Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Респираторна инсуфициенција: симптоми и третман

Респираторна инсуфициенција - главните симптоми:

Како што знаете, респираторната функција на телото е една од главните функции на нормалното функционирање на телото. Синдромот во кој се нарушува рамнотежата на крвните компоненти и, поточно, се зголемува концентрацијата на јаглероден диоксид и се намалува количината на кислород, се нарекува "акутна респираторна инсуфициенција", може да се претвори во хронична форма. Како, во овој случај, пациентот се чувствува болен, какви симптоми може да го нарушат, какви знаци и предизвикува овој синдром - прочитајте подолу. Исто така, од нашата статија ќе научите за методите на дијагностицирање и најсовремените методи за лекување на оваа болест.

Кои се карактеристиките на оваа болест?

Респираторна инсуфициенција (DN) е посебна состојба во која човечкото тело престојува кога респираторниот систем не може да го обезбеди потребното количество кислород. Во овој случај, концентрацијата на јаглерод диоксид во крвта значително се зголемува и може да достигне критична точка. Овој синдром е вид на несоодветна размена на јаглерод диоксид и кислород помеѓу циркулаторниот систем и белите дробови. Имајте на ум дека хроничната респираторна инсуфициенција и акутно може значително да се разликуваат во нивните манифестации.

Секое респираторно оштетување предизвикува компензаторни механизми во телото, кои за некое време се способни да го обноват потребното рамнотежа и да го приближат крвниот состав до нормала. Ако промената на гасот во белите дробови е нарушена, срцето ќе биде првиот орган кој ќе почне да врши компензаторна функција. Подоцна во човечката крв, бројот на црвени крвни клетки и целокупното ниво на хемоглобин ќе се зголеми, што исто така може да се смета за реакција на телото на хипоксија и кислородно гладување. Опасноста лежи во фактот дека силите на телото не се бесконечни и порано или подоцна неговите ресурси се исцрпени, по што лицето се соочува со манифестација на акутна респираторна инсуфициенција. Првите симптоми почнуваат да му пречат на пациентот кога парцијалниот притисок на кислородот паѓа под 60 mm Hg, или индикаторот за јаглероден диоксид се зголемува на 45 mm.

Како се манифестира болеста кај децата?

Респираторната инсуфициенција кај децата често е предизвикана од истите причини како кај возрасните, но симптомите обично се помалку изразени. Кај новороденчињата, овој синдром очигледно се манифестира како респираторно нарушување:

 1. Најчесто оваа патологија се среќава кај новороденчиња кои се родени пред одреденото време или кај новороденчињата кои имале тешко раѓање.
 2. Кај недоносените бебиња, причината за неуспехот е неразвиеноста на сурфактантот - супстанца што ги набљудува алвеолите.
 3. Исто така, симптомите на ДН може да се појават и кај новороденчињата кои доживеале хипоксија за време на феталниот живот.
 4. Оштетената респираторна функција, исто така, може да се појави кај новороденчињата кои го проголтале мекониумот, ја проголтале амнионската течност или крвта.
 5. Исто така, ненавременото вшмукување на течност од респираторниот тракт често доведува до ДН кај новороденчињата.
 6. Конгениталните малформации на новороденчиња често може да предизвикаат респираторен дистрес. На пример, неразвиени бели дробови, полицистични бели дробови, дијафрагмална хернија и други.

Најчесто кај новороденчињата оваа патологија се манифестира во форма на аспирација, пневмонија , хеморагичен и едематозен синдром, ателектазата на белите дробови се јавува поретко. Вреди да се напомене дека новородените имаат поголема веројатност да имаат акутна респираторна инсуфициенција, а колку побрзо се дијагностицира, толку е поверојатно дека детето нема да развие хронична респираторна инсуфициенција.

Причините за овој синдром

Често причината за DN може да биде болести и патологии на други органи на човечкото тело. Може да се развие како резултат на инфективни и воспалителни процеси во телото, по сериозни повреди со оштетување на виталните органи, со малигни тумори на респираторните органи, како и со нарушување на респираторните мускули и срце. Едно лице може да има проблеми со дишењето поради ограниченото движење на градите. Значи, до нападите на респираторна инсуфициенција може да доведе до:

 1. Констрикција или опструкција на дишните патишта, кои се карактеристични за бронхиектаза, астма , ларингеален едем и цистична фиброза .
 2. Процесот на аспирација, кој е предизвикан од присуството на странски објект во бронхиите.
 3. Оштетување на белодробното ткиво поради овие патологии: воспаление на алвеолите на белите дробови, фиброза, рак , изгореници, апсцес на белите дробови.
 4. Нарушувањето на крв-жлебот, често придружува емболија на артерија на белите дробови.
 5. Комплицирани срцеви дефекти, главно вродени . На пример, ако овалниот прозорец не се затворил во време, венската крв оди директно до ткивата и органите, без продирање на белите дробови.
 6. Општа слабост на телото, го намалува тонусот на мускулите. Оваа состојба на телото може да се случи со најмало оштетување на 'рбетниот мозок, како и мускулна дистрофија, полио и полимиозитис.
 7. Слабеењето на дишењето, кое нема патолошка природа, може да биде предизвикано од прекумерна човечка полнота или лоши навики - алкохолизам, зависност од дрога и пушење.
 8. Аномалии или повреди на ребрата и 'рбетот. Тие можат да се појават со кифосколиоза или по повреда на градите.
 9. Често причината за депресивно дишење може да биде силен степен на анемија во крвта .
 10. DN се јавува по комплексни операции и тешки повреди со изобилство на загуба на крв.
 11. Различни лезии на централниот нервен систем, и вродени и стекнати.
 12. Оштетената респираторна функција на телото може да биде предизвикана од нарушување на притисокот во малиот круг на циркулација на крвта.
 13. За да се намали вообичаениот ритам на пренесување на импулси на мускулите вклучени во процесот на дишење, можат да се појават разни заразни болести, како што е ботулизам .
 14. Служат причината за развојот на оваа болест може и хроничен хипотироидизам - нерамнотежа на тироидните хормони.
Динамички причини за респираторна инсуфициенција

Кои се симптомите на оваа болест?

Примарните знаци на оваа болест се под влијание на причините за појавата, како и специфичниот тип и сериозност. Но, секој пациент со респираторна инсуфициенција ќе доживее чести симптоми за овој синдром:

 • хипоксемија;
 • хиперкапнија;
 • недостаток на здив;
 • слабост на респираторните мускули.

Секој од презентираните симптоми е група на одредени карактеристики на состојбата на пациентот, ние ќе ги разгледаме подетално.

Хипоксемија

Главниот знак на хипоксемија е нискиот степен на сатурација со кислород со крв. Во овој случај, едно лице може да ја промени бојата на кожата, тие стануваат сина. Цијанозата на кожата, или цијанозата, која така поинаку се нарекува оваа состојба, може да биде силна или блага, во зависност од тоа колку долго и колку симптомите на болеста се манифестираат кај некоја личност. Вообичаено, спојниците ја менуваат бојата откако парцијалниот притисок на кислород во крвта достигнува критично ниво од 60 mm Hg. ул.

По надминување на оваа бариера, пациентот повремено може да има зголемено отчукување на срцето. И, исто така, постои низок крвен притисок. Пациентот почнува да ги заборава наједноставните работи, и ако горната слика достигне 30 mm Hg. Уметност, тогаш лицето често ја губи свеста, системите и органите повеќе не може да работи како порано. И колку подолго трае хипоксијата, толку потешко ќе биде телото да ги врати своите функции. Ова особено важи за мозочната активност.

Хиперкапнија

Паралелно со недостатокот на кислород во крвта, процентот на јаглерод диоксид почнува да расте, оваа состојба се нарекува хиперкапнија, често ја придружува хроничната респираторна инсуфициенција. Пациентот почнува да се соочува со проблеми со спиењето, не може долго да спие или да спие цела ноќ. Во исто време, лицето исцрпено со несоница се чувствува совладан цел ден и сака да спие. Овој синдром е придружен со зголемена срцева фрекфенција, пациентот може да се почувствува болен, тој се соочува со сериозни главоболки.

Обидувајќи се да се спасат, човечкото тело се обидува да се ослободи од преоптоварување на јаглерод диоксид, дишењето станува многу честа и подлабока, но дури и таквата мерка нема ефект. Во овој случај, решавачката улога во развојот на болеста во овој случај е колку брзо содржината на јаглерод диоксид во крвта се зголемува. За пациентот, високата стапка на раст е многу опасна, бидејќи се заканува со зголемена циркулација на крвта во мозокот и зголемен интракранијален притисок. Без итен третман, овие симптоми предизвикуваат оток на мозокот и кома.

Недостаток на здив

Кога ќе се појави овој симптом, едно лице постојано чувствува дека нема доволно воздух. Во исто време, многу е тешко да дише, иако се обидува да ги зајакне своите дишење движења.

Слабост на респираторните мускули

Ако пациентот направи повеќе од 25 вдишувања во минута, тоа значи дека неговите респираторни мускули се ослабени, не може да ги извршува своите вообичаени функции и брзо се заморува. Во исто време, едно лице се обидува со сите средства да го прилагоди дишењето и ги вклучува мускулите на печатот, горниот респираторен тракт, па дури и на вратот во процесот.

Исто така вреди да се напомене дека со доцниот степен на болеста се развива срцева слабост и разни делови на телото.

Методи на дијагностицирање на белодробна инсуфициенција

За да се идентификува оваа болест, лекарот ги користи следните дијагностички методи:

 1. Најдобро е да се зборува за состојбата на здравјето и проблемите со дишењето на самиот пациент, задачата на лекарот е да го праша за симптомите подетално, како и да ја проучува историјата на болеста.
 2. Исто така, лекарот треба што е можно поскоро да открие присуство или отсуство на истовремени болести кај пациентот, што може да го влоши текот на ДН.
 3. За време на медицинскиот преглед, лекарот ќе обрне внимание на состојбата на градите, ќе ги слуша белите дробови со фоноенскоп и ќе го пресмета отчукувањата на срцето и стапката на дишење.
 4. Најважната точка на дијагностиката е анализата на составот на гасот на крвта, се испитува индексот на заситеноста со кислород и јаглерод диоксид.
 5. Исто така се мерат и бројот на крвни киселини на база на киселина.
 6. Бидете сигурни дека рентгенските зраци на градите.
 7. Методот на спирографија се користи за проценка на надворешните карактеристики на дишењето.
 8. Во некои случаи, неопходно е да се консултирате со пулмолог.

DN класификација

Оваа болест има неколку класификации во зависност од карактеристичната особина. Ако го разгледаме механизмот на потеклото на синдромот, можеме да ги разликуваме следниве типови:

 1. Паренхимна респираторна инсуфициенција, исто така е наречена и хипоксемична. Овој тип ги има следните карактеристики: количината на кислород се намалува, делумниот притисок на кислородот во крвта се намалува, оваа состојба тешко се коригира дури и со кислородна терапија. Најчесто се должи на пулмонален едем , пневмонија или синдром на дистрес.
 2. Вентилација или хиперкапник. Со овој тип на болест во крвта, пред сè, содржината на јаглерод диоксид се зголемува, додека нејзината заситеност со кислород се намалува, но тоа лесно може да се коригира со помош на кислородна терапија. Овој тип на ДН е проследен со слабост во респираторните мускули, често се забележуваат механички дефекти на ребрата или градите.
Видови на респираторна инсуфициенција

Како што забележавме порано, најчесто оваа патологија може да биде последица на болести на други органи, а врз основа на етиологијата, болеста може да се подели во следниве видови:

 1. Опструктивниот ДН го вклучува блокираното движење на воздухот низ трахеата и бронхиите, може да биде предизвикано од бронхитис , бронхоспазам, стеснување на дишните патишта, присуство на туѓо тело во белите дробови или малиген тумор. Со овој тип на болест, еден човек едвај зема полн здив, издишување предизвикува уште поголеми потешкотии.
 2. Рестриктивниот тип се карактеризира со ограничување на функциите на белодробното ткиво во смисла на експанзија и контракција, болест од оваа природа може да биде последица на пнеумоторакс, плеврит , адхезии во плевралната празнина на белите дробови, како и ако движењата на кафезот на ребрата се ограничени. Како по правило, во таква ситуација е исклучително тешко пациентот да дише воздух.
 3. Мешаниот тип ги комбинира знаците на ограничувачки и опструктивни неуспеси, симптомите најчесто се манифестираат со доцен степен на патологија.
 4. Хемодинамичен DN може да се појави поради нарушена циркулација на воздухот во отсуство на вентилација во посебен дел од белите дробови. Десниот лев крвен ритам, кој се изведува преку отворен овален прозорец во срцето, може да доведе до ваков вид на болест. Во тоа време, може да се случи мешање на венска и артериска крв.
 5. Недостаток на дифузен тип се јавува кога пенетрацијата на гасовите во белите дробови кога се губи капиларно-алвеоларната мембрана.

Во зависност од тоа колку долго лице има проблеми со дишењето и колку брзо се појавуваат симптомите на болеста, тие ослободуваат:

 1. Акутната инсуфициенција влијае на белите дробови на лице со голема брзина, обично нејзините напади не траат повеќе од неколку часа. Таков брз развој на патологијата секогаш предизвикува хемодинамски нарушувања и е многу опасен за животот на пациентот. Кога се појавуваат симптоми од овој тип, на пациентот му е потребен комплекс на реанимациона терапија, особено во оние моменти кога другите органи престануваат да вршат компензаторна функција. Најчесто се забележува кај оние кои доживуваат егзацербација на хроничната форма на болеста.
 2. Хроничната респираторна инсуфициенција загрижува лице за подолг временски период, до неколку години. Понекогаш тоа е резултат на претрпена акутна форма. Хронична респираторна инсуфициенција може да го придружува лицето во текот на животот, слабеење и зголемување од време на време.
Класификација на респираторната инсуфициенција според стапката на развој

Во оваа болест, составот на гасот на крвта е од голема важност, во зависност од односот на неговите компоненти се ослободуваат компензираните и декомпензирани типови. Во првиот случај, составот одговара на нормата, во втората, хипоксемија или хиперкапнија е забележана. Класификацијата на респираторната инсуфициенција по тежина е како што следува:

 • 1 степен - понекогаш пациентот се чувствува без здив за време на интензивен физички напор;
 • Степен 2 - респираторна инсуфициенција и недостаток на здив се појавуваат дури и при слаби товари, додека компензаторните функции на други органи се користат во мирување;
 • Степен 3 - придружено со тешка диспнеа и цијаноза на кожата во мирување, карактеристична хипоксемија.

Третман на нарушувања на респираторната функција

Третман на акутна респираторна инсуфициенција вклучува две главни задачи:

 1. Колку што е можно да се врати нормалната вентилација на белите дробови и да се одржи во оваа состојба.
 2. Дијагностицирање и, ако е можно, лекување на истовремени болести, како резултат на кои се јавуваат проблеми со дишењето.

Ако лекарот забележи изразена хипоксија кај пациентот, пред сè, ќе му препише кислородна терапија, во која лекарите внимателно ја следат состојбата на пациентот и ги следат карактеристиките на крвта. Ако некое лице само дише, тогаш за оваа постапка се користи специјална маска или назален катетер. Пациентот во кома е интубиран, кој вештачки ги вентилатира белите дробови. Во исто време, пациентот почнува да зема антибиотици, муколитици, како и бронходилататори. Тој е пропишан голем број на процедури: масажа на градниот кош, тренинг терапија, инхалација со ултразвук. Нанесете бронхоскоп за чистење на бронхиите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате респираторна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: пулмонолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Белодробна инсуфициенција (појавување симптоми: 7 од 16)

Белодробна инсуфициенција е состојба која се карактеризира со неможноста на пулмоналниот систем да го одржува нормалниот гасен состав на крвта или се стабилизира поради силниот пренапон на компензаторните механизми на респираторниот апарат. Основата на овој патолошки процес е нарушување на размената на гасови во белодробниот систем. Поради тоа, потребното количество кислород не се доставува до човечкото тело, а нивото на јаглерод диоксид постојано се зголемува. Сето ова предизвикува кислород гладување на органи.

...
Хипонатремија (појавување симптоми: 7 од 16)

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

...
Срцева слабост (појавување на симптоми: 6 од 16)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 6 од 16)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 16)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .