Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхијална астма: Симптоми и третман

Бронхијална астма - главните симптоми:

Бронхијалната астма денес нема општо прифатена дефиниција, но и покрај тоа, постојат одредени критериуми утврдени во основата на оваа болест, врз основа на која, всушност, е изолирана. Бронхијална астма, симптоми кои ја лачат како хронична рекурентна болест, е придружена со примарна лезија на областа на респираторниот тракт со придружна промена на реактивноста на бронхиите врз основа на влијанието на имунолошкиот и / или имунолошкиот механизам.

Општ опис

Оваа дефиниција на болеста, која денес ќе ја разгледаме, е екстремно генерализирана, а со цел да ги разјасниме подетално општите одредби за тоа, ние, всушност, ве покануваме да ја прочитате содржината на овој член.

Значи, пред сè, забележуваме дека бронхијалната астма се карактеризира со одредени клинички манифестации, како таква се смета за напад на задушување, како и моменталниот астматичен статус. И ако според она што е напад на напаѓање, читателот може да направи одредена идеја без размислување, тогаш астматичниот статус во истакнување на знаците што ја придружуваат бронхијалната астма бара соодветни објаснувања.

Така, астматичниот статус е толку сериозна компликација на болеста за која станува збор, што дефинира сериозна закана за животот на пациентот. Астматичниот статус се развива, како по правило, наспроти позадината на долготрајниот невозвратен (фатален) напад на астма, придружен со оток на бронхиоли и придружна акумулација на дебелиот спутум кај нив, поради што, пак, се јавува зголемување на нападот на асфиксија во комбинација со хипоксија. Хипоксијата е состојба која е придружена со намалување на содржината на кислород во телото или намалување на тоа кај посебно испитуваните ткива / органи. Наспроти позадината на неговите придружни процеси, виталните органи подлежат на низа неповратни промени, најчувствителни на таков недостаток на кислород, црниот дроб, срцето, централниот нервен систем и бубрезите. Астматскиот статус, кој првично нѐ интересира, бара итно спроведување на мерки за интензивна нега, важно е да се земе во предвид фактот дека оваа држава изнесува 5% морталитет.

Што се однесува до преваленцата на бронхијална астма, во голема мерка е предизвикана од природни и климатски услови релевантни за местото на живеење на пациентот. Неверојатно, во услови на развиени земји, инциденцата е значително повисока од бројот на случаи во споредба со индикаторите добиени за неразвиените земји. Според различни податоци, преваленцата на болеста во опсегот на разгледување на возрасната популација варира во рок од 6%. Значајна причина за алармот е фактот дека постои маса на разни неоткриени форми на болеста што се разгледува. Во суштина, ова вклучува форма на белите дробови, маскирани под такви дијагнози како "хроничен (опструктивен) бронхитис". Кај децата, стапката на инциденца достигнува уште повисоки стапки, надминувајќи ја марката од 20% во некои региони. Слично на тоа, кај децата постои и неоткриена форма на болеста, соодветно, показателите за слична инциденца се дури и повисоки. Дополнително, можете да додадете дека во последниве години има зголемување на инциденцата, што е важно и за нашата земја и за странските земји.

Промени во бронхиите кај бронхијална астма

Бронхијална астма: причини

Основата за развој на астма е патогенетски механизам во кој хиперсензитивноста се развива како непосреден тип на манифестација, таков механизам најчесто работи врз основа на алергиски болести. Се карактеризира со фактот дека од моментот на пристигнување на алергенот, до моментот кога симптомите кои одговараат на болеста почнаа да се развиваат, времето истекува, што е речиси прашање на минути. Оваа опција, сепак, е релевантна само за оние пациенти кои имаат соодветна сензибилизација за одредена супстанција (т.е. алергиска предиспозиција кон неа). Така, пациентот со бронхијална астма, со вистинска алергија на кошарката, во станот во кој живее мачката, почнува да ги доживува соодветните манифестации на болеста, кои се состојат од појава на напад на астма.

Бронхијална астма може да се развие поради релевантноста на голем број од следните фактори кои придонесуваат за тоа:

 • Наследство. Наследноста како предиспонирачки фактор се разликува кај многу болести, а бронхијална астма, меѓу нив, не е исклучок. Претходни студии во резултатите добиени од нив утврдени, на пример, случаи на согласност. Со такви случаи се подразбира присуство на позадината на наследноста на бронхијална астма во исто време и кај двата идентични близнаци. Исто така беше откриено дека кај мајка со оваа болест, децата се слични подложни на развој на бронхијална астма. Ако се фокусира вниманието на таков фактор како наследство, тогаш во основа станува збор за таква форма на болеста како атопична бронзивна астма. Во овој случај, присуството на астма кај еден од родителите одредува за нивното 20-30% шанса за развој, додека ако оваа болест е присутна кај двата родители, тогаш оваа веројатност достигнува 75%. Во исто време, врз основа на друга студија, во која набљудување на формирањето на атопија кај новороденчињата, како и набљудување на овој процес кај идентични близнаци, се утврди дека, и покрај итноста на факторот на генетичка предиспозиција, можно е да се исклучи развојот на астма . Ова се постигнува со елиминирање на алергените што го предизвикуваат, како и преку спроведување на мерки насочени кон корекција на имунолошкиот одговор, особено ефикасноста се постигнува преку изложување во текот на целиот период на бременост. Дополнително, може да се забележи дека меѓу студиите за изучување на бронхијална астма откриено е дека времето на раѓање, како и местото на раѓање на детето - сето ова не треба да се смета како предиспонирачки фактори за развој на алергиски реакции, како и бронхијална астма.
 • Карактеристики на професионална дејност. Минерални, памучни, брашно, дрво, биолошки и други видови прашина, како и разни гасови и штетни гасови како генерализиран фактор, предизвикувајќи развој на респираторни патологии, пред извесно време беа земени предвид при изучувањето на редот на над 9 илјади луѓе. Беше откриено дека жените во најголем дел се изложени на доминантен контакт со биолошка прашина, а мажите, пак, се неколку пати со поголема веројатност да се соочуваат со минерална прашина, како и испарување и штетни гасови. Дополнително, откриено е дека појавата на хронична кашлица со придружна секреција на плунка е главно релевантна за лицата кои се во контакт со овој тип на штетни фактори, за оваа група на пациенти се откриени случаи на бронхијална астма кои се случиле за прв пат. Во исто време, беше откриено дека дури и ако последователното влијание на штетните фактори кои предизвикале бронхијална астма е намалено, неспецифичната форма на бронхијална хиперреактивност во таканаречената "професионална астма" не може да се отстрани со текот на времето. Што се однесува до тежината на текот на болеста, поради факторот за кој станува збор, се утврдува врз основа на времетраењето на неговиот тек, како и врз основа на севкупната сериозност на симптомите.
 • Еколошки фактори. Врз основа на една од студиите спроведени во текот на 9 години и вклучување на набљудување на неколку повеќе од 6500 здрави пациенти изложени во текот на овој период на ефектите на одредени фактори идентификувани во оваа точка, беше откриено дека околу 3% од нив по завршување на оваа студија Потоа, имаше поплаки кои укажуваат на фактичката лезија на респираторниот систем. Меѓу факторите како што е читателот може да сугерираат се чад, штетни гасови, издувни гасови, висока влажност и сл. Врз основа на понатамошна статистичка анализа на клинички, епидемиолошки и демографски податоци, исто така беше утврдено дека во просек, во 3-6% од случаите на почетокот на болеста, ефектот се игра преку изложување на загадувачки материи (загадувачки супстанции во природната средина врз основа на хемиски соединение или компонента).
 • Функции на храна. Врз основа на истражувањата спроведени во различни земји фокусирани на проучување на односот на начинот на исхрана со текот на болеста, беше откриено дека оние чија диета се состои главно од растителни производи и сокови заситени со витамини, влакна и антиоксиданти, подлежат на поповолна манифестација на бронхијални астма. Слично на тоа, можно е да се донесе заклучок обратен на оваа слика на исхраната, односно врз основа на фактот дека храната богата со масти, животински производи, како и храната заситена со лесно сварливите рафинирани јаглехидрати и протеини делуваат како фактори кои предизвикуваат тежок тек на болеста, што исто така е комбинирано со појавата честите егзацербации.
 • Алкохол. Што се однесува до алкохолот, постојат многу интересни резултати добиени во рамките на студиите спроведени на неговата сметка. Особено, тие се засноваат на тврдењето дека ризикот од развој на астма може да се намали со умерена потрошувачка на алкохол. Така, кога пиете алкохол во висина од 10-60 мл, шансите за развој на астма се израмнети во однос на супстанции од животински протеини, вдишување на домашна прашина, полен од растенија и лебарки. Стандардот на странски "пијалаци" е 10 "коцки" на алкохол, што, пак, одговара на обемот на некомплетна чаша вино или шише со редовно светло пиво. Во исто време, злоупотреба на алкохол или нејзина целосна елиминација - сето ова се смета само како фактори кои го зголемуваат ризикот од "стекнување" на бронхијална астма.
 • Влијанието на детергентите. Повторно, врз основа на студии спроведени во 10 земји на ЕУ, беше откриено дека различни видови на детергенти содржат такви компоненти во свој состав, кои придонесуваат за развој на астма кај возрасни, овој фактор изнесува околу 18% од случаите.
 • Стрес (акутна, хронична форма).
 • Микроорганизми.

Со оглед на овие фактори во малку пократка верзија, може да се утврди за нив класификација во согласност со принципите на изложеност. Значи, ако нападите се појават на позадината на изложеност на алерген што влегува во респираторниот тракт низ надворешното опкружување (габички од мувлата, животинска коса, грини за грини, полен од растенија итн.), Ова за возврат ја определува егзогената бронхијална астма. Атопичната бронхијална астма, предизвикана од наследна предиспозиција, се смета за посебна варијанта на егзогената астма. Ако нападите се развијат на позадината на изложеност на фактори како што се физички напор, инфекции, психо-емоционално влијание или изложеност на ладен воздух, тогаш ова е форма на болеста, како што е ендогената бронхијална астма. И, конечно, комбинација од фактори кои влијаат на двете форми на астма, односно кога овие фактори влијаат и кога алергенот има ефект врз респираторниот тракт, се смета за таква опција како бронхијална астма на мешана генеза.

Активисти за бронхијална астма (активирање на болеста)

Бронхијална астма: фази на развој, форми на манифестација

Бронхијална астма може да се развие во две главни манифестации, кои ги разликуваат две соодветни состојби за неа, состојба на предстама и клинички дефинирана состојба на бронхијална астма. Состојбата на предаст (ние ќе се задржиме на него подетално подолу) е таква состојба во која постои закана од астма, која е важна за акутен или хроничен бронхитис, за пневмонија (акутна или хронична), за вазомоторен едем, уртикарија, вазомоторен ринитис, невродерматитис, мигрена и некои комбинации на овие состојби. Што се однесува до клинички дефинираната состојба, вистинската астма, овде станува збор за самата астма, што укажува на појавата на првиот напад кај пациентот или со истакнување на соодветниот статус на оваа болест.

Во зависност од вистинските патогенетски карактеристики кои предизвикаа бронхијална астма, се разликуваат следните варијанти на механизмите за развој на оваа болест. Особено, тоа е атопичен механизам , кој укажува на специфичен алерген / алерген, механизам зависен од инфекции , кој укажува на специфични инфективни агенси, како и карактеристики на природата на инфективната зависност, автоимун механизам, дисхормонален механизам (во овој случај, специфичен ендокрин орган кој претрпел промени во своите функции). Покрај тоа, тоа е невропсихички механизам, алокација на особини кои се придружени со дефинирање на специфичен тип на невропсихијатриски нарушувања. Дозволени се други видови на механизми, вклучувајќи ги и нивните комбинации.

Во зависност од сериозноста на симптомите, бронхијалната астма може да се манифестира во следните варијанти:

 • Интермитентна блага форма на бронхијална астма. Манифестации на болеста се забележани помалку од еднаш неделно, ноќни напади може да се појават најмногу двапати месечно, а уште помалку. Егзацербациите во манифестациите се со краткотрајно траење. Вредностите на ПСВ (пик експираторен проток) ја надминуваат ознаката од 80% на норма на возраст, флуктуациите на овој критериум дневно се помали од 20%.
 • Постојана блага астма. Симптоматологијата на болеста се манифестира еднаш неделно или повеќе, но, во исто време, поретко од еднаш дневно (кога се разгледува, повторно, неделни показатели на манифестации). Наспроти позади често егзацербациите, секојдневниот живот на пациентите е предмет на повреда, што се рефлектира, особено, во нивната дневна активност и во ноќниот одмор. Покрај тоа, болеста е придружена со ноќни напади, и во оваа форма тие се појавуваат почесто од двапати месечно. ПЕФ индикаторите надминуваат 80%, нивото на дневни флуктуации е во просек 20-30%.
 • Бронхијална астма со умерена тежина. Симптоматологијата на болеста веќе станува секојдневна во својата манифестација, против позадината на придружните егзацербации, нормалниот ("дневен") живот и ноќниот сон се предмет на влошување. Манифестации на ноќни симптоми се почитуваат почесто отколку еднаш неделно. Овој период на развој на болеста бара дневен внес на соодветни лекови (бета-агонисти) за краток период на дејство. ПСВ индикаторите кореспондираат со старост во опсег од 60-80%, дневните PSV флуктуации надминуваат 30%.
 • Бронхијална астма со тешка сериозност. Симптоматологијата станува трајна, појавата на напади на астма е забележана 3-4 пати на ден, егзацербациите на болеста исто така стануваат се почести. Ноќните симптоми почесто се манифестираат (од еднаш во два дена, можеби и повеќе). Матерналните тешкотии, исто така, ја придружуваат дневната физичка активност на пациентите.

Во текот на болеста постојат одделни фази, фаза на егзацербација, фаза на егзацербација, како и фазата на ремисија.

Бронхијална астма може, како и други болести, да предизвика одредени компликации. Така, компликациите на бронхијална астма се поделени во две главни групи: белодробни компликации (белодробна инсуфициенција, белодробна емфизема, пневмоторакс итн.) И екстрапулмонални компликации (срцева слабост, белодробно срце, миокардна дистрофија итн.).

Предстама: симптоми, главни карактеристики
Ние ќе ги разгледаме симптомите на бронхијална астма подолу, како дел што сеуште не е разгледано за оваа болест, ние се уште имаме состојба на предност, па затоа ќе ги издвоиме главните карактеристики што ја карактеризираат. Прво, забележуваме дека предстамата се карактеризира со присуство на неколку главни групи на симптоми, вкупно четири: клинички симптоми, лабораториски симптоми, функционални симптоми и анамнестички симптоми.

Клиничките симптоми укажуваат на појава кај пациенти со симптоми поврзани со бронхитис, како и појава на алергиски тип на синдроми. Во најголем дел од случаите, пациентите во состојба на предгаси веќе имаат хронична форма на опструктивен бронхитис, тие се почесто дијагностицирани со астматичен хроничен бронхитис, како и рекурентен бронхитис.

Больные с обструктивным хроническим бронхитом в состоянии предастмы отличаются от тех больных, у которых также развивается это состояние, но при астматическом или рецидивирующем бронхите, отличия в частности заключаются в половых и возрастных особенностях, а также в характере течения у них заболевания. В основном это мужчины, относящиеся к старшей возрастной группе, то есть их возраст колеблется в пределах 47 лет. В большинстве своем эта группа больных длительное время находилась по части особенностей профессиональной деятельности в условиях неблагоприятных, или же у них имеется длительный «стаж» по части воздействия несколько иного фактора, в качестве такового в данном случае рассматривается курение. В основном при исследовании таких больных определялось, что кашель у них предшествовал развитию состояния предастмы, нередко диагностировалась медикаментозная форма аллергии, иногда имела место и наследственная предрасположенность в отношении аллергических заболеваний.

Что касается больных в состоянии предастмы при актуальном астматическом или рецидивирующем бронхите, то в основном в такую группу пациентов попадают женщины группы молодого возраста (32-35 лет), без воздействия факторов в виде вредных производств или курения. В этом случае по результатам исследования пациентов значительная роль отводится фактору наследственности в отношении аллергических заболеваний, в особенности этот фактор актуален при астматическом бронхите. Эти больные в основном имели ту или иную форму аллергии. Так, порядка для более половины из них была актуальна пищевая аллергия, у трети больных актуальна полиаллергия, в несколько более редком количестве случаев диагностируется уже имеющаяся медикаментозная аллергия.

Аллергические синдромы, диагностируемые у пациентов в рамках предастмы, сводятся преимущественно к возникновению вазомоторного ринита (примерно для 65% пациентов), а также к крапивнице (в среднем порядка 56%). Значительно реже проявляется отек Квинке (порядка 9%), а также мигрень (в среднем по 3% больных).

В целом состояние предастмы на основании некоторых имеющихся данных актуально в среднем для взрослого населения в пределах численности от 5 до 10%. На основании данных, полученных в период 15-летнего наблюдения за пациентами, было выяснено, что примерно 18% пациентов с предастмой впоследствии приобрело бронхиальную астму. Это, в свою очередь, позволяет утверждать о том, что риск подобной трансформации является вполне реальным и для общей группы пациентов с предастмой. Что примечательно, для указанного числа пациентов, у которых такая трансформация имела место быть, были реализованы соответствующие меры лечения, что, как видно, не оказалось действенным для последующего развития заболевания. Риск перехода от предастмы к бронхиальной астме также увеличивается при подкреплении этого состояния усугубляющими его факторами (рассмотренными нами ранее причинами, провоцирующими заболевание).

Бронхиальная астма: симптомы

Основные симптомы заболевания заключаются в следующих проявлениях: затрудненное дыхание, переходящее в приступ удушья, появление свистов или хрипов в груди. Усиление свистов может наблюдаться во время глубокого дыхания. В качестве достаточно частого признака бронхиальной астмы выступает также приступообразный кашель, в основном по характеру проявления такой кашель сухой, но допускается также возможность отхождения определенного количества мокроты светлого цвета, что в частности происходит к завершению приступа. Кроме того, отметим, что именно сухой приступообразный кашель может являться единственным признаком, на основании которого можно заподозрить бронхиальную астму у пациента. Если заболевание проявляется именно так, то бронхиальную астму выделяют в отдельную, кашлевую форму.

Средняя степень тяжести бронхиальной астмы, а также тяжелая степень тяжести может определять такой дополнительный симптом этого заболевания, как одышка. Возникает она во время физической нагрузки, ее усиление отмечается в период обострения астмы.

Что примечательно, достаточно часто бывает и так, что симптоматика заболевания проявляется лишь в периоды его обострения, таким образом, отсутствуя в остальное время. Собственно обострения могут развиваться в любое время суток, однако практически «классическим» является проявление обострений в ночное время. Этому сопутствует выделение самим пациентом факторов, обострение провоцирующих, что, например, может заключаться в пребывании в конкретный момент времени в помещении, в котором находятся животные, в запыленном помещении, а также в помещении, в котором проводится уборка и т.д.

Часть пациентов (в особенности данный момент специфичен для пациентов группы детского возраста) сталкивается с приступами после перенесения значительной физической нагрузки. Такой вариант проявления астмы выделяет ее в соответствующую форму – это астма физического напряжения. Между тем, указанное определение является несколько устаревшим, потому также приступы, непосредственным образом связанные с физической нагрузкой, и, соответственно, астму, принято определять в качестве бронхоконстрикции.

Периоды обострения у пациентов сочетаются с более интенсивной реакцией на неспецифического типа раздражители, в качестве которых рассматриваются, например, запах дыма, изменения температуры, резкие запахи и пр. Данная особенность указывает на активность в бронхах воспалительного процесса, что, в свою очередь, определяет необходимость в реализации соответствующих мер медикаментозной терапии.

Что касается частоты обострений, то она основывается на конкретной разновидности аллергена, провоцирующего реакцию, а также на том, насколько частым является контакт больного с таким аллергеном. К примеру, аллергия на пыльцу растений определяет для пациентов четко прослеживаемую сезонность обострений по соответствующим периодам (весна/лето).

Во время прослушивания больного выявляется его ослабленное везикулярное дыхание, а также наличие свистящего типа хрипов. В периоды, не связанные с обострением заболевания, такое прослушивание может не иметь каких-либо специфических особенностей. В качестве характерного симптома, сопутствующего проявлениям бронхиальной астмы, рассматривается видимая эффективность, достигаемая за счет использования антигистаминных препаратов, а в особенности при ингаляции с использованием препаратов, способствующих расширению бронхов.

Остановимся подробнее на приступе удушья, точнее - на том, что он собой представляет и как, собственно, проявляется. Во время приступа удушья при бронхиальной астме больной принимает вынужденное положение, несколько наклоняясь вперед и удерживаясь руками за стол или находящиеся поблизости предметы, верхний плечевой пояс находится в приподнятом положении. Изменяется и грудная клетка – по форме она становится цилиндрической. Короткие вдохи больного сопровождаются не приносящими облегчения мучительными выдохами, сочетающимися с хрипами. Для дыхания в целом требуется приобщение вспомогательной мускулатуры со стороны грудной клетки, брюшного пресса и плечевого пояса. Отмечается расширение межреберных промежутков, их вытянутость и горизонтальность расположения.

Предшествовать приступу удушья также может так называемая аура приступа. Под аурой в целом подразумевается появление любых переживаний или ощущений, регулярным образом возникающих перед приступами (эпилепсия, астма и пр.), собственно и сама аура может также выступать в определенных случаях в качестве приступа. Возвращаясь к ауре, сопутствующей приступу бронхиальной астмы, отметим, что она может проявляться в виде кашля, чихания, насморка, крапивницы.

Собственно приступ, как уже было отмечено, сопровождаться может кашлем с некоторым количеством мокроты, она отделяться также может и к завершению приступа. Постепенно, по мере отхождения у больного мокроты при приступе, хрипы проявляются реже, а дыхание ужесточается. Следует отметить также и то, что хрипы могут не появляться вообще, что актуально для больных при тяжелой форме обострений на фоне выраженного ограничения вентиляции и воздушного потока. Периоды обострения могут сопровождаться цианозом (синюшностью кожи и слизистых), тахикардией (учащенным сердцебиением), сонливостью и затрудненностью речи. Уже отмеченное вздутие грудной клетки происходит по причине повышения легочных объемов, то есть из-за возникновения необходимости в обеспечении для дыхательных путей расправления при одновременном раскрытии бронхов мелких размеров.

Также уже рассмотренный вариант кашлевой бронхиальной астмы в наибольшей мере актуален для детей, чаще он проявляется в ночное время при отсутствии проявлений в дневное время. Бронхиальная астма, приступы которой возникают в результате физического напряжения, характеризуется некоторыми дополнительными особенностями. Приступы в основном возникают спустя 5-10 минут с момента завершения физического напряжения при нагрузке, только в редких случаях приступ возникает непосредственно во время нее. В некоторых случаях пациентами отмечается длительный приступ кашля, самостоятельно завершающегося в период следующих 30-45 минут. Преимущественным образом возникают приступы при беге, отдельная роль в данном случае отводится вдыханию холодного сухого воздуха. На диагноз «бронхиальная астма» указывает, опять же, воздействие специфических препаратов, применяемых при приступах, в частности (ингаляции), в качестве основного метода диагностики в адрес выявления этого типа бронхиальной астмы, выступает тест с 8-минутной пробежкой.

Бронхиальная астма у детей

Развиться у детей данное заболевание может вне зависимости от принадлежности к конкретной возрастной группе, однако чаще всего манифестация заболевания приходится на период после 1 года. В особенности велик риск развития бронхиальной астмы у детей с наследственностью, в которой имеют место аллергические заболевания, а также у тех детей, у которых в прошлом уже отмечались аллергические заболевания. Зачастую бронхиальная астма маскируется у детей под обструктивными бронхитами, а потому если отмечается наличие в рамках срока одного года четырех эпизодов проявления обструктивного бронхита, то такую ситуацию можно рассматривать в качестве сигнала для последующего безотлагательного посещения аллерголога.

Изменения бронхов при бронхиальной астме (рис. 2)

Аллергическая бронхиальная астма: беременность и ее особенности

При уже имеющемся заболевании основные меры воздействия сводятся к исключению или к минимизации воздействия аллергенов при одновременном создании на период беременности гипоаллергенной среды. В обязательном порядке исключению подлежит курение, причем как активная его форма, так и пассивная. Меры лечения определяются на основании степени тяжести течения заболевания.

Так, например, при легком и эпизодическом течении предписываются препараты, способствующие расширению бронхов, применение их основывается на индивидуальных потребностях. Предпочтительным в данном варианте является Атровент.

Следующий вариант течения бронхиальной астмы – персистирующая легкая форма проявления бронхиальной астмы. В данном случае назначается кромогликат натрия (ингаляционная форма) – Тайлед, Интал. Отсутствие эффективности при использовании препаратов данного типа требует замены, которая сводится к использованию ингаляционных глюкокортикостероидов в небольших дозировках. Пациенткам в период беременности наиболее предпочтительными вариантами к использованию рассматриваются производные будесонида и беклометазона. Помимо этого можно рассматривать и вариант приема другого типа кортикостероидов теми пациентками, которые достигали успешного контроля над заболеванием с их помощью до наступления у них беременности.

При среднетяжелом течении заболевания предписываются усредненные дозировки ингаляционных форм кортикостероидов.

Отдельное место занимает тяжелая форма течения бронхиальной астмы. В данном случае назначаются высокие дозы кортикостероидов в ингаляционной форме. При необходимости в употреблении значительных в объеме дозировок ингаляционных кортикостероидов в период беременности наиболее предпочтительным вариантом рассматривается будесонид и его производные. Также допускаются к назначению таблетированные кортикостероиды (в частности это преднизолон) в соответствии с соблюдением прерывистой схемы по его потреблению.

Роды должны проходить исключительно в условиях стационара. Сразу же при поступлении роженицы в роддом обеспечивается электронное мониторирование в отношении плода, однако допускается исключение этого условия как обязательного в том случае, если удается добиться достаточно эффективной степени контроля бронхиальной астмы. Оценка функции дыхания проводится с самого начала у роженицы родовой деятельности, далее – каждые 12 часов с момента родоразрешения. При достаточном обезб ливании сокращается риск возможного развития у рожениц приступов удушья непосредственно во время родовой деятельности. Если есть необходимость в проведении кесарева сечения, то наиболее предпочтительным вариантом рассматривается перидуральная анестезия, анальгетик, для этого применяемый – фентанил. Лучше, если родоразрешение будет происходить естественным образом – кесарево сечение определяет достаточно высокие риски для возможного обострения бронхиальной астмы.

Что касается периода грудного вскармливания, то он заключается в реализации еще во время беременности противоастматических мер терапии. Нежелательным к использованию вариантом является Теофилин, а также производные от него, что обуславливается прямым токсическим воздействием, оказываемым им на плод.

Дијагностицирање

Диагностика бронхиальной астмы при появлении первичного приступа требует сдачи стандартного типа анализов, а это анализ крови (на сахар, биохимический и общий анализ), анализ мочи. Для выявления или исключения сопутствующих сердечных патологий проводится ЭКГ. В качестве обязательной дальнейшей меры общей диагностики также рассматривается флюорография. При продуктивном кашле (то есть при таком кашле, который сопровождается выделением у больного мокроты) сдается общий анализ мокроты. При наличии предрасположенности к частому возникновению заболеваний инфекционного характера в области дыхательных путей также необходимо сдать анализ мокроты – на этот раз на исследование ее микрофлоры с сопутствующим выявлением степени чувствительности в отношении антибиотиков. Сухой приступообразный кашель требует взятия у больного мазка на наличие грибка.

В качестве обязательного метода исследования рассматривается метод, при котором проводится исследование функций внешнего дыхания, называется он спирография. В ходе проведения этого метода диагностики больному необходимо подышать в присоединенную к специальной аппаратуре трубку. Есть некоторые рекомендации по данной процедуре, в частности они заключаются в предшествующем ее проведению исключении ингаляторов (беротек, сальбутамол и т.д.), бронхорасширяющих препаратов (эуфилин и пр.). Кроме того, следует также исключить и курение до проведения этой процедуры (здесь, конечно, можно внести и некоторое дополнение: курение в принципе не рекомендовано тем пациентам, у которых имеются те или иные бронхо-легочные заболевания). Проведение спирографии показано пациентам в возрасте от 5 лет.

В случае подозрения на наличие бронхиальной астмы у больного проводится специальная проба с использованием бронхорасширяющих препаратов. Заключается она в проведении спирографии, затем – нескольких ингаляций (сальбутамол или аналог), далее – повторной спирографии. В качестве основной цели в данной схеме рассматривается определение степени проходимости бронхов, обуславливаемой воздействием указанной группы препаратов.

Несколько более упрощенным, а также значительно более доступным является метод пикфлоуметрии с использованием аппарата, определяющего максимальную скорость производимого пациентом выдоха. Такой аппарат приобретается для самостоятельного ежедневного контроля, ему не требуются дополнительные расходники, стоимость его вполне доступна. Показатели, получаемые при его использовании, сравниваются с таблицей эталонных значений. В качестве основного преимущества при использовании этого прибора можно обозначить то, что с ним можно заранее определить, когда начнется обострение заболевания – пиковая скорость выдоха снижается в период за несколько дней до того, когда оно, собственно, начнет проявлять себя. Помимо этого, данный способ позволяет не только диагностировать грядущее обострение, но и дает возможность объективным образом контролировать течение бронхиальной астмы.

На основании значительной распространенности заболеваний, сопровождающих бронхиальную астму с поражением области носоглотки, дополнительно рекомендуется посещать отоларинголога, а также контролировать состояние придаточных носовых пазух (рентген).

В качестве крайне важного направления в обследовании пациентов на предмет бронхиальной астмы выступает исследование, ориентированное на выделение конкретных аллергенов, провоцирующих за счет контакта с ними пациента аллергическое воспаление. Проводится тестирование, позволяющее определить чувствительность в отношении основных групп аллергенов (грибковые, бытовые и т.д.). Для этого может применяться метод постановки кожных проб или анализ по исследованию крови на наличие специфического типа иммуноглобулины.

Третман

Лечение бронхиальной астмы может основываться на применении нескольких основных групп медпрепаратов, их мы рассмотрим ниже. Дозирование, длительность использования и возможность комбинирования – все эти моменты определяются в каждом конкретном случае лечащим врачом, на основании тяжести заболевания и других сопутствующих его течению факторов. Отдельно отметим, что на сегодняшний день наиболее доминирующим принципом лечения является такой принцип, в котором методы лечения бронхиальной астмы и, собственно, реализуемые в адрес этого заболевания меры, каждые три месяца подлежат пересмотру и, при необходимости, корректировкам. Что касается конкретных препаратов, применяемых в лечении бронхиальной астмы, то к ним относятся следующие:

 • бета-агонисты (или ингаляционные бронходилататоры с коротким периодом воздействия) – используются в качестве препаратов, обеспечивающих возможность снятия симптоматики удушья; лечебного эффекта, как такового, нет, но симптомы, как указано, устраняются;
 • препараты на основе кромоглицевой кислоты – такие препараты могут использоваться в виде порошков, растворов или аэрозолей для ингаляций; оказывают противовоспалительное лечебное воздействие с сопутствующей стабилизацией самого заболевания, но без воздействия на актуальную на конкретный момент симптоматику;
 • ингаляционные глюкокортикостероиды – данного типа препараты применяются чаще всего, с их помощью достигается выраженный противовоспалительный, лечебный эффект; основная форма выпуска – дозированные аэрозоли для ингаляций, растворы для ингаляций;
 • бета-агонисты (ингаляционные бронходилататоры) – препараты длительного действия, применяются в качестве одного из компонентов в лечении средней и тяжелой степени тяжести течения заболевания;
 • кортикостероиды – препараты для приема внутрь, применимы в лечении крайне тяжелых форм течения заболевания, при отсутствии должной эффективности от приема ингаляционной терапии;
 • антихистамински лекови.

В качестве одного из наиболее важных направлений в лечении рассматриваемого нами заболевания выступает реализация аллерген-специфической иммунотерапии, ориентированной на достижение невосприимчивости в адрес воздействия аллергенов, провоцирующих развитие у больного воспаления и аллергической реакции. Такая терапия проводится исключительно специалистом, в рамках периода вне обострения (в основном осенью/зимой). Такая терапия заключается во введении больным растворов аллергенов при постепенном увеличении их дозировок, что, в свою очередь, приводит к постепенной выработке толерантности к ним. Чем раньше начата такая терапия, тем более эффективны результаты по ней.

При появлении симптомов, указывающих на бронхиальную астму, необходимо обратиться к аллергологу-иммунологу, пульмонологу или к лечащему педиатру/терапевту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Бронхиальная астма и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: аллерголог , пульмонолог , педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аллергия на пыль (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Алергиска состојба е зголемена чувствителност која организам поседува, манифестирана во специфична специфична реакција која се јавува како реакција на контактот со одредени елементи кои делуваат како алергени во животната средина. Алергијата на прашина, чии симптоми се нешто пониски, сметаме, е еден од најчестите видови на алергија, и е забележано кај околу 80% од пациентите со дијагноза на бронхијална астма, како и кај 46% со дијагноза на алергиски ринитис и конјунктивитис.

...
Астма (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Астмата е хронична болест која се карактеризира со краткотрајни напади на здив предизвикани од спазми во бронхиите и отекување на мукозната мембрана. Не постои посебен ризик и возрасна граница за оваа болест. Но, како што покажува медицинската пракса, жените почесто страдаат од астма. Според официјалните податоци, денес во светот живеат повеќе од 300 милиони луѓе со астма. Првите симптоми на болеста најчесто се појавуваат во детството. Постарите луѓе страдаат од болеста многу потешко.

...
Трахеобронхит (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Трахеит и бронхит часто бывают взаимосвязаны между собой, объединяясь в одно патологическое состояние – трахеобронхит. Это недуг, в результате развития которого воспалительный процесс охватывает трахею и бронхи. По МКБ-10 болезнь имеет код J06-J21. Вылечить её полноценно можно только в условиях стационара. Самолечением при помощи народных средств (без назначения врача) заниматься недопустимо.

...
Бронхиолит (совпадающих симптомов: 4 из 10)

Бронхиолитис е воспалителна болест која влијае само на малите бронхии (бронхиоли). Како што оваа болест напредува, луменот на бронхиолите се стеснува, што може да доведе до развој на респираторна инсуфициенција. Ако третманот на бронхиолитис не се одвива навремено, сврзното ткиво во бронхиолите со различни големини ќе почне да расте и ќе ги заглави пулмоналните садови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

алерголог зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .