Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна фиброза: Симптоми и третман

Белодробна фиброза - главните симптоми:

Белодробната фиброза е болест поради која белодробното ткиво се заменува со сврзно дејство. Таа припаѓа на групата на пневмосклеротични патологии. Оваа болест ретко се јавува самостојно, честопати против позадината на постоечките заболувања во човечкото тело. Тоа влијае и на мажите и на жените.

Ако не започнете со терапија во времето, тогаш може да се развие цироза на белите дробови. Овој патолошки процес предизвикува белодробен деформитет и, како резултат на тоа, намалување на респираторната функција.

Видови

Белодробната фиброза може да биде од следниве видови:

 • дифузен;
 • локален (фокален).

Дифузна пневмофиброза

Дифузна пневмофиброза влијае и на белите дробови. И процесот е многу побрз отколку со фокусна форма. Белодробното ткиво е компактирано, неговиот волумен е намален, а структурата е деформирана. Затоа, респираторната функција е значително оштетена.

Фокална пневмофиброза

Локалната пневмофиброза (фокална) влијае само на одреден дел од белите дробови. Дел од ткивото на белите дробови станува погусто, но ова особено не влијае на респираторната функција. Фокалната пневмофиброза не влијае на еластичноста на целото белодробно крило.

Двата вида на патологија можат да продолжат во две фази - прогресивни и непрогресивни. Која фаза на болеста која пациентот ќе ја има зависи од тоа колку брзо тој оди кај лекар и започнува со третман.

За непрогресивната форма се карактеризира со речиси целосно отсуство на клиничката слика. Оваа форма е типична за оние луѓе кои се придржуваат до здрав начин на живот. Тоа може да се третира со традиционални методи, значи според рецептите на "баба".

Прогресивната форма, најчесто, доведува до сериозни компликации, па дури и апсцеси. Епидемии на болеста може да го придружуваат пациентот во текот на животот.

Во некои медицински литератури постојат и базална пневмофиброза и линеарна. Втората форма, како по правило, се развива против позадината на пренесената туберкулоза или други заразни болести. Линеарната патологија може да се манифестира само неколку години по болеста. Причините за базалната пулмонална фиброза не се точно испитани. Но, како што покажува практиката, акутниот бронхитис и пневмонија можат да послужат како "катализатор".

Причините за болеста

Како по правило, болеста може да се појави не само во услови на лоши услови на животната средина, туку и како резултат на други инфективни или хронични патологии. Пневмофиброзата, исто така, може да се развие во однос на позадината на чести внес на лекови и зрачење. Главните причини за формирање на патологија се следниве:

 • ефекти од туберкулоза, сифилис ;
 • повреди на градите;
 • патологии предизвикани од габични заболувања;
 • крвна стаза во белодробните садови.

Не заборавајте за пушењето. Системски хит во белите дробови на токсични материи води до фактот дека ткивото на белите дробови се заменува со сврзно дејство. Третманот со народни методи нема да помогне овде. Можете само да го паузирате процесот и делумно да ја ублажите болката. Нарушената вентилација на белите дробови и бронхијалната дренажа исто така може да предизвикаат болест.

Симптоматологија

Симптомите на пулмоналната фиброза зависат од сцената и подтипот на болеста. Сепак, можно е да се идентификуваат заеднички фактори кои укажуваат на пневмофиброза:

 • скратен здив, кој се зголемува со развојот на болеста;
 • тешка сува кашлица;
 • синкаста боја на кожата;
 • слабост, губење на тежината;
 • разлики во телесната температура;
 • хипертрофија на меките ткива.

Може да се забележи потешка форма на оток на вените на вратот.

Вреди да се напомене дека присуството на такви симптоми не значи дека тоа е пневмофиброза. За да направите точна дијагноза, треба да поминете низ серија инструментални и лабораториски студии. Земете го предвид фактот дека фокалната форма не се манифестира, што го комплицира процесот на дијагностицирање.

Дијагностика

Првично, вреди да се спроведе рендгенско испитување. Ова ќе помогне да се потврди или негира дијагнозата. Ако претпоставката е потврдена, тогаш можно е да се дијагностицира фазата и формата на болеста. Во прилог на х-зраци, се спроведуваат следните клинички студии:

 • бронхолошки преглед;
 • проценка на респираторната функција;
 • општи лабораториски тестови.

Така, можно е да се открие не само пневмофиброзата, туку и поврзаните патолошки абнормалности, како и причините за неговото формирање.

Третман

Во процесот на лекување, важно е да се елиминира причината за болеста со медицински лекови или да се преземат соодветни мерки за одржување. Ако се појави пневмофиброза во однос на позадината на некоја друга болест, тогаш третманот првично е пропишан за да се елиминира основната патологија. Во овој случај, не постои единствен пристап. Лекарот пропишува курс на лекување само по целосна дијагноза. Третманот на народни лекови не дава можност целосно да се ослободи од болеста. Како по правило, исчезнуваат само симптоми.

Ако причината за болеста е пневмонија, тогаш на почетокот се пропишуваат антимикробните препарати. Во некои случаи, се користеше терапија со лекови и физиотерапија. Третманот на пулмонална фиброза треба да се спроведе до целосно опоравување на пациентот. Инаку, можно е рецедив на болеста во покомплексна форма. По третманот, пациентот мора да биде под надзор на пулмонолог најмалку 1 година.

Во случај болеста да не се претвори во акутна патолошка форма, третманот со стационар не е неопходен. Сепак, дома, препишува строгиот одмор во креветот, што му помага на плунката да се движи многу побрзо.

Треба да се напомене дека ниту еден метод за лекување на патологија нема да даде 100% резултат на фактот дека пневмофиброзата целосно се повлекува и не се појавуваат компликации. Факт е дека клетките кои произведуваат сврзно ткиво, не одат никаде, па болеста може да се развие во секое време.

Третман со народни методи

Не се само-лекувајте. Сепак, со соодветни препораки на лекарот, лекувањето може да се надополни со популарни рецепти. Таквите значи само по себе:

 • decoctions на лековити билки;
 • gadgets;
 • загревање;
 • компреси кои промовираат побрзо ослободување на спутумот.
Традиционалните методи на третман вклучуваат декорации на лековити билки.

Третманот со такви средства, несомнено, ќе донесе повеќе позитивни резултати. Сепак, само ако се користи во согласност со строгиот рецепт на лекарот. Секој третман, дури и со народни методи, започнува со потребата за прецизно дијагностицирање на примарната болест. На пример, ако тоа е предизвикано од пушењето, тогаш нема смисла да започнете да пиете декоки според популарните рецепти, ако продолжите да пушите во исти количини.

Популарните методи на третман, исто така, вклучуваат зголемување (во однос на дозволената) физичка активност и активност. Отстранување на болеста народни лекови вклучува употреба на специјални вежби за дишење. Ако манипулациите се изведуваат редовно, тогаш размена на гасови во белите дробови и респираторната функција значително се подобруваат.

Сепак, вреди да се напомене дека дури и лекувањето со народни лекови не гарантира дека болката ќе се повлече еднаш и за сите. Важна улога во ефективноста на третманот на било кој начин ја игра причината за почетокот на производството на сврзното ткиво. Главната задача на терапијата е да се елиминира причината и симптомите на болеста.

Превенција

За да не мора да пиете горчливи лушпи според популарни рецепти, вреди да се вложат максимални напори за да се спречи болеста. За превентивни цели, можете да го користите следново:

 • целосно да престане да пуши;
 • играат спорт, ја зголемуваат физичката активност;
 • користете ги респираторите и следете ги безбедносните процедури (доколку е потребно по занимање);
 • вежбајте вежби за дишење;
 • со почетни симптоми, веднаш консултирајте се со доктор.

Во секој случај, со претходната клиничка слика, не треба да пиете апчиња што ќе ја дадат аптеката или ќе почнат да бараат потрага по проблеми на Интернет. Консултирајте се со пулмолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Pneumofibrosis и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмосклероза (појавување симптоми: 6 од 11)

Пневмосклерозата е патолошки процес на замена на белодробното ткиво со сврзно ткиво. Како резултат на тоа, се јавува повреда на респираторната функција. Типично, лекарите не го сметаат овој патолошки процес како независна нозолошка форма. Ова се објаснува со фактот дека пневмосклерозата на белите дробови е или компликација на патологии кои веќе напредуваат во телото, или се развива поради негативните ефекти на ендогените фактори.

...
Дифузна пневмосклероза (појавување симптоми: 6 од 11)

Дифузната пневмосклероза е секундарна патологија за која е карактеристична пролиферацијата на сврзното ткиво во белите дробови. Наспроти позадината на таков процес, функционирањето на ова тело е оштетено. Во поголемиот дел од ситуациите, болеста се формира во однос на позадината на појавата на туберкулоза или пневмонија, бронхитис или венска стаза. Сепак, други клинички предиспонирачки фактори се идентификувани од страна на лекарите.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 5 од 11)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Белодробна фиброза (појавување на симптоми: 5 од 11)

Белодробна фиброза е болест која вклучува присуство на лузна во белите дробови, што ја нарушува функцијата на дишењето. Фиброзата ја намалува еластичноста на ткивата, што го отежнува протокот на кислород преку алвеолите (меурчиња, каде воздухот е во контакт со крв). Оваа болест вклучува замена на нормалното белодробно ткиво со сврзно ткиво. Обратен процес на регенерација на сврзното ткиво во пулмоналното ткиво не е можен, па пациентот не може целосно да се опорави, но сеуште е можно да се подобри квалитетот на животот на пациентот.

...
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 5 од 11)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .