Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробен едем: симптоми и третман

Белодробен едем - главни симптоми:

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

Човечките бели дробови се орган составен од алвеоли, и тие, пак, се обвиткани во повеќе капилари. Во овој орган е извршена постапка за размена на гасови, поради што човечкото тело е заситен со кислород, со што се обезбедува нормална изведба. Ако тоа не е кислород кој се пренесува на алвеолите, туку течноста, тогаш станува причина за пулмонален едем.

Белодробниот едем е сериозна болест која има сериозни последици во форма на смрт. Оваа болест може да влијае и на возрасните и на децата. Оваа болест припаѓа на голем број на болести кои се карактеризираат со можноста за лекување во спроведувањето на соодветните активности.

Класификација на болестите

Белодробниот едем, во зависност од причината за појава, е поделен на два вида:

 1. Хидростатска , која е својствена за формирање на болеста врз основа на зголемен интраваскуларен хидростатски притисок. Со хидростатски едем, течноста се протерува од садот во алвеолите. Хидростатичен пулмонален едем често се јавува поради кардиоваскуларна инсуфициенција.
 2. Мембранозен , манифестиран врз основа на влијанието на токсините, што резултира со уништување на ѕидовите на капиларите и алвеолите. Ова дава поттик за влегувањето на течноста во интраваскуларниот простор.

Белодробниот едем, исто така, има две форми на компликации кои се поврзани со соодветните симптоми и знаци на болест. Овие форми на компликации се нарекуваат:

 1. Алвеолар.
 2. Интерстицијално
Акумулација на течност во алвеолите на белите дробови

Од овие две форми, вреди да се издвои првиот (алвеолар), бидејќи тоа е најопасниот и води до сериозни последици, особено до смрт на една личност. Интерстицијален, пак, е понеповолна форма која може да се третира и успешно да се излечи. Доколку, сепак, не преземе соодветни терапевтски мерки, тогаш оваа форма е отежнато и оди во алвеоларот.

Белодробниот едем има друг вид на класификација: по тежината на манифестациите. Постојат четири степени, кои се карактеризираат со следниве знаци на манифестација:

 • Првиот степен се нарекува предоперативна и се карактеризира со појава на благи знаци на диспнеа и нарушувања на фреквенцијата и ритамот на дишење.
 • Вториот степен - просекот, кој се карактеризира со појава на отежнато дишење. Пократок здив се зголемува.
 • Третиот степен - болеста зафаќа тежок карактер и се карактеризира со зголемен недостаток на здив и отежнато дишење, што може да се чуе дури и од далечина.
 • Четвртиот степен - постојат непосредни симптоми на болеста: слабост, потење, отежнато дишење, итн. Повеќе детали за симптомите во делот за симптомите на болеста.

Причини

Отежнат физички напор може да предизвика пулмонален едем.

Причините за формирање на болест кај една личност се многу различни, но треба да се познаваат, бидејќи последиците од лошо здравје на белите дробови се доста сериозни и смртоносни. Често, пулмоналниот едем е предизвикан од компликација на голем број различни болести. Овие причини се должат на следниве фактори:

 • Акутна интоксикација на телото . Тоа се случува поради пенетрација на токсични супстанции од инфективна и неинфективна природа во телото. Токсичните компоненти негативно влијаат на алвеоларните мембрани и предизвикуваат отстранување на течностите од пулмоналниот интерстициум. Интоксикација на телото вклучува: бактериска пневмонија, вишок на лекови, труење со отров или дрога.
 • Акутна непријатност на левата комора . Како резултат на оваа болест, се јавуваат патолошки абнормалности на кардиоваскуларниот систем (миокарден инфаркт, срцеви болести, артериска хипертензија , ангина итн.). Врз основа на овие болести може да се формира пулмонален едем.
 • Хронична пулмонална болест . Тие вклучуваат: емфизема, бронхијална астма , пневмонија и малигни тумори во белодробната празнина.
 • Со отежнат физички напор . Така, на пример, ако спортистот го надмине уште еден искачувањето нагоре, тогаш пулмоналниот едем не е исклучен. Почесто е за жени спортисти, а поретко за мажи.
 • TELA . Како резултат на блокада на пулмоналната артерија со супстанција во вид на тромб. Оваа причина се должи на брзиот појава на пулмонален едем, што наскоро доведува до смрт на лице.
 • Со намалување на онкотичниот притисок . Како последица на тоа, постои опаѓање на протеинскиот состав во крвта, а таквите болести се формираат: цироза на црниот дроб , хроничен хеморагичен синдром.
 • Со прекумерна употреба на лекови , особено со воведувањето на нивната интравенска, ако оваа нарушена бубрежна екскреторна функција.
 • Тешки повреди на главата .
 • Со продолжена вештачка вентилација на белите дробови , поради зголемената концентрација на кислород.
 • Во случај на пенетрација на повраќање во респираторните органи . Најчесто оваа причина се јавува кај новороденчиња во погрешна положба за време на спиењето. Како резултат на тоа, таквите емитиски испуштања во респираторниот тракт не само што предизвикуваат белодробен едем, туку и доведуваат до смрт на детето.
 • При давење или други супстанции во респираторниот тракт .
Белодробен едем

Коренот на пулмоналниот едем се одредува според класификацијата во следниве два вида:

 • Кардиоген;
 • Не кардиоген.

Причини за кардиоген : поттик за формирање на болеста доаѓа од лево-срцева слабост. Причини за неуспех може да бидат:

 • Патолошки абнормалности на атриумот;
 • Патологија на комората. Тоа се: миокарден инфаркт, миокардитис, кардиосклероза, срцеви заболувања итн.

Причини за не-кардиоген : се јавуваат поради преголемо количество лекови.

Врз основа на горенаведените причини, се формира сериозна болест - пулмонален едем, кој има свои симптоми на манифестација. Ајде да зборуваме за симптомите подетално.

Симптоматологија

Симптомите на болеста зависат главно од стадиумот на болеста и од стапката на транзиција од интерстицијалната до алвеоларната форма. Оваа болест, исто така, има типови на симптоми кои се поделени на:

 1. Остро Симптомите се појавуваат во рок од четири часа по формирањето на болеста.
 2. Долготрајно . Подуеноста е постепена и по 2-3 дена симптомите се појавуваат појасно.
 3. Молња брзо . Овој тип на едем се манифестира доволно брзо, што предизвикува негативни последици за лицето и неговата смрт. Фулминантната форма нема симптоми на блага болка, затоа, веднаш по ексудат во белите дробови има акутни болки, а за неколку часа е фатално. Други видови болести доведуваат до смрт на една личност, но најопасните во термини се брза молска.

Размислете за симптомите на пулмонален едем за интерстицијални и алвеоларни форми.

Симптоми на интерстицијален пулмонален едем

Симптомите на интерстицијалната форма на болеста често се појавуваат ноќе кога едно лице спие. Во пресрет, ништо не го претскажува појавувањето на таква болест, но ова е само на прв поглед. Физичкото пречекорување или мало психо-емоционалното нарушување може да предизвикаат развој на симптоми на пулмонален едем. Првите знаци на пулмонален едем се манифестираат во форма на белодробна кашлица, која добива многу малку внимание.

Во овој случај, симптомите растат поблиску до утрото, пациентот станува блед, почнува скратен здив, дури и во мирување. При прифаќање на седечка положба и виси нозе, недостаток на здив малку се намалува. Многу е тешко човек да вдиши во полн граден кош, акутен недостаток на кислород. Често, по првите симптоми на диспнеа, се создава голод од кислород. Кога се јавува, постои вртоглавица и чести главоболки. Пациентот има генерална слабост на телото.

Појавата на пациентот визуелно се менува: бојата на кожата станува бледа, а кога се допира, се јавува чувство на прекумерно потење. Потењето или влагата на кожата е еден од најважните симптоми на пулмоналниот едем, кој исто така има зголемена салвазација и цијаноза на назолабијалниот триаголник.

Симптоми на пулмонален едем

Промени, исто така, се јавуваат во белите дробови: типот на дишењето се менува, станува сè поопасно. Рамките се карактеризираат со зголемена сувост во текот на целата слика на болеста. Исто така, се јавуваат промени во кардиоваскуларниот систем:

 • брз отчук на срцето;
 • се јавува ослабување на првиот тон;
 • во белите дробови, забележан е акцент на вториот тон.

Прегледот на Х-зраци ја открива следнава симптомска слика, која се карактеризира со проширување на коренскиот систем на белите дробови и недостатокот на структура. Лекарот ја забележува неодреденоста на белите дробови, како и присуството на линиите на кадрави во сегментната структура.

Интерстицијалната форма на болеста се карактеризира со постепен раст на болеста и можноста за лекување. Доколку не се спроведе соодветен третман, интерстицијалната форма се влошува и се јавува алвеоларен изглед.

Симптоми на алвеоларен пулмонален едем

Алвеоларната фаза се јавува како независно на првите знаци на болеста и е формирана како компликација на интерстицијалната форма. Симптомите на алвеоларната форма се карактеризираат со интензитет и ненадејност, што негативно влијае на човечката состојба. Пациентот има нагло зголемување на недостатокот на здив, понекогаш дури и задушување. Стапката на дишењето се зголемува до 40 пати во минута. Дишењето, исто така, се карактеризира со бучни манифестации на стири, а кашлицата се зголемува секој пат. Станува збор за фактот дека при кашлање на спутум со пена и крв. Секрецијата на спутумот се зголемува и за кратко време достигнува вредност од 1,5-2 литри.

Заедно со овие симптоми се јавува и вознемиреност и психо-емоционална возбуда. Пациентот не е вреден на место, како што е инхерентен во форма на интерстицијална манифестација на болеста. Постои бланширање на кожата, белење на јазикот и дифузна цијаноза. Крвниот притисок се намалува, забележано е зголемување на вените во вратот, хиперхидроза на кожата на лицето и целото тело се јавува. Покрај тоа, поделбата на пот е толку интензивна што облеката на пациентот станува влажна.

Зголемено потење - симптом на алвеоларен пулмонален едем

Кога го слушате срцевиот ритам, неговиот тон не е забележан, кој е директно поврзан со бучно дишење. Прегледот на Х-зраци ја покажува следнава слика:

 • промени во обликот и должината на белите дробови;
 • затемнување на двете страни на белите дробови во базалното подрачје.

Визуелна инспекција на пациентот укажува дека неговото лице станува отечено. Со интензивирање на болеста, започнува активното ослободување на пена од устата, стапалата стануваат гласни и крцкаат.

Симптомите на пулмоналниот едем се карактеризираат со комплетна слабост на телото, недостаток на желба за вршење на каква било работа и летаргија. Кај пациентот, главоболките се развиваат во мигрени, се јавува конфузија. Постои состојба на антеберална, која често е предизвикана од паѓање во кома во отсуство на соодветни мерки. Алвеоларниот изглед се карактеризира со исклучително тешка состојба на лицето, како резултат на што се случува смртта. Факторите што го водат пациентот до смрт се кислородниот глад и асфиксијата.

Симптоми на болеста кај пациентите со постелнина

Симптоми на пулмонален едем кај пациентите со постелнина

Фулминантната форма на болеста се карактеризира, пред сè, на стапката на појава на симптоми. Со оваа форма, исклучително ретко е да се спаси лице, па често дијагнозата со фулминантен пулмонален едем станува последна во книгата на пациентот.

Ако пациентот е во лежечка положба со симптоми на пулмонален едем, тогаш појавата на релапс се зголемува. Ако во исправена положба пациентот вдишува поголема количина на кислород, тогаш во хоризонталата тоа е спротивно. Ова води кон фактот дека обемот на белите дробови на пациентот се намалува и, следствено, протокот на крв. Во исто време, неовластено производство на спутум не се јавува, во хоризонтална положба се акумулира во белите дробови и предизвикува формирање на воспалителен процес. Врз основа на оваа симптоматска слика, често се појавува пневмонија.

Кај пациентите со постелнина, симптомите на болеста постепено се зголемуваат, при што првото тврдење е зголемување на дишењето. Потоа, постои недостаток на воздух и недостаток на воздух. Доаѓа кислородно гладување, што, пак, е предизвикано од следниве знаци на манифестација:

 • поспаност;
 • слабост;
 • малаксаност;
 • вртоглавица.

Симптомите кај пациентите со постелнина не се јавуваат јасно, па затоа не предизвикуваат причина за дијагноза.

Познавањето на основните причини и симптоми на таква сериозна болест, вреди да се префрли на прашањето за дијагностицирање на болест во медицинска установа.

Дијагностицирање

Дијагноза на пулмонален едем

Покрај испитувањето и интервјуирањето на пациент примен со првите знаци на пулмонален едем, искусен лекар мора задолжително да спроведе лабораториски и инструментални испитувања за да се осигура дека дијагнозата е точна.

Методи на лабораториски и инструментални студии вклучуваат:

 1. Испитување на крвни гасови . Ако постои болест, студијата ќе покаже умерена хипоканија, по што, со зголемување на симптомите, PaCO 2 се намалува. Во подоцнежна фаза овој индикатор ќе се зголеми, а PaO 2 ќе се намали. При мерење на CVP и резултатот во 12 cm вода. ул. и повеќе ќе значи присуство на болест.
 2. Биохемиски преглед на крв . Со намалено количество протеини, сликата на болеста станува појасна.
 3. Електрокардиограм . Доколку резултатот на оваа студија покажува знаци на лево вентрикуларна хипертрофија, миокардна исхемија итн., Ова укажува на присуство на едем.
 4. Ултразвук на срцето . Ултразвукот во присуство на болеста се манифестира во форма на зони за снимање на миокардната хипокинезија. Ова се должи на фактот што контрактилноста на левата комора е намалена.
 5. Х-зраци на градната коска . При спроведување на Х-зраци и има знаци на проширување на срцето и корените на белите дробови ќе покажат преовладување на факторите на течност во белите дробови.

Врз основа на овие показатели, искусен лекар го одредува не само видот на болеста, туку и можната причина. Останува веднаш да се продолжи со соодветните методи на третман, кои се опишани подолу.

Третман

Третман на пулмонален едем

Третманот на пулмоналниот едем треба веднаш да се спроведе, бидејќи болеста е доволно сериозна за да предизвика штета на човековото здравје и живот. Пред сè, потребно е да се јави брза помош кога ќе се појават првите симптоми. Задолжителен третман се врши по точната дијагноза. Главниот метод на лекување е интензивна нега, додека пациентот е нужно во болница под надзор. Третманот на пулмонален едем на амбулантско ниво не е дозволен под никакви околности.

При првите симптоми, како и при транспортот во болницата на пациентот, треба да се извршат следните мерки:

Рамка за нанесување со појас
 1. Позиционирајте го пациентот во положба на полу-седење. Хоризонталната положба за пулмонален едем е строго забранета .
 2. По пристигнување на амбулантата: неопходно е пациентот да примени кислородни маски, а исто така и да врши вештачка вентилација на белите дробови.
 3. Тоа ќе бара наметнување на темперамент на горниот дел на бутовите, но треба да се следи пулсот, така што да не исчезне. Прицврстувањата не затегнуваат многу, и секако не повеќе од 20 минути. Тие се отстранети не остро, но со постепено слабеење. Што е за подигнување? Се применува со цел да се намали протокот на крв во десниот атриум. Тоа не го зголемува притисокот во малиот круг на протокот на крв.
 4. Под јазикот стави пилула нитроглицерин.
 5. Ако постојат манифестации на акутна болка, тогаш се дава 1% морфин.
 6. Употреба на диуретици, на пример, Lasix.

Откако пациентот се превзема на терапија, се врши дијагностика и итно донесување на соодветни мерки. Врз основа на истражувањата, лекарот пропишува строг индивидуален третман под надзор.

За пулмонален едем, се користат следните лекови, кои пациентот ги зема на најбрз пат - интравенозно.

 1. За да се елиминира распределбата на пена употребена инхалација на кислород, додека нужно комбинирана со алкохол.
 2. Со намалување на крвниот притисок се користат следните лекови: допамин или добутамин, кои го зголемуваат ритамот на отчукување на срцето.
 3. Намалување на симптомите на болка со користење на Морфин.
 4. Нитроглицерин се инјектира интравенозно во однос на соленот.
 5. Доделени да примаат диуретици: фуросемид.
 6. Ако болеста се должи на критично ниското отчукување на срцето, тогаш се користи атропин.
 7. Глукокортикостероиди. Кога бронхоспазмите се применуваат преднизолон.
 8. Если анализ крови показал низкое содержание белка, то прибегают к инфузии свежемороженной плазмы.
 9. Если выявлены признаки преобладания инфекционных микроорганизмов, то назначается группа лекарственных препаратов из антибиотического состава: Ципрофлоксацин или Имипенем.
Препарат Добутамин

В случае своевременного принятия мер лечение проходит успешно и пациент выписывается по истечении 2–3 недель в зависимости от формы недуга. Вышеупомянутое лечение препаратами является общим, поэтому необязательно все препараты будут назначены. Для каждого конкретного случая назначается соответствующее персональное лечение.

Превенција

Профилактика такого серьёзного заболевания позволяет предупредить его проявление. Если имеются проблемы с сердечной недостаточностью, то пациенту обязательно назначается лекарственный препарат для лечения гипертонии. При этом назначается диета, в которой основной упор уделяется снижению потребления соли и жидкости. Также запрещается жирная, копчёная пища.

Необходимо ещё своевременно осуществлять оздоровительные мероприятия сердечной недостаточности, не перегружать организм физическими и респираторными нагрузками. Проводить обследования организма, таким образом, можно предупредить не только развитие отёка лёгких, но и многих других серьёзных недугов.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Отек лёгких и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: пульмонолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Порок сердца (совпадающих симптомов: 10 из 20)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Эмболия (совпадающих симптомов: 10 из 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Сердечно-лёгочная недостаточность (совпадающих симптомов: 10 из 20)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Астматический статус (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Астматический статус – затянувшийся приступ бронхиальной астмы, из-за прогрессирования которого возникает выраженная дыхательная недостаточность. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. При этом нет возможности провести купирование приступа приёмом увеличенной дозы бронходилататоров, которые, как правило, уже принимает больной, имеющий астму. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Кардиомиопатия (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .