Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Антракоза: Симптоми и третман

Антракоза - главните симптоми:

Антракозата е повреда на белите дробови што се јавува поради вдишување на честички од јагленовата прашина, предизвикувајќи пулмонална фиброза. Главните симптоми се болка во градите, отежнато дишење, кашлица, постојан замор. Болеста може драматично да напредува. Ова е професионално заболување на рударите, коксирачките растенија и рударските и преработувачките капацитети. Се случува доста често - од 12 до 50%.

Антракозата на белите дробови се дијагностицира по извршувањето на сложени студии: студија за медицинската историја, по што се пропишани рендгенски зрачења, компјутерска томографија на белите дробови, спирометрија и крвен тест за гасен состав.

Терапевтските мерки ќе зависат од состојбата на пациентот, почесто се симптоматски. Луѓето се советуваат да ја променат својата професија со цел да се спречи рецедив.

Етиологија

Главната причина за антракоза е јагленов прав. Патолошки процеси во белите дробови се случуваат поради продолжено изложување на честички од прашина што може да предизвикаат склероза на белите дробови. Тежината на состојбата ќе зависи од составот на правот:

 • јаглената прашина нема изразен склерозирачки ефект;
 • антрацитната прав има силно негативно влијание врз белите дробови;
 • прашина од јаглен е најбезбедна, не предизвикува пореметувања во телото.

Патолошки процеси во белите дробови се јавуваат кога едно лице работел во претпријатие повеќе од 10 години. Работниците вдишуваат прашина честички кои се одржуваат во респираторните органи за долго време, предизвикувајќи истегнување и склероза на белите дробови. Ако не го положите испитот навреме, процесот ќе биде неповратен.

Причини за антракоза

Класификација

Антракозата е професионална болест, спаѓа во групата на пневмокониоза. Во зависност од тежината на состојбата на внатрешните органи и хемискиот состав на прашината се:

 • Карбокониоза - група на болести што ја комбинираат антракозата, графитозата и пневмокониозата ;
 • siderosilicosis и anthracosyliosis, кои се карактеризираат со развој на патологија од ефектите на мешаните честички на прашина, често се дијагностицираат во секачи на гас и луѓе кои работат со електричен заварување;
 • пневмокониоза, која вклучува патолошка состојба на белите дробови поради вдишување на органска прашина од лен, волна, трска, клинички знаци личат на симптоматска манифестација на бронхијална астма .

Доделување на класификација за фибротични промени во белодробното ткиво, што може да биде:

 1. Нодуларен. Карактеристично е појавата на мали склеротични нодули, вклучувајќи прашина и честички на сврзното ткиво.
 2. Интерстицијално. Дијагностициран со мал број на формации и отсуство на фиброзни нодули. Карактеристично е задебелување на алвеоларната септа.
 3. Нодал. Јазлите кои се споиле помеѓу себе, област на локализација може да го покрие целиот лобус на белите дробови.

Продолжената изложеност на јагленовата прашина на респираторните органи води до нејзината акумулација во човечкото тело, предизвикувајќи пулмонална фиброза . Во раните фази, болеста не се манифестира.

Антракозата на белите дробови, исто така, може да се најде кај луѓе кои живеат во близина на индустриската зона или во злоупотреба на никотин.

Симптоматологија

Постојат три фази во развојот на пневмокониоза:

 1. Првата фаза. Симптоматските манифестации се или отсутни или благи. Пациентот има замор, болка во градите, со мал напор, отежнато дишење со кашлица. По рендгенските зраци, во средишните делови на белите дробови, се откриваат мали сенки од 1 до 5 мм со деформиран пулмонален модел и проширени корени.
 2. Втората фаза. Антракозата се манифестира со диспнеа во мирување, слабоста се влошува со зголемување, кашлица и торакална болест се присутни. На рентген е додаден бројот на мали сенки со зголемување на нивната големина. Плеврата има задебелување.
 3. Трета фаза. Антракозата ги содржи сите знаци на респираторна инсуфициенција . Фиброзата напредува, може да се забележи при кашлање на црниот спутум. Х-зраците покажуваат големо затемнување, од 5 до 10 см. Сликата наликува на саќе.

Медицинските работници ги ставаат пациентите во ризик, бидејќи тие се изложени на висок ризик од развој на респираторна туберкулоза и стекнување значајни проблеми со кожата.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, пациентот мора да ги следи следниве постапки:

 1. Испитување од лекар. Пациентот ги слуша белите дробови, врши увид во состојбата на градниот кош и кожата. Специјалистот ги слуша жалбите и се запознава со историјата на болеста, по што лицето е испратено за дополнителни истражувања.
 2. Радиографија - ви овозможува да ја разгледате состојбата на белите дробови и степенот на нивниот пораз.
 3. Компјутеризирана томографија - се спроведува за длабинска студија за белите дробови.
 4. Спирометрија - дава можност да се дознае степенот на патолошкиот процес.
 5. Крвен тест за составот на гас - Ви овозможува да ја одредите сериозноста на респираторната инсуфициенција.
Спирометрија

Во процесот на истражување, пациентот се соочува со следните концепти:

 1. Macrodrug - името на болеста и нејзините симптоматски манифестации во дијагностичкиот процес, во овој случај зголемување на белите дробови, повеќе мали или големи точки, пролиферација на сврзното ткиво и присуство на слој во форма на дифузна сива мрежа.
 2. Microdrug - стаклен слајд кој ви овозможува да испитате предмет под микроскоп. Со тоа, можете да видите присуство на гранули во клетките, алвеоли, бронхи, лимфни садови, задебелување на интервалоларната септа поради склероза.

По потврдувањето на дијагнозата, пациентот е должен да го отстрани влијанието на јагленов прав - да ја смени областа на работа или професија.

Третман

Терапијата со антракоза ќе биде симптоматична. По утврдување на степенот на болеста и состојбата на белите дробови, лекарот пропишува:

 • бронходилататори - помагаат во елиминирањето на недостатокот на здив, го намалуваат грчевите, нежно влијаат врз мускулниот тонус и обезбедуваат олеснување;
 • стероидни лекови - имаат антиинфламаторно дејство;
 • текот на витамини и минерали - го поддржува телото во процесот на лекување;
 • вдишување - воведување на медицински компоненти директно во респираторниот систем, со што се забрзува обновувањето на клетките;
 • масажа на градите - ја подобрува функцијата на експекторант.

Кога состојбата на лицето е тешка, со тешка пулмонална и срцева слабост , се препорачува кислородна терапија - посебна процедура со која телото е заситен со кислород. Постојат два вида:

 • вдишување - преку маски, катетри и цевки;
 • метод на не-вдишување - подразбира воведување на кислород преку кожни, субкутани, интра-артикуларни методи.

Постапката ја забрзува регенерацијата на ткивата, го подобрува метаболизмот, метаболизмот и го нормализира крвниот притисок.

Според резултатите од испитувањето на крвта, докторот ја одредува количината на потребниот гас со користење на специјални пресметки кои се прават поединечно.

По рехабилитациониот курс, лекарот советува да го промени местото на живеење или работа со цел да се спречи враќањето и компликацијата на патологијата.

Можни компликации

Антракозата е сериозна болест која, доколку не се лекува или доцна бара помош, може да предизвика следните патологии:

Последиците од тешка болест може да бидат неповратни, што доведува до смрт на пациентот.

Прогнозата во првата фаза - пациентот останува способен да работи, втората и третата фаза често доведуваат до попреченост.

Превенција

Главните превентивни мерки се подобрување на квалитетот на работата на рударите и луѓето кои се соочуваат со јагленова прашина, со што се намалуваат емисиите во животната средина.

Треба да се спроведе соодветна инженерска и технолошка работа кај претпријатијата. Работодавачот мора да обезбеди лична заштитна опрема која ги исполнува здравствените барања.

Работниците кои се изложени на ризик од болест на белите дробови треба да подлежат на годишни медицински прегледи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате антракоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување на симптоми: 5 од 7)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Лимфом (појавување симптоми: 5 од 7)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 4 од 7)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 4 од 7)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Аортна стеноза (појавување на симптоми: 4 од 7)

Аортна стеноза е патолошки процес кој води до стеснување на аортата во областа на вентилот. Како резултат на тоа, е нарушен природниот одлив на крв од комората. Овој тип на болест се однесува на злото на кардиоваскуларниот систем. Во отсуство на навремен третман, можно е развој на сериозни компликации, до смртоносен исход. Патологијата е забележана дури и кај новороденчињата. Конзервативниот третман за таков дефект речиси никогаш не се користи. Најчесто се врши замена на аортната валвула.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .