Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Туберкулозен плеврит: симптоми и третман

Туберкулозен плеврит - главните симптоми:

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

Туберкулозниот плеврит влијае на серозните мембрани, кои ја формираат плевралната шуплина и ги покриваат белите дробови. Главниот симптом на болеста е зголемена екскреција на течности или фибрин депониран на површината на плеврата. Тешка болест која се бори илјадници години, но рецидивите се случуваат дури и во овие денови. Туберкулозната болест е предизвикана не само од можноста за брзо ширење кај луѓето, туку и до зголемување на морталитетот ако не се користат соодветни методи на лекување, за кои овој напис ќе ви каже детално.

Оваа болест влијае и на машкото тело и на женката. Но, сепак, откриено е дека најчесто туберкулозниот плеврит се јавува токму во детството. Оваа болест продолжува и како посебна болест и во сложена форма. Сложената форма се карактеризира со активност на ширење на туберкулозните бактерии во телото, што предизвикува нарушувања на други човечки органи.

Предизвикувачи на болеста

Причините за туберкулозен плеврит се вирусни микобактерии, кои се споменуваат во медицината како Микобактериум . Научниците разликуваат 74 видови на овие бактерии, кои се широко распространети во водни тела, почва, меѓу животните и директно се наоѓаат кај луѓето. Но самата туберкулоза се јавува врз основа на условно ослободен комплекс наречен М. туберкулоза. На едноставен начин, тоа е бацил од туберкулоза, што е карактеристично за ширење на патогениот метод, односно преку крв и воздушни капки. Овој патоген е отпорен на животната средина, може да издржи високи температури и е способен да преживее за време на студената сезона. Борбата против патогенот треба да се спроведе сеопфатно, што предизвикува позитивен ефект.

Класификација и видови

Во зависност од сликата на текот на болеста и карактеристиките на патогенезата, постојат три типа туберкулозен плеврит:

 1. Алергичен;
 2. Плеврална туберкулоза;
 3. Перифокална

Алергискиот плеврит се манифестира во позадината на хиперергичната чувствителност. Главната карактеристика на овој тип е природата на текот на болеста, предизвикана од сериозноста на болката и брзата акумулација на ексудат. Исто така, карактеристика на алергискиот тип на плеврит е релативно брзата обратна динамика, која е карактеристична за ресорпција на формираниот ексудат.

Алергиски туберкулозен плеврис

Плевралната туберкулоза се манифестира во случај на ширење на многу мали и големи фокуси. Честопати болеста се карактеризира со голема случајна некротична реакција. Инфекцијата се јавува преку хематоген пат или кога казеозни лезии продираат директно во плевралната празнина. Овој тип на туберкулозен плеврит е најтешко.

Перифокалниот изглед се јавува кога воспаление се шири на плеврата од пулмоналниот фокус, инфилтрација или за време на примарен субплеврален ефект. Во овој ексудат во плевралната празнина може да се акумулира: од минимум до максималниот износ. Во ексудат, бактериите се детектираат ретко, а природата на протокот е долга и повторлива.

Покрај тоа, туберкулозниот плеврит се класифицира според природата на плевралниот состав. Типови на класификација се нарекуваат:

 • Фибринозен или сув;
 • Екссудативен;
 • Пултурен.

Фибринираниот ум се карактеризира со воспалителен процес во одредени области на плеврата, каде што се јавува фибрин филамент. Како резултат на патолошкото влијание, се јавува губење на мазноста на плеврата. Овој вид се карактеризира со поволен лек, ако навремено се спроведе усвојувањето на соодветни мерки.

Еквидативниот плеврит се однесува на форми на плевритис на туберкулозна етиологија. Овој вид има спротивна форма на манифестација со претходен фибринозен плеврит. За време на воспаление започнува активното ослободување на течноста од плеврата (оваа течност се нарекува ексудат), која се акумулира во плевралната празнина. Честопати има субакутен или комплексен модел на симптоми. Често се случува суво појавување првично да се појави, кое со локализација непречено тече во ексудатив.

Глутениот плеврит е предизвикан од најкомплексната доминација. Се базира на процесот на пораз на плеврата, кој се активира кога дозата на МБТ се влегува во него или кога има налети на супплерален фокус или празнина.

Пултурен туберкулозен плеврит

Плеритисот на туберкулозната етиологија е поделен на три вида, кои се нарекуваат:

 • заразни болести , кои се карактеризираат со провоцирање на болеста преку ингестија на бактерии во белите дробови: стафилококи, пневмококи, стрептококи и туберкулозни бацили;
 • неинфективни болести кои се јавуваат преку други видови на болести, како што се рак на белите дробови, ревматизам и така натаму;
 • идиопатични , односно оние кои се појавуваат од непознати причини.

Во зависност од текот на болеста, плевритот е поделен на акутни, субакутни и хронични. Секој вид има свои карактеристични симптоми и времетраењето на перкотацијата, но овие знаци ќе бидат разгледани подолу. Првично, неопходно е да се дознаат причините зошто едно лице има туберкулозен плеврит.

Причини за болеста

Туберкулозниот плеврит се однесува на голем број патолошки заболувања кои се јавуваат главно врз основа на инфекција или пулмонална инсуфициенција. Како што е споменато погоре, етиологијата на плевритис е поделена на три вида, кои се поврзани со соодветните причини за инфекција.

Причините за инфекција се вкоренети во следниве видови патогени:

 • Бактериски инфекции (стафилококус, грам-негативна флора, итн.);
 • Вируси и паразитски организми : амебија и ехинококоза, како и микоплазмални инфекции;
 • Туберкулозна инфекција , која главно е во форма на стапчиња. Постојат два вида туберкулозни бацили: човечки и говеда. Тие се разликуваат во обликот и големината на патогенот, како и динамиката на болеста;
 • Габични паразити : кандидијаза, бластомикоза ;
 • Сифилис , тифус , бруцелоза .
Туберкулоза стапче

Сите овие инфекции доведуваат до развој на таква слабост како плеврит, особено туберкулоза.

Незаинтересираните причини се следните:

 • за време на формирањето на малигни тумори во белите дробови, мамените жлезди, јајниците, итн;
 • пулмонален инфаркт;
 • леукемија, панкреатит , итн.

Постојат, исто така, голем број на непознати причини кои го поттикнуваат развојот на туберкулозниот плеврит. Тие вклучуваат повреди на разни видови, огнени рани или хируршки интервенции што резултираат со инфекција на телото. Овие причини се дијагностицираат во болницата по исклучувањето на сите горенаведени фактори.

Патогенот влегува во човечкото тело и достигнува плеврална празнина, во која влегува на различни начини. Овие патеки се:

 • контакт;
 • лимфоген;
 • хематоген.

Во зависност од формирањето на плевралниот состав, предизвикувачкиот агенс на туберкулозен плеврит предизвикува појава на симптоми на болеста.

Симптоми на болеста

Симптоми на туберкулозен плеврит

Како што споменавме погоре, постојат три типа на туберкулозен плеврит, кои се поврзани со соодветните симптоми.

Сувиот туберкулозен плеврит кај деца и адолесценти, како и кај возрасните, е манифестација на активно лимфехатогено ширење на инфекцијата. Симптомите од овој тип се карактеризираат со формирање на болка во градите, зголемена субфебрилна или фебрилна телесна температура, како и општи поплаки на пациентот. Тоа е карактеристично за едно лице во процесот на локализација на болеста појавата на општа слабост, малаксаност и интоксикација на телото. Апетитот се намалува или исчезнува целосно, што подразбира активна губење на тежината.

Не е секогаш можно да се идентификува болеста врз основа на првите знаци, бидејќи знаците на оштетување на белите дробови и лимфните јазли не ја одразуваат целосната слика на нарушувањето на телото. И затоа, пред почетокот на болката, болеста е речиси невозможно да се препознае.

Кога се вдишуваат, болките се интензивираат и стануваат акутни. Исто така, болката се јавува при кашлање, кивање, разни движења на телото. Симптомите на болка се случуваат главно во долниот дел на градната коска и можат да озрачуваат до горниот дел (вратот, рамото) и долниот дел (абдоминална празнина). Тешката болка придонесува за фактот дека некој го зграпчува стомакот и не може да продолжи понатамошно движење. Ретко, болката може да придонесе за губење на свеста на пациентот.

За ваша информација! Симптомите на сува плеврата се многу слични со знаци на невралгија, па затоа е важно да ги разликуваме на првите манифестации. Со сув плеврит, пациентот зазема позиција - лежејќи на своја страна, а од друга страна, каде што се манифестира болката. Ако пациентот се обиде да заземе став - лежеше на другата страна и има симптоми на болка во исто време ќе се зголеми, тогаш ова укажува на присуство на туберкулозен плеврит. Симптомите на меѓуребрената невралгија се појавуваат во обратен редослед.

Од локализацијата на болката при слушање со стетоскоп, се забележуваат карактеристични звуци на плевралниот тренинг. Со развојот на болеста се јавува формирање на адхезии и фузија на ребра-дијафрагмалниот синус. Често, скоро е невозможно да се утврди сушата форма на плеврит од крв, бидејќи во него нема значителни промени. Повремено може да се забележи мало зголемување на ESR .

Екссудативниот тип се карактеризира, пред се, од местото на локализација на вирусна инфекција. Со поразот на респираторниот тракт се јавува излив на слободен карактер. Симптомите се предизвикани од појава на отежнато дишење и треска. Кашлица, болка во градите и сува уста се појавуваат. Најчесто, симптомите на болеста стануваат акутна форма и тешка природа на курсот, но понекогаш се појавува слика на асимптоматска плеврита кај деца и адолесценти. Може да се открие при испитување на горниот респираторен тракт.

Варијанти на локацијата на ексудат во плевралната празнина

Во ексудативниот плеврит, болката се јавува во градите област директно од страната каде што се наоѓа патогенот. Температурата на пациентот се зголемува на ниво од 38-39 степени, постои слабост, слабост и благи знаци на кашлица, кои се зголемуваат со текот на времето. Кога течност или ексудат се акумулира во плевралната празнина, симптомите на болка може да исчезнат, само тежината на страната ќе остане. Количината на ексудат може да достигне 2 литри или повеќе.

Кога се акумулира ексудата, на пациентот може да му пречат главоболки, што понекогаш доведува до појава на вртоглавица. Кај децата, симптомите на болеста се манифестираат во форма на појава на отежнато дишење, брзо дишење, промена на бојата на кожата на телото и лицето. Децата стануваат летаргични, исплашени, бледи и заземаат позиција - лежејќи на болна страна. Се појавува гадењето, кое се претвора во повраќање и се јавуваат болни сензации при голтање.

Симптомите на гноен туберкулозен плеврит практично немаат изразени знаци. Глупава форма на болеста се јавува во случај првите две методи да не го најдат соодветниот тип на третман. Во исто време, фокусот на фокуси се случува со ингестија на доза на МБТ. Со гноен плеврит, состојбата на пациентот може да остане непроменета, но остануваат следниве симптоми: недостаток на воздух, болка во земја, висока температура и слабост. Често, состојбата може да се влоши до тој степен што пациентот нема да може да излезе од кревет.

Симптоми подвидови на туберкулозен плеврит

Симптоми на подвидови на туберкулозен плеврит

Размислете кои симптоми се својствени за алергиска, перифокална и плеврална туберкулоза.

Перифокалните се карактеризираат со ретки симптоми. Мала болка во градите, слаба слабост и присуство на бучава при слушање на градната коска. Овој вид се карактеризира со времетраењето на појавата со појавата на рецидиви. Често постои акумулација на ексудат, што доведува до појава на потешки симптоми:

 • телесната температура се зголемува;
 • потење се зголемува;
 • се јавува тахикардија.

Алергискиот плеврит се карактеризира со изразени симптоми, што предизвикува температурата да се зголеми на 39 степени. Ексудат се акумулира за неколку дена, се појавува тахикардија и недостаток на здив во страната. Тежина на вдишување и болка во страната. Но, овие симптоми брзо исчезнуваат, токму како што се појавуваат. Алергискиот плеврит е често формиран од примарна туберкулоза за време на инфекција или хронични знаци.

Симптомите на плеврална туберкулоза се карактеризираат со зголемување на температурата до критична точка од 40 степени, што бара непосредна хоспитализација на пациентот. Ноќе, пациентот се буди поради високата потење и вознемирувачка болка во неговата страна. Се карактеризира и со појава на сува кашлица и зголемена загриженост. Ако болеста има акутен знак на манифестација, тогаш се појавуваат следниве симптоми:

 • воздух;
 • оток на вените на вратот и лимфните јазли;
 • усна цијаноза

На првите симптоми на симптоми, треба веднаш да повикате брза помош или, ако е можно, да ги замолите вашите роднини да се пренесат во клиниката. Застанува зад воланот во состојба на туберкулозен плеврит со тешки симптоми е строго забрането.

Дијагностика

Дијагноза на туберкулозен плеврит

Дијагностицирањето туберкулозен плеврит има значителни тешкотии. Така, за да се утврди дијагнозата правилно, не е доволно да се знаат манифестирачките симптоми, потребно е да се спроведат клинички студии на пациентот. Врз основа на добиените податоци, искусен доктор ќе направи соодветен заклучок, направи дијагноза и ќе го пропише потребниот третман. Дијагнозата вклучува:

 1. Собери општи информации за сликата на болеста и интервју на пациентот за жалби.
 2. Спроведување на туберкулински тестови, врз основа на кои се заклучува. Присуството на туберкулоза на тестот ќе се прикаже во форма на зголемен состав на примероци.
 3. Имплементација на рентгенско томографско испитување на пациентот. Преку овие студии, се појавува слика која го одразува присуството на промени во белите дробови и хиларните лимфни јазли.
 4. Клиничка анализа на крв. Преку анализата се утврдува составот на леукоцитите во крвта, а умерена промена на леукоцитната формула налево сугерира присуство на странски тела. Често може да се дијагностицира леукопенија, која подоцна преминува во моноцитоза. Особено изразени промени во крвта за време на гнојната фаза на плевритис.
 5. Анализа на урина Врз основа на тоа, се утврдува присуството на протеини, ако се најде, дијагнозата ќе стане очигледна.
 6. Бронхоскопија - бронхоскопија . Преку бронхоскоп, можно е да се спроведе студија врз основа на која е можно да се идентификуваат: бронхијална туберкулоза, лузни и знаци на VLHU хиперплазија.
 7. Ексудат на истражување. Во случај на туберкулозен плеврит, ексудат содржи протеин во износ од 30-40 g / l. Во исто време, неговиот состав го намалува количеството на гликоза.
 8. Серолошки преглед. Кога високи нивоа на титри на антитела се откриени во реакции како PHA и ELISA, тие ќе зборуваат за преваленцата на туберкулозна инфекција во телото. Антителата се детектираат во крв и ексудат.
 9. Томографија. Се изведува томографија на градниот празнина, преку која се открива етиологијата на плевритот.
Бронхоскопија на белите дробови

Врз основа на истражувањето, се прави заклучок и е пропишан третман.

Третман

Ако дијагнозата е направена правилно, тогаш потребно е да се продолжи со третманот. Прво, терапевтските мерки треба да бидат насочени кон забавување на процесот на уништување на ткивата.

За да го направите ова, прибегне кон употреба на дроги, како што се:

 • Рифампицин;
 • Пиразинамид;
 • Етамбутол;
 • Стрептомицин.

Третманот на болеста во последната фаза со стрептомицин не е дозволен. Времетраењето на третманот со лекови е од 8 до 10 месеци, а не помалку. Но, ако пулмоналната туберкулоза е забележана заедно со плеврит, тогаш времетраењето на третманот се удвојува.

Пумпање ексудат од белите дробови

Ефикасни лекови во борбата против вирусите и бактериите на предизвикувачкиот агенс на туберкулозата се кортикостероиди. Најпознатите и ефективни од нив е Преднизон. За да може белите дробови да ја земат во нормална форма, потребно е да се исфрли течноста. Ако течноста не се испумпува навреме, може да се формира преклоп.

Третманот на туберкулозен плеврит се врши со помош на имуностимулаторна терапија, која вклучува употреба на "Левамизол", "ТАКактин" и слични лекови. Ако горенаведените методи на третман не ги даде посакуваните резултати, тогаш тие се прибегнуваат кон хирургија.

Превентивни мерки

Чтобы иметь возможность предупреждения болезни ещё на ранней стадии локализации, необходимо проводить профилактику. Она включает в себя, прежде всего, прохождение ежегодной флюорографии лёгких. При первых признаках также назначается рентгенография, которая позволяет получить более точную картину. Посредством этих двух простых и недорогих анализов возможно выявление туберкулёзного плеврита на ранней стадии. Ранние признаки недуга проще устранить, нежели лечить сложную форму заболевания.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Туберкулезный плеврит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: пульмонолог , фтизиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардит (совпадающих симптомов: 11 из 20)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Острый лейкоз (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Аскаридоз (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Эмболия (совпадающих симптомов: 9 из 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ТБ лекар прифаќа
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .