Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Закривување на назалниот септум: симптоми и третман

Заобленоста на носната преграда - главните симптоми:

Заобленоста на носната преграда е отстапување во кое септумот е поместен на една или на двете страни на средната носна линија. Заобленоста на носната преграда, чии симптоми даваат подобра претстава за тоа што е оваа состојба, се случува многу често, и покрај тоа, нејзините совршено дури и параметри се многу ретки. Ова, пак, укажува на тоа дека, додека одредени манифестации, деформацијата не припаѓа на категоријата на патологии.

Општ опис

Со оглед на фактот дека од горенаведената карактеристика, врз основа на која кривината на носната септа може да се смета речиси како нормална состојба, третманот на таквата деформација едноставно не е неопходен, повторно, во повеќето случаи. Во меѓувреме, од сите правила, како што е познато, постојат исклучоци, и во овој случај, исклучоците лежат во ефектот на изменетата состојба на назалниот септум, кој едноставно не може да се направи без лекување. Ова се должи, особено, на голем број фактори кои негативно влијаат врз квалитетот на животот на пациентот и целокупната благосостојба. Ова се фактори и симптоми во кои станува јасно дека постои специфичен проблем поврзан конкретно со состојбата на интерес што ќе се дискутира во нашата статија.

Значи, за да започнете со тоа, да се задржиме на она што е назален септум, кои се функциите на носот и кои се функциите на носната септума од интерес. Носната септа е анатомска формација, концентрирана во средината на носната празнина, таа ја обезбедува нејзината поделба на два еднакви делови, левата и, соодветно, на десната страна. Самата носна преграда, исто така, има своја структура. Така, исто така, вклучува и два дела, еден од овие делови е концентриран во носната празнина (во многу длабочина), односно зад, другиот дел е концентриран напред. Предниот дел е карлигоидна структура, кога со прстот можете да трчате по грбот на носот, лесно можете да го почувствувате, со што ја одредувате нејзината усогласеност и еластичност. Најчесто повредениот дел е повреден.

Самата носна шуплина е иницијалниот дел од нашиот респираторен систем. Воздухот, кога се ослободува во носната празнина, е во назофаринксот, потоа оди во ларинксот, ја следи трахеата и, соодветно, во бронхусниот систем. Натамошниот пат на воздухот продолжува до пулмоналните алвеоли, тие исто така вршат процеси кои се директно поврзани со размена на гасови, во кои, како што веројатно знае читателот, воздухот е вклучен во крвта.

Враќајќи се во подетална структура на носот, одберете ги нејзините главни одделенија:

 • ноздрите - се вливки кои овозможуваат проток на кислород директно во носната празнина;
 • носната празнина: почетниот дел - овој оддел е поделен на два простори, поделбата е, како што веќе е забележано, извршена од носната преграда, која се наоѓа тука во вертикална положба;
 • носните пасажи - тие се концентрирани од почетниот дел во носната празнина на задниот дел, се поделени на горните, средните и долниот дел на носните премини, тие се ограничени на долниот, средниот и горниот носален мијалник во сличен редослед кон нив;
 • Хоанас се две такви отвори, поради што носната празнина комуницира со назофаринксот.

Носната празнина, исто така, се состои од неколку видови на ѕидови, ги наведуваме подолу:

 • предниот-горниот ѕид - овој ѕид се формира поради 'рскавицата на носот и коските на черепот (назалните коски и процесот во горната вилица);
 • долен ѕид - овој ѕид е на дното на носната шуплина, тој е формиран од страна на меките непцето и палаталните процеси во горната вилица (коска / тврдо непце);
 • странични ѕидови - како ѕидови се формираат главно поради етмоидна коска;
 • носната септума - на своја сметка, носната празнина е поделена на половина, од предната страна е формирана со 'рскавица, од задниот дел од страна на закуската.

Внатрешната површина на носот е наредена со мукозна мембрана, таа, пак, е подложна на изобилство на снабдување со крв, исто така, доделува значителна количина на мукозен исцедок. Рецепторите на нервите, кои имаат значителен степен на сензитивност, се сконцентрирани на страната на горниот носен премин, таа област е олфакторна.

Назалната конха е присутна и во структурата на носот. Тие се коскени формации концентрирани од задниот дел на носната празнина, но исто така ја делат носната празнина во носните пасажи (долен, среден, горен). Долниот школка е мала и независна коска, средните и горните имаат појава на процеси кои се протегаат од етмоидната коска.

Комуникацијата на носните пасажи се јавува со параназалните синуси. Така, горниот носен премин е директно поврзан со синус, концентриран во регионот на сфеноидната коска и со задни синуси, концентриран во регионот на етмоидната коска. Комуникацијата на средниот назален премин се јавува со средните и предните етмоидни синуси, како и со синусите концентрирани во максиларните коски - ова не е ништо повеќе од максиларните синуси.

Етмоидната коска има многу мали шуплини во форма на синуси (предни синуси, синуси средна и предна). Кнатот во облик на клин, идентификуван од нас во текстот, се наоѓа директно на основата на черепот, од надворешната страна практично не е видлив. Телото на оваа коска личи на коцка со "крила" која се протега на страните. Во телото на оваа коска има воздушна шуплина, која е клин во облик на синус.

Сега ќе се фокусираме на она што функционира носот и синусот, кој е директно поврзан со него, да се изврши. Особено, функциите на носот вклучуваат следново:

 • спроведување на назофаринксот и ларинксот;
 • обезбедување на навлажнување на влезниот воздух поради секрецијата на жлездите концентрирана во носната мукоза;
 • загревање на протокот на воздух - оваа функција е доделена на венскиот плексус, концентриран во областа под мукозната мембрана;
 • обезбедување на заштита за респираторниот тракт што се бара од нив во позадина на изложеност на одредени форми на механички стимулуси (слуз и влакна кои се наоѓаат во носната празнина ги задржуваат честичките од прашина и потоа ги отстрануваат однадвор);
 • обезбедување заштита од инфекција (повторно, носната слуз обезбедува задржување на различни патогени и нивно последователно отстранување од носната празнина, исто така, оваа слуз исто така има бактерицидни својства);
 • перцепција на мириси (оваа функција е обезбедена од соодветната (мирисна) шуплина).

Што се однесува до функцијата доделена на назалниот септум, особено е да се обезбеди правилна распределба на протокот на воздух за двете половини на носната празнина. Со други зборови, назалниот септум, кој го вдишува воздухот, се дели на два идентични текови, што, пак, овозможува линеарно движење на овие текови низ респираторниот тракт. Поради оваа поделба, носната шуплина функционира под оптимални услови за ова (т.е. кога воздухот се загрева, исчистен и навлажнува, тој влегува во неа). Слично на тоа, може да се сфати дека деформацијата на назалниот септум предизвикува кршење на овие функции.

Неверојатно, кај новороденчињата, носната септа е во таа идеална состојба, во која во други случаи се смета за некаква фикција - односно, е рамна и рамна. Сè уште е тешко да се направи разлика каде е 'рскавицата, каде што е коскеното ткиво во него, бидејќи речиси целосно има појава на' рскавица со само одреден број области на осификација. Со текот на времето, постои трансформација во коските, што е исто така придружено со нивно спојување меѓусебно. Како резултат на нарушувањата кои ги придружуваат овие процеси, назалниот септум почнува да се наведнува. Првичните причини за ваквите промени тешко може да се утврдат во некои случаи.

При распределба на возрасната група со оваа патолошка промена, може да се определи дека кривината на носната преграда е дијагностицирана исклучително ретко во раното детство, главно периодот на развој на деформитетот се јавува на возраст помеѓу 13-18 години. Според некои податоци, исто така е познато дека кај мажите кривината на носната преграда се дијагностицира три пати почесто отколку кај жените.

Карактеристики на патогенезата на девијацијата на носната септа

Најчесто, кривината на носната преграда е придружена со нарушување на назалното дишење, кое може да биде поврзано со нарушување на позадината на деформитетот и на едната страна од носните пасуси, и двете во исто време. Таквата повреда е предизвикана не само од стеснувањето на носните шуплини кои се развиле како резултат на закривеноста, туку и од фактот што протокот на воздух поминува погрешно, се создава турбуленција и се формираат области со намален притисок.

Поради патолошките импулси кои следат од мукозните рецептори во насока на централниот нервен систем, се јавува одговор на назалниот вазомотор, правилната циркулација во оваа врска е нарушена, назалната конха оток, и носниот лумен се стеснува. Исто така е добро познат факт дека со нормално настанатите процеси при вдишување, протокот на воздух, во согласност со физичките закони, не следи по должината на долниот дел на носот, по должината на најкратката патека за ова, но арки, односно прво се крева високо до површината на средната обвивка , дури и повисоко, и конечно следи до областа на choana. Кога издишува, струјата следи по должината на долниот дел на носот.

Со оглед на ваквите воздушни патеки и моделите на дишење, кога носниот лумен се намалува во однос на заобленоста на септумот, средните делови на носот, предмет на слободен долен дел, предизвикуваат присилен проток на воздух за време на инспирација долж невообичаен канал, односно протокот на воздух е насочен низ долниот носен премин. Слични потешкотии се јавуваат при стеснување на подрачјето на долниот дел на носот по издишување. Со оглед на тоа, подложно на слободен среден или низок назален премин, исто така е исклучена можноста за развој на назално дишење.

Треба да се напомене дека нарушувањето на назалното дишење е, исто така, предизвикано од врската на заобленоста на септумот и школките. Познато е дека заобленоста на септумот е често придружена со задебелување (хипертрофија) на школки, што е дефинирано како компензаторна хипертрофија, а исто така се развива хиперплазија на етмоидниот лавиринт. Понекогаш кривината на носната преграда е придружена со хипертрофија на школките од задниот крај, главно од пониските, ова е откриено со соодветен дијагностички метод (ова е риноскопија).

Горенаведените промени го објаснуваат фактот дека заобленоста на септумот на една страна доведува до тешкотии при дишењето на двете страни одеднаш, па дури понекогаш пациентите дури и се жалат дека дишењето е потешко не од преклопувањето на поделбата, туку од нејзината конкавна форма.

Вреди да се забележи дека во честите случаи се случува дека кривината на поделбата дијагностицирана во адолесценцијата се манифестира со релевантни клинички симптоми многу подоцна, понекогаш се случува дури и такви симптоми да се манифестираат во старост. Тој е предизвикан од додавање на одредени заболувања на носот, параназални синуси и општ тип на истовремени нарушувања (дефект на белите дробови, нарушувања на кардиоваскуларниот систем итн.), Наспроти позадината на која пациентот е потешко да го надмине отпорноста на назалните пасажи.

Закривеноста на септумот, исто така, може да предизвика пациенти да развијат рефлексни неврози, предизвикани од иритација на нервните завршетоци на носната лигавица. Ова е особено точно за шила и гребени, кои во некои случаи се сечат доста длабоко во школки. Иритации може да предизвикаат рефлексни промени, како во носот, така и во блиските органи или на одредено растојание. Раногените рефлексни нарушувања, односно нарушувања на индицираната природа на појавата, се состојат во развој на бронхијална астма, очни болести, грчеви во грчеви, главоболки и други состојби (повеќе детали ќе ги истакнеме подолу во соодветниот дел од нашиот напис).

Заоблување на назалниот септум: причини

Една од главните причини предизвикувајќи искривување на носната преграда - назални повреди. Фреквенцијата на појава на овој вид кај мажи само го потврдува овој факт, бидејќи мажите (особено момчињата, адолесцентите, младите луѓе) многу пати имаат поголема веројатност да се соочат со траума во оваа област во споредба со жените. Уште поретко е и варијантата во која причината за закривеноста на носната преграда е прекумерно развиен зачеток на органот на Јакобсон кој се наоѓа во долниот дел на носната преграда.

Општо земено, постојат три типа на причини кои предизвикуваат кривина на носната преграда:

 • Физиолошка закривеност. Овој вид септурна искривување најчесто се наоѓа кај деца и адолесценти. Таквата кривина е предизвикана од фактор на несовпаѓање помеѓу 'рскавичните и коскените делови на назалниот септум.
 • Компензаторна закривеност. Овој вид на закривеност се развива поради долготрајната иритација на носната септума поради туѓо тело, полип кој се формира во носната празнина, ефектот на задебелена лушпа итн.
 • Трауматска искривување. Овој тип на закривеност, како што се подразбира под името, е предизвикана од траума која предизвикала крварења од носот и ненадејни нарушувања во назалното дишење. Во чести случаи, за закривување на носната преграда му претходи фрактура на носот.

Исклучување на назалниот септум: видови

Постојат следниве главни типови на кривини:

 • директно искривување на носната преграда;
 • скок;
 • чешел;
 • мешана кривина, комбинирајќи ги 2 или 3 од наведените опции за закривеност.

Всушност, заобленоста на носната преграда може да се манифестира во следниве сорти:

 • кривина во хоризонтална рамнина или во вертикална рамнина;
 • еднострана искривување или двострана кривина;
 • кривината локализирана од предниот дел на преградата или кривината локализирана од задниот дел;
 • кривина, во која се случува заплена на одреден дел од септумот (на пример, дислокација на 'рскавицата со нејзиното одвојување од коската) со заплена на вертикалната плоча на етмоидната коскена област (со формирање на предниот дел на коскениот дел на септумот), со заплена на воomer (со формирање на задниот дел од септумот).

Главно се дијагностицира таквата искривување на назалниот септум, во кој се фокусира од предната страна. Фаќањето на настроениот, кој е локализиран позади, се јавува поретко. Речиси секогаш неговиот заден дел е во вертикална положба. Шилци и гребени, како по правило, се наоѓаат од долниот или од горниот раб на настроената, тие може да имаат различни насоки и различни должини. Најчесто основата на гребените и боцките е коска, во некои случаи, рскавицата може да биде во основата на нивните врвови.

Назална септална девијација: слика

Заоблување на назалниот септум: симптоми

На еден или друг начин, симптомите на закривеност на носната преграда се манифестираат кај скоро сите луѓе. Во меѓувреме, за повеќето од нив, овие симптоми не носат непријатност или непријатност, па затоа не е потребен посебен третман за да се поправи таков деформитет.
Дозволете ни да ги нагласиме главните симптоми на закривеноста на носната септума, кои најчесто ги вознемируваат пациентите.

 • Ниво на тешкотии во носната дишење. Овие симптоми во разгледувањето на видовите што ги разгледуваме се практично нејзина главна манифестација. Степенот на нејзината манифестација може да биде различен, почнувајќи од мало нарушување на дишењето и завршувајќи со апсолутна неможност за дишење низ носот (односно, пациентот во овој случај дише само со устата). Во меѓувреме, и покрај фактот што овој симптом е главната манифестација на закривеноста на носната септума, ова воопшто не укажува дека неговото отсуство исто така ја исклучува закривеноста. Тука, како што веќе беше забележано, моделот на развој на болеста може да се појави по некое време, односно кога се дијагностицира адолесценцијата, симптомите се забележуваат подоцна во возраста, што е предизвикано од компензаторните способности на телото до одредено време. Жалбите за тежината на назалното дишење во овој период не се појавуваат. Општо земено, респираторната инсуфициенција може да биде или благ или целосно отсутен (што веќе го идентификувавме, пациентот дише преку устата). Треба да се напомене дека ако некое лице има голема носна празнина во големина, дури и изразената искривување на носната преграда може да биде придружена со отсуство на симптом во вид на повреда на назалното дишење - оваа опција ви овозможува да ја надоместите пропустливоста на воздухот при дишење низ носната празнина. Иными словами, если нос дышит хорошо, это вовсе не говорит об отсутствии искривления носовой перегородки как такового.
 • Хронический насморк (ринит). В данном случае пациентов беспокоит постоянно заложенный нос, чему сопутствуют также постоянные слизистые выделения. В некоторых случаях этому сопутствует полное игнорирование пациентом необходимости в посещении врача, что списывается им в частности на частые простуды и на слабый иммунитет.
 • Хронические фронтиты, гаймориты, этмоидиты.
 • Снур Ночной храп (да и храп в целом) является также одним из нарушений носового дыхания.
 • Алергиски реакции. Те изменения, которые актуальны для носовой полости на фоне обусловленного искривлением носовой перегородки состояния, в любом случае связываются с нарушением иммунитета, а также с нарушением функций местных защитных механизмов. Проявления, обусловленные данным фактором, не только заключаются в снижении общей устойчивости организма в отношении воздействия на него инфекций, но и в развитии у пациентов аллергических реакций. Достаточно распространенной проблемой среди пациентов с искривлением носовой перегородки является аллергический ринит, причем он сам по себе является предастмой – то есть таким состоянием, которое предшествует развитию в дальнейшем бронхиальной астмы. Появляются, прежде всего, жалобы на заложенность носа, причем сам пациент отмечает, что этому сопутствует контакт с определенным веществом, рассматриваемым уже в качестве аллергена (пыльца, шерсть животных и т.д.).
 • Сухость носовой полости.
 • Снижение работоспособности, повышенная утомляемость, низкая устойчивость в отношении любого типа физических нагрузок. Перечисленная симптоматика непосредственным образом связана с нарушением функции носового дыхания, а также с сопутствующим этому недостаточным поступлением в кровь кислорода через легкие.
 • Подверженность инфекционному воздействию. Инфекции проявляются с симптоматикой, присущей ОРЗ (это кашель, насморк, температура, чихание).
 • Нарушение мышления, памяти, рассеянность. Здесь также имеется связь с недостаточным поступлением в кровь кислорода, что, впоследствии, касается и функций головного мозга и центральной нервной системы.
 • Симптоматика, сопутствующая воспалительному процессу в области среднего уха (снижение слуха, боль).
 • Симптоматика, сопутствующая хроническому течению воспалительного процесса в области гортани и глотки (кашель, сухость в горле, боль в горле, першение в горле).
 • Эпилептические припадки. Данное проявление сопутствует тяжелой форме искривления носовой перегородки, в качестве дополнительных проявлений к судорожным припадкам можно добавить боль в сердце, нарушение зрения, одышку, повышенное артериальное давление и пр.
 • Изменение формы носа. Травматическим искривлениям носовой перегородки (перелом хряща, вывих), сопутствует изменение формы и самого носа, смещение, как понятно, происходит влево или вправо. Этому, как уже было выделено, может сопутствовать и перелом костей носа. Без адекватных мер лечения в адрес такого рода состояний, сращивание хряща происходит не так, как это должно быть.

Искривление носовой перегородки у детей также имеет некоторые особенности. Так, оно может быть или врожденным, или же приобретенным, то есть развивается в процессе родовой деятельности, после нее. Основные признаки, на основании которых можно предположить актуальность искривления носовой перегородки в данном случае заключаются в дыхании через рот (рот находится в постоянно приоткрытом состоянии), частое выявление ринитов, частые носовые кровотечения, храп во время сна. Помимо искривления носовой перегородки на основании проявления перечисленной симптоматики также можно предположить актуальность аденоидов у ребенка.

Искривление носовой перегородки: фото

Искривление носовой перегородки: сопутствующие нарушения

Осложнения искривления носовой перегородки могут быть совершенно разнообразными. Так, например, доказано, что нарушение носового дыхания обуславливает развитие изменений в крови и в сосудистой системе организма, в половой сфере. Кроме того, организм пациента становится более предрасположенным к переохлаждениям и различного рода воздействиям со стороны внешней среды и негативных факторов в ней в частности.

Теперь остановимся на тех нарушениях, которые возникают при изменениях, спровоцированных искривлением носовой перегородки, и начнем с самого основного по части симптомов, то есть с затруднения носового дыхания. В числе патологических механизмов, провоцирующих нарушение носового дыхания на фоне искривления носовой перегородки, выделим следующие:

 • Изменение носового хода (его сужение) со стороны той области, где перегородка имеет выпуклую форму . Из-за уменьшения пространства по одной из сторон приводит к соответствующим затруднениям, сопутствующим прохождению воздуха, что, как уже было от ечено, может обусловить полную невозможность дыхания ноздри по этой стороне.
 • Развитие нарушений, связанных с динамикой воздуха непосредственно внутри носовой полости. Нормальное дыхание сопровождается поднятием воздуха при вдохе вверх при последующем его прохождении по среднему носовому ходу, а также по верхнему ходу (частично). При выдохе воздух направляется, опять же, в норме, к нижнему носовому ходу. Если же перегородка искривлена, то ток воздуха, соответственно, нарушен, из-за чего в одном из носовых ходов нарушается дыхание. Данная особенность актуальна даже в том случае, если по этой же стороне у двух других носовых ходов просвет находится в нормальном состоянии.
 • Сужение пространства носового хода, а также нарушение носового дыхания по стороне, в которой образовалась вогнутость на фоне деформации носовой перегородки . Здесь, что также уже было отмечено, симптоматика может проявляться в еще более выраженной форме, чем со стороны образованной на фоне деформации выпуклости. Расширение носового хода приводит к развитию компенсаторного разрастания носовых раковин, которые с течением времени становятся настолько крупными, что обуславливают возникновение соответствующих трудностей в дыхании.
 • Развитие реакции со стороны нервных окончаний в слизистой носовой полости. Воздушный поток при отсутствии каких-либо патологий и изменений в носовой полости сам по себе равномерен, если же речь идет об искривлении носовой перегородки, то здесь уже прохождению воздуха сопутствует образование завихрений. Из-за них раздражению подлежат нервные окончания – рецепторы, сосредоточенные в слизистой носовой полости. Это, в свою очередь, обуславливает формирование соответствующей защитной реакции, которая заключается в расширении сосудов слизистой, развитии в ней отечности и появлении слизи в значительных объемах.
 • Присасывание к носовой перегородке крыла носа. Данная особенность проявляется достаточно часто в результате искривления носовой перегородки со стороны передней ее части. Из-за плотного и постоянного примыкания крыла носа к носовой перегородке значительно затрудняется прохождение воздуха.

Изменения слизистой оболочки носовой полости на фоне искривления носовой перегородки

В слизистой оболочке носа также возникает ряд изменений, остановимся на них несколько подробнее. Так, например, в нормальном состоянии носовой полости слизистой в ней продуцируется некоторое количество слизи, за счет которой, в свою очередь, обеспечивается увлажнение воздуха, а также выполнение защитных функций. Поверхность эпителиальных клеток располагает ресничками, которые, в свою очередь, находятся в постоянном движении, за счет чего обеспечивается удержание пыли и различных мелких частиц при последующем их удалении из носа.

Возникающие при искривлении носовой перегородке завихрения воздушного потока приводят к тому, что этот поток в определенном участке носовой полости начинает постоянно ударяться о слизистую. В таком участке происходит впоследствии ее утолщение, чему сопутствует утрата ресничек эпителиальными клетками. Это, как читатель может понять, приводит к нарушению защитных функций, а также к тому, что нарушается и процесс по очищению от пыли и мелких частиц слизистой. Слизь же при выделении начинает засыхать, из-за чего образуются корочки. Таким образом, слизистая носовой полости обретает повышенную уязвимость в отношении воздействия на нее различных микроорганизмов. Одновременно с этим развивается ринит – состояние, проявляющееся в виде постоянной заложенности носа и насморка.

Развитие кислородного голодания в тканях и органах на фоне искривления носовой перегородки

Именно от нормального течения процессов, сопутствующих носовому дыханию зависит то, достаточное ли количество кислорода будет попадать в легкие, а после и в кровь. Если носовая перегородка искривлена, то происходит нарушение газообмена в альвеолах легких, что, в свою очередь, приводит к развитию общей формы кислородного голодания, отражающейся на всем организме.

Искривление носовой перегородки: ротовое дыхание и сопутствующие ему недостатки

Как известно, носовое дыхание является единственно нормальной формой дыхания. Если носовое дыхание нарушается, что актуально для измененного состояния носовой перегородки на фоне искривления, то активизируется другая, компенсаторная его форма – ротовое дыхание. Учитывая то, что само по себе оно нормальным уже не является, то, как можно понять, у него существует и ряд соответствующих недостатков, выделим их ниже:

 • При ротовом дыхании легкие получают воздух, не прошедший через «процедуру» его согревания и увлажнения, как это происходит при дыхании через нос. Это же, в свою очередь, исключает достаточную эффективность газообмена в легочных альвеолах как таковую. В результате кровь недостаточным образом насыщается кислородом, из-за чего «страдает» в дальнейшем весь организм.
 • Ротовому дыханию сопутствует «отключение» тех защитных функций, которые отведены для носовой полости и для слизи в ней в частности. Это, в свою очередь, диктует для пациента с искривленной носовой перегородкой и дышащего ртом повышенный риск систематического развития респираторных инфекций.
 • Развитие аденоидита – еще один риск, актуальный для пациентов с ротовым дыханием. Данное заболевание сопровождается воспалением глоточных миндалин.

Искривление носовой перегородки: нервные нарушения

Из-за искривления носовой перегородки слизистая носа находится в постоянно раздраженном состоянии, что, в свою очередь, приводит к осложнениям рефлекторной природы возникновения, причем некоторые из них читателю могут показаться даже несколько неожиданными. Выделим эти нарушения ниже:

 • Главоболки;
 • Рефлекторный кашель, чихание;
 • Спазмы гортани (такого рода состояния проявляются в форме кратковременных приступов удушья);
 • Бронхиальная астма (заболевание в одной из его разновидностей может проявляться именно по причине актуального для пациента нервно-психического дисбаланса);
 • Эпилептические припадки;
 • Дисменорея (данное расстройство актуально для женщин, заключается оно в нарушении продолжительности и периодичности проявления менструаций);
 • Нарушения, связанные со зрением, а также нарушения, сопутствующие работе сердца и других внутренних органов.

Искривление носовой перегородки: нарушения, актуальные для соседствующих органов

На нарушениях, связанных с соседствующими органами, мы также остановимся несколько подробнее ниже.

 • Уши. В частности в данном случае отмечаются нарушения, проявляющиеся по области среднего уха и евстахиевой трубы. При рассмотрении расположения носовой полости, можно заметить, что она переходит к носоглотке, а ее слизистая оболочка, в свою очередь, располагает с левой и с правой стороны глоточными отверстиями евстахиевых (слуховых) труб. За счет евстахиевой трубы обеспечивается соединение носоглотки и полости среднего уха. Полость среднего уха – это барабанная полость, включающая в себя слуховые кости, такие как молоточек, стремечко и наковальня. На фоне хронического воспаления, развивающегося при искривлении носовой перегородки, слизь, а также те инфекционные агенты, которые не были выведены из носовой полости из-за соответствующих нарушений в работе рецепторов, без труда могут оказаться и в слуховой трубе, и в барабанной полости.
 • Нос. В данном случае указанная область поражения подвергается развитию в ней воспалительного процесса в области придаточных носовых пазух, эта патология имеет соответствующее название, скорее всего известное читателю – синусит . В контексте рассмотрения связи воспалительных процессов со стороны придаточных пазух и искривления носовой перегородки, можно обозначить, что она является научно доказанной. Пациенты, у которых выявляется подобная связь, достаточно часто страдают от развития фронитита (заболевания, сопровождающегося воспалением области лобной пазухи) и гайморита (заболевания, сопровождающегося воспалением слизистой гайморовой (внутричелюстной) пазухи).
 • Глаза. По данному пункту в частности «страдает» слезный мешок и слезопроводящие пути. Образуемая за счет функций слезных желез слеза в нормальном состоянии направляется по носослезному каналу к носовой полости. При патологическом искривлении носовой перегородки такой канал может выступать в качестве пути, через который будет происходить распространение инфекции.

Дијагностицирање

Диагностировать искривление носовой перегородки зачастую врач может только лишь на основании внешнего осмотра. Здесь в частности им выявляется сколиоз носа, а также смещение кончика. Между тем, в качестве основного метода диагностики рассматривается риноскопия. В рамках ее проведения при искривленной перегородке в особенности выделяется асимметрия в сравнении носовых полостей, при которой одна из половин носовой полости вдоль всей ее протяженности или же в конкретной ее части имеет большую ширину, чем в аналогичном участке другой носовой полости. Кроме того, по одной из сторон в рамках проведения такого метода диагностического исследования достаточно четко просматриваются носовые раковины, в то время как со второй стороны они или просматриваются хуже, или не просматриваются вовсе.

Детальный осмотр, а также точное определение локализации выступов и изгибов в носовой перегородке, в том числе и особенности их характера, проводится при тщательном повторном смазывании носовой перегородки и раковины с использованием раствора кокаина (5%-ного) в сочетании с адреналином. Лишь на основании реализации данной меры впоследствии можно получить представление об особенностях конфигурации перегородки и боковых носовых стенок, после чего уже может решаться вопрос относительно необходимости в операционном вмешательстве.

Риноскопия может быть передней и задней; при передней риноскопии целесообразно дополнять ее риноскопией задней, за счет проведения которой могут быть определены особенности изгибов, расположенных в области сошника (со стороны заднего его отдела), а также выявляется гипертрофированность раковин (их задних концов) и слизистой.

Проведение рентгенологического исследования носит малоинформативный характер по части деформации носовой перегородки. Между тем, оно может понадобиться в том случае, если возникнет необходимость в определении состояния, актуального для области расположения придаточных носовых пазух.

Третман

Учитывая то, что искривление носовой перегородки является патологией чисто анатомической, любого типа консервативные методы воздействия (использование таблеток, сосудосуживающих препаратов и капель, дыхательная гимнастика, народные средства и т.д.) определяют в улучшении состояния пациентов незначительную эффективность, а в некоторых случаях и полное отсутствие ее как таковой. Поэтому проявление симптомов, сопутствующих состоянию искривленной носовой перегородки, требует хирургического лечения. В качестве основного способа такого воздействия рассматривается эндоскопическая септопластика.

Такая операция не требует выполнения каких-либо надрезов на лице, изменениям на фоне ее проведения не подлежит и внешняя форма носа – воздействие осщуествляется через ноздрю, с рассечением слизистой, при последующем ее отделении от носовой перегородки, пластикой и наложением швов. Длительность септопластики составляет порядка получаса-часа времени, для нее может применяться общая или местная форма анестезии. Завершению операции сопутствует установка в носовой полости пациента силиконовых пластин (сплинты), а также марлевых тампонов, удаление их осуществляется уже на следующий день после проведения операции.

На основании этого можно понять, что в условиях стационара для проведения операции по коррекции искривления носовой перегородки понадобится провести сутки. В течение пяти-семи суток с момента проведения операции дополнительно потребуется посещать врача для специальных перевязок, за счет которых допускается возможность ускорения заживления, а также обеспечивается профилактика формирования спаек.

Септопластика также может проводиться с использованием лазера, данный метод воздействия является современным и обладает рядом преимуществ. В числе последних можно обозначить минимальную степень травматизации, минимальную степень кровопотери, а также антисептическое воздействие, обеспечиваемое за счет лазера, и минимум реабилитационных мер в рамках послеоперационного периода. В качестве основного недостатка, которым располагает метод лазерного воздействия, можно выделить то, что с лазерная септопластика позволяет устранить не все формы деформаций, в особенности это актуально при поражении костной части носовой перегородки.

В целом септопластика (в том или ином варианте ее проведения) может сопровождаться развитием ряда осложнений. Заключаться они могут в следующем:

 • формирование объемных гематом под слизистой;
 • развитие гнойного синусита;
 • появление носовых кровотечений;
 • формирование гнойника (абсцесса) в области под слизистой;
 • деформация носа (данное осложнение сопровождается в основном западанием спинки носа из-за слишком высоко сделанной резекции);
 • перфорация перегородки (появление в ней дефекта, отверстия).

При появлении симптомов, указывающих на искривление носовой перегородки, необходимо обратиться к отоларингологу, дополнительно может понадобиться консультация пластического хирурга.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Искривление носовой перегородки и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: оториноларинголог , пластический хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Гипертрофия миндалин (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Хипертрофија на тонзила - патолошки процес во кој има зголемување на лимфоидни јазли, кои се наоѓаат помеѓу предните и задните палатни лакови. Клиничката слика во рана фаза на развој е отсутен, и воопшто, симптомите се неспецифични.

...
Ринофарингитис (појавување симптоми: 3 од 10)

Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

...
Аденоидит (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Аденоидитис е воспаление кое се јавува во областа на фарингеалниот тонзил. Процесот на воспаление е инфективен - алергичен по природа, додека аденоититот, чии симптоми се јавуваат по аналогија со воспалителниот процес кој се јавува во ангина, со долг тек и краток третман, може да предизвика појава и последователен развој на срцеви дефекти, болести на бубрезите, органите за варење и други патологии .

...
ARVI (појавување на симптоми: 3 од 10)

Што е ARVI? Акутните респираторни вирусни инфекции се заразни болести на вирусна етиологија кои влијаат на телото преку респираторниот тракт со капки во воздухот. Најчесто, оваа болест се дијагностицира кај деца од возрасна група од 3-14 години. Како што покажуваат статистиките, ARVI кај доенчиња не се развива, само изолирани случаи биле забележани кога едно дете бил болен со болест на таа возраст.

...
Ларинготрахеит (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Ларинготрахеитис кај деца и возрасни е воспалителна болест која често се комбинира со оштетување на ларинксот и трахеата. Симптомите на болеста се манифестираат како резултат на пенетрација на разни бактерии и вируси во човечкото тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
пластический хирург принимает
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .