Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Еквидативен плеврит (хидроторакс): симптоми и третман

Еквидативен плеврит (хидроторакс) - главните симптоми:

Еквидативниот плеврит (хидроторакс) е опасна болест на респираторниот систем, која се карактеризира со развој на воспалителен процес во плеврата, со последователна акумулација на екссудатот (излив) во него. Недостатокот е лукав бидејќи влијае на луѓе од различни возрасни групи, но најчесто неговите цели се луѓе на работоспособна возраст. Хидротораксот може да се развие како болест самостојно, но во повеќето клинички случаи воспалителни или заразни болести на белите дробови и други органи придонеле за неговото формирање.

Еквидативниот плеврит тешко може да се нарече раширена болест. Според најновите статистички податоци, откриено е дека оваа патологија влијае на околу еден милион луѓе годишно. Ова се должи на фактот што го комплицира текот на другите болести во трауматологијата, пулмонологијата, кардиологијата, фтизиологијата и така натаму. Многу често, ексудата во плеврата е последица на компликација на основната болест, така што лекарите треба темелно да ја испитаат историјата на пациентот, да спроведат дополнителни истражувања со учество на торакални хирурзи и пулмонологи.

Механизам

Хидроторакс влијае само на плевралната празнина. Тоа е затворен простор на сите страни. Оваа празнина секогаш содржи одредена количина на излив. Норма - не повеќе од 10 ml. За еден час, плеврата произведува околу 100 ml течност. Ова е нормален физиолошки процес, сосема безопасен за здравјето на луѓето. Создадениот ексудат ги апсорбира капиларите и лимфните садови. Под влијание на негативни фактори, капацитетот на ексудат може да се зголеми и плеврата нема да може целосно да ја адсорбира. Остатоците ќе бидат концентрирани во шуплината. Ова ќе доведе до развој на ексудативен плеврит (десно или лево).

Класификација

Хидроторакс има неколку главни форми:

 • во зависност од природата на протокот: акутна, субакутна и хронична форма;
 • во зависност од etiology: инфективни (на пример, туберкуларна етиологија) и не-инфективни;
 • од природата на изливот се разликуваат: серозни, серозно-гнојни (во ексудатната нечистотија на гној), гноен, холестерол и хеморагичен (најопасниот);
 • во зависност од анатомската форма: локална (која исто така е поделена на париетални, апикални, дијафрагматски, итн.) и дифузни.

Причини

Честа причина за развој на инфективен ексудативен плеврит е пенетрацијата на инфекцијата, вирусите и бактериите кои го предизвикуваат развојот на главната болест во плевралната празнина. Повеќе од 80% од случаите на хидроторакс се забележани кај пациенти чија историја на болеста ја запишува главната дијагноза на пулмонална туберкулоза .

Инфективниот ексудативен плеврит се развива поради пенетрација на специфични и неспецифични патогени во шуплината:

 • Mycobacterium tuberculosis (придонесуваат за развој на хидроторакс туберкуларна етиологија);
 • стафилокок ;
 • пневмококи;
 • стрептококи;
 • хемофилус бацилус;
 • сино гној бацил;
 • бруцела;
 • вируси;
 • ехинокок;
 • габи;
 • наједноставниот.

Ние, исто така, треба да ги истакнеме хидротораксот на туберкулозната етиологија . Нејзина главна причина за развој е зголемената чувствителност на пациентот на стапчето Кох. Овој процес во медицинските кругови се нарекува "сензибилизација". Како резултат на тоа, кога дури и неколку единици микроби ќе влезат во плевралната празнина, реактивниот излив ќе почне да се акумулира неколку пати побрзо. И во оваа ситуација тоа е сериозна компликација што може да биде фатална. Туберкулозната хидроторакса најчесто ги напаѓа само возрасните пациенти, речиси без да влијае на децата.

Туберкуларен хидроторакс

Главните причини за развој на не-инфективен ексудативен плеврит:

 • хронична ренална инсуфициенција ;
 • повреда на градниот кош, во која крварењето започнало во плевралната празнина;
 • туморите во крвта се претежно малигни;
 • хронична циркулаторна инсуфициенција;
 • пулмонален инфаркт;
 • цироза на црниот дроб (честа причина за десно-страна хидроторакс);
 • болести на сврзното ткиво на автоимуна природа. Тие вклучуваат колагеноза, ревматизам и многу повеќе;
 • карциноматоза, мезотелиом и други малигни туморски форми во белите дробови;
 • со воспаление на панкреасот може да се развие левострана хидроторакс.

Симптоматологија

Тежината на симптомите на ексудативниот плеврит зависи од два фактора:

 • сериозноста на патологијата (особено хидротораксот на туберкулозната етиологија);
 • брзината и обемот на излив.

Клиничката слика карактеристична за плевритот со акумулација на ексудат:

 • сува кашлица;
 • зголемен замор;
 • слабост во целото тело;
 • Подесувања добиваат сина боја;
 • од локализацијата на лезијата, пациентот се чувствува тежок;
 • можно чувство на недостаток на воздух, зголемување на паника;
 • срцевата брзина е забрзана, аритмијата е можна;
 • поради недостаток на оток на воздух на вените во вратот;
 • карактеристичен симптом - пациентот зема присилна позиција. Како по правило, лежи на страната погодена од плеврит;
 • во зоната на излив на конгестија, ребрата јасно се визуелизираат.

Ако во овој момент пациентот го испитува лекар, тогаш за време на аускултацијата на зоната на локализација на хидроторакс, ќе чуе целосно отсуство на респираторна бучава. Исто така, кога перкусијата во долниот дел на зафатеното белодробно ткиво ќе биде означена како досадна звучност.

Најопасниот симптом е движењето на срцето на здрава страна. Ова се случува со голема акумулација на излив. Ако се случи ова, можна е долната вена кава, која снабдува крв во срцето. Како резултат на тоа, неговото снабдување со крв е скршено.

Важно е да се знаат сите горенаведени симптоми, бидејќи болеста може да се развие брзо, а не само зачувување на здравјето на едно лице, но дури и неговиот живот може да зависи од навремено медицинско внимание.

Фази

Во медицината се јасно означени три фази од развојот на болеста:

 • фаза на ексудација. Вкупното времетраење не надминува три недели. Во овој временски период во празнината на плеврата постои постепена акумулација на излив. Според некои податоци (сведочења на лекарите, медицинска историја на пациентот) се откри дека во овој период волуменот на течноста може да достигне 10 литри! Симптомите на ексудативниот плеврит во оваа фаза се доста изразени;
 • фаза на стабилизација. Се карактеризира со суспензија на формирање на излив, но нејзината адсорпција сè уште не започнала. Симптомите стануваат помалку изразени и клиничката слика се стабилизира;
 • фаза на ресорпција. Индикаторот за време е најмногу три недели. Во тоа време, постои ресорпција на ексудат и формирање на приставане.

Дијагностика

Кога се откриваат првите симптоми на хидроторакс, се препорачува итно да отидете во медицинска установа за дијагностицирање и идентификација на причината за болеста.

Информативни дијагностички техники:

 • физички При изведување на тоа, лекарите го забележуваат заостатокот на погодената страна на градите за време на чинот на дишење, неговото ослабување, намалувањето на перкусионистички звук за време на перкусија, прскање на бучавата за време на аускултацијата;
 • Х-зраци испитување (методи на дијагностицирање на хидроторакс на било која етиологија, вклучувајќи туберкулоза). Во долниот дел на белите дробови постои значително затемнување;
 • Ултразвук на плевралната празнина;
 • торакоцентеза. Сите пациенти со сомневање за ексудативен плеврит се подложени на оваа процедура. За време на тоа, лекарите добиваат дел од ефузијата, која потоа се користи за цитолошки, бактериолошки и биохемиски студии;
 • торакоскопија;
 • компјутеризирана томографија на белите дробови;
 • биохемиски крвен тест .

Сите добиени податоци без прекин лекарот пишува во медицинската историја на пациентот. Сите последователни анализи се исто така додадени таму за следење на динамиката.

Третман

Третманот на ексудативниот плеврит првенствено е насочен кон евакуација на акумулираниот излив од плевралната шуплина, како и при лекување на основната болест која предизвикала хидроторакс.

Ако значителна количина на ефузија се акумулира во плевралната празнина, се врши итна дренажа на шуплината. Во текот на оваа хируршка процедура, течноста е целосно отстранета од плеврата. По постапката, голем број на симптоми исчезнуваат или се намалуваат, вклучувајќи и краток здив, температура на телото, оток на вените на вратот и така натаму.

Отстранување на течност од плевралната празнина

Врз основа на главната дијагноза регистрирана во историјата на болеста, лекувањето со лекови е пропишано:

 • кај ексудативен плеврит од туберкулозна етиологија, индицирана е туберкулостатска терапија;
 • антибактериска терапија;
 • цитостатик;
 • хормонска терапија (рецепт за глукокортикоиди).

Втората фаза е симптоматски третман. Лекарот пропишува лекови, чие дејство е насочено кон намалување на сериозноста на симптомите:

 • antitussive;
 • аналгетици;
 • SPE;
 • диуретик;
 • desensitizing.

Дозирањето на пропишаните синтетички лекови се евидентира во историјата на болеста.

Исто така, добар ефект дава физиотерапевтски третман. Ако не постојат специфични контраиндикации, тогаш се препишуваат парафинска терапија и електрофореза.

Превенција

Превенцијата на хидротораксот, пред сè, се состои во превенција и навремено лекување на болести кои можат да влијаат на плеврата. Исто така вреди да се прави е да се зајакне вашиот имунолошки систем.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Еквидативен плеврит (hydrothorax) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: пулмолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Медијастинитис (појавување симптоми: 8 од 18)

Медијастинитис е воспалителен процес во медијастиналното ткиво. Во оваа болест, нервите и садовите се компресирани, што предизвикува развој на клиничката слика. Ако третманот не се започне навремено, веројатноста за смрт е висока. Треба да се напомене дека овој патолошки процес дава сериозни компликации на работата на другите телесни системи.

...
Гангрена (појавување симптоми: 7 од 18)

Гангрена е патолошки процес кој влијае на различни ткива на телото и придонесува за нивната смрт. Различни фактори влијаат врз развојот на болеста. Најчесто, ткивната смрт се јавува поради недоволно снабдување со крв, негативното влијание на надворешните фактори. Можно е да се излечи болеста, изборот на метод на третман зависи од степенот на оштетување и развој на болеста.

...
Пневмоторакс (појавување симптоми: 7 од 18)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 7 од 18)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Фокална пневмонија (појавување на симптоми: 7 од 18)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .