Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бронхо-опструктивен синдром: симптоми и третман

Бронхо-опструктивен синдром - главните симптоми:

Бронхо-опструктивниот синдром е комплекс на симптоми поврзани со нарушена проходимост на воздушните маси во бронхиите. Патолошкиот процес резултира со стеснување на дишните патишта со зголемување на отпорноста на воздухот за време на вентилацијата.

Статистичките податоци покажуваат дека овој патолошки процес се јавува кај многу болести на белите дробови, срцето, што доведува до нарушување на дишните патишта. Почесто се појавува кај деца од предучилишна возраст отколку кај возрасни.

Дијагностициран за време на првичниот преглед на пациентот, како и со помош на радиографија, бронхоскопија и спирометрија. Терапевтски мерки се конзервативни по природа: лекови, вдишување.

Прогнозата директно ќе зависи од тежината на болеста, и кога ќе се работи, таа станува хронична. Тешката болест може да доведе до попреченост и смрт поради недоволната пропустливост на воздухот и непрестајната спазматична кашлица.

Во почетните фази на симптомите, со брз одговор и извршување на сите активности, опоравувањето се забележува кај 98% од пациентите, ако клиничките упатства се целосно имплементирани.

Етиологија

Бронхо-опструктивниот синдром е предизвикан од инфламаторни процеси во мукозната мембрана, што може да биде предизвикано од многу фактори.

Најчестите причини се:

 • туберкулоза ;
 • хронични бронхиски болести;
 • пневмонија ;
 • конгенитални малформации на респираторниот систем;
 • блокади на дишните патишта;
 • астма ;
 • проблеми со варење, хранопровод;
 • болест на централниот нервен систем;
 • паразитарна инфекција;
 • срцеви заболувања;
 • имунитет ;
 • пушењето, штетните гасови;
 • реакција на лекови.

Бронхо-опструктивниот синдром кај децата се јавува на позадината на акутните респираторни вирусни инфекции и е симптоматска манифестација на бронхитис или бронхиолитис . Според статистичките податоци, таа е почеста кај децата од првите 3 години од животот. Често развојот на БОС против позадината на респираторната инфекција може да ја маскира основната болест, често е бронхијална астма .

Всушност, патолошкиот процес директно зависи од причината што придонесе за нејзиното појавување. Може да биде реверзибилна, како што е воспаление, отекување и може да биде неповратна кога болеста се развива поради подложност на организмот, поради конгенитални абнормалности.

Механизам на бронхијална опструкција

Класификација

Бронхо-опструктивниот синдром има неколку класификации, кои зависат од механизмот на развој на болеста. Дипломирањето се изведува во форма, според симптоматските карактеристики и природата на воспалителниот процес.

Формата на следниве видови на синдроми:

 • алергиски - најчесто се манифестира во бронхијална астма како реакција на протеини или во текот на сезонското цветање на растенијата, може да се комбинира со алергиски ринитис , може да се манифестира како реакција на лекови;
 • имун - се развива заедно со автоимуни болести: нодуларен артритис , дерматомиозитис , ревматоиден артритис , ревматизам , може да биде фаза во развојот на основната болест, како и последица на паразитски и габични инфекции;
 • аспирација - кога течноста од стомакот влегува во респираторниот тракт;
 • Инфекција - карактеристика на силни воспалителни процеси во бронхиите и белите дробови, предизвикува рефлексна констрикција на бронхиолите и нивната иритација, отекување на мукозните мембрани, можно блокирање на бронхијалните секрети, предизвикувајќи кашлица со спутум;
 • опструктивни - поврзани со механичко преклопување на премин - трахеални или бронхијални тумори, стеноза, аномалии во бронхиите, манифестирани со кашлица која не е подложна на терапија со лекови, и ако се појави воспалителен процес, тогаш со празнење на спутумот;
 • Иритативно - иритација се јавува под влијание на механички, физички или хемиски фактори, најчесто се манифестира како иритација на прашина (индустриска прашина), вдишување на пареа од киселини и алкалии;
 • хемодинамичен - забележани кај хемодинамски нарушувања на циркулацијата кои предизвикуваат тромбоза , емболија , срцева слабост, метеж на крв во белите дробови, може да се појави во отежнато дишење, плунка од течност или пена, измешана со крв;
 • ендокрин - карциноиден тип на тумор кој се јавува кај серотонин, може да се стимулира со астматична кашлица, симптомите ќе зависат од хормоналната активност на туморот;
 • неврогени - забележани со нарушувања во нервниот систем со енцефалитис , вегедодистони, хистерија , може да се појават после повреда на главата;
 • токсични - се јавува поради изложеност на лекот или ефектот на токсините на респираторните органи или на телото.

Според симптоматски манифестации:

 • акутен, ненадеен - трае не повеќе од две недели;
 • долготраен - трае повеќе од две недели;
 • постојан - се јавува од 3 до 6 пати годишно.

По тежината на манифестацијата:

 • блага форма;
 • средна форма;
 • тешка форма.

Со функционална реверзибилност:

 • реверзибилен (функционален) - подложен на третман и исчезнува, ако ја отстраните причината и го намалувате воспалението;
 • неповратни (морфолошки) - причината лежи во патолошките аномалии, вродени патологии.

Неопходно е да се разбере дека БОШ не е независна болест: тоа е симптом комплекс на секоја примарна болест која треба да се идентификува и соодветни терапевтски мерки. Тешка форма на болеста има негативна прогноза.

Симптоматологија

Симптомите на бронхијалниот опструктивен синдром може да имаат различен степен на манифестација: пролонгирано истекување, отежнато дишење, бучно дишење, непродуктивна кашлица, и во тешки случаи задушување.

Со алергиска форма на БОС поради бронхијална астма, се забележуваат следниве симптоми:

 • појава на ненадејна пароксизмална кашлица;
 • јасно отежнато дишење од далечина;
 • постои отежнато дишење со долго издишување;
 • безразумен анксиозност.

Вдишување на туѓо тело:

 • недостаток на здив се забележува;
 • тешкотии со дишењето;
 • засипнатост;
 • тешка кашлица, гушење.

Кога аспирација БЗО, се појавуваат следните симптоми:

 • новороденчето често плука;
 • тешка коска, гадење;
 • повраќање по кашлање;
 • тешка кашлање додека лежеше;
 • астма напади.

Во такви случаи, се препишуваат специјални лекови и диети.

Кај болести на кардиоваскуларниот систем се забележуваат следните манифестации на БСО:

 • се слушаат сува и сува бура во белите дробови;
 • проблеми со отчукување на срцето - брз или бавен ритам;
 • нарушувања на срцето.

Времетраењето на нападите има поинаков временски интервал - од неколку минути до еден час, предизвикувајќи болка во грлото и во градите.

БЗО е многу опасна состојба, бидејќи опструктивниот патолошки процес го загрозува животот и здравјето на луѓето и може да предизвика повеќе компликации, вклучувајќи и задушување.

Дијагностика

По првичното испитување се дијагностицира дете под 6-годишна возраст и се планираат следните мерки:

 • се дава комплетна крвна слика;
 • серолошка дијагноза се изведува;
 • се даваат алергиски тестови.

Дополнително, може да се доделат следниве постапки:

 • ЕКГ;
 • ЕХО со Доплер.

Индикации за радиографија на белите дробови се:

 • сомнителни компликации од биофидбек;
 • со цел да се елиминира пневмонијата;
 • за да се исклучи присуството на туѓо тело.

Во голем број случаи се назначуваат попродлабочени студии, вклучувајќи и такви постапки како што се:

 • бронхоскопија - со помош на специјален уред преку усната шуплина ја гледаат состојбата на мукозната мембрана, трахеата и бронхиите;
 • бронхографија - рендгенско испитување на бронхиите и трахеата по пополнување на луменот со контрастен агент, што ќе овозможи да се добие висококвалитетна слика;
 • белодробна сцинтиграфија - се инјектираат радиоактивни супстанции, што ви овозможува да ја видите комплетната слика за оштетување на органите, а исто така можете да проверите како воздухот влегува во белите дробови или да го проверува протокот на крв, како крв влегува во белите дробови;
 • ангиопулмонографија - ги испитува гранките на пулмоналната артерија со помош на контраст - ова е еден од видовите на испитување на Х-зраци, се изведува во случаи на сомнителна тромбоза на пулмоналната артерија, васкуларни лезии и развојни дефекти;
 • КТ и МРИ се пропишани за сомневање за промени во областа на мозокот, грлото на матката, проблеми со циркулацијата и за сомнителни тумори.
Бронхоскопија

Во некои случаи потребна е диференцијална дијагноза, бидејќи е неопходно не само да се направи точна дијагноза, туку и да се утврди коренот, а за тоа може да се доделат дополнителни тестови и студии.

Третман

Третманот на бронхијалниот опструктивен синдром е насочен кон елиминирање на примарната болест која придонесе за појава на овие симптоми. Паралелно, се спроведуваат бронходилататори и антиинфламаторни мерки.

За да се подобри пропустливоста на воздухот:

 • земање посебни лекови за обновување на телесните течности или зголемување на количината на потрошена течност;
 • одводнување - помага при транспорт на течности од белите дробови;
 • масажа - го подобрува испуштањето на спутум;
 • терапевтски вежби за дишење.

Можеби ќе ви требаат лекови:

 • за испуштање и втечнување на спутум;
 • вдишување;
 • антипиретик;
 • антибиотици, ако испитувањето на спутум откри присуство на бактерии;
 • антиспазмодици за да се намали спазмот;
 • да се нормализира работата на срцето;
 • за бродови;
 • од згрутчување на крвта;
 • имуностимуланти.

Сите средства што се користат во овој патолошки процес ги пропишува само лекар. Во тешки случаи, се пропишуваат кислородна терапија и интравенозен солен раствор. Правилно одбраната терапија дава добар резултат.

Треба да се запомни дека помладото дете, колку е полошо неговата состојба, толку е поопасно за него влошувањето на патолошкиот процес. Затоа, при првите симптоми треба да контактирате со квалификувани специјалисти. Третманот на бронхијална опструкција во раните фази на нејзиниот развој ќе ги избегне компликациите и ќе го спаси здравјето и животот на детето.

Можни компликации

Ако не одите на лекар на време и не добивате квалификувана помош или не се придржувате кон клиничките препораки, можни се следните компликации:

БЗО води до сериозни респираторни нарушувања, предизвикувајќи неможност за премин на воздушни маси преку бронхиите. Болеста може да има реверзибилни и неповратни последици. Колку порано болеста е идентификувана, толку подобро за пациентот.

Превенција

Превенција на бронхо-опструктивен синдром за дете и возрасен е да ги спроведе следните препораки:

 • елиминирање на сите фактори кои можат да предизвикаат развој на патолошки процеси;
 • за време на бременоста, да ги почитуваат препораките на лекарот, за да се избегнат заразни и вирусни заболувања;
 • правилно да зема лекови;
 • навремено лекување на респираторни инфекции и спречување на нивна компликација;
 • во случај на алергиски реакции, земете соодветни антихистаминици.

Водете здрав начин на живот, не злоупотребува штетна храна, земајте витамински и минерални комплекси, често одиме на свеж воздух.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате бронхо-опструктивен синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ларингеален едем (појавување симптоми: 7 од 17)

Ларингеалниот едем не е независна патологија, но е симптом карактеристичен за разни инфективни и неинфективни процеси во телото. Оваа патолошка состојба се карактеризира со остра или постепено стеснување на ларингеалниот лумен со зголемување на симптомите на респираторна инсуфициенција. Најчесто, оваа патолошка состојба се јавува кај деца, како и кај мажи на возраст од 19 до 35 години. Жените се со помала веројатност да го развијат овој симптом. Третманот на патолошката состојба треба да биде навремен, бидејќи без интервенција симптомот може да предизвика развој на асфиксија и смрт на пациентот.

...
Коронарна инсуфициенција (појавување на симптоми: 6 од 17)

Коронарната инсуфициенција е патолошка состојба во која коронарниот проток на крв е делумно намален или целосно запира. Како резултат на тоа, срцевиот мускул ќе добие недоволно хранливи материи и кислород. Оваа состојба е најчестата манифестација на CHD. Најчесто, тоа е акутна коронарна инсуфициенција зад инфарктот на срцевиот мускул. Ненадејна коронарна смрт е исто така директно поврзана со овој патолошки процес.

...
Klebsiella (појавување симптоми: 6 од 17)

Klebsiella е патоген кој предизвикува развој на неколку болести во човечкото тело и зазема водечко место меѓу опортунистичките бактерии. Тежината на текот на болеста зависи од состојбата на имунитетот, кој може да варира од блага инфекција до тешка сепса.

...
Аерофагија (појавување симптоми: 6 од 17)

Аерофагија (син пневматоза на желудникот) е функционален вознемирен стомак кој се карактеризира со ингестија на голема количина на воздух, што по некое време предизвикува регенерација. Ова може да се случи и за време и надвор од употребата на храна. Слична состојба може да се појави и кај возрасно лице и кај дете.

...
Cryptosporidiosis (појавување симптоми: 6 од 17)

Cryptosporidiosis - протозоална инфективна болест која предизвикува криптоспоридија, влијае главно на дигестивниот тракт. Се манифестира како акутна минлива инфекција. Инфекцијата се јавува преку фекално оралниот пат преку контаминирана вода, храна и нечисти раце.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .