Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна туберкулоза: симптоми и третман

Белодробна туберкулоза - главните симптоми:

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

Милиарната пулмонална туберкулоза е многу опасна и заразна болест. Тоа влијае не само на белите дробови, туку и на бубрезите, перитонеумот, коскеното ткиво. Во овој случај, во засегнатиот орган на пациентот се формираат патолошки хидрокси, наречени грануломи.

Симптоматологија

Симптомите на пулмонална туберкулоза се:

 • кашлица со спутум (понекогаш со крв);
 • постојана слабост, замор;
 • губење на тежината, губење на апетитот;
 • отежнато дишење, дури и со мал напор;
 • појавата на сјај во очите;
 • мало зголемување на температурата (37,0-37,5 степени).

Интензитетот на знаците на пулмонална туберкулоза обично зависи од имунитетот на пациентот. За да се исклучи можноста од болеста со оваа болест, потребно е да се подложи на флуорографија (кај возрасните) навреме, за да се направи тест за Манту (за деца). Ако барем еден од симптомите наведени погоре продолжува 3 недели или повеќе, потребно е итна консултација со фтизиатр.

Форми на болеста

Од формата што ја стекнува патологијата, зависи од прогнозата за обновување, планот за лекување, ризикот за животот на пациентот и многу повеќе. Следниве форми на пулмонална туберкулоза постојат во зависност од клиничките манифестации:

 • отворен. Лице со оваа форма на туберкулоза е заразна и треба да биде што е можно изолирано од другите. Отворен тип на болеста значи дека пациентот ослободува во воздухот предизвикувачките агенси на болеста кога киваат, кашлаат. Сепак, статусот на ТБ +, кој го означува овој тип на болест, може да се менува ако се консултирате со лекар навреме и започнете со земање на препишани лекови;
 • затворена Овој тип на болест не вклучува ослободување на стапчиња на Кох во околината на болните. Оваа форма се нарекува TB-, а тоа значи дека лицето кое е болно со оваа болест нема да може да ги зарази другите.

Во зависност од природата на појавата на овие видови на болести:

 • основно. Се развива кога пациентот го прави првиот контакт со стапчето на Кох. На човечкото тело на кое инфекцијата прво се пренесува може лесно да биде под влијание на болеста. Болеста може да заземе латентна форма, останувајќи во телото многу години, и да се "буди" само кога имунитетот на пациентот е ослабен;
 • средно. Се развива кога Коховиот стап веќе е пренесен на пациентот од болниот и се активира откако имунитетот е ослабен. Во оваа патологија има малку поинаков тек.

Во зависност од природата на протокот, се разликуваат следниве форми на пулмонална туберкулоза:

 • дисеминиран тип. Таквиот вид, како дисеминирана пулмонална туберкулоза, брзо се развива и може да влијае на неколку органи истовремено. За да се започне оваа болест се карактеризира со присуство на ексудат, што уште повеќе предизвикува формирање на фокуси на некроза. Дисеминираната пулмонална туберкулоза варира во зависност од патолошката слика. Тоа може да биде хематоген или лимфоблен бронхитис. Дисеминираната пулмонална туберкулоза на субакутниот тип не се развива веднаш, но се карактеризира со интоксикација. Во фокусот на воспаление формираа пештери со тенки ѕидови. Тие доведуваат до нарушување на функционирањето на телото. Дисеминираната пулмонална туберкулоза се карактеризира со појава на симетрични пештери;
 • милијарен тип. Милијарната пулмонална туберкулоза, освен белите дробови, може да влијае на слезината, поставата на мозокот или црниот дроб. Оваа болест има тифусна сорта, која се карактеризира со појава на треска, како и пулмонална сорта, која се карактеризира со респираторна инсуфициенција;
 • фокусен тип. Ограничената или фокална пулмонална туберкулоза во исто време има неколку продуктивни фокуси на болеста и благи симптоми. Ако пациентот има фокална пулмонална туберкулоза релативно неодамна, тогаш постојат патолошки фокуси, чии рабови не се јасно изразени. За фокална пулмонална туберкулоза влакнести се карактеризира со формирање на фокуси кои содржат вар и хипернавматозните места;
 • инфилтративен тип. Екссудативната (инфилтративна) пулмонална туберкулоза се манифестира со појава на воспалителни области со некроза на засегнатиот орган. Инфилтративна пулмонална туберкулоза е кружна, облачно. Покрај тоа, инфилтративната пулмонална туберкулоза може да остане незабележана и можно е да се детектира само со помош на Х-зраци. Најистакнат симптом кој ја карактеризира инфилтративна пулмонална туберкулоза е кашлица со крвав спутум;
 • кавернозен тип. Кабернусната пулмонална туберкулоза се карактеризира со тоа што како што напредува, формираат пештери кои се формираат на погодениот орган. Значителни фиброзни патологии кавернозната пулмонална туберкулоза нема, но може да се јави кај пациенти кои се веќе погодени од други форми на болеста. Пештерата може да се најде со Х-зраци. Кабернусната пулмонална туберкулоза има карактеристични шуплини на крут или еластичен тип.
Фази на пулмонална туберкулоза

Дијагностика

Симптомите на пулмонална туберкулоза можат да се најдат кај педијатар (кај деца) или општ лекар (кај возрасни), како и лекар од ТБ кој спроведува прием во клиника за болница или туберкулоза.

За малолетните пациенти обично се пропишува тест за Манту, со помош на кој лекарот ќе може да го оцени одговорот на телото на администрацијата на одредена количина на туберкулин. Оваа супстанца е последица на активноста на микобактериите кои предизвикуваат болест. Ако, како резултат на тестот, се најде хиперерски или позитивен резултат, детето од медицинската установа веднаш се пренесува во диспанзерот за други студии. Понекогаш, реакцијата на тест Mantoux може да биде алергиска реакција - инфективна или без вакцина. И за деца и возрасни се назначени:

 • анализа на спутум (исто така вклучува и бактериоскопија);
 • рендгенска слика;
 • крвен тест . Тоа помага да се открие подемот на ESR , присуството на леукоцитоза;
 • пресметана или магнетна резонанца на белите дробови (КТ или МРИ);
 • белодробна биопсија.

Третман на болест

Третманот на пулмонална туберкулоза кај возрасни дома е возможен и денес, но треба да биде постојан и да вклучува доволен број на ефективни лекови против туберкулоза. Секој лек пропишан од лекар за лекување на болести дома треба да влијае на предизвикувачкиот агенс - колчевото стапче - на различни начини. Ова ќе послужи како гарант за негово целосно уништување. Сепак, со цел ефикасно да се третираат дисеминирана пулмонална туберкулоза (или други видови) кај возрасните, само лековите не се доволни. Лекарите препишуваат пациенти:

 • физиотерапија;
 • вежби за дишење дома;
 • лекови за подобрување на имунитетот;
 • специјална исхрана за болести дома;
 • хируршка интервенција.

Хируршка интервенција за третман на возрасни се користи ако е неопходно да се отстрани дел од белите дробови поради сериозно оштетување за време на болеста.

Физичка терапија , која исто така ја третира фибро-кавернозната пулмонална туберкулоза, вклучува нискофреквентна магнетна терапија, ултразвук и инфрацрвена терапија, како и други процедури кои го олеснуваат текот на болеста. Влакнесто-кавернозната пулмонална туберкулоза прилично ефикасно ги третира вежбите за дишење, бидејќи помага да се зголеми ефикасноста на испуштањето на спутумот од слабо проветрени ткива. Исто така гимнастиката дома го зголемува нивото на микроциркулацијата на бронхиите и горниот дел од респираторниот тракт. Гимнастиката Стрелникова (најпопуларен сет на вежби изведена дома) и други слични процедури треба да се изведуваат во затворени простории со добра вентилација, а пациентот да биде облечен во лабава облека. Вежбите за дишење ќе помогнат да се подобри состојбата на назофаринксот, да се помогне со грчењето или аденоидите. Исто така, збир на вежби кои пациентот ги изведува дома ќе помогне во подобрувањето на метаболичките процеси и психолошката состојба на пациентот.

Исхраната во пулмонална туберкулоза е од голема важност, бидејќи тоа не само што ќе помогне да се нормализира тежината на пациентот, туку исто така помага и за лекување на болеста. Ако пациентот е исцрпен, тогаш диетата се препишува со зголемена (околу една четвртина) калории. Во случај на фокална пулмонална туберкулоза, треба да се консумираат доволни количества витамини А, Б, Ц и минерали. Исто така, лекарите препорачуваат да се користи голема количина млечни производи (млеко, јогурт, кефир), да се јаде риба, посно месо (телешко месо, зајак, пилешко) и супа од него. За да се одржи потребната количина на маснотии во телото, на пациентот се препорачува да се користи маслиново масло или путер, како и рибино масло. Исхраната, исто така, обезбедува доволна, но разумна потрошувачка на разни јаглени хидрати - житни, мед и печење.

Третманот кој користи само народни лекови не е ефикасен. Сите популарни рецепти треба да се користат само во тандем со терапија со лекови. Во овој случај, максималниот позитивен ефект на третманот ќе се постигне. Народни лекови кои пациентот сака да ги користи треба да се дискутираат со лекар кој ќе ви каже како овие или други рецепти може да се користат. Таквите популарни лекови како мешавина од сурови јајца и сок од лимон или внатрешни масти се непроверени од официјалната медицина. Затоа, третманот не треба да се потпира на народни лекови, туку на висококвалитетни лекови. Дури и докажаните народни лекови можат само да ги ублажат манифестациите на болеста и да не излечат лице од него.

Мешавина на сурови јајца и сок од лимон е непроверен третман.

Не е препорачливо да се третира дисеминирана пулмонална туберкулоза дома, бидејќи оваа патологија е многу опасна и може да биде фатална без соодветен третман.

Превенција

Превенцијата на пулмонална туберкулоза овозможува максимално намалување на веројатноста за инфекција на другите. За овој пациент се препорачува:

 • гори марамчиња по употреба;
 • кашлајте ја устата со ткиво или шамиче;
 • имаат одделни јадења за храна и пијалаци и не дозволуваат другите луѓе да го користат.

За дезинфекција на просторијата во која се наоѓа пациентот, треба да се применат раствори кои содржат хлор. Исто така, спречувањето на пулмонална туберкулоза вклучува сушење ќебиња, чаршави или крпи на сонце - сончева светлина ги уништува бактериите.

Ако не започнете навремен третман на фибро-кавернозната пулмонална туберкулоза (или друг вид на оваа болест), тогаш постои веројатност за фатален исход. Во повеќето клинички ситуации, болеста станува хронична.

Важно е да се запамети дека болеста се пренесува преку капки во воздухот, така што овој "носач" е опасен за другите и затоа се препорачува здраво лице да не дојде во допир со заразено лице, како и редовно да вентилира простории за да се изврши влажно чистење.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пулмонална туберкулоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 18)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 7 од 18)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Лимфом (појавување симптоми: 7 од 18)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Бронхопнеумонија (појавување симптоми: 7 од 18)

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...
Вегенерова грануломатоза (појавување на симптоми: 7 од 18)

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ТБ лекар прифаќа
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .