Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробна емфизема: симптоми и третман

Емфизем на белите дробови - главните симптоми:

Лекарите го нарекуваат емфизем на белите дробови болест на респираторниот тракт, која се карактеризира со развој на патолошки процес во белите дробови, што предизвикува силно проширување на дисталните бронхиоли, е придружено со кршење на процесот на размена на гасови и развој на респираторна инсуфициенција.

Денес, инциденцата на оваа болест значително се зголемила, а ако порано се случила главно кај лицата со пензија, денес страдаат лицата на возраст од 30 години и постари од него (мажите имаат емфизем во белите дробови два пати почесто). Покрај тоа, болеста (во комбинација со астма и опструктивен бронхитис ) припаѓа на групата на хронични белодробни заболувања кои имаат прогресивен тек, честопати стануваат причини за привремена онеспособеност на пациентите или доведуваат до нивната рана попреченост. Во исто време, болест како што е емфизем на белите дробови се карактеризира со тоа што може да биде фатална, така што секој треба да ги знае своите симптоми и основни принципи на лекување.

Етиологија, патогенеза и видови на болеста

Белодробна емфизем

Една од карактеристиките на емфизем е тоа што, како посебна нозолошка форма, се наоѓа само кај мал процент на пациенти. Во повеќето случаи на белодробна емфизем е последниот патолошки процес кој се јавува во позадина на тешки морфолошки лезии на бронхопулмоналниот систем, кои се јавуваат по болести како:

Покрај тоа, пулмоналната емфизема може да се разболи како резултат на продолжено пушење или вдишување на некои токсични соединенија на кадмиум, азот или честички на прашина кои лебдат во воздухот (поради оваа причина, оваа болест често се наоѓа кај градители).

Механизам за развој на болести

Под нормални услови, размена на гасови во човечкото тело се одвива во алвеолите - ова се "вреќи" со мали димензии продирани од голем број крвни садови, кои се наоѓаат на крајот на бронхиите. За време на вдишувањето, алвеолите се наполнети со кислород и се издуват, а кога се издишуваат, се склучуваат. Меѓутоа, кога емфиземот на белите дробови во овој процес се појавува одредени нарушувања - белите дробови се водат премногу, нивното ткиво се губи и ја губи еластичноста, што доведува до зголемување на концентрацијата на воздух во белите дробови и предизвикува нарушување на нивното функционирање. Со текот на времето, белодробната емфизема напредува, што се манифестира со развој на респираторна инсуфициенција, па затоа треба да се започне што е можно поскоро.

Класификација на болестите

Во зависност од причините кои доведуваат до развој на патолошкиот процес во белодробното ткиво, пулмоналниот емфизем се класифицира како:

 • Примарната (дифузна), која предизвикува тутунски чад, прашина или инхалација на азотен оксид - се карактеризира со губење на еластичноста на белодробното ткиво, морфолошка промена на респираторниот дел на белите дробови и зголемување на притисокот во алвеолите;
 • секундарна (опструктивна) - се јавува во позадина на истегнување на алвеолите и респираторните бронхиоли предизвикани од опструкција на респираторниот тракт;
 • vikarnuyu - тоа е еден вид компензаторна реакција на едно белодробно крило на некои промени (а понекогаш и отсуство) на друг, што резултира со зголемување на волуменот на здравите бели дробови, но само за да се осигура нормална размена на гасови во човечкото тело (викарен белодробна емфизем се случува само во во рамките на еден бел дроб и не се смета за патолошки процес, прогнозата е поволна).

Постои и булозен емфизем на белите дробови, што се разликува по тоа што продолжува незабележано, често се открива веќе на етапата на пневмоторакс (акумулација на воздух во плевралната шуплина) и бара итна хируршка интервенција, прогнозата е неповолна (често доведува до смрт на пациентот).

Пушење и емфизем

Клиничката слика на болеста

Зборувајќи за главните симптоми на емфиземот, лекарите најпрво се споменуваат:

 • недостаток на здив;
 • визуелно зголемување (проширување) на градниот кош наспроти позадината на намалување на екскурзијата за време на дишењето (емфизем може да се идентификува со слика, што покажува дека градите се наоѓаат во длабока фаза на дишење);
 • цијаноза (сина нијанса) на јазикот, ноктите и усните, се појавува против позадината на кислородното гладување на ткивата;
 • проширување на меѓуребрените простори;
 • мазнење на супраклавикуларни региони.

На самиот почеток на пулмоналната емфизема се манифестира со отежнато дишење, кое првично се случува за време на спортот (главно во зима) и се карактеризира со нестабилност, а потоа се грижи лице со најмал физички напор. Карактеристичните знаци на болеста го вклучуваат фактот дека пациентите земаат кратки вдишувања со затворени усни и подуени образи, а исто така треба да обрнете внимание на фактот дека мускулите на вратот се користат при вдишување (ова не треба да биде нормално). Исто така, пулмоналната емфизема е придружена со кашлање, болка зад градната коска и губење на тежината (последново се должи на фактот дека пациентите трошат премногу енергија за да го одржат нормалното функционирање на респираторните мускули).

Пациентите често ја зафаќаат присилната положба на телото на стомакот (главата надолу), бидејќи оваа позиција им дава олеснување, но ова е во раните фази на болеста. Како што се развива белодробната емфизема, промените во ѕидот на градниот кош ги спречуваат пациентите да бидат во хоризонтална положба, со што дури и спијат во седечка положба (со што се олеснува работата на дијафрагмата).

Главните методи на дијагноза на емфизем

Дијагнозата на емфизем на белите дробови треба да биде направена исклучиво од пулмонолог, кој ја прави основната дијагноза базирана на податоците за испитување на пациентот и аускултацијата на пулмоналното дишење со користење на фоноенскоп. Ова се главните дијагностички методи, но тие не дозволуваат целосна клиничка слика за болеста, па затоа, како дополнителни истражувачки методи, се спроведува:

 • Х-зраци на белите дробови (ја покажува густината на белодробното ткиво);
 • компјутерска томографија (се смета за еден од најточните методи за дијагноза на белодробна емфизем);
 • спирометрија (испитување на респираторната функција, со цел да се идентификува степенот на оштетена функција на белите дробови).

Како да се третира?

Главните методи за третман на емфизем вклучуваат:

 • престанок со пушење (ова е многу важно прашање за кое докторите плаќаат поголемо внимание, бидејќи ако пациентот не престане да пуши, тогаш ќе биде невозможно да се излечи белодробната емфиземна дури и со најефикасните лекови);
 • кислородна терапија (наменета за да го засити пациентот со кислород, бидејќи белите дробови не се справат со оваа функција);
 • гимнастика (вежби за дишење "ја зајакнува" работата на дијафрагмата и помага да се ослободи од недостаток на здив, што е главен симптом на емфиземот);
 • конзервативен третман на истовремени заболувања (бронхијална астма, бронхитис, итн.) кои предизвикуваат емфизем, чии симптоми ги определува лекарот; Кога инфекцијата се додава во главниот третман за емфизем, се додава антибиотска терапија.
Кислородна терапија

Хируршкиот третман на белодробна емфизема е индициран само ако болеста се јавува во булозна форма и се сведува на отстранување на плускавките со тенкостенче исполнети со воздух, кои може да бидат локализирани во било кој дел од белите дробови (речиси невозможно е да се видат на сликата). Операцијата се изведува со класичен и ендоскопски метод. Првиот метод вклучува хируршко отворање на градите, а во текот на секундата хирургот ги изведува сите потребни манипулации со помош на специјална ендоскопска опрема преку мали засеци на кожата. Ендоскопскиот метод на отстранување на була со емфизем е поскап, но таквата операција има пократок период на рехабилитација.

Главниот број на конзервативни методи за лекување на оваа болест е со ниска ефикасност бидејќи, за разлика од бронхитисот, емфизем предизвикува неповратни структурни промени во белодробното ткиво. Прогнозата зависи од навременоста на започнатиот третман, усогласеноста со препораките на лекарот и правилно одбраниот метод на терапија со лекови за двете главни и поврзани заболувања.

Во секој случај, третманот на емфизем треба да се решава исклучиво од лекар. Оваа болест се смета за хронична и пациентите треба да земаат лекови во текот на својот живот кои ги поддржуваат основните функции на респираторниот систем. Очекуваното траење на животот на лицата со белодробна емфизема зависи од степенот на оштетувањето на белите дробови, возраста на пациентот и индивидуалните карактеристики на неговото тело.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате белодробна емфиземна и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот пулмолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:

Митрална или митрална стеноза е опасна болест на кардиоваскуларниот систем. Патолошкиот процес води до нарушување на природниот одлив на крв од левиот атриум до левата комора. Со други зборови, дупката меѓу нив се стеснува. Во главната група за ризик, жените на возраст од 40-60 години. Но, машката половина од популацијата е исто така предмет на овој тип на кардиоваскуларни болести. Според статистичките податоци, болеста се дијагностицира кај 0,5-0,8% од вкупното население на планетата.

...
Тромбоемболизам (појавување на симптоми: 4 од 8)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Опструктивен бронхитис кај деца (појавување симптоми: 4 од 8)

Опструктивниот бронхитис кај децата е воспалителен процес во бронхијалното дрво, кое продолжува со симптоми на опструкција. Тоа доведува до стеснување на луменот на бронхиите, што предизвикува кршење на протокот на воздух врз нив. Се јавува кај деца од една до шест години, и е најчеста детска болест (од се што влијае на респираторниот систем). Во некои случаи, воспалението може да се повтори неколку пати. Најсилно погодени деца се оние кои посетуваат градинка.

...
Хронична срцева слабост (појавување на симптоми: 4 од 8)

Хронична срцева слабост е сериозна патологија на срцето, поврзана со појава на проблеми со исхраната на органот поради недоволното снабдување со крв за време на вежбањето или во мирување. Овој синдром има голем број на типични симптоми, па затоа нејзината дијагноза обично не е тешка. Во овој случај, главниот механизам на оваа повреда е неспособноста на телото да пумпа крв поради оштетување на срцевиот мускул. Како резултат на недоволна циркулација на крв, страдаат не само срцето, туку и другите органи и системи на телото, кои немаат кислород и хранливи материи.

...
Медијастинален тумор (појавување симптоми: 4 од 8)

Медијастиналниот тумор е неоплазма во медијастиналниот простор на градите, кој може да биде различен во морфолошката структура. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .