Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Асфиксија: Симптоми и третман

Асфиксија - главните симптоми:

 • Грчеви
 • Палпитации на срцето
 • Кашлица
 • Неволно мокрење
 • Губење на свеста
 • Висок крвен притисок
 • Низок крвен притисок
 • Цијаноза на кожата
 • Син назолабијален триаголник
 • Бавно чукање на срцето
 • Интермитентно дишење
 • Тешкотии со дишењето
 • Исплашен
 • Тешкотија на издишување
 • Слаб дишење
 • Мукозна цијаноза
 • Нема дишење
 • Променете го тонот на кожата
 • Принудна дефекација

Асфиксијата е состојба во која едно лице доживува ограничување во протокот на воздух во назофаринксот, што резултира со задушување со целосен кислород глад, што доведува до клеточна смрт. Тоа се случува поради различни причини од насилни, механички, патолошки или психолошки дејства, кога е нарушена размена на гасови во човечкото тело, што доведува до парализа на респираторниот центар.

Според надворешната манифестација (состојбата на кожата), се ослободува бела и сина асфиксија.

Според статистичките податоци, повеќе луѓе умираат од задушување, особено во лето, за време на пливање. Возрасните или децата ги занемаруваат правилата за безбедност во водата, поради што се удаваат, голтаат водата и го блокираат протокот на воздух во респираторните органи. Ако не е дадена итна грижа за асфиксија за одредено време, пациентот умира. Човечкиот мозок е исклучен, сите системи и органи престануваат да функционираат.

Државата на задушување се дијагностицира со надворешни знаци, по првичниот преглед. Кога состојбата се стабилизира, пациентот ќе се врати во свеста, лекарот може да нареди испитување на мозокот. Прогнозата зависи од фазата на асфиксија: колку е потешка состојбата, толку помалку шанси за позитивен резултат од реанимација.

Етиологија

Процесот на дишење на секоја клетка во телото ја следи оваа шема: молекулите на кислород навлезат во крвта низ белите дробови, прицврстувајќи се на хемоглобинот во црвените крвни клетки и се транспортираат во крвотокот, јаглерод диоксидот се транспортира само во спротивна насока.

За време на задушување кај луѓето се забележува:

 • хипоксија - нагло намалување на црвените крвни клетки кај лице со кислород;
 • хиперкапнија - нагло зголемување на еритроцитите со јаглерод диоксид.

Главните причини за асфиксија:

 • горната респираторна траума;
 • стегање на гркланот или блокирање на здивот;
 • странски тела: течност, храна, предмети, тумори на респираторниот систем;
 • болести на респираторниот систем: трахеобронхитис , астма , ларингеален едем;
 • прекршување на размена на гасови;
 • проблематично раѓање;
 • интоксикација ;
 • трауматска повреда на мозокот и 'рбетниот мозок;
 • удар ;
 • респираторна мускулна парализа;
 • проблеми со циркулацијата;
 • преголема доза на лекови;
 • труење со гас.

Често, лицето страда од задушување во затворен простор, кој е поврзан со психолошка траума во детството предизвикана од несреќа: детето е заглавено во лифт, паднало во бунар или јама, поминало многу време во темна, мала соба.

Класификација

Класификацијата на асфиксирање зависи од случајот што ја предизвикал состојбата. Класичен респираторен арест - асфиксија предизвикана од механички ефекти на ларинксот, трахеата.

Тие ги разликуваат насилните и ненасилните гуши. Вториот вклучува случаи со заболување на човекот (проблеми со белите дробови, срцето, крвните садови, болестите на крвта и централниот нервен систем).

Главните форми на принуден респираторен притвор:

 1. Задушување асфиксија. Силно гушење, како резултат на стегање на вратот (со раце или јаже), градите (лицето е под блокада или тежок предмет).
 2. Аспирациона асфиксија. Инхибиција на респираторниот тракт поради вдишување на разни супстанции: влез на течност (вода, повраќање, крв), гас или хемиски гасови, цврста храна.
 3. Интранаталната асфиксија се формира во процесот на трудот. Причини за задушување на новороденчињата се разновидни: премногу долго породување, голем фетус, големи количини на амнионска течност, неточна презентација, заплеткување на мозок, развојни патологии, слаба работна активност. Се дијагностицира кај 4-6% од случаите и може да доведе до смрт.
 4. Амфибиотропна асфиксија се јавува кај луѓе со ангина пекторис или акутна срцева слабост . Во медицината, државата го добила името "ангина пекторис". Најчесто, патологијата е поврзана со преоптоварување на срцето, поради што крвниот притисок се зголемува, белите дробови се издува, нарушувајќи го метаболизмот на кислородот. Пациентите страдаат од отежнато дишење со физички напор.
 5. Дислокалната асфиксија се јавува поради траума кога вилицата, ларинксот или јазикот со меко непце се поместува, што го отежнува дишењето. Ако лицето е свесно, состојбата драматично се влошува.
 6. Стенотична асфиксија. Трахеалните тумори или едемот со тежок воспаление на гркланот се мешаат и блокираат пристапот до кислородот. Состојбата може да се појави поради тешка болест на пациентот, која е предизвикана од инфекција, вирус или алергиска реакција.

Респираторен арест може да се должи на механички, токсични, трауматски и физиолошки причини. Ако некое лице е добро обучено во концептот на задушување и ги знае видовите на асфиксија, тој ќе може да обезбеди прва помош на жртвата пред доаѓањето на тимот за брза помош. Секоја минута е важна.

Симптоматологија

Примарни симптоми на асфиксија:

 • респираторен арест;
 • промена на бојата на кожата.

Останатите симптоми зависат од фазата на задушување.

 1. Првата фаза. Во човечката крв, недостатокот на кислород, што доведува до иритација на респираторниот центар. Симптоматски манифестации: тешкотии при дишење, тежок страв, цијаноза на кожата, зголемен притисок и тахикардија . Ако пропустливоста е оштетена или дишните патишта се стегнати, лицето на жртвата станува виолетова со едем, може да се забележи силна кашлица со шишенце.
 2. Втората фаза. Намалени реакции на телото. Постои слаба дишење, акроцијаноза , потешкотии во издишување, успорување на срцето, притисокот се намалува.
 3. Третата фаза се карактеризира со наизменично дишење со исчезнување на рефлексите. Лицето ја губи свеста и паѓа во состојба на кома.
 4. Четврта фаза. Конечната состојба, кога кожата на жртвата стекнува бела или синкава боја, агонално дишење, може да се појават конвулзии. Човекот престанува да го контролира телото, мускулите се релаксираат - неволно уринирање, дефекацијата се јавува.

Кај децата, гушење може да се појави за време на породувањето. Состојбата на детето се мери со скалата Апар, која се користи за да се процени тонусот на мускулите, рефлексната ексцитабилност, бојата на кожата, отчукувањата на срцето и дишењето.

Степенот на асфиксија зависи од бројот на поени поставени од страна на лекарот по испитувањето на новороденчето. Распредели:

 1. Лесен степен, 6-7 поени. Детето го зеде првиот здив за време на првата минута по раѓањето, носот и усните со синкаста нијанса, ослабена дишење, мускулниот тонус е намален.
 2. Просечен степен, 4-5 поени. Детето дише нередовно, крикот е слаб, рефлексите се намалуваат, синестата кожата пулсира во папочната врвца.
 3. Тешка, 1-3 поени. Недостатокот на дишење и плачење, садовите не пулсираат, кожата е бледа, надбубрежната функција е слаба.
 4. Клиничка смрт, 0 поени.

Компликациите на асфиксијата кај новороденчињата се манифестираат речиси веднаш, на првиот или вториот ден од животот на новороденчето. Може да има проблеми во функционирањето на мозокот поради долг недостаток на кислород, сиромашно белодробно и срцево заболување. Патологии на нервниот систем не се исклучуваат.

Дијагностика

Во акутните случаи на гушење, самиот пациент може да му каже на докторот знаци на асфиксија - поплаки за вртоглавица, отежнато дишење, оцрнување на очите, тешкотии при дишење или дишење.

Новородените проблеми со дишењето се одредени и од состојбата на кожата. Издвоите:

 1. Сина асфиксија кога кожата на бебето станува сина и има тешкотии при дишењето.
 2. Бела асфиксија, кога кожата на новороденото станува бела, дишењето е отсутно.

По мерките на реанимација се назначени соодветни студии за крвта, мозокот, централниот нервен систем за проверка на здравствената состојба.

Трауматската асфиксија бара поголема внимателна инспекција за да се знае областа на оштетување и кои мерки треба да се преземат за да се врати дишењето.

Општа листа на анкети:

 1. Пулсна оксиметрија Ви дава можност да го проверите пулсот и степенот на хемоглобинска кислородна сатурација.
 2. Х-зраци.
 3. Бронхоскопија.
Пулсна оксиметрија

Не е секогаш можно да му се помогне на жртвата навреме. За да се дијагностицира смрт од задушување, експертите се потпираат на состојбата на кожата (сипаници со сина боја, сино лице), очи (конјунктива со крварење).

Компресивната асфиксија се карактеризира со присуство на бразда на јамка на вратот, а се забележуваат фрактури на грлото на матката.

Третман

Терапевтските мерки се пропишуваат само откако состојбата на жртвата се стабилизира. Обезбедена е прва помош за асфиксија - активностите на лекарите ќе зависат од видот и фазата на респираторното нарушување.

Кога вратот на жртвата е притиснат, вреди да се олабави јамката, да се елиминира ретракцијата на јазикот. Доколку после тоа не се појави свеста, отчукувањето на срцето не се почувствува, нема дишење, неопходно е да се изврши кардиопулмонална реанимација со вештачко дишење и затворена срцева масажа.

Опструктивната асфиксија бара реконструкција на проток на воздух низ респираторниот тракт. Се врши чистење од слуз, вода, крв. Ако не е можно да се извлече туѓ тело или супстанција, се применува трахеална аспирација. Новороденчињата може да се инјектираат со специјална цевка за интубација, поврзана со хардверска вентилација на белите дробови, а со акумулација на гас се става сондата во стомакот на бебето.

Тешка асфиксија на токсичните видови е елиминирана со воведување на антидот. Кога пациентот можеше да се стабилизира, се назначуваат:

 • корекција на киселинско-базната и водена електролитична рамнотежа;
 • лекови за одржување на кардиоваскуларните и респираторните системи;
 • дехидратациона терапија за да се спречи отекување на мозокот или белите дробови.

Во случај на загуба на крв, може да се администрираат трансфузии на крв или решенија за замена на крв.

Воведувањето на адреналин за време на асфиксија е задолжителен настан, бидејќи лекот го подобрува срцевиот ритам, ја подобрува циркулацијата на крвта, го зголемува притисокот и има ефект на експектор.

Асфиксијата, која се појавила заради заразни болести, патолошките состојби (нервен, кардиоваскуларен систем), има свој метод на терапевтски мерки.

Можни компликации

Новороденчето на првиот или вториот ден по раѓањето може да предизвика компликации:

 • проблеми со рефлексите;
 • депресија на нервниот систем.

Смртта од асфиксија кај доенчиња е забележана кај 4-6% од случаите. Важно е да се избере добра клиника со модерна опрема и искусни лекари, тогаш ризикот е минимален.

Задушување кај возрасен води кон абнормалности:

 • говори;
 • функционирање на централниот нервен систем.

Продолжената депривација на кислородот може да доведе до појава на конвулзивен синдром, да предизвика губење на меморијата и да предизвика пневмонија .

Превенција

Превентивните мерки за секој вид на гушење се различни. За да се спречат последиците од задушување, треба да ги следите основните правила:

 1. Време за лекување на заразни и вирусни заболувања.
 2. Се ослободи од стравот од затворени простори, посетува психолошка обука.
 3. Следете ги правилата за безбедност при ракување со хемикалии и гас.
 4. Не пливајте во длабоки води, посетете ги местата за рекреација со возрасни.

Експертите советуваат да се подложат на минимален курс на прва помош во непредвидени околности, кои ќе штедат животи, не само за себе, туку и за другите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Асфиксија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , педијатар , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Астматичен статус (појавување на симптоми: 9 од 19)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 7 од 19)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 6 од 19)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Белодробна емболија (појавување симптоми: 5 од 19)

Белодробната емболија е блокада на пулмоналната артерија со згрутчување на крв или друго туѓо тело (честички на коскената срж, масни наслаги, паразити). Згрутчувањето на крвта може да се формира во венскиот систем, десно или лево атриум, вентрикула на срцето. Ако медицинска нега не е навремено обезбедена, тоа е фатално.

...
Емболизам (појавување симптоми: 5 од 19)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .