Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Плеритис: Симптоми и третман

Плеврити - главни симптоми:

Плевритис е заедничко име за болести во кои се јавува воспаление на серозната мембрана околу белите дробови - плеврата. Болеста обично се развива против позадината на веќе постоечките болести и може да биде придружена со формирање на излив на површината на мембраната (ексудативен плеврит) или фибрин (сув плеврит). Овој проблем се смета за една од најчестите белодробни патологии (300-320 случаи на 100 илјади жители), а прогнозата за третман целосно зависи од сериозноста на примарната болест и од стадиум на воспаление.

Опис на болеста

Што е плевра? Ова е двослојна серозна мембрана околу белите дробови, составена од два таканаречени летоци - внатрешни висцерални и надворешни париетални. Висцералната плевра директно ги покрива белите дробови, садовите, нервите и бронхиите и ги одвојува органите едни од други. Париеталната мембрана ги покрива внатрешните ѕидови на градниот кош и е одговорна за обезбедување дека при дишење помеѓу листовите на белите дробови нема триење.

Во здрава состојба помеѓу два плеврални слоеви има мал простор исполнет со сериска течност - не повеќе од 25 ml. Течноста се јавува како резултат на филтрација на крвната плазма преку садовите во горното белодробно крило. Под дејство на инфекции, сериозни болести или повреди, брзо се акумулира во плевралната празнина, и како резултат на тоа се развива белодробен плеврит.

Ако садовите работат правилно, вишокот течност се всадува назад, а фибрин протеинот се депонира на плевралните лисја. Во овој случај, зборуваме за сув, или фибринозен плеврит. Ако садовите не се справат со нивната функција, во шуплината се формира излив (крв, лимфа, гној) - т.н. излив или ексудативен плеврит. Често, кај луѓето, сувиот плеврит подоцна се претвора во излив.

Секундарниот плеврит се дијагностицира кај 5-10% од пациентите во терапевтски одделенија. Се верува дека и мажите и жените се подеднакво подложни на оваа патологија, но статистиката често укажува на плеврална штета кај возрасните и постарите мажи.

Причини

Плеритисот многу ретко се јавува како независна болест, обично тие се фиксирани против позадината на други патологии од инфективна и неинфективна природа. Во согласност со ова, сите видови болести (фибринозен плеврит и ефузија) се поделени во 2 големи групи поради причините за нивниот изглед.

Инфективни причини

Инфективните лезии на плеврата најчесто предизвикуваат воспаление и формирање на гноен ексудат помеѓу плевралните листови. Патогенот влегува на неколку начини: како резултат на директен контакт со фокусот на инфекцијата (обично во белите дробови), преку лимфата или крвта, како и поради директен контакт со околината (повреди, пенетративни повреди, неуспешни операции).

Причините за плеврални инфективни болести се:

 • Туберкулозен бацилус (туберкулозен плеврит се дијагностицира кај 20% од пациентите);
 • Бактерии ( стафилококи , пневмококи, итн.);
 • Наједноставни и паразити (амеби, ехинококи);
 • Габични лезии ( кандидијаза , бластомикоза);
 • Сифилис , бруцелоза , тифус , итн;
 • Инфекција по повреди и пенетрирачки рани.
Туберкулоза стапче

Незаинтересирани причини

Неинфекциониот плеврит може да се појави поради системски заболувања, хронични патологии, тумори итн. Најпопуларните причини за ваквите болести се:

 • Малигни неоплазми во плеврата или метастазите од други органи;
 • Патологија на сврзното ткиво ( ревматоиден артритис , системски лупус еритематозус , васкулитис, итн.);
 • Миокарден инфаркт и пулмонална емболија (пулмонален инфаркт);
 • Хронична ренална инсуфициенција;
 • Други болести ( панкреатитис , леукемија, хеморагична дијатеза, итн.).

Кога се формира тумор, плеврата е оштетена и се зголемува формирањето на излив. Како резултат на тоа, започнува да се развива ефузивниот плеврит.

По пулмонална емболија, воспаление се шири на плевралната мембрана, со миокарден инфаркт, болеста се формира во позадина на ослабен имунолошки систем. Во системски патологии (васкулитис, лупус), плевритот се развива поради васкуларни лезии; реналната инсуфициенција предизвикува серозната мембрана да влијае на уремичните токсини.

Видови

Модерната медицина е позната како плеврит од различни видови и форми, и постојат неколку класификации на оваа патологија. Но, во руската практика традиционално се користи традиционалната класификација на шемата која ја користи професорот Н. В. Путов. Во согласност со тоа, се разликуваат следниве видови плеврални патологии.

Според етиологијата:

 • Инфективни (стафилококна, туберкулозна плевритија, итн.);
 • Не-инфективни (укажувајќи на болеста која станала причина);
 • Нејасна етиологија (идиопатска).

Со присуство на излив и неговиот карактер:

 • Еквидативен плеврит (со серозен ексудат, серозен фибринозен, холестерол, гнилест итн., Како и гноен плеврит);
 • Сув плеврит (вклучувајќи леплив плеврит, кој ги поправа адхезиите помеѓу плевралните листови).

Со текот на воспалението:

 • Акутен плеврит;
 • Субакут;
 • Хроничен.

На локализација на излив (степен на уништување на плеврата):

 • Дифузен (вкупно воспаление);
 • Сакулиран плеврит, или разграничен (дијафрагматски, париетален, интерлобар, итн.).

Исто така, ги разликува видовите на болести според степенот на ширење: еднострано (лево и десно) или билатерално воспаление на плевралната мембрана.

Симптоматологија

Традиционално, воспалението на серозната мембрана кај возрасните и децата започнува со развој на фибринозен плеврит.

Обично оваа форма на болеста трае 7-20 дена, а потоа, ако нема наплата, се развива во vypotnuyu или хронична. Поставените форми на плеврално воспаление исто така можат да предизвикаат опасни ефекти - нагло намалување на имунитетот, плеврални адхезии, емпием (голема акумулација на гној), оштетување на бубрезите, па дури и смрт. Една од најопасните форми, која најчесто предизвикува компликации, е инкапсулиран плеврален излив, преодна фаза помеѓу акутно и хронично воспаление.

Симптоми на суво (фибринозно) воспаление

Сува плеврит

Со сува плеврит болеста започнува акутно и одеднаш. Првите симптоми на плеврит се:

 • Остри болки во градите (на страната каде што се развива воспалението);
 • Кога кашлање, кивање и потпирање на болки во торзото се зголемува;
 • На силен здив може да започне сува кашлица;
 • Температурата во фибринозен плеврит е нормална, ако се зголемува, таа не е повисока од 38-38,5 ºС;
 • Се појавуваат слабост, слабост, главоболки.
 • Пациентот е мачен од болки во зглобовите, нестабилна мускулна болка.

Еден од главните дијагностички симптоми на фибринозен плеврит е аускултаторски (бучава) знаци. Кога слушате, постои забележителен шум на треперење на плевралните листови едни против други (поради фибринозни депозити) или отежнато дишење.

Сувиот плеврит од различни видови има свои специфични манифестации. Најчесто дијагностицирана париетална форма на воспаление, главните симптоми - болка во градите, со кашлање и кивање е секогаш полошо.

Во дијафрагматско воспаление, болката може да зрачи до рамото, предниот дел од перитонеумот; се чувствува непријатност при голтање и икање. Апикалниот сув плеврит може да се препознае преку болка во рамениците и рамените, како и во раката, по должината на нервните завршетоци. Сувиот плеврит во оваа форма обично се развива со туберкулоза и е во состојба подоцна да се претвори во сакулиран плеврит.

Симптоми на излив (ексудативна) воспаление

Ефузија плеврит

За разлика од сувата форма на болеста, симптомите на воспаление на плевралниот излив се речиси исти со различни типови и локализација на ефузионната течност. Типично, ексудативниот плеврит започнува на фибринозна фаза, но наскоро нежноста и непријатноста во градите се израмнуваат поради фактот што висцералните и париеталните листови се одделени со течност и престануваат да се допираат.

Понекогаш оваа форма на болест се развива без традиционалната сува сцена. Во таква ситуација, пациентот не чувствува непријатност во градите неколку дена, и само тогаш се појавуваат карактеристични знаци: треска, слабост, тежина во градите, отежнато дишење итн.

Главните надворешни манифестации на ексудативниот плеврит се:

 • Треска (температура достигнува 39-40ºС);
 • Недостаток на здив, често и плитко дишење;
 • На лицето и на вратот отече, претвори сина, вени отече околу вратот;
 • Кафето на ребрата на местото на повреда се зголемува, меѓуребрените простори можат да се испакнат или израмнат;
 • Долниот дел од кожата на погодената страна на градите значително се појавува;
 • Пациентите лежат на здрава страна, избегнувајќи непотребни движења;
 • Во некои случаи - хемоптиза.

Симптоми на гноен воспаление

Пултурен плеврит

Ремниот плеврит е доста редок, но тоа е една од најтешките форми на оваа болест, која има сериозни последици. Половина од сите компликации од таквото воспаление е фатално. Оваа болест е особено опасна за малите деца во првата година од животот и постарите пациенти. Гноен тип обично се развива на позадината на пневмонија или белодробен апсцес.

Симптомите на оваа патологија се разликуваат во зависност од возраста: кај млади пациенти, болеста може да биде маскирана како папофилија, стафилококна пневмонија итн. Кај постарите деца, симптомите на гноен воспаление на плеврата се исти како кај возрасните.

Препознајте гноен плеврит може да биде врз основа:

 • Болка во градите во градите, која се смирува како што се пополнува плевралната празнина;
 • Тежина и болка во страната;
 • Недостаток на здив и неспособност да дишат длабоко;
 • Кашлицата е сува и ретка, а потоа интензивира, се појавува гноен пулпут;
 • Температурата скокови до 39-40 ºС, пулсот - 120-130 отчукувања во минута.

Ако болеста се развие врз основа на пулмонален апсцес, тогаш пробивот на апсцес започнува со продолжена, болна кашлица, која завршува со остар и тежок болен напад во страната. Поради интоксикација, кожата станува бледа, прекриена со ладна пот, паѓа крвниот притисок, пациентот не може целосно да дише. Пократок здив се зголемува.

Симптоми на туберкулозно воспаление

Туберкулозен плеврит

Туберкулозниот плеврит е најчестата патологија меѓу сите ексудативни форми. Во случај на респираторна туберкулоза, плевралното воспаление почесто се дијагностицира кај деца и млади луѓе.

Во клиничката пракса, трите главни форми на туберкулозен плеврит:

 • Алергиски туберкулозен плеврит;
 • Перифокално воспаление на плеврата;
 • Плеврална туберкулоза.

Алергиската фаза почнува со остриот пораст на температурата до 38 ° С и повисока, постои тахикардија, отежнато дишење, болка во страната. Откако ќе се појави плеврална празнина со излив, овие симптоми исчезнуваат.

Перифокалниот туберкулозен плеврит обично се јавува наспроти позадината на веќе постоечката пулмонална туберкулоза и продолжува долго, со периоди на ремисија и егзацербација. Симптомите на сувата форма на туберкулозен плеврит се измазнуваат: болки во градите, бучавост при триење на плеврата. Со форма на vypotnoy се појавуваат повеќе различни знаци - треска, потење, тахикардија .

Во пулмоналната туберкулоза се развива класичната клиничка слика на плеврална воспаление на плеврата: недостаток на здив, притискање на болка во градите и на страната, отежнато дишење, треска, избувнување на зафатената страна на градниот кош, итн.

Дијагностика

Радиографија на белите дробови со ексудативен плеврит

Со цел да се направи точна дијагноза и да се избере соодветен третман за плеврит, важно е да се одреди причината за воспаление и формирање на ексудат (со ефузивни форми).

Дијагнозата на оваа патологија ги вклучува следните методи:

 • Разговор со пациентот и надворешен преглед;
 • Клинички преглед (слушање на граден шум, палпација и перкусија - перкусии од областа на плевралниот излив);
 • Х-зраци на белите дробови;
 • Анализа на крв и плеврален ексудат (пункција);
 • Микробиолошко испитување на плевралниот излив.

Најефективниот метод за дијагностицирање на плевралната патологија денес е х-зраците. Репрографијата ви овозможува да ги идентификувате знаците на воспаление, обемот и локализацијата на ексудат, како и некои причини за болеста - туберкулоза, пневмонија, тумор, итн.

Третман

Плевритичен третман

Во дијагнозата на плевритис, третманот има две главни цели - да ги отстрани симптомите и да ја елиминира причината за воспаление. Како да се лекува плевритот, во болница или дома? Сувата форма на болеста кај возрасните може да се третира на амбулантска основа, во случај на ексудативни форми, задолжителна хоспитализација е неопходна. Туберкулозниот плеврит се третира во диспанзерите на туберкулозата, гноен - во хируршки одделенија.

Третманот на плевритисот се врши со помош на лекови, во зависност од видот:

 • Антибиотици (за инфективни форми);
 • Нестероидни антиинфламаторни лекови и лекови против болки;
 • Глукокортикостероиди и имуностимуланти;
 • Диуретични и антитушивни лекови;
 • Кардиоваскуларни агенси.

Сеопфатен третман на плевритис, исто така, вклучува физиотерапија, земајќи мултивитамини, поштеда диета. Хируршкото отстранување на ексудат од плевралната шуплина е прикажано во следниве случаи: кога има премногу течност и изливот го достигнува второто ребро, или течноста почнува да ги притиска соседните органи, а исто така и кога постои закана од гноен емпием.

По успешното закрепнување, пациентите кои доживеале плеврит се уште се под медицински преглед уште 2-3 години.

Превенција

Респираторната гимнастика помага да се спречи плевритот

Превенција на плеврит е превенција и навремена дијагноза на болести кои можат да предизвикаат развој на воспаление на плевралните листови.

За да го направите ова, следете ги едноставните препораки:

 • Зајакнување на имунитетот: редовно вежбање, земање мултивитамин, јаде право;
 • Обучете го респираторниот систем: едноставните вежби за дишење заедно со утринските вежби ќе помогнат да се избегне воспаление на респираторните органи;
 • Не дозволувајте компликации на сезонски акутни респираторни вирусни инфекции ;
 • Во најмала сомневање за пневмонија, треба да се земе рентген и да се започне со целосна терапија;
 • Стоп за пушење: никотин често предизвикува туберкулоза и плеврална туберкулоза.

Зајакнувањето на имунитетот, вниманието кон нивното здравје и навремениот пристап до лекар ќе помогнат не само да се заштитат од плеврално воспаление, туку и да ги спречат таквите опасни последици како плеврални адхезии, емпием, плеуросклероза и прекумерен раст на плевралната празнина.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Плеврити и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмонија (појавување симптоми: 8 од 21)

Пневмонијата е инфективно воспаление на белите дробови што ги погодува алвеолите или другото белодробно ткиво. Пневмонијата може да се појави од различни патогени - бактерии, вируси, габи. Затоа, постојат голем број на видови на пневмонија, од кои секоја има свои симптоми и карактеристики на перколација. Во белите дробови на здраво лице, одредена количина на бактерии е секогаш присутна. И во повеќето случаи, имунолошкиот систем добро се бори со нив. Но, кога телото е слабо и не може да се справи со нив, постои активен развој на пневмонија.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 8 од 21)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Лево-еднострана пневмонија (појавување на симптоми: 8 од 21)

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Лимфаденопатија (појавување симптоми: 7 од 21)

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

...
Трахеобронхитис (појавување на симптоми: 7 од 21)

Трахеитисот и бронхитисот често се меѓусебно поврзани, комбинирајќи во една патолошка состојба - трахеобронхитис. Ова е болест, како резултат на која воспалителниот процес го опфаќа трахеата и бронхиите. Според ICD-10, болеста го има шифрата J06-J21. Може да биде целосно излечен само во болница. Неприфатливо е да се вклучите во само-лекување со помош на народни лекови (без рецепт).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .