е да се применат не-лековити методи на третман:

 • диета терапија;
 • физиотерапија;
 • организацијата на оптималната дневна рутина;
 • хигиенски правила.

Но, сепак, во некои случаи, да се зголеми ефикасноста на терапијата, се препишуваат фармацевтски препарати.

Третманот за алергиска дијатеза вклучува:

 • строга приврзаност кон диета во која нема производи кои содржат алергиски супстанции;
 • администрација на антихистамински лекови;
 • назначувањето на седативи;
 • земајќи витамини од групата Б;
 • пробиотици;
 • често препишуваат маст за дијатеза, на пример, белези;
 • капење со разни компоненти од растително потекло. Обично се додаваат кората од даб, камилица, трици и низа;
 • УФД курсеви.

Третман на дијатеза на лимфатично-хипопластичен тип:

 • консумирање на доволно витамини. Често пропишани да земаат различни витамински комплекси;
 • масажа;
 • гимнастика;
 • стврднување на телото;
 • исто така е важно луѓето да ги прифатат адаптогените во курсевите. Овие супстанции можат да бидат и синтетичко и растително потекло.

Терапија за невро-артритична патологија:

 • диета терапија;
 • витамини од групата Б;
 • гимнастика;
 • консумирање на холагог, како и седативи.

Ако пациентот има развиено ацетонемичен синдром, тогаш треба да се третира што е можно поскоро. Во овој случај, прибегнуваат кон такви терапевтски мерки:

 • гастрична лаважа;
 • поставување на клизма;
 • парентерална рехидратација;
 • ако не постои неконтролирано повраќање, тие исто така можат да прибегнат кон орална рехидратација.

Важно е да се запамети дека треба веднаш да се започне со лекување на патологијата веднаш штом се појават првите симптоми. Само во овој случај, шансите за успех на терапијата се значително зголемени, а пациентот ќе може целосно да се опорави од дијатезата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дијатеза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лейшманијаза (појавување на симптоми: 6 од 20)

Лајшманијаза - инфективна болест, чиј предизвикувач е наједноставниот паразит - Leishmania. Патогенот влегува во човечкото тело преку залак на комарци (превозникот), чие живеалиште се суптропски и тропски земји. Медицинската статистика е таква што тие продолжуваат да ја дијагностицираат оваа патологија во 88 земји од Новиот и Стариот свет. Поради оваа распространетост, научниците веќе долго време се развиени ефикасни методи за лекување и превенција на болеста, но за жал за сиромашните земји, тие не се достапни.

...
Анемија кај деца (појавување симптоми: 6 од 20)

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...
Анемија кај железо кај деца (појавување на симптоми: 6 од 20)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Токсоплазмоза (појавување симптоми: 5 од 20)

Токсоплазмозата е болест предизвикана од TORCH инфекција. Оваа болест е многу опасна за време на бременоста, бидејќи инфекциите може да се пренесат во матката. Симптомите на токсоплазмоза може да бидат многу разновидни: треска, замор, појава на осип на телото, треска и други.

...
Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест) (појавување на симптоми: 5 од 20)

Лимфогрануломатозата (Хочкинова болест) е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигно формирање на лимфоидно ткиво. Оваа неоплазма има специфична хистолошка структура. Лимфогрануломатозата најчесто се среќава кај деца и кај пациенти на возраст од 20-50 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .